fbpx
Google Analytics

Google Analytics Dönüşüm İzleme Nasıl Kurulur?

Bu içerik Google Analytics hedefleri ile dönüşümleri izlemeye, web sitenizin başarısına odaklanmaktadır. Web sitenizin etkinliğini ölçmek için birçok yöntem vardır ancak en etkili yollardan biri, dönüşümleri izlemektir. Bu içerikte Google Analytics dönüşüm izleme kurulumu hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Hedefleri İzlemek Neden Önemlidir?

Dönüşümleri hedefleri, sitenizin başarısını ölçmektedir. Google Analytics’te yer alan hedefler, web sitenizin performansının gerçek etkisini izlemektedir. Ziyaretçilerin web sitesinde sizin istediğiniz şeyleri yapıp yapmadığını gösterir ve iş hedeflerinize ulaşmada doğru yolda olup olmadığınız konusunda metrikler sunar.

Hedefleri İzlemek Neden Önemlidir?

Hedefler olmadan Google Analytics’ten tam olarak yararlanamaz, web sitenizin performansını tam olarak ölçemezsiniz. O yüzden önce hedefleri ayarlamayı öğrenelim!

Neyi, Neden Ölçtüğünüzü Bilmelisiniz

Hedefleri ölçmeden önce onları belirlemeniz gerekiyor. “Ölçemediğiniz şeyi değerlendiremezsiniz, yönetemezsiniz, geliştiremezsiniz”.

Web sitenizin hedeflerini belirlemek için SMART modelini kullanabilirsiniz. Kaizen (Sürekli İyileştirme) modeline ait olan bir kavram olan SMART’taki “M” harfi (Measurable), yani ölçülebilir anlamına gelir. Web sitenizle iş-ticaret hedeflerinize ulaşmak için izleyeceğiniz yolu öğretir.

Google Analytics’te Hedef İzlemeyi Kurma

Hedef izlemenin ilk adımı web sitenizde dönüşümü tanımlayan işlemi belirlemektir. Google Analytics bu dönüşümleri izlemek için Hedefleri kullanır. Belirlediğiniz hedeflerden biri tamamlandığında, panelde bir dönüşüm günlüğüne kaydedilir. Dönüşüm, ziyaretçilerinizin web siteniz için belirlediğiniz hedefe ulaşmalarını sağlamak için gerçekleştirmelerini istediğiniz eylemle uyumlu olmalıdır. Beklenen dönüşüm, web sitenizin türüne göre bir ‘satın alma’, ‘bilgi talep etme’, ‘abone olma’, ‘online kayıt’ veya kullanıcılardan beklediğiniz herhangi bir eylem-davranış olabilir.

Web Sitenizin Türüne Göre İzlenebilecek Hedef Örnekleri
Kullanıcı Edinme Hedefi Kullanıcı Kaydı (Hesap Oluştur)
Abonelik
E-Posta Listesi Kaydı
Sorgulama Hedefi Bilgi Talebi
İletişim Formu Gönder
Canlı Sohbet
Katalog İndir
Demo Talebi
Gelir Hedefi Sipariş Ver
Ödeme Yap
Bağış
İstenen Eylem Medya Oynat (Video)
İçerik İndir
İnceleme/Değerlendirme Yap
Yorum Gönder
Bilgileri Karşılaştır
Paylaş

Hedef Sayfanızı Belirleyin

Google Analytics’in hedefleri ölçmek için kullandığı yöntem, hedef sayfalarıdır. Hedef sayfa, web sitenizi ziyaret eden kullanıcının belirli bir görevi tamamladıktan sonra geldiği yerdir.

Örneğin bir kullanıcı sitenizde belirli bir eylemi gerçekleştirdikten sonra, son olarak “Bizimle İletişime Geçtiğiniz veya Bilgi İstediğiniz için Teşekkür Ederiz” sayfasına gitmişse, Google Analytics bu kullanıcının sitenizde bir “İletişim Formu” doldurduğunu ve gönderdiğini anlar. Yine benzer şekilde kullanıcının gittiği sayfa “Siparişiniz İçin Teşekkür Ederiz” sayfası ise, Google Analytics kullanıcının bir ürün veya hizmet sipariş ettiğini anlar. Çünkü kullanıcının bu sayfaya ulaşmasının tek yolu bir şey sipariş etmektir.

Web sitenizin bir hedef sayfası olup olmadığını belirlemek için, işlem tamamlandıktan sonra sayfa URL’sinin değişip değişmediğini kontrol edebilirsiniz.

Hedef Sayfanızı Belirleyin

Aşağıdaki adımları izleyerek web siteniz için Google Analytics’te Hedef İzleme ayarlarını kurabilirsiniz:

#Yeni Bir Hedef Oluşturun

1. Google Analytics’te oturum açın.

2. Yönetici sekmesine gidin ve istediğiniz Hesap > Mülk > Görünüme geçiş yapın.

3. Görünüm sütununda Hedefler’i tıklayın.

Google Analytics Hedefler

4. Yeni Hedef’e tıklayın.

Yeni Hedef Ekleme Adımı

5. Şablon adımını seçiniz.

Analytics Hedef Şablonu Seçme

6. Devam Et’e tıklayın.

7. Hedeflerinizi nasıl izlemek istediğinizi seçin.

Analytics Hedef Türü Seçimi

Devam’a tıklayın ve hedef sayfanızın URL’sini belirtin.

Hedef URL Belirleme

Hedeflerinizi Etkinliklerle İzleme

Web sayfanızda izlemek istediğiniz eylemler-hareketler için hedef sayfalarınız yoksa ve kullanıcı eylemini tamamladıktan sonra hala aynı URL’de kalıyorsa, dönüşümleri takip etmeniz zorlaşır. Bu yüzden kullanıcıların site içindeki gezinmelerini ve hareketlerini tamamladıktan sonra hedef sayfanıza yönlendirilmeleri faydalı olacaktır. Bunu, tasarladığınız web sitesine bir eklenti aracılığı ile de basit şekilde takip edebilirsiniz ancak Google Analytics çok daha farklı ve zengin metrikler sunacaktır.

Google Analytics ile Web Sitesi Dönüşümlerini Ölçme

Hedeflerinizi belirledikten sonra kullanıcıların hedefe yönelik eylemleri Google Analytics tarafından kaydedilmeye başlar. Analytics dönüşümleri siz hedeflerinizi belirledikten sonra kaydetmeye başladığını ve öncesinde size herhangi bir veri sağlamayacağını unutmayın. Veriler alındıktan sonra farklı hedef raporlarına ulaşabilirsiniz.

Sektörler arasındaki açılış sayfası ortalama dönüşüm oranı % 2,5’tir.

Google Analytics raporlarında görebileceğiniz bazı temel dönüşüm KPI’larına (Key Performance Indicator- Temel Performans Göstergeleri) göz atalım:

Hedef Dönüşüm Oranı

Hedef tarafından tanımlanan bir dönüşümle sonuçlanan ziyaretlerin yüzdesini göstermektedir. Web sitenizin etkinliğini ölçmek için kullanabileceğiniz en önemli temel performans göstergelerinden biridir. Bu orana bakarak sitenizi iyileştirmek için kendinize bir yol belirleyebilirsiniz.

Hedef Dönüşüm Oranı

Dönüşüm oranı yüksekse ve daha kaliteli trafik çekiyorsanız, iş hedeflerinize daha kolay ulaşırsınız. Diğer yandan dönüşüm oranı düşükse ne kadar trafik çektiğinizin bir önemi yoktur. Web sitenizin ziyaretçi çektiğini ancak “bal yapmaz arı” gibi olduğunu gösterir. Muhtemelen bu trafik için de belirli bir zaman ve para harcıyor olabilirsiniz. Web siteniz için iyileştirme ve pazarlama çabalarınızın sonucu olarak bu oranın yüksek olmasını ve zamanla artmasını istersiniz.

Hedef Tamamlama Sayısı

Toplam dönüşüm sayısını göstermektedir. “Dönüşüm oranı” web sitenizin etkinliğini ölçerken, “dönüşüm sayısı” işletmeniz üzerindeki etkiyi ölçmektedir. Web sitenize kaliteli trafik almaya başladıkça, sağlıklı bir dönüşüm oranı, potansiyel müşteri, abonelik ve kayıt şeklindeki eylemlerin sayısı atmalıdır.

Hedef Tamamlama Sayısı

Web siteniz için başka bir dönüşüm göstergesi, sosyal medyadaki bir gönderiyi beğenmek, paylaşmak veya bir videoyu görüntülemek olabilir. Bu, belirli bir sayfanın yüklenmesini değil, eylemi ölçmektedir. Google Analytics’teki hedefler ayrıca şunları izlemek için de kullanılabilir:

  • Ziyaret Süresi (Örneğin 10 Dakika Etkileşim)
  • Ziyaret Başına Sayfa Sayısı (En Az 5 İçerik Okuma)
  • Etkinlikler (Videolar, Oyunlar ve Sosyal Paylaşımlar)

Google Analytics’te 20 adede kadar hedef oluşturabilirsiniz. Web sitenizdeki herhangi bir eylem için ölçülebilir bir hedef tanımlayabilirsiniz.

Hedef Değeri

Hedef Değeri

Dönüşümlerin parasal değerini gösterir. “Hedef tamamlama” miktarı ölçerken, “hedef değeri” kaliteyi ölçer. Hedeflere parasal bir değer atayabilirsiniz. Böylece işletmeniz için her bir dönüşümün değerini gerçekten görebilirsiniz (toplam satış rakamları gibi). Bu hedefi kurma ek bir veri kaynağı gerektirdiği için web sitesi geliştiricinizden sipariş bilgilerini Google Analytics’e iletmesini istemelisiniz. Böylece her bir siparişin tam karşılığı olan değer yakalanmış olur. Ortalama sipariş değerleri, satılan toplam miktar, satın alma eğilimleri, en popüler kategoriler ve en çok satan ürünler gibi işlemleri de takip edebilirsiniz.

Not: Ben web sitem üzerinden sadece form topladığım için bir değer ataması yapmadım. Bu nedenle ₺0,00 olarak veri görmekteyim. Hedefimi oluştururken bir değer ataması yapmış olsaydım hedef tamamlama sayısı * 261 ile bana hedef değeri raporlayacaktı.

E-Ticaret Hedeflerini İzleme

Web sitenizde doğrudan bir ürün veya hizmet satıyorsanız, e-ticaret izlemeyi kurmanız zorunludur. Bu kurulum diğer hedeflere kıyasla daha gelişmiştir. Bu izleme, Analytics’in ürün performansı, satın alma tutarları, fatura konumları ve daha fazlası gibi işlem verilerini toplamasına ve ölçmesine olanak tanır. Bu raporlar size işletmenizin gidişatını anlamanızın yanı sıra pazarlama sonuçlarınızın getirisi hakkında ölçü verecektir.

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba