fbpx
Google Data StudioSEO

A’dan Z’ye SEO Raporu (Google Data Studio)

A’dan Z’ye SEO Raporu içeriği sayesinde artık yüksek kaliteli SEO raporları hazırlayabileceksiniz. Şimdi içeriği inceleme ve harekete geçme zamanı.

Verileri analiz etmek dijital pazarlamanın en önemli adımlarından birisidir. Bu boyutu başka bir seviyeye taşımak ise analizleri görselleştirme sanatıdır.

Veri görselleştirme, veriye dayalı kararlar vermenize yardımcı olur. Özellikle anlatılması zor hikayeleri daha anlatmanıza yardımcı olurlar. Ben bunun için Google Data Studio raporlama aracını kullanıyorum ve raporlarımı kolayca hazırlayabiliyorum.

Google Data Studio’yu daha önce kullandıysanız “veri harmanlama”, “özel segmentler” ve “boyut dağılımı” gibi terimler size yabancı gelmeyecektir. Karmaşıklığına rağmen, Google Data Studio mevcut en güçlü SEO raporlama araçlarından biridir. Bu aracı daha iyi anlamak ve daha iyi kullanmak için size özel olarak hazırladığım şablondan yararlanabilirsiniz.

Şablon: https://datastudio.google.com/rapor/ayhankaramancom

Rapor şablonu 13 sayfadan oluşmaktadır. Google Analytics ve Search Console erişimi sayesinde raporunuzu oluşturabilirsiniz. Ekstra bir araca üye olmanıza gerek yoktur.

Şimdi hep birlikte rapor şablonunun detaylarına göz atalım.

Organik Trafiğe Genel Bakış: Neler Değişti?

organik genel bakış raporu

  • Toplam Organik Oturum
  • Kullanıcılar
  • Hemen Çıkma Oranı
  • Sayfalar / Oturum
  • Geri Gelen Kullanıcılar
  • Yeni Oturum Yüzdesi
  • Ortalama Oturum Süresi

Genel bakış kısmı, organik trafik durumu hakkında anlık bilgi sağlar. Genel bakış bölümünün en önemli üç unsuru şu şekildedir:

  • Organik trafik oturumları
  • Bu sayının belirlenen süre boyunca nasıl değiştiği
  • Geçen ayın trend çizgisi (varsayılan tarih aralığı bölümünde tarih aralığını değiştirebilirsiniz)

Organik oturumlar grafiğinin sağında, kullanıcı davranışlarını gösteren bir dizi metrik bulacaksınız

  • Kullanıcılar
  • Hemen Çıkma Oranı
  • Sayfalar / Oturum
  • Geri Gelen Kullanıcılar
  • Yeni Oturum Yüzdesi
  • Ortalama Oturum Süresi

Veri aralığını değiştirmek için öncelikle tarih değişikliği yapacağımız verinin üzerine geliyor daha sonrada raporun sağ tarafında yer alan veri kısmından varsayılan tarih aralığını değiştiriyoruz.

data studio tarih aralığı

Verilerdeki değişiklikleri belgelemek için yorumlar alanını kullanabilirsiniz. Ben sizin için yorumladım :)

Sonuçlarınız iyileştiyse bunun nedenini belirtmeyi düşünebilirsiniz. Bazı yüksek hacimli anahtar kelimeler için ilk üç sıraya girmeyi başardınız mı? Yeni uygulanan meta etiketler organik tıklama oranını iki katına çıkardı mı? Site hızınızı ve hemen çıkma oranınızı artırdınız mı?

Sonuçlarınız kötüleşirse, bunun nedenine yer vermeyi ihmal etmemelisiniz. Yüksek hacimli bazı anahtar kelimeler için öne çıkan snippet kısımlarını kaybettiniz mi? Siteyi yavaşlatan teknik sorunlar yaşadınız mı? Bir Google güncellemesi sitenizi etkiledi mi?

Yorum alanı, değişiklikleri açıklama ve gerekirse bir plan sunma konusunda size yardımcı olabilecektir.

Cihaz İşletim Sistemi Raporu (Nasıl Yorumlanır)

cihaz işletim sistemi raporu

Cihaz ve işletim sistemi raporunu dikkate almamdaki amaç şu: Burada hedef kitlemin hangi işletim sistemini ve cihazı kullandığını tespit ediyor, dönüşümlere göre reklamlarımı veriyorum. Yani bir kullanıcı siteme IOS işletim sisteminden geliyor ve hizmetlerime başvuruyorsa ben reklam hedeflemesinde IOS tarafına ağırlık veriyorum. Kullanıcı Windows kullanıyor, tarayıcısı Chrome ve dönüşüm oranı oldukça iyi. Hedefleme yaparken bu kadar detaya inip hedefleme yapıyorum ki bu organik performansıma da katkı sağlasın. Nasıl sağlayacak? Davranışı en iyi olan cihaz, işletim sistemi ve tarayıcıyı hedeflersem gelen ziyaretçiler iyi davranış sergiler ve bu benim performansıma katkı sağlar. :)

Hafta Hafta Organik Büyüme Raporu

hafta hafta organik büyüme raporu

Ne zaman içerik yazsam organik performans marka aramalarından dolayı artar. :) Markalaşma markalaşma diyorum ya aslında benim performansımı en çok artıran konuda bu. Tabi ki marka içermeyen aramalarda önemli ama en çok marka değerini artırmaya önem verirseniz marka olmayan aramalarda da başarıya ulaşırsınız. Yukarıda hafta hafta organik performans dağılımı var. Haftalık 4500 trafik alan bir site 2500 seviyelerine düşerse hemen alarm modunda geçmeli ve kapsamlı analiz yapmalı. İlk durak her zamanki gibi Search Console olmalı.

Search Console Performans Verileri

search console performans verileri

Sağ kolumuz. :) Search Console ile performans değerlendirmeye de hakim olmalıyız. Ortalama konum düşmüş trafik artmış. Bu nasıl iş? Burada asıl yorumlamamız gereken kısım şudur: Ortalama konumu düşüren sıralamaya yeni giren ve 100. konumdan giren kelimelerde olabilir. Burada iyi olan şu: TO artmış. Yani çok trafik getirecek kelimelerde Ort. konum iyileşmiş. Gösterim artmış ya sektörel hacim arttı ya da 2. sayfada yer alan kelimeler hatırı sayılır konumlara geldi. Sonuç: %17 Tıklama Büyümesi ile son 28 günüde performans artışıyla kapatıyoruz.

Anahtar Kelime Performans Raporu

anahtar kelime performans raporu

İşte bana trafik getiren tüm anahtar kelimeler. Bu kadar şeffaf bir rapor :) Maksat sektör büyüsün. Ama burada önemli olan sizin Console ve Analytics verileriniz ne diyor? Hangi kelimede kaçıncı konumdasınız? Kaç gösterim alıyorsunuz? Bunun tıklama sayısı nedir? Ne yapmalı? Ortalama konumu 7 ve üzeri olan kelimerlerin açılış sayfası iyileştirilmeli.

marka içermeyen kelimeler

Bunlar markamı içermeyen kelimeler. Bu kelimelerde de kaçıncı sıradayım? Kaç gösterim alıyorum? Kaç tıklama alıyorum net olarak görebiliyorum. İlk sayfada yer alan kelimeleri görüyor musunuz? Ne kadar tıklama getirmiş. İşte SEO sektörü. :)

Sizin verileriniz nasıl? Hemen yorumlamaya başlamalısınız.

konuma göre performans

Geldik en önemli yere. Sol tarafta 1-3 konumunda yer alan kelimeleri görüyorsunuz. Onları oradan asla 3. konumun altına indirmeyeceğiz. Sağ tarafta ise 4 ve üzeri konumda yer alan anahtar kelimeler var. Burada ise o kelimelerden en çok gösterim alanları ilk 3 içerisine getirmek için mücadele edeceğiz. Peki nasıl? Online eğitimlerim sayesinde bunları size net olarak anlatıyorum. Benim buna ayıracak bütçem yok diyorsanız kesinlikle YouTube kanalımda yer alan videolardan bu sürece başlayabilirsiniz.

Çevrimiçi, birebir ve uygulamalı SEO eğitimi incelemek ve başvurmak için hemen ziyaret et: ayhankaraman.com/seo-egitimi

Trafik Almayan Sayfalar

trafik almayan sayfalar

En önemli raporlardan birisi. Trafik almayan içerikleri ne yaparsınız? Ya revize ya da silersiniz değil mi? Önceliğiniz revize olmalı. Yine trafik alamıyorsanız silmeniz sorun oluşturmayacaktır. Unutmayın: Trafik almayan içerikler maaşı ödenen ama çalışmayan ekip üyesine benzer. Maaş vermeye devam etmenize gerek yok. Revize yaptıktan sonra sosyal medya ve reklamcılık kanallarıyla desteklemeyi ihmal etmeyin.

Trafik Nasıl Dönüştürüldü?

dönüşüm raporu

Aylık dönüşüm oranımda ve sayımda düşüş var. Sebebi ise son ay pazarlama yerine içerik üretmeye odaklanmam. Son ay ilgi çekici kampanya yapmamam ve ADS bütçemi kısmam dönüşümlerimin düşmesine neden olmuş. Bir daha böyle bir şeyle karşılaşmamak adına hemen aksiyon almaya başlıyorum. :)

  • Toplam Hedef Tamamlama (Dönüşüm Sayısı)
  • Hedef Dönüşüm Oranı

Değişimin nedeni neydi? Sonuçları iyileştirmek için SEO ekibi tarafından ne yapıldı? Bir düşüşten kurtulmak için ne yapılacak?

Bu rapor, Google Analytics’ten alınan örnek verilere dayanmaktadır. Raporu kopyalarken, bu bölümde doğru hedeflerin ayarlandığından emin olun.

İşletme sahipleri sadece trafik almakla ilgilenmezler. İş hedeflerine ulaşmalarına nasıl yardımcı olduğunuzu ve dönüşümleri anlamak isterler. Bende dönüşümlerimi artırmaya yönelik çalışmalar yapıyorum. Yani SEO kelimesinin getirdiği ziyaretçiden ziyade Ayhan Karaman kelimesinin getirdiği ziyaretçi benim için daha önemli. SEO nedir kelimesinden ziyade SEO Eğitimi kelimesi benim için daha önemli. Hangi kelime dönüşüm getiriyorsa ona odaklanmak gerekiyor. Yani asıl önemli olan trafik değil dönüşüm.

Yukarıda SEO eğitimim için başvuru toplamaya yönelik bir hamlede bulundum. İşte o hamle dönüşümü artırmak içindi. Hem stratejik hamle hem de gerçekten eğitimi alan kişileri memnun edecek bir hizmet. İnsanların mutlu olduğu bir hizmeti pazarlamaktan neden çekineyim?

Diğer Kanallarla Organik Trafik Karşılaştırılması

tüm kanallar raporu

Yukarıda son 28 günde hangi kanaldan ne kadar trafik aldığınızı görebilirsiniz. Burada yapmış olduğunuz yatırımların gerçekten katkı sağlayıp sağlamadığını inceleyebilirsiniz. Daha derinlemesine analize ise Analytics üzerinde kanallar raporundan ulaşabilirsiniz.

  • Kanal
  • Kullanıcılar

Bu bölüm, organik aramanın diğer pazarlama etkinlikleriniz ile birlikte nasıl performans gösterdiğiyle ilgili üst düzey bir fikir vermektedir.

Teknik SEO Raporu (Site Sağlık Skoru)

Raporun son sayfası bir sitenin teknik sağlığına genel bir bakış sunmaktadır.

Bu tür iyileştirmeler, link oluşturma, yeni içerik oluşturma ve mevcut içeriğin optimize edilmesi gibi çalışmalara ek olarak gerçekleştirilmelidir. Çünkü bu sütunların herhangi birine veya tümüne bakmak genel arama performansınıza zarar verebilecektir.

Ahrefs ya da SEMrush ile site denetlemesi yapıp sağlık skorunuzu ölçümleyebilirsiniz.

SEMrush Audit sonrasında ortaya çıkacak ingilizce olan kısımların ne anlama geldiğini anlamanız için Türkçe olarak paylaştım.

  • Site health – Site sağlığı
  • The Site Health Score in your Site Audit campaign is based on the number of your total errors and total warnings that were found on the pages crawled on your site. – Site Denetimi kampanyanızdaki Site Sağlık Puanı, sitenizde taranan sayfalarda bulunan toplam hatalarınızın ve toplam uyarılarınızın sayısına bağlıdır.
  • Errors have more impact on your Site Health Score than warnings, so it is recommended that you address errors first if you can. – Site Sağlık Puanınız üzerinde hataların uyarılardan daha fazla etkisi olduğundan, mümkünse önce hataları ele almanız önerilir.
  • Crawlability refers to how easily search engine bots can crawl your website. – Taranabilirlik, arama motoru botlarının web sitenizi ne kadar kolay tarayabildiğini ifade eder.
  • HTTPS will help you diagnose any issues related to a website’s transition from HTTP to HTTPS. – HTTPS, bir web sitesinin HTTP’den HTTPS’ye geçişiyle ilgili sorunları teşhis etmenize yardımcı olacaktır.
  • International SEO checks a domain’s use of the hreflang tag for common misuses and errors. – Uluslararası SEO, bir alan adının yaygın kötüye kullanım ve hatalar için hreflang etiketi kullanımını kontrol eder.
  • Performance evaluates a site’s page load speed, file minification and other issues related to a website’s speed and performance. – Performans, bir sitenin sayfa yükleme hızını, dosya küçültmeyi ve bir web sitesinin hız ve performansıyla ilgili diğer sorunları değerlendirir.
  • Internal linking looks at how well a site links between its pages. “Orphaned” pages or pages with high click depth are often hard for your visitors to find. – Dahili linkleme, bir sitenin sayfaları arasında ne kadar iyi bağlantı kurduğuna bakar. “Yetim” sayfaları veya tıklama derinliği yüksek sayfaları ziyaretçilerin bulması genellikle zordur.
  • Errors – Hatalar
  • Warnings – Uyarılar
  • Notices – Bildirimler
  • Errors will be shown in red and are the most severe issues on your site. – Hatalar kırmızı renkte gösterilir ve sitenizdeki en ciddi sorunlardır.
  • Warnings will be shown in orange and represent issues of medium severity. – Uyarılar turuncu renkte gösterilir ve ortalama öneme sahip sorunları temsil eder.
  • Notices are in blue and are considered less severe than errors or warnings. Notices contain information that some people might consider useful for fixing a site, but they don’t impact your overall site health score. – Bildirimler mavidir ve hatalardan veya uyarılardan daha az önemli olarak kabul edilir. Bildirimler, bazı kişilerin bir siteyi düzeltmek için yararlı olabileceğini düşündüğü bilgiler içerirler, ancak sitenizin genel sağlık puanınızı etkilemezler.
  • Thematic report – Tematik rapor
  • Crawlability – Taranabilirlik
  • HTTPS – HTTPS
  • International SEO – Uluslararası SEO
  • Performance – Performans
  • Linking – Linkleme
  • Crawled pages – Taranan sayfalar
  • Healthy – Sağlıklı
  • Broken – Bozuk
  • Have issues – Problemli
  • Redirects – Yönlendirmeler
  • Blocked – Engellendi
  • Use this field to leave more extend comments for your client or boss. What was the reason of the change? What was done by the SEO team to improve the results or what will be done to recover from a drop? – Müşteriniz veya patronunuz için daha fazla yorum bırakmak için bu alanı kullanın. Değişimin nedeni neydi? Sonuçları iyileştirmek için SEO ekibi tarafından ne yapıldı? Bir düşüşten kurtulmak için ne yapılacak?

Net olarak anlamanız için bir video da paylaşmak isterim.

Site Sağlığı

Bu, sitenizin teknik sağlık açısından ne durumda olduğunu anlamanın en hızlı yoludur. Bozuk linklerden yinelenen içeriğe kadar her şeyi içeren 130’dan fazla kontrolü dikkate alan birleştirilmiş bir metriktir.

Site Sağlık Skoru

Puan ne kadar yüksek olursa siteniz bir o kadar sağlıklı gözükecektir. Ancak her şeyin göreceli olduğunu unutmamalısınız. Eğer 50 puanla başlarsanız ve iyileştirmeler sizi 75’e çıkarırsa iyi ilerliyorsunuz demektir. Ancak birkaç aydır 75’te kalmışsanız teknik SEO stratejinizi gözden geçirmeniz gerekebilir.

Sağlık Durumu Denetleme

Ahrefs > Site Audit

SEMrush > Project > Site Audit

Hatalar, Uyarılar ve Bildirimler

Denetim sırasında bulunan tüm hususlar ciddiyetlerine göre gruplama ayrılmış ve renklerle kodlanmıştır:

  • Hatalar: Bunlar yönlendirme zincirleri, güvenli olmayan sayfalar, 4xx durum kodları ve bozuk linkler gibi öncelik tanınması gereken en ciddi sorunlardır.
  • Uyarılar: Bunlar ikincil önceliğe sahiptirler. Ancak yine de genel sağlık puanını etkileyebilirler. Kelime sayısı düşük içerikler, geçici yönlendirmeler veya bozuk harici linkler içeren sayfalar bu kısımda yer alırlar.
  • Bildirimler: Bunlar, uzun URL’lere sahip sayfalar veya birden fazla H1 etiketi içeren sayfalar gibi en son bakılması gereken sorunları içeren sayfalardır.

Son gerçekleştirdiğiniz denetimden bu yana yeni hatalar veya uyarılar görüyorsanız, Site Audit raporundaki “Issues” sekmesi altında yer alan detaylara göz atın ve bunların düzeltilme biçimleriyle ilgili önerileri inceleyin.

Tematik Rapor

Bu kısım türlerine sorunların bir dökümünü sağlamaktadır:

  • Taranabilirlik: Dahili linkler, sayfa erişilebilirliği (HTTP durum kodları), gereksiz yönlendirmeler ve yinelenen içeriklerle ilgili olarak sitenizin tarayıcılar için ne kadar erişilebilir olduğunun ayrıntıları burada yer alacaktır.
  • HTTPS: Sertifikanızın ayrıntıları, güvenlik kontrolleri için bir sunucudaki yazılımın alaka düzeyi ve bir alan adındaki güvenli olmayan bir protokolde bulunan güvenlik dışı kaynakların eksiğiyle ilgili veridir.
  • Uluslararası SEO: Sitenizin, sayfa kaynak kodunda yaşanan çakışmaları denetlemek ve yanlış hreflang linkleri temelinde, farklı diller ve ülke kodlarıyla başa çıkmak için durumunuzu belirten bir puandır.
  • Performans: Bir sitenin sayfa yükleme hızı ve kullanıcı arayüzü için bir puandır.
  • Linkleme: Yeni “yetim” sayfaların, bozuk dahili linklerin veya ulaşmak için çok tıklama gerektiren sayfaların değerlendirmelerine dayanan dahili link sağlığı için puandır.

Taranan Sayfalar

Bu son grafik, ne kadar işlem yapılması gerektiğini ve ne kadar sağlıklı olduklarını kapsamlı bir şekilde göstermek için denetlenen tüm sayfaların sonuçlarını gösterir.

Denetiminizde kaç sayfanın tarandığını not edin.

Rapor Şablonunu Kendinize Göre Nasıl Düzenlersiniz?

Kendiniz için bir Google Data Studio SEO rapor şablonu oluşturmak istiyorsanız aşağıdaki videoda paylaştığım adımları takip edebilirsiniz:

Her şeyden önce, şablonu kopyaladığınızda tüm verilerin raporunuza alınmasını sağlamak için tüm veri kaynaklarını Google Data Studio’ya ekleyin.

Verilere erişip Google Data Studio’ya eklemek için Google Analytics ve Search Console hesabınızı yetkilendirdiğinizden emin olmalısınız.

Öncelikle https://datastudio.google.com/rapor/ayhankaramancom bağlantısına tıklıyoruz ve sağ üst köşede yer alan bölümden kopyasını oluştur seçeneğini seçiyoruz. Sonrasında aşağıda yer alan videoyu izleyerek süreci tamamlıyoruz.

Sonuç

Artık tamamen özelleştirilebilir bir SEO rapor şablonuna sahip olduğunuza göre stratejinizdeki değişiklikleri ekibinize ve müşterilerinize anlatmak için bu görsel verileri kullanabilirsiniz.

Google Data Studio, en güçlü pazarlama raporlama araçlarından biridir. Bu Google Data Studio şablonu, raporlama işlemini hızlandırmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Ben Data Studio tarafında kendimi geliştirmek, profesyonel raporlar hazırlamak istiyorum diyorsanız doğru adres: Kamil KELEŞ. Eğitim içeriğine kamilkeles.com/data-studio-egitimi bağlantısından ulaşabilirsiniz.
Kapsamlı Dijital Pazarlama Eğitimi ile girişiminizi emin adımlarla büyütebilirsiniz. Tüm detaylar için: ayhankaraman.com/dijital-pazarlama-egitimi

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

37 Yorum

  1. Eline sağlık hocam , çok yararlı olmus. Bundan sonra müşterilere çok daha profesyonel raporlar hazirlayabilecegiz ….

    Teşekkürler

  2. Bugüne kadar okuduğum en kapsamlı makale ayhan bey google amp haberlerden geldim fakat sitenizi bundan sonra takip altına aldım harika iş çıkarmışsınız. Elinize emeğinize sağlık.

  3. Yaşım 23. Her ne kadar yüz yüze tanışmasam da ben bu işi bu adamdan öğreniyorum. Ileride büyük bir iş yaptığım da adını mutlaka geçireceğim. Başarın daim olsun usta!

  4. Süreci iyi analiz edebilmek ve çalışmaya hakim bir şekilde götürmek için kesinlikle gerekliymiş, güzel bir yazı,emeğinize sağlık!

  5. Teşekkürler hocam, her zaman seo adına bir şeyler yapmak istediğimde mutlaka sitenizi örnek almaya gayret gösteriyor ve yazılarını okuyorum.

  6. Güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş, ellerinize sağlık. SEO çalışmalarında doğallığı öne çıkartıp, Google’ı kandırmamaya yönelik şeffaf çalışmalar yapmayı benimsediğiniz için tebrik ederim… Umarım SEO konusunda önemli olanın kaliteli içerik ve doğallık olduğunu herkes bir gün anlar…

  7. Merhaba muazzam bir makale olmuş gerçekten çok profesyonel şekilde hazırlanmış günümüz de bir çok seo ve benzeri şirket bu tarz makaleleri ücreti kabilinde rapor olarak sunuyor. Açıkçası konuya girmeden ön yargı ile yaklaştım ama çok faydalı bir makale olmuş tebrikler hocam.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba