fbpx
SEO

Vaka Çalışması: 28 Günde %30 Organik Büyüme

SEO bir oyun ve her oyunun kuralları olduğu gibi bu oyununda kuralları var. Şimdi siz değerli ziyaretçilerim için kendi web sitemde uygulamış olduğum çalışmalar ve bunun bana sağlamış olduğu faydalardan bahsedeceğim.

28 Günde Organik Trafiğimi %30 Büyüttüm

Peki nasıl? Bu içerikte bunu adım adım anlatacağım.

Reklamlarla, sosyal medya yönetimiyle ve reklamcılığıyla, telegram kanalımla, gruplarla web sitemin arası çok iyi. Bunlardan yana sorun yok. Aslında organik trafikle alakalı problemimde yok ama periyodik büyüme her zaman için iyidir. :) Özellikle en popüler kelimelerde ilk 5 içerisinde yer almam beni oldukça mutlu ediyor. Hedefim ise daha çok görünür olmak. Bunu başardığımız zaman hem marka bilinirliğimize katkı sağlar hem de organik trafiğimizi ciddi oranda büyütebiliriz.

28 günde organik büyüme

SEO Performans Hedefleri

SEO kampanyasının hedefleri, web sitesine organik trafiği artırmak ve sonuçta hedef anahtar kelimelerine anahtar kelime sıralamasını iyileştirerek organik trafik sayısını artırmaktı. Bunu yaparken, genel amacım ise tamamen dönüşümlerimi artırmak. Yani daha çok telefon araması, daha çok form talebi ya da başvuru almak gibi düşünebilirsiniz. Bu hedefle çıktığım yolda:

Strateji ve Uygulama Süreci

  • Search Console aracılığıyla anahtar kelime konumları 6+ üzeri olan anahtar kelimeleri tespit ettim.
  • Konumu 6+ olan anahtar kelimelerin açılış sayfalarını A’dan Z’ye analiz ettim ve sağlık durumunu iyileştirmek için çalışmalara başladım.
  • Yine ilgili sayfalara gelen zararlı bağlantıları tespit ettim ve reddettim.
  • Son 3 aydır hiç trafik getirmeyen sayfaları kaldırdım. Benzer olan sayfaları en iyi olana yönlendirdim ve diğerlerini sildim.
  • İçeriklerimi daha okunabilir hale getirmek için revize etmeye başladım.
  • Kategori açıklamalarını, sık sorulan soruları ve öne çıkan görsellerimi güncelledim.
  • Kendi girişimlerimden web sayfama girişimlerin bana ait olduğunu simgeleyen bağlantılar aldım.
  • Yeniden pazarlama bütçemi artırdım.
  • Telegram kanalı kurdum.
  • Aktif olarak canlı yayınlar düzenledim ve meslektaşlarımın canlı yayınlarına katıldım.
  • Video içerikleri üretmeye, bunları sitemde paylaşmaya başladım.
  • Spotify ile Podcast yayınlamaya başladım.

Search Console ile Performans Analizi (6+ Konumlar) Yaptım

Aşağıda yer alan videoyu yeni sekmede açıp 1080p kalitesinde izlemenizi öneririm.

Peki ben burada ne yapıyorum? Yapmış olduğum işlem tam olarak şu: Search Console > Performans > Arama Sonuçları adımını izliyorum. Daha sonra filtrelerden pozisyonu seçiyor ve sol tarafta yer alan seçenekler arasından Şundan Büyüktür’ü tercih 6 ve üzeri konumda yer alan anahtar kelimeleri sıralıyorum. Bu işlemleri yaparken bana en çok trafiği getirecek kelimeye odaklanmak için hacime göre sıralıyorum.

Kelimeleri tespit ettim :) Bunlar;

Adwords, SEO Ne Demek, Google ADS, 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır, Google Keşfet, Canonical Etiketi Nedir vb olarak belirlendi.

Açılış Sayfası Optimizasyonu Gerçekleştirdim

Yukarıda listelediğim kelimelerin açılış sayfalarını optimize ettim. Görselleri küçülttüm ve ALT etiketleri düzenledim. Açılış sayfası kategori ise SSS bölümünde düzenleme yaptım ve ilgili kategoride yer alan içerikleri revize ettim. Açılış sayfası bir içerik ise ilgili içeriği güncelledim.

İçerik güncellerken hedef kelimede ilk 10 sonuç içerisinde yer alan sitelerden kullanıcı arama niyetine göre içerik üretenleri analiz ettim. İçeriklerimi o sitelerden daha iyi seviyeye getirmek için düzenlemeler yaptım.

Açılış sayfalarını Screaming Frog, SEMrush ve Ahrefs gibi araçlarla denetledim. Hem Analytics hem de Page Speed araçlarıyla hız performans denetlemesi yaptım. Yorum sayısı yüksek olan sayfalarda Gravatar İkonlarının oluşturduğu performans kaybını engellemek adına ikonları önbellekledim. (Bunu FV Gravatar Cache eklentisi ile yaptım.)

Zararlı Bağlantıları Kaldırdım

Yukarıda listelenen anahtar kelimelerin açılış sayfalarına gelen düşük kaliteli ve zararlı bağlantıları reddettim. Bunları belirlerken SEMrush, Ahrefs ve Search Console araçlarını kullandım. Çok büyük risk içermeyen bağlantıları reddetmedim.

Bağlantı redderken çok dikkatli olmalısınız. Anlık olarak performans kaybı yaşayabilirsiniz. Her bağlantıyı reddetmenizi önermem.

Trafik Almayan Sayfaları Kaldırdım

Tespitlerim arasında en önemlilerinden birisi: Trafik almayan sayfalar. Bu sayfalara şöyle yaklaştım. Bir girişimcisiniz, işletmenizde 15 kişi çalışıyor ama bunların 5’i hiçbir şey yapmıyor? Ne yapardınız? Cevap net: Onlarla çalışmazdınız. Bende öyle yaptım. O içeriklerle çalışmama kararı aldım ve kaldırdım.

İçeriklerim genellikle çok eski, düşük kaliteli içeriklerdi. Benzer bir içerik varsa kaldırılan içeriği ilgili içeriğe yönlendirdim. Yoksa 410 sunucu yanıt koduyla Google’a kaldırıldığını bildirdim.

Trafik almayan sayfaları tespit etmek için izlemeniz gereken adımlar:

Analytics > Davranış > Site İçeriği > Tüm Sayfalar

İçeriklerimi Okunabilir Hale Getirdim

İçeriklerimi daha okunabilir hale getirmek için hemingwayapp.com aracını kullandım. Bu aracı kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey sağ tarafta yer alan “Readability” bölümüdür. Skorun Grade 4 ve altında yer almasına özel gösterin. İçeriğinizi hemingwayapp üzerinden hazırladığınızda ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Kategori Açıklamalarını, SSS ve Öne Çıkan Görselleri Güncelledim

Kategforide yer alan öne çıkarılan görsellerde bir konsept belirledim. Aslında web sitemde yer alan çoğu görseli bu konsepte göre yapılandırdım. Daha sonra SSS bölümlerini, içeriklerimi revize etmeye başladım. Bunların bir bölümünü aşağıda yer alan videoda net olarak gösterdim.

Girişimlerime Ait Sitelerden Bağlantılar Aldım

Kendi girişimlerime ait sayfalardan bana ait olduğunu simgeleyen bağlantılar aldım. Bunu Logomu sosyal medya ikonu haline getirip sosyal medya butonlarının olduğu bölümden yaptım. Bu girişimlere ait web sitelerim: sitedestek.com, seokitabi.com ve seoegitimi.com

Yeniden Pazarlama Bütçemi Artırdım

Sürekli karşınıza çıkan kırmızı reklamlarımda bütçe artışına gittim. Bunu sadece web sitem için yapmadım. Ayrıca Telegram ve YouTube kanalımın abone sayısını artırmak için hem Google hem Facebook hem de Instagramda yeniden pazarlama kampanyalarını yayına aldım. Bu durum hem marka bilinirliğimi hem de geri gelen kullanıcı oranımı artırdı.

Geri Gelen Kullanıcılar yani Returning Visitor verilerini Google Analytics > Kitle > Davranış > Yeniler Geri Gelenler bölümünden inceleyebilirsiniz.

Telegram Kanalı Kurdum ve Direkt Trafik Sayılarımı Artırdım

Son dönemlerde en çok önem verdiğim trafik kanalı. Telegram kanalı kurdum ama o kanalı kurduğum gibi yalnız bırakmadım. Ücretsiz lisanslar, kupon kodları, indirimler ve daha birçok fırsat sunmaya başladım. Kanal hızlıca büyüdü ve yapmış olduğum paylaşımlar sayesinde siteme ciddi trafikler sağladım. Direkt trafik önemli bir SEO kriteri olduğu için bu benim Organik performansıma da ciddi katkılar sağladı.

Canlı Yayınlar Düzenledim ve Meslektaşlarımın Yayınlarına Katıldım

Hem Instagram hem de YouTube üzerinden canlı yayınlar düzenledim. Meslektaşlarımın davetlerine istinaden onlarla canlı yayınlar gerçekleştirdim. Aslında canlı yayınların beni daha çok mutlu ettiğini anladım ve gaza bastım. Sık sık canlı yayınlar düzenledim ve süpriz ödüllerle katılımcılarla aramda bir bağ oluşturdum.

Instagramda yapmış olduğum Canlı yayınlardan bir tanesini YouTube platformuna taşıdım. Aşağıda paylaştığım videoyu izlemenizi tavsiye ederim.

Video İçerikler ve PodCast Ürettim

YouTube kanalımla daha çok ilgilenmeye başladım. Aktif olarak video ürettim ve kanalımda paylaştım. Videolar ilgi çektikce ben daha da heveslendim ve daha çok üretmek için harekete geçtim. Brand (Marka), Organik ve Direkt trafiğime ciddi anlamda katkısı olduğunu gözlemledim.

Ayrıca Spotify’da kanalımı açtım ve PodCast üretmeye başladım.

Kanalıma abone olmak için: youtube.com/c/ayhankaramancom :)

Sonuç

Sonuç tamda istediğim gibiydi. Tam %30,7 oranında büyüme gerçekleştirdim. Console > Performans > 28 Günlük Karşılaştırma adımlarını izlediğimde ortaya aşağıdaki gibi bir tablo çıktı. :)

Organik Performans Artışı

Yukarıda gördüğiniz tabloda yer alan veriler tamamen organik performansa aittir. Ortalama konumlar iyileşti, gösterim sayısı ve toplam tıklama sayısı artış gösterdi.

Daha fazla SEO içeriği için: ayhankaraman.com/SEO bağlantısını,

Ayhan KARAMAN ile Performans Garantili SEO Eğitimi için: ayhankaraman.com/seo-egitimi bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

24 Yorum

  1. Bunları en kısa sürede uygulayacağım?
    O halde ilk yorum olarak SSS nasıl yaptınız hocam. Bende jannah kullanıyorum.

    1. Sistemsel bir sorun olabilir şimdi test ettim hepsinde ses var :) Bilgisayarı yeniden başlatmanız çözüm olabilir diye düşünüyorum. (Klasik Çözüm) :))

  2. Öncelikle tebriklerimi sunuyorum Ayhan Bey. Türkçe olarak düzenli içerik üretmeniz çok güzel.
    Sorum;
    Sayfa sonuna geldiğinde göz atın diye pop-up açılıyor. Bunu yapmak için bir eklenti mi kullanıyorsunuz? Öyleyse ismini öğrenebilir miyim?

    1. Çok teşekkür ederim Ender Bey. Temamın özellikleri arasında yer alıyor eklenti kullanmıyorum.

  3. Şöyle bir göz attım muhteşem bir içerik. Hepsini detaylı açıklaman muhteşem. Bir kısmı bildiğim şeyler olmasına rağmen aklıma gelmeyen şeylerdi hepsini uygulayacağım inşallah. Birde son güncelleme ile ilgili yazı bekliyoruz senden. :)

  4. Sizi Facebook grubunda ve seo aramalarında görüyordum ama yakın Bi arkadaşım çalışırsam ben bu adamla çalışırım ya dediği anda takibe aldım. Şuan da ilk defa bir makalenizi okudum gerçekten harikasınız. Her yerden takibe devam gerçekten SEO konusunda öğretici bilgi veriyor işinizi severek yapıyorsunuz. Rabbim yolunuzu açık etsin.
    Birazdan tüm sosyal mecralar da telegram dahil takibe başlayıp SEO önerilerinizi yavaş yavaş uygulamaya başlamayı düşünüyorum
    Saygilar

  5. O değilde bunlari tek basına yapmak sorun. Hele benim gibi genel bloglar icin, icerik ekle, hatalara bak, sosyal medya vs vs ekip olmam lazım sanırım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba