fbpx
SEO

Temel SEO Denetimi Yapmak (Kullanıcı Deneyimi)

Sitenizde SEO çabalarınızı gölgede bırakacak veya ziyaretçilerinizi rahatsız edecek problemlerden uzak durmalısınız. Bu problemleri temel site denetimi gerçekleştirerek bulmanız gerekmektedir. Daha önce sitenizde hiç denetim yapmadıysanız geç kalmadınız. Bu içerik sayesinde temel denetimi yapmayı öğrenebileceksiniz.

Siteler oldukça karmaşıktırlar. Her zaman bir yer de bir şekilde problemler bulunur. Önemli olan bunların farkında olup olmadığınızdır. Bunu başarabilmek için düzenli olarak site denetimi gerçekleştirmelisiniz. Sitenizde küçük veya büyük ne tür bir sorunun olduğunu ancak denetim yaparak bulabilirsiniz.

temel SEO denetimi

Site Denetimi Nedir?

Bir site denetimi sitenizi teknik yönden ve kullanıcı deneyimi ve SEO problemleri açısından analiz etmeniz anlamına gelir. Site denetiminin çok farklı faydaları vardır. Bunlardan şu şekilde bahsetmek mümkündür:

  • Sitenizin organik aramadaki trafik potansiyelini engelleyen nedenlerin bulunması
  • Dönüşüm ve satış konusunda engellerin tespit edilmesi
  • Ziyaretçilerin kafasını karıştıran elementlerin bulunması
  • Teknik yetersizliğin giderilmesi

Elbette bu tür problemleri bulmak sadece işin yarısını gerçekleştirmektir. Bunları bulduktan sonra onları çözmeniz gerekir. Bu yazıda yer alan adımları takip ederek bunu gerçekleştirebilirsiniz. Her ne kadar işlemler karmaşık gözükse bile doğru adımlarla hepsini kolayca halledebilirsiniz.

Hazırlık Aşaması

Ahrefs kullanıcısı olmanız durumunda Site Audit aracında yeni bir proje oluşturmanız gerekir. Site Audit aracı sitenizde yer alan tüm sayfaları daha önceden tanımlanmış olan SEO problemlerine karşı kontrol eder.

Eğer elinizde Ahrefs yoksa bu durumda endişe etmemelisiniz. Çünkü bu denetim isteğe bağlı olarak gerçekleştirilecek bir denetimdir. Bu yazı kapsamında kullanmanız gereken diğer araçlar şu şekildedir:

  • Google Analytics
  • Google Mobil Uyumluluk Test Aracı
  • Google PageSpeed Insights
  • WordPress için All in One SEO > Detaylı bilgi için ayhankaraman.com/all-in-one-seo-pack
  • Readable veya Grammarly
  • Google Search Console
  • Screaming Frog > 1 Yıllık lisansa sahip olmak için hemen ayhankaraman.com/screaming-frog bağlantısını ziyaret et hem denetim yapmayı öğren hemde lisans talebinde bulun.
  • SemRush – 15 Günlük Pro sürümü ücretsiz kullanmak ister misin? Hemen ayhankaraman.com/semrush bağlantısı aracılığıyla talepte bulun :)

Bu site denetim sürecinin yeni başlayanlar için olduğunu unutmamalısınız. Sitenizde denetim gerçekleştirmek için yapabileceklerinizin bir sınırı yoktur. Site denetimi teknik ve karmaşık bir iştir. Sürekli problemlerle boğuşmak zorunda kalırsınız. Uğraştığınız her sorunun önemli olmasına da gerek yoktur. Büyük veya küçük tüm sorunlarla başa çıkmanız gerekir.

Her şey SEO ile ilgili değildir. Daha karmaşık şeylerle uğraşmak istiyorsanız SEO denetimi yapmanız gerekir. Bu yazının amacı ise site denetimi konusunda size yardımcı olmaktır. Google’da daha yüksek sıralamalara sahip olmak istiyorsanız ve herhangi bir SEO deneyimine sahip değilseniz bu yazıda anlatılanları kullanabilirsiniz.

1. Gezinti Ögelerinin Kontrol Edilmesi

Bir gezinti ögesine sahip olmayan bir siteyi hayal etmeye çalışın. Bir menü olmadan aradıklarınızı bulabilmeniz çok kolay değildir. Bu nedenle ziyaretçilerinize anlamlı gelen bir menü oluşturmalısınız. Oluşturduğunuz menünün mantıksal olması ve kullanıcı deneyimi açısından problemli olmaması gerekir.

Sitenizin ana sayfasına giderek burada yer alan menüyü incelemelisiniz ve şu soruları sormalısınız:

  • Her şey net mi?
  • Tüm önemli sayfalara link içeriyor mu?
  • Gereksiz unsurlardan arınmış mı?
  • Bir probleme sahip olan kullanıcıların benimle iletişime geçmesini kolaylaştırıyor mu?

Bu sorulara vereceğiniz cevaplar hayır ise bu durumda sitenizin menüsünü gözden geçirmeniz gerekir. Bunu yapabilmek için sitenizin akışını kontrol etmeniz gerekir. Neyin önemli olduğunu tespit etmeli ve bunlara ana menüde yer vermelisiniz.

Sitenizi inceleme konusunda objektif olamıyorsanız bu durumda müşterilerinizden veya arkadaşlarınızdan destek almalısınız. Farklı insanlarla bu çalışmayı yaparak sitenizin ne durumda olduğunu daha rahat görebilirsiniz. Ancak insanlar hataları söyleme konusunda istekli olmayabilirler. Bunun için kritik bir şekilde sitenizi yorumlayacak birilerini bulmalısınız.

SEO İçin Mobil Uyumluluk

2. Mobil Uyumluluğun Kontrol Edilmesi

Web ortamında yer alan kullanıcıların yaklaşık %50’si siteleri mobil cihazlardan ziyaret etmektedirler. Bunun anlamı birçok insanın sitenizi mobil cihazlardan görüntüleyecek olmasıdır. Buna ek olarak Google’da yapılan aramaların yaklaşık %60’ı mobil cihazlardan gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle sitenizin mobil dostu olması gerekir.

Sitenize kaç insanın mobilden geldiğini merak ediyorsanız Google Anayltics aracını kullanabilirsiniz. Hedef Kitle > Mobil > Genel Bakış kısmına giderek sitenizi ziyaret eden kullanıcıların ne kadarının mobilden geldiğini görebilirsiniz.

Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını öğrenebilmek için Google’ın Mobil Uyumluluk Testi aracını kullanmalısınız. Burada ana sayfanızı kontrol etmeniz doğru olacaktır. Çünkü ana sayfanız mobil dostuysa büyük olasılıkla sitenizin geri kalan kısmı da mobil duyarlı olacaktır. Ancak sitenizde birden fazla platform kullanıyorsanız her ikisini de test etmeniz gerekir.

Siteniz mobil dostu değilse bu durumda bir geliştirici ile anlaşıp sitenizi mobil dostu yapmalısınız. Bu sayede mobilden gelen ziyaretçileri kaçırmamış olursunuz.

3. Robots.txt Dosyasının ve Site Haritasının Kontrol Edilmesi

Robots.txt dosyası arama motorlarına sitenizde taranacak ve taranmayacak unsurları bildiren basit bir metin dosyasıdır. Bir site haritası arama motorlarına sitenizin yapısını anlama konusunda yardımcı olan bir XML dosyasıdır.

Sitenizde bir robots.txt dosyası varsa bu dosyaya example.com/robots.txt kısmından ulaşabilirsiniz. Sitenizin site haritasına ait linki ise robots.txt dosyasından bulabilirsiniz. Eğer bulamazsanız sitenizin kök dosyasını kontrol etmelisiniz.

Sitenizde bu iki dosyanın olması son derece önemlidir. Ancak bunların şart olmadığını bilmelisiniz. Siteniz oldukça küçük bir siteyse bu dosyalarla vakit kaybetmemelisiniz. WordPress kullanıyorsanız All in One SEO Pack yada Yoast SEO gibi eklentilerden destek alarak robots.txt ve site haritası dosyalarını kolayca oluşturabilirsiniz.

WordPress kullanmıyorsanız Google’da robots.txt oluşturucu ve site haritası oluşturucu şeklinde arama yapmalısınız. Size bu konuda yardımcı olabilecek onlarca ücretsiz aracı bu şekilde bulabilirsiniz.

HTTPS ve SEO

4. HTTPS Durumunun Kontrol Edilmesi

HTTPS sitenizin veri transferi açısından güvenli olduğunu gösterir. Bir sitenin HTTPS kullanıp kullanmadığını adres çubuğundaki kilit işaretinden anlayabilirsiniz. Sitenizde bir kilit işareti yoksa henüz bir SSL sertifikasına sahip değilsiniz demektir.

HTTPS neden önemlidir? Elbette güvenlik için. Şifrelenmemiş verinin çalınması veya veriye müdahale edilmesi mümkündür. Bununla birlikte HTTPS, Google için bir sıralama faktörüdür. Özellikle şu gibi işlerle uğraşıyorsanız HTTPS sizin için kritik öneme sahiptir:

  • Sitenizde ödeme alıyorsanız
  • Kullanıcı verilerini topluyorsanız
  • Google’da sıralama elde etmek istiyorsanız

Henüz HTTPS kullanmıyorsanız bir SSL sertifikası alarak ilk adımı atabilirsiniz. Bu oldukça basit bir işlemdir. Üstelik bunu tek kuruş ödemeden yapabilirsiniz. Let’s Encrypt tarafından sunulan ücretsiz SSL sertifikasını kullanabilirsiniz. HTTPS kullanmamak artık anlaşılabilecek bir şey değildir.

HTTPS’ye geçiş yaptıysanız bu durumda endişelenmeniz gereken bazı şeyler var demektir. Bunlar özellikle teknik problemlerle ilgilidir:

  • Sitenizin HTTPS olmayan versiyonuna çıkan dahili linkler
  • Metin içeriğinin HTTPS’te ama görsel içeriğin HTTP’de olması
  • HTTPS ve HTTP arasında değişiklik gösteren canonical sayfalar

Bunların her birisi teknik detaylardır. Ancak Ahrefs’in Site Audit aracını kullanırsanız tüm problemleri kolayca tespit etmeyi başarabilirsiniz. Yapmanız gereken Site Audit > proje > Overview kısmına gitmek ve burada HTTPS hataları ile ilgili bir şeyler bulmaktır. Bulduğunuz hataların yanında yer alan soru işaretine tıklayarak onları nasıl düzelteceğinizi öğrenebilirsiniz.

5. Site Hızının Kontrol Edilmesi

Google’a göre mobil ziyaretçilerin yaklaşık %50’si bir sitenin açılması için ancak 3 saniye beklemektedir. Site hızı uzun bir süredir Google’ın sıralama sinyalleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle sitenizin hızlı bir biçimde yüklendiğinden emin olmanız gerekir.

Doğru testleri yapabilmek için Google’ın PageSpeed Insights aracını kullanabilirsiniz. Bu araç ücretsizdir ve sitenizin URL adresini girdiğiniz zaman size sitenizin hızıyla ilgili verileri sunmaktadır. Mobil ve masaüstü şeklindeki sekmeleri kullanarak sitenizin her iki platformdaki hız durumunu kontrol edebilirsiniz.

Buna ek olarak Google’ın hız konusunda size sunmuş olduğu önerileri yerine getirerek sitenizin sayfa hızını iyileştirmeyi başarabilirsiniz. Bunlar oldukça teknik bilgilerdir. Bunları yerine getirebilmek için bir geliştirici ile çalışmalısınız.

Site Hızı ve SEO

Başlangıçta PageSpeed Insights aracında sitenizin ana sayfasını kontrol etmeniz gerekir. Ana sayfaya ait rapor sitenizin ortalama hızı konusunda size bilgi verecektir. Daha sonra diğer sayfaları kontrol ederek sayfa düzeyinde araştırma yapabilirsiniz.

PageSpeed Insights aracının tek olumsuz yönü aynı anda tek bir URL’yi kontrol edebilmesidir. Sitenizde yüzlerce sayfa varsa bu son derece sinir bozucu bir durum olacaktır. Bunun için Ahrefs’in Site Audit aracını ya da Google Analytics’i kullanabilirsiniz. Site Audit > proje > Internal pages > Performance kısmına giderek buradaki verileri inceleyebilirsiniz.

Slow page adını taşıyan bilgideki rakama tıklayarak sitenizde yer alan hız problemi yaşayan sayfaları tespit edebilirsiniz. Sitenizde çok fazla hız problemi yaşayan sayfa varsa önce en önemli olanları tespit etmeye çalışmalısınız. Bunun için sayfaları organik trafiğe göre sıralamalısınız.

Organik trafiği yüksek olan sayfa sizin için çok daha önemlidir. Optimize çalışmalarına bu noktadan başlamanız gerekir. Aynı zamanda Google Analytics aracında site verilerini kontrol ederek en iyi sayfalarınızı tespit etme yoluna gidebilirsiniz. Google Analytics > Davranış  > Site Hızı > Hız Önerileri adımlarını izleyebilirsiniz.

6. İçerik Kalitesinin Kontrol Edilmesi

Bir blog yazısı veya hakkında sayfası olsa bile oluşturduğunuz içeriğin yüksek kaliteli olması gerekir. Sitenizde yer alan her içerik parçası ziyaretçilerinize değer katmalıdır. Bunu başarmak istiyorsanız şunlara dikkat etmelisiniz:

  • İyi yazılmış olmalıdır.
  • Bilgilendirici olmalıdır.
  • Dil bilgisi hatalarını içermemelidir.
  • Anlaşılması kolay olmalıdır.
  • Kolayca okunabilir olmalıdır.
  • Bir başka sayfanın kopyası olmamalıdır.

Sitenizin boyutu biraz küçükse tüm içerikleri elle kolayca kontrol edebilirsiniz. Sayfaları tek tek yükleyip her birini okuyabilirsiniz. Karşınıza çıkan hataları düzelterek yolunuza devam edebilirsiniz. Ancak daha geniş sitelerde bu bir çözüm değildir:

  1. En önemli sayfaları bulmalısınız.
  2. Düşük kaliteli olduğunu gösterecek sayfaları bulmalısınız.

Burada ilk seçenek oldukça kolaydır. Google Analytics veya Search Console hesabınızı açarak en fazla trafik almış olan sayfalarınızı bulabilirsiniz. Bu araçları kullanmıyorsanız ve elinizin altında Ahrefs varsa Site Explorer içindeki Top Pages raporunu inceleyebilirsiniz. Bu rapor size en fazla arama trafiği alan içeriğin ne olduğunu gösterecektir.

Site Explorer > alan adı > Top Pages kısmını takip ederek bu rapora ulaşabilirsiniz. Bunun dışında düşük kaliteli olan içerikleri tespit etmek isteyebilirsiniz. Bunun için Ahrefs’te yer alan Site Audit aracını kullanmalısınız. Araçta Content Quality raporunu oluşturmalısınız. Bu raporu oluşturmak için Site Audit > proje > Internal pages > Content quality yolunu takip etmelisiniz.

Burada karşınıza çıkacak “Low word count” sayfalar kelime miktarı düşük olan sayfaları gösterecektir. Bunların her zaman düşük kaliteli sayfalar olmayacağını bilmelisiniz. Ancak genel olarak 500 kelimelik bir içerik 50 kelimelik bir içerikten çok daha fazla değer sunacaktır.

Content Quality raporunu incelerken karşınıza “Duplicate pages without canonical” şeklinde bir uyarı çıkabilecektir. Bu tür sayfalar sitenizdeki diğer sayfalara benzer demektir. Bu içerik problemlerini hemen çözmeye çalışmalısınız.

7. Bozuk Sayfaların ve Linklerin Kontrol Edilmesi

Bozuk sayfalar ve linkler kötü kullanıcı deneyimi anlamına gelir. Bir kullanıcı bozuk bir sayfaya denk geldiği zaman gördüğü tek şey “sayfa bulunamadı” şeklinde bir mesajdır. Sonuç olarak siteniz güven kaybeder ve en önemlisi site güncel değilmiş gibi gözükür.

Bu problemi çözmek için öncelikle bozuk sayfaları tespit etmelisiniz. Bozuk sayfalar sitenizde yer alan bir kaynağın artık var olmaması anlamına gelir. Bazen bu kaynaklar kaldırılmış olsa bile hala ona linkler gidebilmektedir. Bu tür sayfaları Ahrefs’in Site Audit aracını kullanarak bulabilirsiniz.

Site Audit > proje > Internal Pages > look for 4XX errors yolunu takip ederek bozuk sayfalarınızı bulabilirsiniz. Benzer raporu kullanarak aynı zamanda bozuk linkleri bulabilirsiniz. Bozuk linkler belirli bir kaynağın artık işlevsel olmadığı durumlarda ortaya çıkar. Bunları Site Audit > proje > External Pages > look for External 4XX errors kısmından bulabilirsiniz.

Kırık bağlantıları tespit etmek için kullanmanız gereken araçlardan bir tanesi de screaming frog’dur. Hemen ayhankaraman.com/screaming bağlantısını ziyaret et ve kullanmaya başla.

8. Meta Açıklamaların ve Başlıkların Kontrol Edilmesi

Sitenizde yer alan her sayfanın eşsiz bir başlığa ve meta açıklamaya sahip olması gerekir. Bunların neler olduğundan emin değilseniz Google arama sonuçlarına göz atabilirsiniz. Google arama sonuçlarında daha büyük harfle ve mavi şekilde yazılmış olan başlık, normal metin şeklinde yazılmış olan ise meta açıklamadır.

SEO standartları açısından içeriğin bu alandaki bilgilerinde şunlar yer almalıdır:

  1. Başlık etiketinde hedef anahtar kelime
  2. Meta açıklama etiketinde hedef anahtar kelime

Bu tavsiyeye uyarak içerikleri bu şekilde geliştirme yoluna giderseniz hata yapmamış olursunuz. Tek dikkat etmeniz gereken anahtar kelimeleri doğal olmayan bir şekilde kullanmamaktır. Ancak, meta açıklama ve başlıklar için temel amacın bu olmadığını bilmelisiniz.

Bu alanlardaki temel amaç arama motoru sonuç sayfasında diğer sonuçlardan sıyrılmaktır. Buna ek olarak amaç kullanıcının gördüğü sonuçlar arasından sizin sitenize tıklamasını sağlamaktır. Bu sayede trafik elde edersiniz ve en önemlisi bu sayede sıralamaya girersiniz.

Bu konuda herhangi bir değişiklik yapmadan önce gerekli denetimleri gerçekleştirmeli ve şunları bulmaya çalışmalısınız:

  1. Herhangi bir başlığa ve açıklamaya sahip olmayan sayfalar
  2. Eşsiz bir başlığa ve açıklamaya sahip olmayan sayfalar
  3. Çok uzun başlıklara ve meta açıklamalara sahip sayfalar
  4. Birden fazla başlığa ve meta açıklamaya sahip sayfalar

Tüm bunları bulabilmek için bir denetim aracı kullanmanız gerekecektir. Ahrefs’in Site Audit aracı size bu konuda yardımcı olabilecektir. Site Audit > proje > Internal pages > HTML tags kısmına giderek burada incelemeler yapabilirsiniz.

Bu iş için Ahrefs dışındaki araçlardan faydalanmanız mümkündür. Temelde hedefiniz meta açıklama ve başlık açısından sayfalarınızı gözden geçirip düzenlemek olmalıdır. Herhangi bir değişiklik yapmadan önce Google Search Console’da performans raporunu gözden geçirmeli, görüntülenme miktarı yüksek ama tıklanma oranı az olan sayfaları bulmaya çalışmalısınız.

9. Yetim Sayfaların Kontrol Edilmesi

Yetim sayfalar dahili link yapınızda yer almayan sayfalardır. Bunlar sitenizde yer alırlar ancak ziyaretçiler bunları bulamaz çünkü diğer sayfalardan buraya link çıkışları yoktur. Daha kötüsü Google bunları göremez. Sayfaların site haritasında yer alması veya onlara bir şekilde link verilmiş olması gerekir.

Yetim sayfaların düzeltilmesi oldukça kolaydır. Bunları şu şekilde düzeltebilirsiniz:

  • Onları silebilirsiniz.
  • Onları site mimarisinin bir parçası haline getirebilirsiniz.

Ancak bunları yapmaya başlamadan önce onları bulmaya çalışmalısınız. Google ve ziyaretçiler bu sayfaları göremezken siz onları bulabilmek için bir site denetimi gerçekleştirmelisiniz. Bunun için Ahrefs’in Site Audit aracını kullanabilirsiniz. Site Audit > proje > Internal pages > Incoming links > Orphan pages kısmına giderek bu sayfaları bulabilirsiniz.

Sonuç

Yukarıda yer alanların hemen hemen hepsi kolayca yapılabilecek şeylerdir. Birçoğu teknik olsa bile hepsini kolayca halledebilirsiniz. Yapacağınız kontrollerin ve denetimlerin birçoğunun site içi değerlendirmeler olduğunu unutmamalısınız. Elinizin altında doğru araçlar varsa işinizi kolaylaştırmış olursunuz.

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. SEO ve diğer bilgiler ile alakalı olarak sık sık sitenizi ziyaret etmekteyim. Gayet kaliteli içerikler sunuyorsunuz ve bunu yönetmekte olduğum sitelerde uygulamaktan zevk alıyorum. Elinize sağlık.

    1. Merhabalar,

      Kullanıcı yorumları bir SEO faktörüdür. Ziyaretçi geliyor, sayfayı geziyor ve o konuyla alakalı düşüncelerini merak ettiklerini yorum olarak iletiyor. Bu tam olarak da Google ın istediği bir davranış faktörü.

  2. Siz bireysel olarak kaliteli ve güvenilebilir seo ipuçları veriyorsunuz ve ücretli bir çok hizmetten faydalıdır eminim teşekkürler :).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba