fbpx
SEOTeknik SEO

Yapısal Veri (Structured Data) Nedir? (Geliştirilmiş Rehber)

İçerik, sizlere yapısal verilerin ne olduğunu ve size nasıl fayda sağlayabileceği konusunda tecrübe kazandıracaktır.

İçeriğin temel amacı Schema.org yapısal verilerini açığa çıkarmaktır.

  • Structured Data – Yapısal Veri
  • Google
  • Rich Results – Zengin Sonuçlar

Yapısal Veri Nedir?

En genel anlamda yapısal veri, organize edilmiş (yapılandırılmış) bilgi (veri) anlamına gelmektedir. Organize bilgi, temelde yapısal veri demektir.

Yapısal verilerin temel bir amacı, bir web sayfası hakkında belirli bilgileri iletmektir. Böylece size ait sonuçların, Google’ın arama sonuçlarında zengin sonuçlar olarak görüntülenmeleri mümkün hale gelir.

Yapısal Veri

Yapısal Veriyi Biçimlendirmek

Yapısal veriyle uğraşırken, “yapısal verileri biçimlendirmek” veya “yapısal veriyi biçimlendirme” gibi ifadeler duyacaksınız. Yapısal verileri “biçimlendirmek”, yapısal veri kodunu oluşturmak anlamına gelir.

Biçimlendirme, bir bilgi işlem dili anlamına gelir. HTML bir biçimlendirme dilidir. HTML, bir site ziyaretçisinin gördüğü web sayfası içeriğini ve tarayıcının o web sayfasını görüntülemesine yardımcı olan kodu düzenler. Bu kod site ziyaretçileri tarafından görünebilir değildir.

HTML ayrıca arama motorları için tasarlanmış bilgilendirici içeriği de içerir. Bu içeriğe meta veri adı verilmektedir.

Yapısal Veri = Biçimlendirme Dili

Yapısal veriler de bir biçimlendirme dilidir. HTML gibi, yapısal veriler içeriği (verileri) organize bir şekilde iletirler. Böylece arama motorları içeriği daha ilgi çekici bir şekilde görüntüleme fırsatı elde ederler.

HTML’deki meta açıklama ögesine benzer şekilde, yapısal veriler de bir meta veri biçimidir. Meta veriler, site ziyaretçileri tarafından doğrudan görülmeyen bilgilerdir. Yapısal verilerdeki içerik, arama motorları tarafından görülür.

Yapısal veriler, arama motorlarının hangi görsellerin ve içeriğin hakkında olduğunu anlamasını ve bu içeriği arama sonuçlarında doğru bir şekilde görüntülemesini kolaylaştırır.

Yapısal verilerle düzenlenen veri türlerine örnek olarak bir ürünün adı, inceleme içeriği, derecelendirmeler ve resimler verilebilir.

Yapısal veriler, bir yayıncının arama motorları için bir ürünün adını, içeriğini gözden geçirmesini, değerlendirmelerini ve resimleri etiketlemesine olanak tanır.

Yapısal verilerle sayesinde arama motorlarının bir şeyin ürün görüntüsü olduğunu bilmek için algoritmalar kullanması gerekmez. Yapısal veriler onlara bunun bir ürün görüntüsü olduğunu söyler.

Bir görsel ürün görseli olarak etiketlenir. Belirli kelimeler ürün incelemesi vb. olarak etiketlenerek sunulurlar.

Bilgiyi Organize Etmede Kural Gereksinimi

Bir şeyi organize etmek için kurallara ihtiyaç vardır. Çamaşırları organize ederken kıyafetleri renklerine göre sıralamak gibi düşünebilirsiniz. Renge göre sıralama, bir şeyi organize etmek için bir kural örneğidir.

Kütüphaneler, kitapları konularına göre alfabetik sırayla düzenler. Konuya ve alfabeye göre düzenleme de organize etmek için kullanılan bir kuraldır.

Benzer şekilde, yapısal verilerin, bilgilerin (verilerin) nasıl organize edildiğine (yapılandırıldığında) ilişkin basit kuralları vardır.

Schema.org ve Yapısal Veri

Yapısal veriler için resmi site Schema.org adresidir. Schema.org, yayıncı sitelerdeki bilgileri düzenlemek için kullanılan kuralları oluşturan kuruluştur.

Schema.org yapılandırılmış veri protokolünü geliştirmekten sorumlu iki grup vardır. Bunlar Yönlendirme Grubu (Steering Group) ve daha büyük olan Topluluk Grubu (Community Group) şeklindedir.

Topluluk Grubu, yapılandırılmış verileri tartışma, teklif etme, oluşturma ve güncelleme temel işini yapar. Daha küçük bir grup olan Yönlendirme Grubu ise tüm süreci yönetmekle görevlidir.

Google’ın Yapısal Verilerle İlişkisi

Google, yapısal veriler ile ilgili geliştirici sayfaları ve destek sayfaları yayınlar. Bu sayfalar, yayıncıların Google’ın arama sonucu sayfalarında (diğer adıyla SERP) zengin sonuçlara hak kazanmak için hangi yapısal verileri kullanması gerektiğini açıklamaya odaklanmıştır.

Google, yapısal verilerin ne olduğunu tanımlamaz. Google, farklı türde zengin sonuçlar göstermek amacıyla hangi yapısal verilerin kullanıldığını tanımlar. Bu yüzden, Google’ın geliştirici sayfalarının odak noktası zengin sonuçların içeriğiyle sınırlıdır.

Google’dan John Mueller, geçtiğimiz günlerde belgelerin zengin sonuçlar bağlamında sınırlı olmasının utanç verici olduğunu düşündüğünü belirtmiştir.

Zengin sonuçlarla sonuçlanmayan ancak web sayfasının neyle ilgili olduğunu anlatmaya yardımcı olan yapısal verileri kullanmanın yararlı olabileceğini öne sürmüştür.

Ancak, Google’ın sayfanın neyle ilgili olduğunu anlamasına yardımcı olmayan bilgileri işaretleyerek aşırıya kaçmanın kolay olduğu konusunda da uyarılarda bulunmuştur.

Google’ın Yapısal Veriyi Kullanımı

Yapısal verileri kullanan siteler, arama sonuçlarının üstünde bulunan öne çıkan snippet kısmında yer almaya, yıldızlı değerlendirmeleri kullanmaya, görsel içeriklerle en üst sıralarda yer almaya uygun sitelerdir.

Tüm bunlar daha fazla trafiğe neden olabilirler. Yapısal verileri kullanmak bir gerekliliktir. Gerçek anlamda isteğe bağlı bir şey değildir. Siz yapmazsanız bunu rakipleriniz yapacaktır.

Yapısal Veriler Neden Kullanılmalı?

Zengin sonuçlar için uygun olan siteler, Google’ın bilgileri kullanmayı seçmesi durumunda daha fazla trafikten faydalanacaktır.

SERP zengin sonuçlar

“mercimek çorbası nasıl yapılır” için yukarıdaki arama sonuçları, sayfanın üst kısmında ilgi çekici zengin sonuçlar gösterir.

Mercimek çorbasının görüntüleri, yorumları içeren yıldız değerlendirmeleri, pişirme süresi bilgileri, sitenin adı gibi tüm bu bilgiler yapısal veriler aracılığıyla Google’a iletilmiştir.

Yapısal verilerin kullanılmasının arama motoru sonuç sayfasında en üstünde çıkan öne çıkarılmış snippet kısmında olacağınızı garanti etmez. Yapısal verileri kullanmak, yalnızca bir web sayfasını zengin sonuçlar için uygun hale getirecektir.

JSON-LD Yapısal Veri

Google’ın tercih ettiği yapılandırılmış veri sürümü, komut dosyası adı verilen JSON-LD şeklindedir. Yapısal veri olarak başka veri türleri de vardır ama bunlar çok daha karmaşıktır.

Diğer yapısal veri biçimleri, bir sayfanın HTML’sini değiştirirler. JSON-LD ise HTML’den bağımsızdır. Bir web sayfasının kodunda herhangi bir yere yerleştirilebilir.

Onu footer kısmına, içeriğin ortasında veya header bölümüne koyabilirsiniz. JSON-LD yapısal verilerini düzenlemek oldukça kolaydır. Kısa bir kopyala yapıştır işleminin ardından onu kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bu, yapısal verilerin eski biçimleriyle yapılamayan bir şeydir.

Örnek

ABC Ev Temizliği firması Samsun’da şu hizmetleri sunmaktadır:

  • Ev temizliği
    • Hafif apartman temizliği
    • Yatak odası + 2 odaya kadar hafif ev temizliği
    • Yatak odası + 3 odaya kadar hafif ev temizliği
  • Tek seferlik hizmetler
    • Cam temizleme
    • Halı temizleme
    • Yüzeysel temizleme

ABC Ev Temizliği firmasının verdiği hizmet JSON-LD yapısal verisinde şu şekilde gözükecektir:

— KOD BAŞLANGICI —

<script type=”application/ld+json”>

{

“@context”: “http://schema.org/“,
“@type”: “Service”,
“serviceType”: “Haftalık Ev Temizliği”,
“provider”: {
“@type”: “LocalBusiness”,
“name”: “ABC Ev Temizliği”
},

“areaServed”: {
“@type”: “City”,
“name”: “Samsun”

},

“hasOfferCatalog”: {
“@type”: “OfferCatalog”,
“name”: “Temizlik Hizmetleri”,

“itemListElement”: [

{

“@type”: “OfferCatalog”,
“name”: “Ev Temizliği”,
“itemListElement”: [

{

“@type”: “Offer”,
“itemOffered”: {
“@type”: “Service”,
“name”: “Hafif Apartman Temizliği”

}
},
{

“@type”: “Offer”,
“itemOffered”: {
“@type”: “Service”,
“name”: “Yatak Odası + 2 Odaya Kadar Hafif Ev Temizliği”

}
},
{

“@type”: “Offer”,
“itemOffered”: {
“@type”: “Service”,
“name”: “Yatak Odası + 3 Odaya Kadar Hafif Ev Temizliği”

}
}
] },

{

“@type”: “OfferCatalog”,
“name”: “Tek Seferlik Hizmetler”,
“itemListElement”: [

{

“@type”: “Offer”,
“itemOffered”: {
“@type”: “Service”,
“name”: “Cam Temizleme”

}
},
{

“@type”: “Offer”,
“itemOffered”:
“@type”: “Service”,
“name”: “Halı Yıkama”

}
},
{

“@type”: “Offer”,
“itemOffered”: {
“@type”: “Service”,
“name”: “Yüzeysel Temizleme”

}
}
] }
] }
}

</script>

— KOD BİTİŞİ —

Bunun karmaşık göründüğünü düşünüyor olabilirsiniz ama pek öyle değildir. Çamaşırları yıkama için ayırırken olduğu gibi belirli kuralların olduğunu söylemiştik. Yukarıdaki kod bu kuralları açıklar niteliktedir.

Kuralların ne olduğunu öğrendikten sonra, yukarıdaki kod mantıklı gelecektir.

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba