fbpx
Pazarlama

İçerik Oluşturma (Kusursuz İçerik Rehberi)

2021 yılında yaklaşık 30+ içerik yayınladım. Bu 30 yazıyı hem okurlarım için hemde arama motorları için bazı metrikleri göz önünde bulundurarak yazdım. Bu içeriğimde ise kusursuz bir içerik oluşturmak için gereken tüm detayları ele alacağım. Unutmayın: içerik kral, süreklilik kraliçedir ?.

İçerik Oluşturma

İçerik oluşturma, içeriği sunduğunuz kitlenizin ilgisini çekecek konuları bulma ve bu konularla ilgili içeriği/içeriklerin planlanması, yazıya dökülmesi ve yayınlama sürecidir. İçerik oluştururken hedef kitlenizin ilgisini çekerken aynı zamanda arama motorlarınında dikkatini çekmelisiniz.

İçerik Oluşturmanın Önemi Nedir?

İçerik oluşturmak hem markanız hemde pazarlama huninize çekmek için etkili bir mekanizmadır. Pazarlama hunisinin görselini aşağıda başlık ve açıklamalarıyla birlikte açıkladım.

Pazarlama Hunisi

Yukarıda görmüş olduğunuz görselde yer alan huni “Pazarlama Hunisi” olarak geçer. Bu sürecin işleyişi yukarıdan aşağıya doğrudur. Pazarlama hunisi ile içerik oluşturmayı şu şekilde bağdaştırabiliriz:

Kullanıcılar öncelikli olarak markanızın farkına varır. Kullanıcıların ilgisini çekip arzusunu yerine getirirsiniz ve ardından markanız için harekete geçerler. Yani kısacası markanızın bir müşterisi/takipçisi olurlar. Sunmuş olduğunuz içerik/ürün kullanıcılarınızın ilgisini çeker ve onları etkilerse, sadık bir kitle elde etmiş olabilirsiniz.

Fakat markanızın farkına varan kitleniz ürününüze bir arzu beslemeyebilir. Ürününüzü arzulayan herkeste satın alma evresine ulaşmayabilir. Peki bunun içerikle ne alakası var, gelin buna bakalım.

İçeriklerin kitlenizi pazarlama hunisine çekmek için değil, aynı zamanda pazarlama huninizin verimliliğini arttırma gücüde vardır. Örneğin: “Ahrefs (Kapsamlı Rehber)” içeriğim “Ahrefs” kelimesinde 2. sırada ve aylık ortalama 1.591 trafiği var. Bu içerik hedef kitlemi cezbediyor ve Ayhan KARAMAN marka bilinirliğini arttırıyor.

İçerik Oluşturmanın Önemi

Ayhan KARAMAN blogunda tüm sorulara yanıt vermeye, problemlere değinmeye ve içerik üretmeye devam ettikçe marka bilinirliği oluşacak. Bu marka bilinirliği Ayhan KARAMAN’ın SEO Kitabı, SEO Eğitimi gibi projelerininde bilinirliğini arttıracak. Bu noktada içeriğin önemini bir kere daha anlamış oluyoruz.

Kusursuz İçerik Nasıl Oluşturulur?

Kusursuz bir içerik, kusursuz bir stratejiden geçer. Çünkü, bir içerik stratejiniz olmadan süreklilik olmayabilir. Belli bir süreklilik olmayınca kitlenizi kaybedebilme ihtimaliniz vardır. Her zaman dediğim gibi içerik kral, süreklilik kraliçedir.

Şimdi kusursuz bir içeriği 10 başlıkta ele alacağım. İçeriğimin sonunda içerik kalitenizin artacağından emin olabilirsiniz.

Kitlenizin Ne İstediğini Bilin

Sürekliliğin kraliçe olduğunu söylemiştim. Fakat sürekliliği elden bırakmamaya çalışırken, içeriklerinizin konularından asla taviz vermeyin. İlgi çekici, sorun çözen, cevap sunan içerikler üretmeniz yeterli olacaktır. Kitlenizin ne istediğini bilmeniz, onların sorunlarını çözüme kavuşturmak ve bilgilendirmek demektir. Sorunlarına çözüm bulan kullanıcılar/müşteriler sitenizi belirli bir süre sonra sık sık ziyaret etmeye başlar.

İçerik oluştururken içerik konusu bulma konusunda aşağıdaki çözümleri kullanabilirsiniz:

  • Semrush
  • Ahrefs
  • Rakip Analizi
  • Google Trendler

“Rakip Analizi ve Ahrefs” üzerinden sizlere konu başlığı bulmaya değinmek istiyorum.

Rakip Analizi ile Konu Başlığı Bulma

SEO, PR çalışmaları, dijital pazarlama gibi kanallarıda kullanırken rakip analizi olmazsa olmazımız. İçerik fikri bulurken, konu başlığı bulurkende rakip analizi yapmamız gerekiyor. İçerik kısmında rakip analizi yaparken hem Ahrefs hemde Excel’den yardım alacağız. Kendimize bir Excel dosyası hazırlayıp hem Ahrefs verilerimizi hemde kendi araştırdığımız verileri listeleyebiliriz.

Excel dosyasında sütunlarda yer vermeniz gereken veriler şunlardır:

  • Rakip Site URL’leri
  • İçerik Sayısı
İçerik sayısı hesaplarken siteadi.com/sitemap.xml içerisinde yer alan bağlantıları dikkate alabilirsiniz. Tabi bu durum tüm dizine eklenmesi gereken sayfaları site haritasında paylaştıysanız geçerli olacaktır.
  • Rakibinizde Olup Sizde Olmayan İçerikler
  • Rakibinizin İçeriği Anlatım Dili

Bu sütunları doldurmak için Ahrefs’den destek alıp verilerimizi Excel tablosuna geçireceğiz. Şimdi gelin bahsettiğim 4 maddeyi Ahrefs üzerinden ulaşalım:

  • Ahrefs’e giriş yapın ve URL kısmına site adresinizi yazın.

İçerik Rakip Analizi

  • Ardından Organic Search başlığı adı altında “Competing Domains” ve “Content Gap” alt başlıklarını göreceksiniz.

Ahrefs Content Gap

Şimdi gelin bu iki menünün ne işe yaradığına bakalım:

Competing Domains

Sizinle aynı sektörde hizmet veren rakip web sitelerini belirli metriklere göre listeler. Biz buradan sadece rakiplerimizin domainlerini alacağız.

Content Gap

Bize rakiplerimizde olup da bizde olmayan içerikleri belirli metriklere göre sıralar. Burada sadece bizde olmayan başlıkları alacağız.

İçeriğimin bu kısmında Ahrefs’in sadece %5’ine değiniyorum. SEO performansınızı tam iyileştirmek için ayhankaraman.com/ahrefs/ içeriğimi ziyaret edebilirsiniz.
  • Competing Domains kısmında yer alan rakipleri oluşturduğunuz Excel dosyasına geçirin.
  • Content Gap kısmında yer alan konularınızla alakalı içerikleri aynı şekilde Excel doyasına geçirin.
  • Rakiplerinizin adresini ziyaret edip rakipdomain.com/sitemap.xml üzerinde yer alan içerik sayılarını not alın.
  • Rakiplerinizin içeriklerini inceleyip anlatım dillerini keşfedin. Nasıl bir anlatıma sahipler? “1. ağızdan, samimi, kurumsal dil” gibi.

Rakip analizleriyle yaptığınız bu araştırmalar neticesinde Excel dosyanızı oluşturun ve belirli periyotlarda güncellemeye çalışın.

Ahrefs İle İçerik Fikirleri Bulma

Ahrefs’den yardım alıp rakip analizlerimizi yapmayı öğrendik. Yaptığımız rakip analizleri sayesinde: içerik fikirleri, rakip içerik sayısı gibi metrikleri elde ettik. Bunlarla sınırlı kalmayıp Ahrefs üzerinden anahtar kelime analizi yaparsak kusursuz bir içerik oluşturma yolundaki bir diğer önemli adımımızı atmış olacağız.

Ahrefs üzerinden içerik fikri bulmak için üstte yer alan Keywords Explorer aracıyla anahtar kelime analizlerimizi gerçekleştirebiliriz. Bunu yapmak için aşağıdaki adımları uygulamamız yeterli olacaktır:

  • Keywords Explorer aracına tıkladıktan sonra karşımıza çıkan alana alt alta ana konumuzu bir veya birden fazla sıralayabilirsiniz. Ben örnek olması açısından “Araç” konusunu ele alıyorum.
  • Arama butonuna tıkladıktan sonra karşımıza sonuç sayfası çıkacak. Burada ilk etapta yazdığımız kelime veya kelimelerin belirli metriklere göre sıralandığını göreceğiz. Bu kısımda sol menüde yer alan Keywords Ideas altında Matching Terms (Eşleşen Terimler)’e tıklayalım.

Anahtar Kelime Eşleşen Terimler

Burada yer alan Keyword: Anahtar Kelime, Volume: Aranma Hacmi, KD: Anahtar Kelime Zorluğunu ifade etmektedir.

Bu kısımda içeriğimizde eksik olan anahtar kelimeleri bulabiliriz. Aynı zamanda üstte “All” olarak seçili olan kısmı “Questions” olarak seçersek, bize o anahtar kelimelerle ilgili olan soru içeriklerini gösterir.

Eğer otoriter bir web sitesine sahip değilseniz, “KD (Kelime Zorluğu)” kısmını 0 ila 5 arası seçebilirsiniz. Eğer karşınıza az bir sonuç çıkarsa bu filtrelemeyi 0-10 arasına kadar çekebilirsiniz. Zorluğu kolay olan kelimelerde sıralama almak bir tık daha kolay olacaktır.

Anahtar Kelime Zorluğu

Burada anahtar kelimelerinizi ve rakiplerinizi analiz ettikten sonra başlık oluştururken mutlaka kreatif düşünmeliyiz. İçeriğimin devamında bu konudan detaylıca bahsediyorum.

Formatınızı Belirleyin

İçerik türünüz ve başlık yazımınız kusursuz bir içerik oluşturmada bitirici vuruşu yapmanızı sağlayacaktır. İçerik biçimi, anlatım biçimi ve başlık seçimleri çok önemlidir. Şimdi bunları tek tek ele alalım.

İçerik Türü

Bir içerik üretmeden önce web sitenizin kategorisine uygun bir şekilde içerik türü oluşturmalısınız. Aşağıdaki listede sizler için seçenekleri listeledim:

  • Blog Yazısı
  • Ürün Sayfası
  • Wiki/Yardım Makaleleri

İçerik türünüz, içeriğinizin konusuna ve amaçlarına bağlı olarak değişmektedir. Örneğin: SEO içerikleri yazan biriyseniz blog yazısı formatında aksiyon almanız doğru olacaktır. İyi bir rakip analizi ve içerik amacını iyi kavrandığı sürece, içerik türünüz kendiliğinden şekillenecektir.

Başlık Yazımı

Anahtar kelime seçiminizi yaptıktan sonra başlık ile kullanıcılarınızın ilgisini çekmeniz ve onlara içerik hakkında merak uyandırmanız gerek. Örneğin kendi içeriğimden örnek vermek isterim:

Ahrefs ile Yapabilecekleriniz (9 Muhteşem Özellik) içeriğimin ana başlığı ve alt başlıklarına bir göz atın. Ahrefs ile ilgili bir içerik yazdım ve ana başlık olarak kullanıcımın ilgisini çekmeye çalıştım. Harekete geçirecek bir mesajı başlığımın sonunda belirttim. “9 Muhteşem Özellik” yazarak hem maddeler halinde okumayı kolaylaştırdığımı, hem de en çok kullanılan 9 özelliğini vurguladım.

Ben bu içeriğimi eğer “9 Maddede Ahrefs, Ahrefs Kullanımı” olarak kullandıysam bu kullanıcının ilgisini çekmeyecekti. Başlık oluştururken, anahtar kelimemiz ve harekete geçirici mesajlar kullanmayı unutmayın.

Planla, Oluştur ve Yayına Al

İçerik oluşturma sürecini 3 süreçten ele alıyoruz. Bu 3 süreçte önce içeriğimizi planlarız, planladığımız içeriği veya içerikleri oluşturur, en son olarak yayınlama aşamasına geçeriz. Fakat bu sürecin ayrı kademeleri de mevcut. Aşağıdaki görselde detaylı bir şekilde değindim:

İçerik Planlama

Yukarıda gördüğünüz gibi her adımın bir süreci var. İçerik planlaması yaparken belirli süreçlere hakim olursanız kusursuz bir içerik kaçınılmazdır. Şimdi bu süreçlere değinmek isterim:

Plan

İçeriğinizle ilgili bir taslak oluşturun. Burada içeriğinizin başlığı, anlatım dili, görseller ve videolar gibi metriklere karar verin. Bu taslağı oluştururken içeriğinizin %10’u çıkmış olacak.

Oluşturmuş olduğunuz taslaklar için çevrenizden destek almayı unutmayın. Geri bildirimler içerikte ve üründe çok önemli. Çünkü, son kullanıcının istediği tüm şeyleri içeriğimizde verebilmeliyiz.

Aldığımız geri bildirimlerin neticesinde düzeltmemiz gereken bir yer varsa bunları düzeltmeli, eğer yoksa bir sonraki sürece geçebilirsiniz.

Oluşturma

Oluşturduğumuz taslakları artık içeriği dökme zamanı geldi. Bu kısımda taslağını oluşturduğumuz içeriği materyallerle birlikte oluşturup tamamlıyoruz.

Oluşturduğumuz içerik bittikten sonra tekrardan çevrenizden destek alabilirsiniz. Geri bildirimlere sürekli önem vermeliyiz.

Eğer aldığımız geri bildirimlere istinaden değiştirmemiz gereken bir yer varsa düzenleyip son sürece geçebilirsiniz.

Yayınlama

İlk 2 süreçte içerik ile ilgili tecrübelere sahip olduk. Aldığımız geri bildirimler neticesinde içeriğimiz şekillendi ve artık yayına hazır. Yayın öncesi tekrardan içeriğinizi gözden geçirin. Çünkü, müdahale etmeniz gereken yerler olabilir.

Artık yayına hazırsınız!

Yorumlarda geri dönüşlerinizi bekliyorum. Unutmayın içerik kraldır.

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba