fbpx
SEO

Mutlaka Uzak Durmanız Gereken 12 Eski SEO Uygulaması

SEO yıllar içerisinde geniş kapsamlı evrimsel değişikliklerden geçmiştir. SEO bu gelişimini her gün sürdürmeye devam etmektedir.

Her ne kadar klasik pazarlama taktikleri dijital pazarlamada hala kullanılıyor olsa bile SEO değişiklikleri mevcut ortamı önemli ölçüde değiştirmiştir.

En önemlisi ise bu değişiklikler web ortamının ve arama ortamının gelişmesini sağlamıştır. Buna rağmen bazı insanlar eski yöntemleri ve eski SEO uygulamalarını kullanarak markasının organik arama görünürlüğünü ve performansını iyileştirmeye çalışmaktadır.

Bu taktiklerin bazıları birkaç yıl önce işe yarar durumdaydı ancak şimdilerde eskisi kadar etkili olduğunu söylemek doğru değildir.

Buna rağmen birçok yeni pazarlamacı ve küçük işletme sahipleri bu SEO tekniklerini kullanma yoluna gitmektedirler. Bu taktikler etkisiz oldukları kadar zaman içerisinde markanızın ve onun dijital varlığının zarar görmesine neden olabilecektir.

uzak durmanız gereken seo uygulamaları

1. Anahtar Kelime İhlalleri

Birçok site yöneticisi ve pazarlamacı SEO çalışmaları kapsamında anahtar kelimelerin yerini hala tam olarak anlayabilmiş değildir. Özellikle anahtar kelimelerin günlük stratejiler içerisinde kullanımı konusunda çok ciddi problemler bulunmaktadır.

Anahtar kelime ihlalleri çeşitli farklı türlerde olabilmektedir. Bu nedenle her birisini ayrı ayrı ele almak gerekmektedir. Uygunsuz anahtar kelime kullanımı, belirli anahtar kelime yoğunluğu ve anahtar kelime doldurma gibi durumlar en sık rastlanılan anahtar kelime ihlalleridir.

#Alakasız Anahtar Kelime Hedefleme

Pek çok kez yeni başlayan SEO uygulayıcıları içerikleri ve iletilecek mesajları anahtar kelime araştırması yoluyla yapılandırma yoluna gitmektedirler.

Bu pazarlamacılar içeriği ve onun meta verilerini mevcut anahtar kelime ile tam olarak uygun haline getirmekte sıkıntı yaşamaktadırlar. Üstelik anahtar kelimeleri yüksek aranma hacmine sahip olsalar dahi doğru arama niyetiyle bir araya getirmeyi başaramamaktadırlar.

Bu durum markaların okuyucuların gözünde değer kaybetmesine neden olmaktadır. Bu nedenle okuyuculara doğru mesajı iletme sıkıntısı çekmekte ve onlarla tam anlamıyla iletişim kuramamaktadırlar.

Seçilen anahtar kelimelerin sayfada yer alan içerikle uyumlu olmaması içerik ne kadar kaliteli olursa olsun onu başarısını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Kullanıcıları kandırmayı düşünmemelisiniz. Yüksek hacimli anahtar kelimeleri içerikte kullanıp arama görünürlüğü kazanmaya çalışırken kullanıcı deneyimini düşürmekten kaçınmalısınız.

Google bu tür çalışmaları kolayca fark edebilmektedir ve karşılığında sizi cezalandırma yoluna gidebilecektir. Bu tür SEO uygulamaları artık siyah şapka teknikler arasında yer almaktadır.

#Anahtar Kelime Yoğunluğu

Belirli bir anahtar kelime yoğunluğu için yazmaya çalışmak artık hedef dışına çıkmış anahtar kelime merkezi taktiklerden birisidir.

Google artık yapılan sorgu için sayfaların etkili bir kaynak olup olmadığını anahtar kelime yoğunluğunu kontrol ederek incelememektedir. Google gibi arama motorları farklı sinyalleri kullanarak arama sonuçlarında yer alan sayfaların değerini ölçme yoluna gitmektedirler.

Her ne kadar anahtar kelimeler konu ve fikirleri belirtme amacıyla önemli olsa bile yüksek değere sahip arama sorgularında sıralama elde etmek için zorunlu gereksinimlerden birisi değildirler. Çünkü bu zorunluluk artık içeriğin kalitesi ve mesajın iletilme şekliyle ilgilidir.

#Anahtar Kelime Doldurma

Anahtar kelime doldurma belki en eski yöntemlerden birisidir. SEO çalışmalarının anahtar kelimelerle ilgili olduğu doğrudur ancak artık doldurma gibi yöntemlerle ilgisi olmadığı kesindir.

Bir sayfayı anahtar kelimelerle doldurmak artık yüksek sıralamalar elde edilmesini sağlamamaktadır. Arama motorları uzun bir süredir anahtar kelime doldurmanın ne anlama geldiğini bilmektedir.

Özellikle kullanılan metin kombinasyonu gibi detayları fark edebilen arama motorları içerikte yapılmaya çalışılan manipülasyonu anlayarak içeriğin değerini düşürebilmektedir.

Belki bazı noktalarda anahtar kelimelerin doldurulmasıyla elde edilebilen değerli içerikler var olabilmektedir. Ancak bunlar kullanıcıya değer kattıkları için hala üst sıralarda yer almaktadırlar.

Geçmişte anahtar kelimelerin arka planla aynı renkte yapılması ve gizlenmesi, sitenin alt kısımlarına anahtar kelimelerin yerleştirilmesi, farklı anahtar kelime varyasyonlarının kullanılması ve buna benzer yöntemlere başvurulmuştur.

Zaman zaman site yöneticileri anahtar kelimelerle yaptıkları bu işlemleri linkler yoluyla yapılmaya çalışmışlardır. Bu yöntemler artık işe yaramamaktadır. Çünkü artık arama motorları için değil insanlar için yazmak söz konusudur.

robotlar için içerik üretmek

2. Robotlar İçin Yazmak

Robotlar için yazmak doğal olmayan bir biçimde yazmak anlamına gelmektedir. Arama motorları bunları anında fark edebilmektedir.

İnanılan duruma göre, web ortamında yazmak bir kelimeyi anlamlı bir şekilde tekrar etmek, çeşitli varyasyonlarını kullanmak ve onun tekil veya çoğul hallerine yer vermek ile etkili bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Bu tür içerikleri arama motorları tarayıcıları taradıkları zaman kelimenin farklı versiyonlarını yakaladıkları için ilgili sayfaların üst kısımlarda yer aldığı düşünülmektedir. Ancak bu yöntem artık işe yaramamaktadır.

Arama motorları tekrarlanan anahtar kelimelerin, onların varyasyonlarının ve farklı hallerinin ne anlama geldiğini anlayabilecek kadar gelişmiş durumdadır. Bu tür yöntemler kullanıldığı zaman içerik artık kötü olarak nitelendirilmektedir.

Bu nedenle artık arama motorları ve robotlar için değil insanlar için yazmalısınız.

3. Yazı Pazarlama ve Yazı Dizinleri

Sistemi oyuna getirmeye çalışan herhangi bir yönteme SEO dünyasında artık yer yoktur. Özellikle bir taktiğin markaya, siteye veya dijital varlıklara kayda değer katkı sağlaması söz konusuysa insanlar bunu değerlendirmeye çalışmaktan geri kalmamaktadırlar.

Yazı dizinleri uzun bir süredir işe yaramakta ve kullanılmaktaydı. Dijital pazarlamada yazıların farklı yerlere bırakılması kolay toplanabilen faydalardan birisiydi. Tüm bu faydalar ise 2011 yılında çıkarılan Panda güncellemesine kadar devam etti.

Panda arama ortamını olabildiğince değiştirdi. Yazı çiftliklerini ve dizinlerini etkisiz bıraktı. Aynı zamanda diğer sitelerden kırpılan, kötü yazılan, herhangi bir anlamı olmayan veya farklı sitelerden çalınan içerikleri tamamen etkisiz bıraktı.

Yazı pazarlamanın ardındaki fikir artık bugünün dünyasına pek işe yaramamaktadır. Çünkü bugünlerde istenen şey yüksek kaliteli, orijinal, otoriter ve güvenilir içerik sunmaktır.

yazı çoğaltma

4. Yazı Çoğaltma

Yazı çoğaltma yöntemi çeşitli yazılımlarla gerçekleştirilen bir siyah şapka SEO yöntemlerinden birisidir. Yazı çoğaltma basit bir şekilde farklı kelimelerin, farklı kelime öbeklerinin ve organizasyonların kullanılmasıyla kaliteli içeriğin yeniden oluşturulması anlamına gelmektedir.

Bu tür yöntemlerle elde edilen içerikler artık eskisi kadar etkili değildirler. Yapay zeka her geçen gün daha gelişmiş bir duruma gelmektedir. Buna rağmen insanlar tarafından oluşturulan içeriklerin yeri farklıdır. Çünkü yapay zeka henüz orijinal, kullanışlı ve özlü içerikler oluşturamamaktadır.

link satın alma

5. Link Satın Alma

Bu hala kullanılan ve ısrarla üzerinde durulan bir yöntemdir.

Eski SEO taktiklerinin büyük bir kısmı gibi link satın alma yöntemi artık pek geçerli olmayan taktikler arasında yer almaktadır.

Bir zamanlar yüksek kaliteli link satın alıp onların sitenize yönlenmesini sağlamak rutin olarak gerçekleştirilen bir işlemdi. Artık link profillerinin kontrol edilmesi ve optimize edilmesi gerekmektedir. Çünkü sitenize gelen düşük kaliteli linkler sitenize zarar verebilmektedir.

Google düşük kaliteli siteleri ve bu sitelerin link verdiği siteleri kolayca tespit edebilmektedir. Arama motorları için bu çok zor bir işlem değildir. Bu nedenle sitenizin görünürlüğü yükseltmek istiyorsanız artık otoriter linkler kazanmalısınız ve link satın almaktan kaçınmalısınız.

çapa metin ile eski seo teknikleri

6. Çapa Metinleri

İyi bir site yapısının ve kullanıcı deneyiminin temelinde dahili link çalışmaları vardır. Bu çalışmalar bir HTML elementi olan çapa metni ile gerçekleştirilmekte ve linkler bu metinlere eklenmektedir.

Çapa metinleri açısından çok farklı türler bulunmaktadır. Marka çapa metni, tam eşleşen çapa metni, site adı çapa metni, sayfa başlığı çapa metni gibi türler kullanım durumununa göre farklı değerlerde olabilmektedirler.

Geçmişte ise anahtar kelime olan dolu olan metinler ve tam eşleşen metinler standart en iyi SEO uygulaması olarak görülmekteydi. Penguin algoritmasının gelmesiyle bu yöntem etkisini yitirmeye başladı.

Çapa metinlerle alakalı daha fazla bilgi için ayhankaraman.com/capa-metin sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Penguin algoritması güncellemesiyle Google aşırı optimize edilmiş içerikleri kolayca tespit etmeye başlamıştır. Bu nedenle artık kullanıcı dostu olan ve doğal bir şekilde gözüken içerik yapıları kullanmaya çalışmalısınız. İnsanları es geçip arama motorları için optimize çalışması yapıyorsanız kaybeden tarafta olacağınızı unutmamalısınız.

7. Eski Anahtar Kelime Araştırma Yöntemleri

Anahtar kelimeler geçmişe göre bugün çok daha farklı noktada yer almaktadırlar. Pazarlamacılar anahtar kelime seviyesindeki istatistikleri ortaya çıkararak neyin işe yarayıp yaramayacağını göstererek site yöneticilerine seçim şansı sunarlardı.

Bugünlerde durum çok daha farklıdır çünkü artık anahtar kelimeleri net olarak öğrenmek mümkün değildir. Analiz bilgileri incelendiği zaman anahtar kelimelerin yerini artık “not provided” şeklindeki ibareler almıştır.

Doğru kelimeler nasıl seçilir? Hemen ayhankaraman.com/anahtar-kelime bağlantısını ziyaret et hemen öğren.

Bu nedenle pazarlamacıların anahtar kelime araştırmalarını artık kendi başlarına yapmaları zorunlu olmuştur. Bu tarzda bir araştırma için sektör, rekabet durumu, coğrafi konum gibi detayları hesaba katmak gereklidir.

Pazarlamacılar bunu yapabilmek için Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcısı aracına doğru yönelmişlerdir. Bu araç ücretsiz bir biçimde kullanılmaktadır ve pek çok site yöneticisi için son derece kullanışlıdır. Ancak burada yer alan anahtar kelime verilerinin ne anlama geldiğini iyi bilmek gerekmektedir.

Anahtar Kelime Planlayıcısı içerisinde yer alan veriler ücretli rekabet ve trafik değerlerine aittir. Bu nedenle organik trafik peşinde koşan insanların buradaki verileri dikkate alması son derece kullanışsız bir yaklaşımdır.

Bu tür bir anahtar kelime aracına alternatifler ise Moz’un Keyword Explorer aracı ve SEMrush’ın Keyword Magic Tool aracıdır. Ancak bunların ikisi de ücretli araçlardır. Belki bu amaçla kullanılabilecek tek ücretsiz araç Google Trendler hizmetidir.

benzer sayfalar oluşturmak

8. Tüm Anahtar Kelime Varyasyonları İçin Ayrı Sayfa Oluşturmak

Bir zamanlar tüm yüksek hacimli anahtar kelimeleri ve marka isimlerini bir araya getirerek ayrı ayrı sayfalar üzerinden hedefleme yapmak son derece işe yarayan bir yöntemdi.

Hummingbird, RankBrain ve diğer algoritma güncellemeleri Google’a bir anahtar kelimenin farklı varyasyonlarını anlama konusunda yardımcı olmaya başladığında işin rengi biraz değişmeye başlamıştır.

Bu varlıkların etrafındaki en iyi, en kullanışlı içerik kelimenin yalnızca bir varyasyonu sebebiyle değil kullanıcıya sunmuş olduğu değer nedeniyle görünür olmak zorundadır. Bu zorunluluk farklı gibi görünen anahtar kelimeleri hedefleyen ancak hemen hemen aynı içeriğe sahip sayfaları değersiz kılmıştır.

Kullanıcı deneyiminin olumsuz etkilenmesi sebebiyle bunu artık yapmamalısınız. Google bu tür yöntemleri artık hızlı bir biçimde tespit edebilmektedir.

Bu yöntem artık eski tarzda yöntemler arasında kalmıştır. Anahtar kelimeleri ve arama motorlarını düşünerek değil kullanıcıları ve kullanıcıların arama niyetini düşünerek içerik hazırlamalısınız.

9. Tam Eşleşen Arama Sorgularını Hedeflemek

Tam eşleşen arama sorgularını hedeflemek bu arama sorgularının kullanıldığı trafiği yakalamak için en önemli tekniklerden birisiydi. Ancak Google Knowledge Graph yeniliğinin ortaya çıkmasıyla birlikte tam eşleşen arama sorguları trafik açısından anlamını yitirmiştir.

Pazarlamacılar tam eşleşen arama sorgularını hedefleyip trafik elde etmek için çok çaba gösterseler bile bu tür sorgular için arama sonuçlarının üst kısmında yer alan bilgi kutucukları bu hedefin işlev dışı olmasını sağlamıştır.

10. Tam Eşleşen Alan Adları

Yüksek hacimli anahtar kelimeye URL’de sahip olmak faydalıdır ama bu fayda bir noktaya kadar sınırlıdır. Ancak kullanıcılara kullanıcı deneyimi açısından yeterli değeri katmayı başaramazsanız bundan herhangi bir fayda görmeniz söz konusu olmayacaktır.

Alan adları için en önemli yöntem onu kısa tutmak ve markanız ile eşleşmesini sağlamaktır. Marka isimleri kısa, öz ve anlamlı olmalıdır.

Google yıllar önce tam eşleşen alan adlarını çok değerli görse bile artık bu değer eskisi kadar yüksek değildir. Çünkü kullanıcılardan elde edilen davranışa bağlı veriler bir şeylerin değişmesini sağlamıştır.

Marka adı altında iyi ürünler ve hizmetler sunmayı başarırsanız ve kullanıcılara yaptıkları aramalar sonrasında değer katmayı başarabiliyorsanız Google markanızın ilgili aramalarda görünür olması için elinden geleni yapacaktır.

11. XML Site Haritası Sıklığı

Asla arama motoru tarayıcılarını kandırmaya çalışmamalısınız. Eskiden arama motorlarına sık sık XML site haritası sinyali göndererek sitede yeni bir içerik olduğunu belirtmek kolaydı. Her bir sinyal bir yenilik anlamına gelmekteydi.

Ancak site haritaları artık eskisinden çok daha farklı bir şekilde ele alınmaktadır. Arama motorları site haritasının sinyal sıklığına bakmamaktadır. Çünkü arama motorları taranması gereken içeriğin olup olmadığına kendileri karar vermektedirler.

Elbette XML site haritaları sitenizin önemli bir parçası durumundadır. Bunları en iyi şekilde kullanmaya çalışmalısınız. Ancak arama motorlarını kandırmaya çalışmaktan olabildiğince kaçınmalısınız.

kötü içerik üretmek

12. Kötü İçerik

Kötü içeriğin sıralama elde edebildiği dünya artık geçmişte kaldı. Artık kötü içerikle sıralama elde edebilmek neredeyse imkansızdır.

Çalınan içerikler, zayıf içerikler, anahtar kelime doldurulan içerikler, güvenilir olmayan içerikler bir zamanlar arama motorları tarafından taranmakta ve yüksek değerde görülmekteydi. Artık böyle bir şeyin söz konusu olmadığını bilmelisiniz.

Arama motorları artık yüksek kaliteye sahip içerikleri ödüllendirme yoluna gitmektedirler. Bugünün arama motorlarında yer edinmek istiyorsanız mutlaka doğru olanı yapmaya çalışmalı ve kaliteli içerik üretmek için çaba göstermelisiniz.

Web sitenize katkı sağlayacak, performansınızı artıracak SEO önerileri için ayhankaraman.com/seo bağlantısını ziyaret edip ilgili içerikleri incelemeniz yeterli olacaktır.

14 Yorum

  1. Hocam yazınızı sonuna kadar okudum biz inatla bazı şeyleri anlamasak bile konu basit aslında içinden geldiği gibi davran ve siteye müşteri çekmeye değil giren ziyaretçiyi orada tutmaya bak ben her Zaman gerçek hayat ile bir görüyorum Google amcayı mağazaya gelen müşteri gibi ilgilen dükkanı temiz tut denetime özel çalışma yapma çünkü ben kurdum halının altına neler süpürdün ben bunu biliyorum ya bana rüşvet ver sana başka yerden ziyaretçi yollayım yada işini adam gibi ben yokmuşum gibi yap diyor.

  2. Sanırım hala bizler, işin link satın almasında takılı kaldığımızdan dolayı sitelerimiz yeteri kadar hit ve index almamakta. Bu hataların çözüm yolu, basit düşünüp kavramaktan geçiyor sanırım. Faydalı ve öğretici bir içerik olmuş.

  3. Sizin verdiğiniz bilgiler sayesinde kendimizi bu alanda geliştirme firsati buluyoruz. Tesekkur ederim yardimlariniz için. Yine döktürmüssunuz.

  4. Bu makaleden anlaşıldığı üzere artık Google, belli başlı kalıpları kullanarak sıralama belirlemek yerine geliştirmiş olduğu yapay zeka algoritmaları ile içeriklerin değerli olup olmadığını anlıyor. Bizler yeni başladığımızda nasıl ilkel yöntemler kullanıyorsak Google’da zamanında oldukça ilkel bir sıralama yöntemi kullanıyordu ve büyük sitelere öncelik tanıyor, diğer içerik üreticilerin hakkı yeniyordu. Günüz şartları daha adil bir ortam sunuyor. Bilgi yayıldıkça hak edenler gerekli yerlerde içeriklerini sergileyebiliyor. Yazınız için teşekkür ederim, oldukça başarılı bir yazı.

  5. Artik site ismi olarak paylasim yapiyorum calisma yapiyorum. Site icerigi ile ilgili Kelimeye backlink alimi yqpmiyorum. Yazi icin tesekkurler

  6. ayhan hocam konuyu yeterince acık olarak anlatmışsınız fakat anlamadıgım konu şu

    artık otoriter linkler kazanmalısınız ve link satın almaktan kaçınmalısınız. demişsiniz

    peki ben size soruyorum link almadan site yükselirmi
    link satın almatın diyorsun otoritesi yüksek linki milet babasının hayıramı veriyor.

    aklıma takılan soruların cevabını yanıtlarsanız mutlu olurum iyi çalışmalar dilerim .

    1. Merhaba Alper Bey,

      Site adresinizi paylaşıp, gerçek bir mail yazsaydınız keşke. Size özel kaynakları bulup örneklendirebilirdim.

      Tabi babasının hayrına kimse vermiyor. Anlatmak istediğim şu: Ücretli olarak web sayfalarının sağından solunda footer’ından bağlantı almamalısınız. Sizin hedef kitlenizin vakit geçirdiği sitelerden bağlantılara sahip olmalısınız. Benim sektörüm için örnek vermem gerekirse: Saçma sapan bir web sayfasının en altından bağlantı almaktansa webrazzi.com’dan reklam almayı tercih etmek gibi. Evet babasının hayrına vermeyecek. Bu işe profesyonel olarak bakanların kazanacağı bir döneme giriyoruz. Umarım anlatabilmişimdir.

      İyi çalışmalar.

  7. Google her ne kadar kendini geliştirsede insanların da kendini geliştirmesi gerekiyor. Sürekli olarak Google’ı manüpüle edip kolay yoldan birşeyler kazanma derdinde olan kişilerin iyi bir eğitime tabi tutulması gerekiyor. Bu noktadan sonra yapılan hatalar tabiki düzeltilebilir, sonuçta hepimiz insanız.

    Makale’de anlattığınız eski seo yöntemleri hala kullanılıyor. Artık kullanıcılara fayda sağlayacak, Google’ı sağılacak inek gibi görme sorununu çözmeli, içerik odaklı üretim yapmalıyız. Tabiki bunu sektörde yapan insanlar var, bu insanlara sizide dahil edebilirim çünkü içeriğin gücünü bize gösterdiniz. İyi çalışmalar Ayhan kardeşim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba