fbpx
SEO

SERP Analizi

Hedeflediğiniz anahtar kelimelerde yükselmek istiyorsunuz fakat bu konuda bir ilerleme sağlayamıyorsunuz. Bu konuya çözüm üretecek bir içerik hazırladım. SEO çalışmaları için adım adım SERP analizi nasıl yapılır? Anahtar kelimelerde yükselmek için ne yapmam gerekiyor? Nasıl hedefime ulaşırım? gibi soruların cevabını almak için içeriği tüketmeye devam etmelisin.

Bu adımı sağlıklı ilerletmeniz, zaman, para ve kaynak tasarrufu konusunda size ciddi katkı sağlayacaktır.
SERP = Arama Motoru Sonuç Sayfası

SERP Analizi Nedir?

SERP Analizi, belirli bir anahtar kelime veya konu için üst konumlarda yer alan web sayfalarını analiz etme ve sıralama alma şansınızı değerlendirme sürecidir. Bu içerik aynı zamanda arama amacı ile ilgili bilgileride içermektedir.

SERP analizi gerçekleştirirken bir çok kriteri dikkate almamız gerekir. Bunlar: İçerik türü, arama niyeti, sayfa yapısı, etki alanı vb kriterlerdir.

Analizi gerçekleştirirken aşağıda bahsettiğim konuları mutlaka dikkate almanız gerekir:

  • Hedeflediğiniz anahtar kelimelerde gerçekçi olmalısınız. (Geçebileceğinize inanmalısınız.)
  • Sıralamaları koruyabileceğiniz çalışmalar yapmalısınız.
  • Sıralama alacağınız anahtar kelimenin size anlamlı trafik getireceğinden emin olmalısınız.
  • Doğru içeriği üretmeli ya da mevcut içerikleri buna göre revize etmelisiniz.

serp analizi nedir

6 Adımda SERP Analizi

SEO Eğitimlerimde her zaman Arama Motoru Sonuç sayfasının öneminden bahsetmişimdir. Hedef kelimelerde iyi sıralamalar almanızın yolu SERP analizinden geçer. Ne kadar iyi anlar ve anladıklarınızı ne kadar hızlı uygularsanız o kadar verimli sonuçlar alırsınız.

Şimdi bu analiz işlemine hakim olabilmeniz aşağıda paylaştığım 6 adımı dikkatlice incelemeli ve harekete geçmelisiniz.

Ben bu analiz için Ahrefs aracını kullanacağım.

1. SERP Arama Niyetini Analiz Etmek

Arama Niyeti: kullanıcının arama sorgusunun ana amacıdır. Bu, içerik oluşturken ilk dikkate almanız gereken konudur. Kullanıcıların neden arama yaptığıyla eşleşmeyen içerik oluşturursanız, sıralama alamazsınız. Bu konuyu anlamadan kesinlikle SERP analizi yapmamalısınız. Ben sizin için kapsamlı bir içerik oluşturdum. İncelemek isterseniz hemen ayhankaraman.com/arama-niyeti bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Arama Amaçlarını Anlamanız Gerekir:

  • Bilgilendirici – Bir şey öğrenmek istiyorlar.
  • Gezinme – Belirli bir web sitesini arıyorlar.
  • Ticari Araştırma –İnceleme veya karşılaştırma sonuçlarını arıyorlar.
  • İşlemsel  – Bir satın alma işlemi yapmak istiyorlar?

Arama amacının ne olduğunu genellikle sorgu yaparak anlayabilirsiniz. (Semrush aracı son güncellemesiyle birlikte bu özelliğe yer vermeye başladı.)

Örneğin, “en iyi kış lastiği” anahtar kelimesi, arama yapan kişinin satın alma yapmadan önce ürün incelemeleri (Ticari Araştırma) hakkında araştırma yaptığını gösterir.

Öte yandan “kış lastiği ne işe yarar” anahtar kelimesini kullanan biri ise bir soruya cevap arıyor (Bilgi Amaçlı).

SERP Arama Amacını anlamanıza yardımcı olmak için SERP özelliklerini de analiz edebilirsiniz. Aşağıda bazı SERP özellikleri örneklerini paylaşmak istedim:

  • Öne Çıkan Snippet’ler
  • Cevap Kutuları
  • Alışveriş Sonuçları
  • Video Sonuçları
  • İlgili Sorular
  • Bilgi Grafikleri

Google, bazen farklı arama amacı türlerinin yanında belirli SERP özelliklerine yer vermektedir.

Öne Çıkan Snippet’ler

Öne çıkan snippet’a örnek olarak benim sitemin sıralama aldığım bir kelimede ekran görüntüsü paylaşmak istedim.

öne çıkan snippet

Video Sonuçları

Video sonuçlarıyla alakalı ekran görüntüsü ise “iphone 13 pro kutu açılımı” arama sorgusunda alındı. Burada arama yapanlara sunalacak en iyi sonuç kuşkusuz videolar olurdu. Bunu anlayan Google’da gerekeni yapmış.

video sonuçları serp

İki örnek sonrası size hemen çok güzel bir ipucu vermek istiyorum. Ahrefs ile arama yapılan anahtar kelimenin Arama Niyetine göre benzer anahtar kelimeler tespit edebilirsiniz. Nasıl mı?

benzer niyete sahip anahtar kelimeler

İngilizce: Ahrefs > Keywords Explorer > Having Save Terms / Türkçe: Ahrefs > Kelime Gezgini > İlgili Şartlar

Her bir kelimenin yanında yer alan SERP butonuna tıklayarak Arama Motoru Sonuç Sayfası analizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu size ilk sayfada yer alan sonuçların ne türde sonuçlar olduğunu tespit etme imkanı sağlar. Bu sayede planınızı daha doğru yapıp harekete geçebilirsiniz. İşte bununla alakalı bir ekran görüntüsü:

ahrefs niyet serp

Bir SERP sonucunda birden fazla arama niyetine bağlı sonuç yer alabilir. Burada ilk 5 sonucu dikkate almanız çok büyük öneme sahiptir.

2. Trafik Potansiyelini Analiz Etmek

Bir anahtar kelimenin trafik potansiyelini analiz ederken hacime odaklanmak sık yaptığımız hatalar arasındadır. Bazı kullanıcılar içeriği Arama Motoru Sonuç Sayfasında tüketirler. Yani siteyi ziyaret etmeden SERP sonuçlarında istediği cevabı bulurlar. :) Bu tıklama oranını ciddi oranda düşüren bir konudur. Yani bazı kelimeler çok fazla aranabilir ama bu çok iyi tıklama getireceği anlamına gelmez.

Bir hedef kelimede çok iyi konumda olabilirsiniz ama şunları unutmamalısınız: Reklamlar, öne çıkan snippet’lar, haritalar tıklama oranınızı azaltabilir.

Bunu örnekle anlatmak isterim:

cevabı olan arama sonuçları

Sizce yukarıdaki aramayı yapan bir kullanıcı cevabını almasına rağmen ilk sırada yer alan bir sonuca tıklar mı? :)

Bu durumun terside olabilirdi. Nasıl mı? Çok düşük arama hacmine sahip olan bir anahtar kelime beklenenlerin üzerinde bir tıklama oranı sonucu verebilir. Mesela aşağıdaki ekran görüntüsünde yer alan sorguyu yapan bir kullanıcı olsanız daha fazlasını ve tüm detayları merak etmez misiniz?

öne çıkan snippet sorguları

Bu örneklerden de görebileceğiniz gibi, bir arama teriminin yüksek arama hacmine sahip olması, mutlaka büyük trafik potansiyeline sahip olduğu anlamına gelmez. Cevap Kutuları ve Öne Çıkan Snippet’ler gibi SERP özellikleri dinamikleri değiştirmiştir. Bu, nispeten düşük arama hacmine sahip terimler/konular için daha da belirgindir.

Bu tür analizleri Ahrefs aracındanda yapabilirsiniz. Ahrefs > Keywords Explorer adımlarından bu analize ulaşabilirsiniz. Bu konuyla alakalı bir ekran görüntüsü paylaşmak istedim:

trafik potansiyeli

3. Daha Fazla Anahtar Kelime Fırsatı Yakalamak

Bir sayfa yani bir içerik yüzlerce anahtar kelimede sıralama alabilir. Yani bir içerikle binlerce trafik çekmek varken çok düşük trafiklere boyun eğmemelisiniz.

Ayda 3.500 arama alan ve birincil anahtar kelime olan “ihtiyati tedbir”, sayfanın toplam aylık organik trafiğinin %11’ini getiriyor. Kalan trafik ise, 112 diğer anahtar kelimelerden gelmektedir.

ikincil anahtar kelimeler

Tabi bu size ait sitenin sıralam aldığı kelimeler. Burada daha fazla potansiyel olabilir. Bu noktada da içerik boşluğu analizi gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Yine Ahrefs aracını kullanıyoruz. Öncelikle bir hedef kelimede sıralama alan rakipleri belirliyor sonrasında “Content Gap” aracını kullanıyoruz.

içerik boşluğu analizi

Ben “ihtiyati tedbir” anahtar kelimesinde sıralama alan sitelerle ekinhukuk.com.tr sitesinin içerik boşluklarını URL düzeyinde analiz ettim ve ortaya yukarıdaki gibi bir tablo çıktı. Bu anahtar kelimelerde sıralama almadığımı tespit ettiğime göre sıra içerik revizyonunda. İçeriği revize edip bu kelimelerde de sıralama alabilirim.

4. İçerik Türünü Analiz Etmek

İşte yapılan en büyük hataları ilgilendiren adım! Muhteşem bir içerik yazdınız. Sizden daha iyi yazan yok. Bulunduğunuz sektördeki en kapsamlı içerik bu. Ama bir şeyi unuttunuz! İçerik türü… Eğer yanlış içerik türüne odaklanıyorsanız ne yaparsanız yapın sonuca ulaşamazsınız.

Bir öğrencim: “Ben kış lastikleriyle alakalı kapsamlı bir içerik hazırladım ama bir türlü yükselemiyorum.” sorusunu sordu. Burada 1. Maddede bahsettiğim gibi arama niyetine hakim olmak çok önemli. Niyete hakim olmanın ardından sıra listelenen sonuçların içerik türünü tespit etmeye geliyor.

SERP örneği

Google arama motoru “kış lastikleri” aramasında işlemsel niyetine uygun ticari (e-ticaret) sayfalarını ödüllendirmiş. Sonuç içerisinde yer alan tüm sayfalar e-ticaret sitesi. Biz en iyi içeriği üretsek bile içerik türüne uymadığımız için sınıfta kalırız.

İçerik üretmeden ya da sayfa yapmadan önce ilk olarak arama niyetine sonra içerik türüne hakim olmalıyız. Bu sonuca emin adımlarla gitmemizi sağlar.

Bu konuyla alakalı kapsamlı bir video hazırladım. Mutlaka izlemeli ve sürece hakim olmalısınız.

5. İçerik Kalitesini Analiz Etmek

İçeriği manuel değerledirmek ve kalite analizi yapmak çok önemlidir. Hedeflediğinzi anahtar kelimelerde rakipleriniz nasıl içerik oluşturmuş? İçerik uzunluğu, görsel ve video kullanımı, başlık seçimleri, dil bilgisi, sayfa performansı, içeriğin yapısı, mimari yapı vb konular.

İçerik analizi içinde bir video hazırladım. Bu sürece hakim olmak için aşağıda yer alan videoyu inceleyebilirsiniz.

6. Sıralama Değişikliklerini Analiz Etmek

Google sıralaması değişir. Bu durum bazen 1-2 sıra değişikliği bazen de 10+ sıralama değişikliği ile olabilmektedir.

Bazı aramalarda sonuçlar uzun süredir aynıysa ve bu devam ediyorsa Google ilgili kelimenin arama niyetinden ve sıralama alan içeriklerin o niyete uygun olduğundan emindir.

Sıralama geçmişini ve bu sıralama değişikliklerini takip etmek istiyorsanız Ahrefs’in sıralama geçmişi özelliğini kullanabilirsiniz.

pozisyon geçmişi

Ben “ahrefs” kelimesinde sıralama geçmişini kontrol etmek istedim. Burada bazı dönemlerde değişiklikler olduğunu görebiliriz. Hangi sitenin hangi dönemde sıralama kaybettiğini hangi dönemlerde sıralamada yer aldığını analiz edebileceğiniz bir özelliktir.

Bu arada ayhankaraman.com “ahrefs” kelimesinde 2. sırada :) Burada arama niyeti 2 farklı şekilde ele alınmış. 1. Aracı kullanmak isteyenler (Belirli bir İnternet Sitesini Arayanlar.) 2. Araç hakkında detaylı bilgi almak isteyenler. (Bilgi Amaçlı)

SERP analizi yapmadan SEO çalışması yapmayın! SERP analizi yapmadan içerik üretmeyin, sayfa yapılandırmayın.
ayhankaraman.com/seo sayfasını sık kullanılanlara eklemen beni çok mutlu edecektir.

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

5 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba