fbpx
BacklinkGoogle

Google’ın Yeni Link Oluşturma Yönergeleri

Google’ın yapmış olduğunuz son açıklamaları kaçırmış olabilirsiniz. Google link oluşturma kurallarını değiştirme yoluna gitmiştir. İnsanlar size link verdiklerinde linkin dofollow veya nofollow niteliğine sahip olması artık eskiden geçerli olan bir durumdu. Artık her şey değişti.

Şimdi SEO uzmanlarını etkileyecek 2 yeni link türü daha vardır. Bu 2 yeni link türüne değinmeden önce Google’ın yaptığı açıklamayı baştan sona okuduğunuzdan emin olmalısınız. Ardından burada yer alan bilgileri gözden geçirebilirsiniz.

Google Yeni Link Oluşturma Yönergeleri

Mevcut Durum

SEO’da mevcut durum oldukça basittir. Özellikle link oluşturma söz konusu olduğunda bunu daha basit bir biçimde açıklamak mümkündür.

Ne kadar dofollow (normal linkler) linke sahipseniz arama sıralamanızın daha iyi noktaya gelmesi bir o kadar mümkün olacaktır.

Sahip olduğunuz link sayısından veya link türünden emin değilseniz, link analizi konusunda size yardımcı olabilecek çeşitli araçlardan faydalanarak sahip olduğunuz linklerin türünü öğrenebilirsiniz.

Analiz araçlarında toplam link sayısı ile toplam nofollow link sayısı gibi farklı veriler göreceksiniz. Şimdi, link oluştururken, linkler için para ödüyorsanız veya ziyaretçi yazarlık gibi taktiklerden yararlanıyorsanız Google, sıralamayı değiştirmek için ziyaretçi yazarlık gibi taktiklerden yararlanmaya çalışmadığınızı anlamak için bu linklerin nofollow olmasını istemektedir.

Link satın alma konusu ise biraz daha farklıdır. Link satın alma, Google’dan ceza almak veya Google’da yasaklanmak için atabileceğiniz en basit adım durumundadır. Ceza almak istiyorsanız link satın alma yoluna gidebilirsiniz.

Google Linkleri Görme Biçimi

Google’ın algoritması son derece akıllıdır. Elbette, satın alındıklarında veya doğal olarak elde edilmediklerinde (ziyaretçi yazılarında olduğu gibi) linklere nofollow niteliği eklemenizi istemektedirler. Ancak çoğu SEO uzmanı bu kuralı çiğnemektedir.

Herkese açık olarak olarak bunu dile getirmeseler bile bunu yaptıklarından emin olabilirsiniz. Google’ın aptal olmadığını elbette biliyorlar. Google özellikle büyük haber sitelerinde yayınlanan yazılarda neler olup bittiğini çok iyi bir biçimde analiz edebilmektedir. Büyük bir sitede yayına alınmış ziyaretçi yazısını hayal edin.

Örneğin, Türkiye’de yer alan büyük haber sitelerinde yayınlanan ziyaretçi içeriklerinden alınan bağlantılar.

Sizce Google bunu anlamayacak kadar aptal mı? Şimdi soru şu: Bulunduğunuz şehirde yer alan günlük haberleri merak eden, Diagne Galatasaray’dan gitti mi gitmedi mi? Falcao geldi mi gelmedi mi? Hava durumu nasıl? gibi soruları merak edenlerin karşısına çıkmak ne kadar mantıklı?

Yukarı örnek verdiğim tarzda gelen bağlantılar dofollow olarak alındığında net olarak geçmiş olsun diyebilirim.

Bu sinyaller Google’a linkin doğal olup olmadığını veya kazanılmış olup olmadığını kolayca anlayabilmektedir. Google bir yazardan gelen linki saymamak istediği zaman bunu kolayca yapabilmektedir. Bir link nofollow veya dofollow olsa bile sistematik kontrol sonrasında onun sıralamaya etki edip etmeyeceğini belirlemek yine Google’ın elindedir.

Google bu gerçeklikten yola çıkıp işleri biraz kolaylaştırmak için site yöneticilerinden belirli değişiklikleri yapmasını istemektedir.

yeni link yönergeleri ugc ve sponsored

Google’ın Yeni Link Politikası

Birisi size bir link için para ödüyorsa veya bir link satın alıyorsanız, Google şimdi bu linkleri sponsorlu olarak işaretlemenizi istemektedir. Üstelik bunu sadece sitenin metninde değil aynı zamanda link niteliğinde rel=”sponsored” kullanarak bunu yapmanızı istemektedir.

Ayrıca, kullanıcı tarafından oluşturulan içerik aracılığıyla linkler oluşturuyorsanız, linkleri rel=”ugc” niteliğiyle işaretlemenizi istemektedir.

Aynı durum site sahipleri için de geçerlidir. Örneğin, sitenizde, içeriğin kullanıcı tarafından oluşturulduğu bir formunuz varsa, insanların yerleştirdiği linker rel=”ugc” niteliğini içermelidir.

Nofollow niteliğini kullanmaya devam edebilirsiniz. İsterseniz yukarıdakilerin bir kombinasyonunu oluşturabilirsiniz. Örneğin, ücretli bir linke sahipseniz rel=”nofollow sponsored” şeklinde bir nitelik kullanmayı düşünebilirsiniz.

Bu Değişiklik Amacı Nedir?

Aslında Google bu değişikliğin amacını net bir biçimde açıklamıştır. Açıklamayı toparlamak gerekirse şu şekilde bir özet sunabilmek mümkündür: Sponsored, UGC ve nofollow gibi tüm link özellikleri arama içinde hangi linklerin dikkate alınacağı veya hariç tutulacağına dair ipuçları olarak değerlendirilmektedirler. Google, bu nitelikleri kullanarak artık linkleri daha iyi bir şekilde analiz edip linkleri daha iyi anlayabilecektir.

Şimdi, bunun ne anlama geldiğini merak ediyor olabilirsiniz. Google bu nitelikleri kullanarak linkleri indeksleme ve SEO konusunda daha iyi değerlendireceklerini belirtmektedir. Bu değişiklik 1 Mart 2020’de yürürlüğe girecektir. Eski linklerde değişiklik yapmanıza gerek yoktur. Nofollow niteliğine sahip olan linkleri nofollow olarak bırakmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca gelecekte “sponsored” yerine “nofollow” kullanmayı tercih ederseniz bir şey kaybetmemiş olacaksınız.

SEO’lar Açısından Bunların Anlamı Nedir?

Daha önce belirtildiği gibi, Google’ın bunu neden yaptığı ortadadır. Ancak biraz daha derine inerek daha farklı bilgiler edinebilmek mümkündür. Her birimiz Google algoritmalarının karmaşık olduğunu ve ona karşı oyun oynamanın zor olduğunu bilmekteyiz. Buna rağmen söz konusu algoritmanın mükemmel olmadığını anlamak zorundayız.

Oluşturdukları link türlerini ve bunların amacını etiketleyen site yöneticileri ve SEO’lar sayesinde Google’ın farklı link türlerinin nasıl kullanıldığını öğrenmesi kolaylaşacaktır. Bu ayrıca algoritmalarının link türlerini ve bağlamlarını daha hızlı ve daha kolay bir şekilde tanımlamasına yardımcı olacaktır.

Örneğin, binlerce kişi ziyaretçi gönderileri tarafından oluşturulan linkler için rel=”ugc” kullanıyorsa, Google’ın algoritması bunu gerektiği gibi analiz edecektir. Bu linklerin aslında site yöneticisi yerine rastgele kişiler tarafından oluşturulduğu ve bunların indirgenmesi gerektiği algoritma tarafından kolayca anlaşılabilecektir.

Elbette, Google zaten wiki sitelerini, forumları ve diğer kullanıcı tarafından oluşturulmuş içerik türlerini tanımlamayı başarmaktadır. Ancak bu yeni gelişmeler Google’ın işleri daha daha sıkılaştırmasına ve daha doğru hale getirmesine yardımcı olacaktır.

Ayrıca, belirli link türlerini nasıl değerlendireceklerine bu şekilde daha rahat karar verebileceklerdir. Örneğin, link oluşturma konusunda rel=”ugc” linklerini saymaya karar verebileceklerdir. Ancak bu tür linkleri doğal olarak kazanılan bir linkin ağırlığının sadece 3’te 1’i kadar değerli görebileceklerdir.

Buna ek olarak, bu ayrıca link verilmiş URL’nin potansiyel olarak taranması veya yok sayılması gerektiğine dair daha fazla sinyal elde edilmesi anlamına gelecektir. Ancak uzun vadede, algoritmaları daha doğru hale geldikçe kazanan tarafın kullanıcıyı öncelikli hale getirenler arasında yer alacağını tahmin edebilmek zor değildir.

Google’ın amacı “mükemmel SEO” değerine sahip olan bir siteyi üst sıraya koymak değildir. İnsanları en çok sevdiği yeri sıralamak istemektedir. Bu nedenle, inanılmaz bir kullanıcı deneyimi oluşturmaya, harika bir ürün veya hizmet oluşturmaya, akıllara durgunluk veren içerik oluşturmaya ve rekabette yapılmayan herhangi bir şeyi yapmaya odaklanmak isteyeceksiniz.

Link oluşturmaya gelince, linkleri kazanmak her zaman zordur. Ama ben güzel bir geri bildirimde bulunmak istiyorum. Eğer bir bağlantıya sahip olmak istiyorsanız onun gerçekten size fayda sağlayacak kaynaklardan gelmesine özel göstermelisiniz. Yani hedef kitlenizin vakit geçirdiği kaynaklardan alacağınız bağlantılar size daha çok fayda sağlar. Eğitimlerimde de anlatırım ve ben bu olayı bermuda şeytan üçgeni olarak adlandırırım. :)

Eğitim demişken ister birebir, gerçek zamanlı ve size ait bir site üzerinden uygulamalı eğitim isterseniz de fiziksel eğitimlerime katılıp SEO konusunda ciddi tecrübeye sahip olarak kendi projelerinizi yönetebilirsiniz. Çevrimiçi eğitim için ayhankaraman.com/seo-egitimi fiziksel eğitim için seoegitimi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Google, linklere bir değer vermeye başlarsa sıralamanızın yükselmesi mümkün olabilecektir.

Özet

Gelecek yıllarda SEO’ların link oluşturma yaklaşımlarında çeşitli değişiklikler görebileceksiniz.

Öncelikle Ahrefs ve SEMrush gibi şirketler size nofollow, dofollow, UGC ve sponsorlu linkleri göstermeye başlayacaktır. Bu değişiklik, SEO’ların daha iyi linkler oluşturmasına ve çabalarını gerçekten sıralamada yardımcı olan linklere doğru kaydırmalarına yardımcı olacaktır.

İkincisi, UGC türü linkler sonunda bir miktar ağırlık kazanacaklardır. Muhtemelen bu çok fazla olmayacaktır ancak alakalı sitelerden geldikleri, kullanıcıya değer kattıkları ve link bağlamı içerisinde oldukları sürece değer kattıkları görülebilecektir.

Son olarak, çoğu site yöneticisi muhtemelen yakın zamanda rel=”sponsored” veya rel=”ugc” niteliklerini kullanmayacaklar. Muhtemelen buna alışmaları zaman alacaktır.

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Ayhan bey Google’ın link oluşturma yönergelerini, alınabilecek link çeşitlerini gayet açıklayıcı ve yeterli şekilde izah etmişsiniz. Verdiğiniz kıymetli bilgiler için çok teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba