fbpx
SEOSearch Console

Google Dizine Ekleme (İndex) Sorunları

Google dizine ekleme (index) sorunlarıyla karşılaşanların sorularına cevap bulacağı bir içerik hazırlamak istedim. İçeriği hazırlamama neden olan şey: Son dönemlerde çok fazla index problemlerinin ortaya çıkması ve bu konuda çok fazla soru almam.

İçerik hazırlıyorum fakat günlerce index alamıyorum. Google web sitemi dizine eklemiyor. Search Console Kapsam bölümünde “Keşfedildi – şu anda dizine eklenmiş değil” uyarısı almaya başladım. Son dönemlerde bu cümleleri duymam sektörün bu soruların cevaplanması ihtiyacını doğurdu. Şimdi hazırsanız adım adım index sorunlarının neyden kaynaklandığını ve bu durumun nasıl çözüleceğini inceleyelim.

Google Dizine Ekleme (İndex)

Google web sitelerini ilk olarak tarar sonrasında dizine ekler ve daha sonrasında da sıralamaya başlar. Bu Google arama motorunun çalışma mantığıdır.

Dizine eklenen sayfalarınızı Google Search Console ya da SERP aracılığıyla takip edebilirsiniz. Google Search Console bu konuda sizlere detaylı bilgiler sunan bir araçtır. Özellikle yaşamış olduğunuz index problemlerinin neyden kaynaklandığını açık açık olmasa da sizlere sunar.

Dizine Ekleme (İndex) Sorunlarını Tespit Etmek

Dizine ekleme (indexleme) sırasında yaşanmış herhangi bir sorun/sorunların tespitini yapmak için Google Search Console aracını kullanacağız. Yukarıda da bahsettiğim gibi bize indexleme problemlerini açık olarak söylemesede, bu içeriğimin devamında Google dizine ekleme sorunlarına değineceğim.

Dizine eklenme problemlerinden sonra Google Search Console ile SEO Performansınızı ikiye katlamak isterseniz >> ayhankaraman.com/search-console-ile-seo-performansini-ikiye-katlamak/ bu içeriğimi ziyaret edebilirsiniz.

Sorunların tespiti için Search Console‘a giriş yapıp ilgili alan adını seçmemiz gerekiyor. İlgili alan adını seçtikten sonra sol menüde yer alan “Dizin” alanının altında yer alan “Kapsam”a tıklayıp sorunları tespit edeceğimiz yere ulaşıyoruz. Sizi aşağıdaki gibi bir pencere karşılaması gerekiyor.

Search Console Dizine Ekleme Hataları

Karşımıza çıkan bu tabloda 4 adet sekme olduğunu göreceksiniz: “Hata, uyarılarla geçerli, geçerli, hariç bırakıldı”. Amacımız index sorunlarını tespit etmek olduğu için sadece “Hata ve Hariç Bırakıldı” sekmelerinin seçili olması yeterli olacaktır.

İlgili sekmeleri işaretleyip sayfayı biraz aşağı kaydırdığınızda ayrıntılar bölümünden ilgili dizine ekleme sorunlarına erişmiş olacağız. Dizine ekleme hatalarının kategorilere ayrıldığını göreceksiniz. Aşağıda sizler için popüler olan dizine ekleme hataları ve hariç bırakılan sayfaları paylaştım:

Eğer Durum sekmesinde “Hariç Bırakıldı” olarak geri bildirim alıyorsak, daha önce indekslenmemiş sayfalarınızda bir problem olduğunu belirtir. Eğer “Hata” geri bildirimi alıyorsanız indekslenmiş fakat indexlenen sayfada bir problem olduğunu ifade eder.

Sık Karşılaşılan “Hariç Bırakıldı” Sorunları:

  • Tarandı – Şu anda dizine eklenmiş değil
  • Keşfedildi – Şu anda dizine eklenmiş değil
  • “NoIndex” etiketi tarafından hariç tutuldu

Sık Karşılaşılan Hatalar:

  • Sunucu Hatası (5xx)
  • Gönderilen URL “noindex” İşaretli
  • Yeniden Yönlendirme Hatası
  • Gönderilen URL, robots.txt Tarafından Engellendi
  • Gönderilen URL bulunamadı (404)

Bu sorunları Search Console üzerinde görüyor ve aşağıdaki şekilde etkilenen sayfalarınız varsa Ayrıntılar kısmında bu şekilde gözükecektir:

Google Dizin Sorunları

Dizin Kapsamı Sayfasını Yorumlama

Ayrıntılarda yer alan “Durum, Tür, Doğrulama, Trend, Sayfa Sayısı” ifadeleri bize hata/sorun ile ilgili geri bildirimlerde bulunmaktadır. Buradan aldığımız geri bildirimlere istinaden gerekli aksiyonları alabiliriz. Aksiyon aşamasına geçmeden önce bu sekmelerden kısaca bahsetmek isterim.

  • Durum: Bizlere hata/sorunun çeşidini gösterir. Eğer “Hata” ibaresi görüyorsanız indexlenmiş sayfalarınızda hataların olduğunu belirtir. Eğer “Hariç Bırakıldı” ibaresiyle karşılaşıyorsanız ilgili sayfaların indexlenme aşamasında sorunla karşılaştığını ifade eder.
  • Tür: Bize hata veya sorunun türünü açıklar.
  • Doğrulama: Karşılaştığınız sorun ve hataların aksiyon durumunu gösterir.
  • Trend: Etkilenen sayfaların günlük periyottaki sayfa sayısını ve durumunu gösterir.
  • Sayfa Sayısı: Etkilenen sayfa sayısını ibare eder.

Etkilenen sayfalar hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için ilgili satıra tıklamanız yeterli olacaktır. Eğer web sitenizde index sorunları olduğunu gözlemliyorsanız içeriğimin devamında çözümlerine yer verdim.

Dizin Kapsamı Hatalarını Giderme

Search Console Kapsam hatalarını gidermek için verileri yorumlayabilmek önemliydi. Verileri artık yorumlayabildiğimize göre sık karşılaşılan kapsam hatalarının çözümlerine geçebiliriz ?.

Tarandı – Şu Anda Dizine Eklenmiş Değil Hatası Çözümü

Tarandı – Şu Anda Dizine Eklenmiş Değil Hatası aslında Google’ın o sayfayı aslında taradığını fakat henüz dizine eklenmediğini ifade eder. Bu hata aslında doğal olarak gerçekleşiyor ve zamanı geldiğinde Google o sayfayı dizine ekleyecektir.

Dizine eklenme sürecini aşağıdaki grafikte daha anlaşılır bir şekilde ifade edebiliriz:

Google Dizine Ekleme

Google öncelikle sayfanızı (URL’inizi) keşif eder, tarar ve son olarak dizine ekler. Bu süreç aslında bir hata olarak gözüksede Google indexlemek için sıraya almıştır. Bu süreç belli bir süre alacağı için beklememiz gerekmektedir. Ekstra bir aksiyon almamıza kesinlikle gerek yoktur.

Bu süreci takip etmeniz SEO performansınızı olumlu yönden etkileyecektir. Süreç takibi için Kapsam Ayrıntılarından “Tarandı – Şu Anda Dizine Eklenmiş Değil” hatasına tıklayıp etkilenen sayfa sayısını belirli tarih periyotlarında inceleyebilir, bu hatadan etkilenen sayfaları listeleyebilirsiniz.

Tarandı Dizine Eklenmiş Değil Hatası

Eğer ilerleyen süreçlerde Google sayfalarınızı dizine eklemiyor ve sayfa sayınız 10.000’in üzerindeyse bu süreci hızlandırmak adına sayfalarınızı aşağıdaki kriterlere göre ayarlayabilirsiniz. Bu kriterler şunlardır:

Düşük İçerik Kalitesi

Taranan fakat dizine eklenmeyen sayfalarınız düşük içerik kalitesine sahip olabilir. Düşük içerik kalitesine sahip sayfaları Google, ikinci plana atar ve indexlenme süreci yavaş işler. Sayfanız son kullanıcı odaklı olmalı ve rakiplerinizin içerikleri ile kendi içeriklerinizi karşılaştırmalısınız.

Düşük İçerik kalitesini analiz edip iyileştirmeler yapmak için ayhankaraman.com/zayif-icerik/ içeriği ile içeriklerinizi Yüksek İçerik Kalitesine ulaştırabilirsiniz.

Kopya İçerikler

Tekrarlanan, kopya içerikler SEO performansınızı olumsuz yönden etkilerken Google Kapsam hatasıda doğurmaktadır. Google daha önce indexlediği yada indexlemek istediği içeriğin aynısını web sitenizde tarama yaparsa, tekrarlanan içerikten dolayı indexlememe ihtimali yükselir. Birbirini tekrar eden, kopya içeriklerden kesinlikle uzak durmanız gerekiyor.

Tarandı – Şu Anda Dizine Eklenmiş Değil hatası ile ilgili, bu bölümde alacağımız son iki aksiyonlar bunlar olmalıdır.

Keşfedildi – Şu Anda Dizine Eklenmiş Değil Hatası Çözümü

Keşfedildi – Şu Anda Dizine Eklenmiş Değil Hatası, Tarandı – Şu Anda Dizine Eklenmiş Değil hatası gibidir. Sadece buradaki hatada tarama aşamasına geçişte bir problem olduğunu bize bildirir. Ne demiştik: Google arama motoru bir sayfayı indexlemeden önce 3 aşamadan geçer. Keşfetme – Tarama ve İndexleme aşamalarından geçer.

Burada henüz indexleme sürecinin 1. aşamasında olduğu için Google Search Console bize geri bildirimde bulunuyor. Yapmamız gereken ek bir şey bulunmuyor fakat ilk hatamızda da bahsettiğimiz gibi Düşük İçerik Kalitesi, Kopya İçerikler’de bu hatanın yaşanmasında etkin rol oynamaktadır.

“NoIndex” Etiketi Tarafından Hariç Tutuldu Hatası Çözümü

“Noindex” etiketi tarafından hariç tutulan sayfalarınızın olduğunu görüntülüyorsanız, Google’a açıkça bu sayfamı “indexleme, dizine ekleme” diyorsunuz. Eğer Google’a “bu sayfamı indexleme, bu sayfamı dizine ekleme” gibi bir geri bildirimde bulunuyorsanız doğal olarak Google sayfanızı dizine eklemeyecektir.

Eğer Google’a böyle bir geri bildirimde bulunmadıysanız izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

  1. Hata aldığınız sayfaya (URL’e) gidin.
  2. Sayfaya sağ tıklayın ve “Sayfa Kaynağını Görüntüle (CTRL + U) ” diyin. Eğer sayfa kaynağını bu şekilde görüntüleyemiyorsanız Google Chrome tarayıcısını kurup o şekilde işlem yapabilirsiniz.
  3. CTRL+F tuşlarına basarak sayfada “noindex” diye arama sağlayın.
  4. “noindex” ibaresi ile ilgili bir sonuç alırsanız, Google’a bu sayfayı dizine eklememesi için bir talimat olduğunu anlamalısınız.
    • Eğer özel bir yazılım kullanıyorsanız sayfa kodlarında “noindex” kod parçacığını kaldırmanız gerekmektedir.
    • Eğer hazır bir yazılım (WordPress, OpenCart, Hazır E-Ticaret Yazılımları) kullanıyorsanız, SEO eklentisi üzerinden veya ilgili ayarlar bölümünden sayfayı arama motorlarına açık hale getirmeniz gerekmektedir.

Tüm gerekli aksiyonları aldıktan sonra sayfayı tekrar URL’yi Google’a tekrar göndermeniz gerekmektedir. İçeriğimin devamında aksiyon aldığımız sayfaları Google’a nasıl geri bildirimde bulunuruz buna değindim.

Sunucu Hatası (5xx) Hatası Çözümü

Adından da anlaşılacağı gibi Sunucu Hatası (5xx) bir sunucu hatasıdır. Hatalarımızın arasında en kritik olan bu madde, ziyaretçimize doğrudan zarar vermektedir. Kötü bir kullanıcı deneyimiyle ayrılmasına sebep olacağı için SEO performansınız ciddi anlamda zarar görebilir.

Bu hatanın çözümü için yeterli sunucu bilgisine sahipseniz bireysel olarak çözüm üretebilirsiniz. Eğer yeterli bilgiye sahip değilseniz profesyonel bir destek alabilir veya hostunuzun/sunucunuzun barındığı firmadan destek isteyebilirsiniz.

Gönderilen URL “NoIndex” İşaretli Hatası Çözümü

Tıpkı “NoIndex” etiketi tarafından hariç bırakıldı hatası gibi bu hatada aynı sorunları içermektedir. Mevcut bir sayfanızı Google’a “bu sayfayı dizine ekleme” talimatı vermiş olabilirsiniz.

Gerekli aksiyonları yine NoIndex Etiketi Tarafından Hariç Bırakıldı başlığında bahsettiğim şekilde yapabilirsiniz.

Yeniden Yönlendirme Hatası Çözümü

Eğer Search Console üzerinden yönlendirme hatası alıyorsanız, çalışmayan bir sayfaya yönlendirme işlemi gerçekleşiyordur. Hatayı aldığınız ilgili URL, çalışmayan veya erişime açık olmayan bir URL’ye yönleniyordur. Yani: A sayfasından > B sayfasına bir yönlendirme yaptıysanız, B sayfasına erişimin olmadığının geri bildirimini alıyoruz.

Yeniden yönlendirme hatası çözümü için yönlendirme yaptığınız hedef URL’i inceleyin. Hedef sayfada herhangi bir problem artık yoksa/çözdüyseniz Search Console üzerinden Google’a geri bildirimde bulunmalısınız.

Kapsam üzerinden yeniden yönlendirme hatasına tıkladıktan sonra düzeltmeyi yaptığınız sayfayı önce aşağıdaki görselde olduğu gibi “URL’Yİ İNCELE”, gerekli testler tamamlandıktan sonra ise “DÜZELTMEYİ DOĞRULA” diyerek işlemi bitirebilirsiniz.

Search Console Yeniden Yönlendirme Hatası

Gönderilen URL, robots.txt Tarafından Engellendi Hatası Çözümü

Bu hata sizlere ilk başta masum gözükebilir ama SEO için ciddi sorunlar oluşturabilecek bir hata haline gelebilir. Hatada bahsettiği robots.txt, arama motorlarına sitenizin hangi sayfalarını ziyaret edip tarama/taramama işlemini yapacağınızı belirtirsiniz.

Robots.txt dosyası genellikle web sitelerinde şu şekilde bulunur: domaininiz.com/robots.txt

Benim web sitemin robots.txt dosyasını ziyaret ederseniz Google’a verdiğim geri bildirimleri şu şekilde yorumlayabiliriz: Google, benim wp-admin sayfamı disallow’la, yani görmezden gel. Sen bunları yaparken aşağıda sana site haritamıda belirtiyorum. Buradan içeriklerimi keşfedip rahatlıkla tarayabilirsin!

Kendi robots.txt dosyamdaki Google ile aramda olan ilk karşılaşmayı gördünüz ?. Aslında robots.txt ile arama motorları arasında ilk tanışmayı gerçekleştiriyoruz. Düzgün bir yapıya sahip olan robots.txt dosyasına sahip olduğunuzu doğrulayın.

İyi yapıya sahip bir robots.txt dosyası için ayhankaraman.com/robots-txt/ içeriğimi ziyaret edebilirsiniz.

Robots.txt dosyanızı düzgün bir yapıda yeniden şekillendirdikten sonra, SEO eklentisi kullanıyorsanız gerekli kontrolleri buradanda sağlamanız sağlıklı olacaktır. Kullandığınız SEO eklentisinin robots.txt, noindex sayfaları varsa ziyaret edin ve her şeyin düzgün çalıştığından emin olun.

Gönderilen URL Bulunamadı (404) Hatası Çözümü

404, sayfanın artık mevcut olmadığını veya silindiğini ifade eder. Bir sayfayı veya içeriği sildiğinizde site haritanız üzerindende ilgili sayfa/içerik otomatik olarak silinir. Fakat bazı hatalar neticesinde sildiğiniz bir sayfa veya içerik, web sitesi haritanızda hala bulunabilir.

Eğer ilgili sayfa hala mevcut fakat farklı bir yerde/URL’de aktifse, 301 yönlendirmesi ile kalıcı yönlendirme yapmak hatayı düzeltecektir.

301 yönlendirmesi ile ilgili 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır? içeriğimi ziyaret edebilirsiniz.

Eğer ilgili URL’i kalıcı olarak sildiyseniz bu şekilde kalmasında herhangi bir sakınca olmayacaktır.

Hataların Geri Bildirimi

Google index sorunlarını hallettiğinize göre artık bunları Google’a geri bildirimde bulunmalıyız. Hataları çözdükten sonra akışına bırakmak süreci uzatacaktır. Şimdi düzelttiğimiz bir hatayı nasıl Google’a bildiririz bundan bahsetmek isterim.

Hatırlarsanız sol menüden Kapsama tıkladığımızda Ayrıntılar kısmında hatalarımızı görebiliyorduk:

Search Console Geri Bildirim

Ayrıntılar kısmında ilgili hataya tıkladığımızda ise bizlere bu hatadan etkilenen sayfaları (URL’leri) listeliyordu:

Google Index Problemleri

Hatayı giderdiğimiz ilgili URL’e tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi bir pencere sizi karşılayacak. Bu pencerede “DÜZELTMEYİ DOĞRULA” demeniz gerekmektedir. Bu şekilde Google’a “bu sayfayı düzelttim, tekrar ziyaret edebilirsin” diyorsunuz.

Bu içeriğimde en sık karşılaşılan Google Dizine Ekleme hatalarına ve çözümlerine değindim. Eğer içeriğimde bulamadığınız bir konu varsa yorumlarda buluşalım.

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Son zamanlarda muzdarip olunan “Google İndexlememe sorununa”, Google Search Console üzerinden verdiğiniz faydalı bilgiler için emeğinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba