fbpx
SEO

Mobil Öncelikli İndeksleme: Yapılması Gerekenler

Bir SEO uzmanı veya ajansı olarak müşterilerinize bugüne kadar yayınlanmış olan tüm algoritmalar karşısında ayakta durabilme şansı tanımış, link oluşturma çalışmalarında, site için ve site dışı tekniklerde yardımcı olmuş olabilirsiniz. Bugün gelinen noktada nihayet tüm çalışmaları yaptığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Düşünceniz bu yöndeyse kesinlikle yanılıyorsunuz demektir çünkü oyunun kuralları yeniden değişmektedir.

Mobil devrimin yaşandığı bu günlerde Google kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve arama sonuçlarını çok daha kullanışlı hale getirmek için mobil öncelikli dizinlemeye geçmektedir. Google artık sitenizin mobil versiyonunu kullanarak sıralamadaki yerinizi belirleyecektir. Bu hem mobil hem masaüstü aramalar için geçerli olacaktır.

Siteniz artık mobil için optimize edilmiş olmalıdır. Siteniz mobil için optimize edilmişse hem mobil hemde masaüstü arama sonuçlarında daha iyi sıralamaya sahip olabileceksiniz. Ancak siteniz mobilde iyi iş çıkartamıyorsa bu durumda hem mobil hemde masaüstü sıralamanız olumsuz yönde etkilenecektir.

Mobil öncelikli dizinlemenin ne zaman tam olarak hayata geçirileceği bilinmemektedir. Uygulanmaya başlayacağı tarihin bu yılın ilk başları olacağı ifade edilmektedir. Her ne kadar detaylar bilinmese bile Google’dan Gary Illyes ilk uygulamanın 2018 yılında hayata geçirileceğini açık açık söylemiştir.

2018 yılına sakin bir giriş yapmış olsak bile kendimizi bu güncelleme hazırlamamız gerekmektedir. Sitenizin mobil öncelikli dizinlemeye hazır olmasını sağlayacak aşağıdaki üç ipucundan faydalanabilirsiniz. Böylece sitenizi veya müşterinizin sitesini fırtınada ayakta tutmayı başarabilirsiniz.

1. Duyarlı Tasarım

Mobil öncelikli dizinlemede iyi bir sıralama sahip olmak istiyorsanız duyarlı tasarım ilk dikkate almanız gereken konudur. Duyarlı siteler kullanıcıların ihtiyaçlarına ve siteyi görüntüledikleri cihazlara göre değişik yapılara bürünebilen sitelerdir.

Duyarlı siteler sadece kullanıcının gezinme deneyimini iyileştirmez onlara aynı zamanda size de değer katarlar. Tasarımın kullanıcının ekran boyutuna göre değişiklik göstermesi hem mobil hemde masaüstü arama sonuçlarında iyi bir yer edinmenize yardımcı olurlar.

Sabit tasarıma sahip olan bir siteyi duyarlı bir tasarıma geçirmeden önce duyarlı tasarımın temel niteliklerine göz atmak gerekmektedir:

  • Sitenin yapısında sabit ızgaralar yerine orantılı akışkan ızgaralar yer alır
  • Metinler ve görseller esnektir
  • Masaüstü olmayan cihazlarda kullanılabilirliği iyileştirmek için tasarımda değişikliklerin yaşanması
  • CSS media sorgularından yararlanarak tasarım değişiklikleri için kırılma noktaları tanımlanması

Sabit tasarıma sahip bir siteyi duyarlı bir tasarıma geliştirmek için birkaç ipucunu bu yazıda bulabileceksiniz. Prensipler temelde aynı olsa bile kullandığınız temanın farklı bir yapıda olabileceğini unutmamalısınız. Kendi siteniz için daha özel çalışmalar yapmanız gerekiyorsa bir tasarımcıdan destek alabilirsiniz:

  • Varsayılan yakınlaştırmayı tanımlayın
  • Genişlik ve yükseklik gibi akışkan değerleri belirleyin
  • Sitenin görsellerini yeniden boyutlandırarak görsellerin otomatik olarak ekran boyutuna uygun olmasını sağlayın
  • Bir mobil menü oluşturun
  • Font boyutlarını ve stillerinin uyumlu olmasını sağlayın

Duyarlı tasarım her şeyin ekrana uyumlu olmasını sağlayacak bir çözüm olmaktan ziyade sitenizi kullanışlı hale getirecektir. Son solarak sitenizi farklı cihazlarda kullanılabilirlik açısından test etmeye özen göstermelisiniz. Önemli olan sunduğunuz içeriklerin doğru bir biçimde ziyaretçiye aktarılmasıdır.

2. Mobil İçin Uygun Olan Site Yapma Aracını Kullanmak

Mobil için uygun olan bir site yapıcısı kullanmak müşterileriniz erişilebilirliğini güçlendirmek için gerekmektedir. Dijital ekranların gittikçe küçüldüğünü ve daha mobil olduğunu bilmeyen yoktur. Bir SEO uygulayıcısı olarak yapmanız gereken en önemli şey müşterilerinizin siteyi kullanırken en iyi deneyime sahip olmalarını sağlamaktır.

Mobil uyumlu bir site yapma aracı kullanmanız durumunda siteniz otomatik olarak kullanıcının hangi tür cihaz kullandığını tespit edebilecek ve yine otomatik olarak kendi düzenini kullanılan mobil cihaza uyumlu hale getirebilecektir.

Nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız Google tarafından tercih edilen site yapma araçlarını kullanmayı deneyebilirsiniz. Özellikle Google’nin de tercih ettiği “Duda” ismindeki site oluşturma aracını kullanabilirsiniz. Üstelik bu site yapma aracı Google’ın PageSpeed aracıyla tamamen uyumlu bir biçimde çalışmaktadır.

İyi tasarlanmış ve duyarlı yapıya sahip bir site mobil optimizasyon için tek odak noktanız olmamalıdır. Mobil söz konusu olduğunda hızın fazlasıyla önemli olduğunu unutmamalısınız. Ziyaretçilerin en büyük beklentisi girdikleri sitenin çok kısa sürede açılmasıdır.

Hızlı bir site daha fazla oturum, daha fazla müşteri dönüşüm, daha düşük hemen çıkma oranı ve yüksek etkileşim anlamına gelmektedir. Amaca uygun biçimde bir site yapıcısı olarak Duda kullanırsanız aynı zamanda kendileri tarafından geliştirilmemiş olan elementleri kullanabilme fırsatına daha sahip olacağınızı unutmamalısınız.

Büyük adımlar atabilmek için algoritma güncellemelerini beklemenize gerek yoktur. Sitenizi şimdiden mobil ile uyumlu hale getirmeye başlamalısınız.

3. Mobil Uyumlu İçerik

Mobil cihazlar gittiğiniz her yerde karşınıza çıkabileceklerdir. Mobil cihazların can sıkıntısına en uygun çözümlerden birisi olması bu sonucu ortaya çıkartmıştır. Sitenizi mobil uyumlu hale getirebilmek için duyarlı tasarımdan çok daha fazlasına ihtiyacınız olacaktır.

Sahip olduğunuz içeriklerin duyarlı ve mobil uyumlu olduğundan emin olmak bu yönde atılacak en doğru adımlardan birisidir. Kullanıcı deneyimini ve kullanıcıların tercihlerini iyi anlamalısınız. Bu yönde en uygun çözümleri kullanarak elinizde bulunan içerikleri onlara ulaştırmaya çalışmalısınız.

Bununla birlikte mobil kullanıcıların dikkatinin çok kısa süreli olduğunu unutmamalısınız. Onlara değerli içerik sunduğunuz sürece uzunluk pek önemli olmayacaktır. Sunduğunuz içerik etkileşim sağlayan türden bir içerik olduğu sürece kullanıcılar onu tüketmek için çaba göstereceklerdir.

Makaleler, filmler, diziler mobilde okunabilmekte ve izlenebilmektedir. Aşağıdaki adımları takip ederek sunduğunuz içeriklerin mobil uyumlu hale gelmesini sağlayabilirsiniz:

  • Mobil uygulamalardan faydalanarak kullanıcıların sitenizden daha öteye geçerek daha fazla etkileşimde bulunmasını sağlamalısınız. İlgi çekici bir yazı veya bir üründe muazzam bir indirim ziyaretçilerin Facebook veya Twitter’da paylaşmak isteyeceği türden içerikler arasında yer almaktadır.
  • Hikaye aktarabileceğiniz yüksek kaliteli içerikler oluşturmalısınız. İçeriğiniz muazzam olduğu sürece mobil kullanıcılar uzun süreli oturumlar vasıtasıyla sitenizde kalmayı tercih edeceklerdir. Bir link vasıtasıyla bir siteyi ziyaret ettikten sonra orada uzun sürece kaldığınız olmuştur. Kaliteli içerikler sitenizi ziyaret eden kişiler için benzer etkiyi oluşturacaktır.
  • İçerikler çeşitli biçimlerde karşınıza çıkabileceklerdir. İçerikler GIF, infografik, yazı, yüksek kaliteli görsel, video veya bunlara benzer diğer biçimlerde karşınıza çıkabileceklerdir. Bunların hepsini siteniz için kullanmayı denemelisiniz. Bu tür içerikleri dışlamamaya özen göstermelisiniz. Söz konusu içerikleri olabildiğince değerlendirmeye çalışarak her açıdan sitenize katkı sağlamalısınız.
  • Kısa başlıklar kullanıcıların çok daha fazla ilgisini çekmektedirler. Güçlü başlıklar önemlidir ancak bir ziyaretçiyi içeriğe okumaya ikna edebilmek için 5 saniyeye sahip olduğunuzu unutmamalısınız. Uzun bir başlık seçerek söz konusu 5 saniyeyi boşa harcamayı düşünmemelisiniz. Başlığınız güçlü ve kısa olmalıdır.

İçeriğinizi oluşturmak için ne kadar çaba gösterirseniz gösterin önemli olan geri bildirimlerdir. Aldığınız geri bildirimlerden yola çıkarak ziyaretçilerin en fazla etkileşim kurduğu içerikleri belirler ve o tarzda içerikler üretmeye devam edip ziyaretçilerinize mutlu etmeyi sürdürebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba