fbpx
SEOSEO Araçları

Ahrefs ile Yapabilecekleriniz (9 Muhteşem Özellik)

Ahrefs, birebir ve fiziksel SEO eğitimlerimde en çok kullandığım araçtır. Ahrefs’i bu zamana kadar en verim aldığım araç olarak gösterebilirim. Bu içerikte Ahrefs ile yapabilecekleriniz yer almaktadır. Sizler için Ahrefs.com aracının ön plana çıkan 9 özelliğini paylaştım.

Bu aracı mutlaka denemelisiniz. 1 Haftalık deneme sürümünü alarak kullanıp tecrübe sahibi olabilirsiniz.

Tıklama İstatistiklerini Öğrenin

Bu özellik sayesinde web sitelerinin arama sonuçlarından almış olduğu tahmini trafik verilerine ulaşabilirsiniz. Ben bu bölümü daha iyi anlatabilmek adına “SEO nedir” kelimesini analiz etmek istedim.

Öncelikle https://app.ahrefs.com/keywords-explorer sayfasını ziyaret ediyoruz, arama kısmına “SEO nedir” yazıyoruz ve arama butonuna tıklıyoruz. Ortaya aşağıdaki gibi bir tablo çıkıyor.

ahrefs kelime tıklanma sayısı

“SEO nedir” aramasının 17.000 hacminin olduğunu net olarak görebiliyoruz. Bu aramadan web sayfalarına giden tıklama sayısı ise 12.000 olarak tespit edilmiş. Bu kelimede tıklama oranı gayet iyi seviyelerde. Her anahtar kelime için bu oranın yüksek olduğunu söyleyemem. Bu kelimenin bu kadar yüksek tıklama oranına sahip olmasının nedeni insanların gerçekten cevabını merak ettiği bir konu olmasıdır.

Anahtar Kelime Araştırması Yapın

Bugüne kadar anahtar kelime araştırması için birçok SEO aracını kullandım. Bu konuda tercihim Ahrefs oldu. Sebebi ise tek bir arama motorundan veri almaması olmuştur. Ahrefs anahtar kelime aracı sayesinde tam 10 farklı arama motoruna ait verileri analiz edebilirsiniz.

ahrefs arama motoru tercihleri

Araştırma yaptığınız anahtar kelimeyle alakalı arama motoruna göre analiz gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin “SEO” kelimesinin Google hacmi 30.000 iken YouTube hacmi 2.000 civarındadır.

En İyi Sayfaların Organik Trafik Potansiyelini Öğrenin

Her uzman bir şekilde ilk sayfa yer alan en iyi sayfaların organik trafik potansiyelini öğrenmek ister. Ahrefs bunun için çok güzel veriler sunmaktadır.

Öncelikle https://app.ahrefs.com/keywords-explorer sayfasına giriyor daha sonra belirlediğimiz kelimeyi arıyoruz. Arama sonuçlarının en altında yer alan “SERP özeti” bölümüne geliyoruz ve sonuçlara ulaşıyoruz.

en iyi sayfalarin trafik potansiyeli

Trafik bölümünde gördüğünüz veriler ilgili web sayfasının anahtar kelimeler bölümünde yer alan tüm kelimelerden almış olduğu tahmini trafiği temsil eder. Örneğin google.com 204 kelimeden toplamda 25.345 trafik alıyor.

Organik Anahtar Kelime Analizi Gerçekleştirin

Bir alan adının gösterim aldığı tüm anahtar kelimeleri görebilirsiniz. Bunun için site explorer aracını kullanıp sitenizin verilerine erişebilirsiniz. Sol tarafta yer alan organik anahtar kelimeler seçeneğini ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

organik anahtar kelime analizi

Web siteniz hangi kelimelerde sıralama almış? kaçıncı sırada? ne kadar gösterim ve tıklama alıyor? Bu verilere ulaşmak bu kadar kolay.

SERP Geçmişini Analiz Edin

Belirli bir anahtar kelime için arama motoru sonuç sayfasının geçmişini analiz edebilirsiniz. Burada yine “SEO nedir” kelimesinin pozisyon geçmişini analiz ettim. Son 2 yıllık geçmişin verilerine aşağıdaki ekran görüntüsünden ulaşabilirsiniz.

pozisyon geçmişi

13 Eylül 2020 tarihinde 2. sırada olan sayfam bugün 4. konumda yer alıyor. Yani bir anahtar kelimede analiz gerçekleştirip pozisyon geçmişlerini öğrenebilirsiniz.

Bağlantıları Alan Adı Düzeyinde İnceleyin

Web sitenize gelen bağlantıları alan adı düzeyinde görebilirsiniz. Bu bağlantıları günlük, 7, 30 ve 60 günlük inceleyebilirsiniz.

backlink analizi alanadi duzeyinde

Yukarıda ayhankaraman.com’a ait 60 günlük alan adı düzeyinde bağlantı verilerini görüyorsunuz. Bu araç sayesinde sitenize gelen bağlantıların analizini anlık olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Sitenizden Dışarıya Çıkan Bağlantıları Görüntüleyin

Bu özellik sayesinde sayfalarınızdan dışarıya verdiğiniz bağlantıları görüntüleyebilirsiniz. Dışarıya çıkan bağlantılar hakkında detaylı bir rapor almanızın çeşitli faydaları vardır. Bilmediğiniz bir bağlantı olabilir ya da daha önce verdiğiniz bir bağlantı şu an çalışmıyor (kırık) olabilir. Bunların önüne geçmek ve düzeltmek için bu özelliği kullanabilirsiniz.

giden bağlantılar

Sol tarafta yer alan giden bağlantılar bölümünü kullanarak bağlantı çıkışı yaptığınız siteleri, bağlantı metinlerini ve kırık bağlantıları görebilirsiniz. Şimdi bu özelliği kullanıp sitenizden çıkan bağlantıları analiz etme zamanı.

Rakiplerinizi Öğrenin

Bu araç sayesinde size en yakın rakipleri tespit edebilir ve onların verilerini analiz edebilirsiniz.

rakip alanadlari

Sol tarafta yer alan “Rakip alan adları” seçeneği sayesinde size en yakın rakipleri öğrenebilir ve onlar hakkında çeşitli SEO verilerine ulaşabilirsiniz.

İçerik Boşluklarını Analiz Edin

Yapacağınız içerik boşluk analizi sayesinde rakiplerinizin sıralama elde ettiği anahtar kelimeleri bulabilirsiniz. Burada, rakiplerinizin sıralama aldığı fakat sizin sıralama almadığı kelimeleri göreceksiniz. Bu size hangi kelimelere odaklanmanız konusunda yardımcı olacaktır.

içerik boşlukları

Alt kısma kendi alan adınızı yukarıya ise rakip alan adlarını yazarak bu analize ulaşabilirsiniz. Bu konuda daha kapsamlı bir analize ulaşmak için ayhankaraman.com/icerik-bosluklari bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

İçerik zamanla güncellenecektir. Bu içerikte Ahrefs’in en önemli özellikleri yer almaya devam edecektir.

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba