fbpx
İçerik PazarlamaSEO

İçerik Pazarlama Stratejisi (Adım Adım Kılavuz)

İçerik pazarlama stratejisi, hedef kitlenize ulaşma konusunda oldukça gerekli bir etkendir. Birçok işletme nereden başlayacağını bilmediği için içerik pazarlama stratejisi oluştururken şu sorularda takılı kalıyor:

  • Nasıl Bir İçerik Üretmeliyim?
  • Ne Sıklıkla İçerik Üretmeliyim?
  • Nerede Paylaşmalıyım?

Bu yazımda içerik pazarlama stratejisi hakkında bu soruların hepsini yanıtlayacağım. İçerik pazarlama stratejisi oluştururken hatırlamanız gereken en önemli şey, içeriğinizin mıknatıs görevi görmesini sağlamaktır. Bu sayede insanları işinize çekerek onlardan dönüşüm etme şansını yakalamış olursunuz.

Herhangi bir içerik pazarlama planı veya stratejisine sahip olmadan insanların öylesine sitenize girip etkilenmesini bekleyemezsiniz. Bu yazımda, sizlere dönüşüm sağlayan stratejinin nasıl oluşturulacağını ve bu bilgileri müşteri çekmek için nasıl kullanabileceğinizi öğreteceğim. O zaman başlayalım.

İçerik Pazarlama Stratejisi

İçerik Pazarlama Stratejisi Nedir ve Neden Önemlidir?

İçerik pazarlama stratejisi, hedef kitlenizin dikkatini çekecek şeyleri araştırmak, oluşturmak, yayınlamak ve tanıtmak için attığınız adımlardır. İçerik pazarlama stratejisinde içeriğinizin ne olduğu önemli değildir, asıl önemli olan temel bileşen kalitedir. Kaliteli bir içerik pazarlama stratejisi sayesinde herhangi bir içeriğin hedef kitlesini kolayca kendinize doğru çekebilirsiniz.

İçerik Pazarlama Enstitüsü’nde yazılar yazan Julia McCoy, sağlam bir içerik pazarlama stratejisinin ücretli reklamlardan üç kat daha fazla potansiyel müşteri oluşturabileceğinizi söylüyor. Bu yüzden, rakiplerinizden çok daha kaliteli ve etkili bir pazarlama stratejisine sahip olmalısınız. Aksi takdirde, içeriğiniz arama motoru sonuçları sayfasında (SERP) üstlerde çıkmayacaktır.

Potansiyel müşteri yaratma, işletmelerin değer verdiği en önemli ölçütlerden biridir. Ne kadar çok potansiyel müşteri getirirseniz, satış yapmak için o kadar çok fırsatınız olur. İçerik pazarlama stratejinizi potansiyel müşterileri yakalamak için bir tuzak olarak düşünün. Potansiyel müşterilere para akıtmak yerine, onları kaliteli ve etkili içerikle çekmeye önem verin.

Kusursuz bir içerik oluşturmak için hemen bu içeriğimi ziyaret edebilirsiniz >> https://www.ayhankaraman.com/icerik-olusturma/

İçerik Pazarlama Stratejisi Geliştirmenin Gerekli Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

İçerik pazarlama stratejisinden fayda görmeyecek şirket sayısı oldukça azdır. Kendinize bir sorun: “Potansiyel müşterileriniz problemlerle veya hedeflerle ilgili sıkıntılar yaşıyor mu?”. Cevabınız evet ise yeni bir içerik pazarlama stratejisine ihtiyacınız var demektir.

Diyelim ki bir ürün satıyorsunuz ve daha fazla kişinin satın almasını istiyorsunuz. Direkt olarak reklama para harcamak yerine hedef kitlenize ulaşacak makaleler yazın. Amaç, hedef kitlenize ücretsiz bir şekilde yardımcı olmaktır. Bu makaleler sayesinde, potansiyel müşteriler web sitenizi bulacaktır.

İçeriğinizi okuyup beğenirlerse sayfanıza düzenli olarak girmeye devam ederler. Sizin sattığınız tarzda ürünlere ihtiyaç duyduklarında ise düzenli bir şekilde sizi takip ettikleri için akıllarına ilk siz gelirsiniz ve böylece rakiplerinizden bir adım öne çıkmış olursunuz.

Daha Fazla Dönüşüm İçin İçerik Pazarlama Stratejisi Oluşturmak

Dönüşüm, yalnızca tüketiciler hazır olduğunda gerçekleşir. Bu nedenle, içerik pazarlama stratejisine sahip olduğunuzda bu durum potansiyel müşteri ürününüzü almaya karar verdiği anda orada olmanızı sağlar. Yerinde ve düzgün bir strateji sayesinde içerikleriniz de kullanmayı bileceğiniz şeyler şunlardır:

  • Hangi Anahtar Kelimeyi Kullanacağınız,
  • İçerikleriniz de Kullanacağınız Dil veya Ses.
  • Ürününüzden Bahsedeceğiniz Zamanlar,
  • Nasıl Kesin Sonuç Alacağınız.

Unutmamak gerekir ki sizin amacınız insanların sadece içeriğinizi okumasını istemek değildir. Bir sonraki adımı atarak ürünleriniz için potansiyel bir müşteri olmalarını istiyorsunuz. Bunu gerçekleştirebilmek için kendi alanınızda yeterli ve otorite sahibi olduğunuzu gösterin. Rakiplerinizden öne çıkın ve daha iyi içerikler sunun. Ayrıca, insanlara size en çok ihtiyaç duydukları anlarda ulaşabilmelerini sağlayacak bir içerik pazarlama stratejisi geliştirin.

Adım Adım Dönüşüm Odaklı İçerik Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Artık bir içerik pazarlama stratejisinin ne olduğunu ve içerik pazarlama stratejisine ihtiyacınız olup olmadığını biliyorsunuz. Bu aşamadan sonra bilmeniz gereken şey nereden başlamanız gerektiğidir. Sizlere, hedef kitlenize olabildiğince ulaşmak için işinize yarayacak bir kılavuz oluşturduk. Adımları tek tek takip ederek uygulamanız durumunda daha etkili bir pazarlama stratejisine sahip olabilirsiniz.

8 Adımda İçerik Pazarlama Stratejisi

Adım 1: Hedef Anahtar Kelimeleri Araştırın

Birçok pazarlamacı hala anahtar kelimelerin ne kadar önemli olduğunu bilmiyor. Google’a herhangi bir şey yazdığınızda bile ister istemez anahtar kelime kullanırsınız. Bu nedenle pazarlama stratejisi oluştururken önceliğiniz hangi anahtar kelimeyi aratanlara hitap ettiğinizi bulmaktadır. Çeşitli araçları kullanarak hedef kitlenizin arattığı anahtar kelimeleri bulabilirsiniz.

Anahtar kelime araştırması yaparken hem rekabetçi olan, yani aranma sayısının çok olduğu anahtar kelimeleri hem de rekabetçi olmayan anahtar kelimeleri tercih edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken daha uzun varyasyonlara yönelmektir. Uzun kuyruklu anahtar kelime (Long Tail Keyword) kullanmanız durumunda, hedef kitlenize daha rahat ulaşabilirsiniz.

Örneğin, diyelim ki ayakkabı satıyorsunuz. Bu durumda “ayakkabı” anahtar kelimesini seçmek oldukça hatalı bir tercih olacaktır çünkü bu anahtar kelime oldukça fazla kişiyi hedeflemektedir. Bunun yerine “kışın giyilebilecek günlük ayakkabılar” gibi daha spesifik bir anahtar kelime seçtiğinizde hitap ettiğiniz kitle daralacağı için hedef kitlenize ulaşma ihtimaliniz daha yüksektir.

Hedef anahtar kelime araştırırken, Anahtar Kelime Yamyamlığı‘na düşmemeye dikkat edin. Belli bir süre sonra sayfanızın otoritesi ciddi anlamda sarsırabilir.

Adım 2: İlgili Anahtar Kelimeleri Bulun

Pazarlama stratejisi oluştururken yalnızca bir adet anahtar kelimeyle sınırlı kalmayın. Arama motorlarının içeriğinizi daha iyi anlamasına yardımcı olmak için içeriğiniz ve hedef kitleniz ile ilgili olacak şekilde başka anahtar kelimeleri de bulmaya çalışın.

Google gibi arama motorlarının bir sürü bilgiyi ayrıştırması ve arama sonuçlarında bu ayrıştırmaya göre içerik çıkarması gerekmektedir. Bu yüzden hedef kitlenizin karşısına çıkmak için arama motorlarına olabildiğince içeriğiniz ile ilgili anahtar kelime verin.

SEO İçin Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır? içeriğimde ilgili anahtar kelimelere ulaşmanızı sağlayacak bilgiler yer almaktadır. Hemen ziyaret ederek anahtar kelime araştırmasına başlayabilirsiniz.

Adım 3: Her Konu İçin Bir Şablon Hazırlayın

İçerik üretirken kullanabileceğiniz hazır şablonlar hazırlayın. Böylece içerikleriniz de bu şablonları kullanarak her seferinde tekrardan hazırlama gibi bir durumdan kurtulmuş olursunuz. Bu şablonlar anahtar kelimeleri, ilgili anahtar kelimeleri ve içerik üretimine başlamadan önce bilmeniz gereken tüm bilgileri içermelidir.

Bu şablonları oluşturduktan sonra ekibinizle paylaşarak onların da fikirlerini alabilirsiniz. Bu sayede daha organize bir şablona sahip olabilirsiniz. Şablonlarınızın düzenli ve eksiksiz görünmesini istiyorsanız bu adımı uygulamak oldukça faydalı olacaktır.

Adım 4: Oluşturacağınız İçeriğin Ana Hatlarını Çıkarın

İçerik oluştururken ana hatları çıkarmak fikirleriniz düzenlemede ve makalenizi hem Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) hem de okuyucular için maksimum etki sağlayacak şekilde yapılandırmanıza büyük ölçüde yardımcı olur. Ayrıca, hangi alt başlıkları ele almak istediğinize karar vermek için ve içeriği oluşturmaya başlamadan önce fikirlerinizi unutmayı önlemek için de oldukça önemlidir.

Adım 5: İçeriğinizin Taslağını Oluşturun

Her içerik taslak olarak başlar. Taslak oluşturmak için Microsoft Office, Google Docs veya taslak oluşturmanızı sağlayacak herhangi bir yazı programını kullanabilirsiniz. Ayrıca, taslak oluşturmak için WordPress vb.sistemleri de kullanabilirsiniz. Taslağınızı oluşturduktan sonra düzenlemek için bir veya iki gün bekleyin.

Eğer beklemek istemiyorsanız bunun yerine taslağınızdaki hataları yakalayabilecek ve mantıksal veya yazımsal hataları belirleyebilecek bir editöre de gönderebilirsiniz.

Adım 6: Yayın ve Tanıtım Takvimi Hazırlayın

İçeriğinizi ne sıklıkla yayınlamak istediğinize karar vermek önemlidir, fakat unutmayın ki tutarlılık sıklıktan daha önemlidir. Takvimi hazırlarken tutarlı olabileceğiniz bir düzen oluşturun. Örneğin, her pazartesi yeni içerik yayınlarsanız, okuyucularınız yeni içeriğin ne zaman geleceğini bildiği için her pazartesi sayfanıza uğrayıp son içeriğinizi okuyacaktır. Kullanıcıların sayfanıza uğrama sıklığını arttırmak için içerik yayınlama sıklığını arttırabilirsiniz.

İçeriğinizi tutarlı bir şekilde yayınlamaya çalışın. Birkaç seferliğine düzeni kaçırmak herhangi bir sıkıntı yaratmaz gibi bir düşünceniz olabilir, fakat bu yanlış bir düşüncedir. Evet sizin için herhangi bir sıkıntı olmaz, ama tutarlık pazarlama stratejiniz için oldukça gereklidir. Düzeni bozduğunuzda stratejiniz olumsuz yönde etkilenecektir.

İçeriğinizi planlamanın yanı sıra yapacağınız tanıtımları da planlamanız gerekmektedir. Yeni içerik yayınladığınızda sosyal medyadan duyurmak veya e-posta göndermek içeriğinizin daha fazla kişiye ulaşması üzerinde ciddi bir etkiye sahip olacaktır.

Adım 7: Influencerlara Ulaşın

İçeriğinizde ünlü kişilerden veya markalardan bahsettiğiniz de onlara ulaşın ve içeriğinizi paylaşmalarını isteyin. Birçoğu paylaşmayacaktır, fakat şansınızı denemekte fayda var. Ne kadar çok kişiyle iletişim kurarsanız paylaşım alma şansınız o kadar artacaktır. Ayrıca, içeriğiniz ile ilgili olabilecek ve fazla takipçisi olan kişilerle de iletişime geçebilirsiniz.

Influencerlar içeriğinizin geniş kitlelere ulaşmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle, içeriğinizi hedef kitlenize ulaştırmak için her türlü şansınızı deneyin.

Influencerlardan yardım istemek kötü bir şey değildir, fakat kimseyi rahatsız ederek bunaltmayın. Asıl amacınız ilişki kurmak ve onlardan yardım istemek olsun. Ayrıca, paylaşım karşılığında ne yapabileceğinizi de sorun. Karşılık alacağınız bir şeyi yapmak daha cazip edici olmaktadır.

Adım 8: Dahili Bağlantılara (Internal Linking) Zaman Ayırın

Dahili bağlantı, içeriğinizin arama motorlarında daha yüksek sıralarda yer almasına yardımcı olur ve insanları sayfanızda tutar. Kimse kullanıcıların, sayfadaki içeriklerden birini okuyup çıkmasını istemez. Bunun yerine, daha fazla içeriğe göz atmalarını ve sayfada kalmalarını ister. Bu nedenle eğer yazılarınızda dahili bağlantı kullanmıyorsanız eski yazılarınıza geri dönün ve yazılarınıza bağlantılar ekleyin.

Bazı eklenti veya programları kullanarak dahili bağlantı önerisi alabilirsiniz. Bu durum dahili bağlantı eklemeyi hatırlamanızı sağlayacaktır. Ancak, dahili bağlantıyı sadece koymak için koymayın. Pazarlama stratejisinde olduğu gibi burada da ilk hedefiniz kalite olsun. Örneğin, “buraya tıklayınız.” vb. gibi anlamsız ifadeleri kullanmayın. Bunun yerine, yazıya yerleştireceğiniz dahili bağlantıyı ilgili anahtarlar kelimelerin üzerine ekleyin.

Dahili ve Harici Bağlantı stratejileri hakkında hazırlamış olduğum video içeriğini inceleyin:

İçerik Pazarlama Stratejisi Geliştirme: Kontrol Listesi

Artık tüm adımları bildiğinize göre pazarlama stratejinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bu süreçte kontrol listesine (checklist) sahip olmak süreci daha kolay ve verimli bir hale getirecektir. İşte başlamanıza yardımcı olacak bir içerik pazarlama stratejisi kontrol listesi örneği;

  • Anahtar Kelime Araştırması: Ürünleriniz veya hizmetlerinizle ilgili kapsamlı bir anahtar kelime listesine sahip olduğunuzdan emin olun. İçeriğinizin tükenmemesi için yeni anahtar kelimeler eklemek için bu listeyi sürekli güncelleyin.
  • İçerik Hedefleri: İçerik yayınlama amacınız nedir? Her içeriğin farklı amaçları olabilir. Örneğin, bazıları potansiyel müşteri dönüşümünü hedeflerken, bazıları da konu üstünlüğünü yani her konuda içerik üretmeyi hedefler. Bu yüzden, ne hedeflediğinizi iyi düşünün ve ona göre hareket edin.
  • İçerik Uzunluğu: Yazılarınızın ne kadar uzun olmasını istiyorsunuz? Uzun içerikler arama motorlarına daha kapsamlı kabul edildiği için genellikle daha yükseklerde yer alır, fakat eğer en az 5.000 kelime yazabileceğiniz kapsamda bir konunuz yoksa yazınızı uzatmak yerine kısa tutun.
  • Stil Kılavuzu: İçeriklerinizin nasıl bir stili olacağına dair kılavuz hazırlayın. Bu kılavuzda terimlerin yazımı, büyük harf kullanımı, başlık kullanımı, makale içi resim kulanımı gibi ayrıntılara yer verin.
  • Yazı Haricindeki İçerikler: Sayfanıza yazı haricinde video, grafik ve etkileşimli içerik gibi ek materyallere yer verin. Bu materyalleri ilgi çekme amacıyla yazılarınızda da kullanabilirsiniz.
  • Yazma ve Yazıyı Gözden Geçirme: Daima iyi içerikler oluşturmak için bir denetleme sistemi geliştirin. Bu denetleme işini çalışanlarınızdan birine verebileceğiniz gibi kendiniz de yapabilirsiniz.
  • Hedef Kitle: Oluşturduğunuz her içerik kesinlikle hedef pazarınızın bir bölümüne hitap etmelidir. Hedef kitlenizi bozacak içerikler paylaşmak içeriğinizi zedeleyecektir.
  • Promosyon – Tanıtım: İçeriğinizi nasıl tanıtacağınıza karar verin. Promosyon stratejiniz e-posta pazarlaması, sosyal medya paylaşımı, influencer paylaşımı vb. gibi birçok şeyi içerebilir. Kendiniz ve içeriğiniz için en  uygun olanını seçin

Doğru yolda olduğunuzdan emin olmak için bu kontrol listesini sıklıkla kontrol edin. Ayrıca yeni hedeflere ulaşmak için bu listeyi sürekli revize edebilirsiniz.

Daha önce kontrol listesi kullanıyor muydunuz? Kontrol listesini daha önce deneyimlemediyseniz bir kontrol listesi oluşturmanız efektif olacaktır. Sizlerin kullanmış olduğu kontrol listesi maddelerini yorumlar üzerinde tartışabiliriz ?.

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Pazarlama yapmak için ben kesinlikle Ayhan beyi tavsiye ediyorum. Güncel bir çok pazarlama konusuna el atıyor ve paylaşıyor. Başarılarınızın devamını diliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba