fbpx
Google AnalyticsSEO

SEO Başarısını Ölçmek İçin Kullanılan 5 Analytics Stratejisi

Ne söylendiği gayet açıktır. Eğer ölçüm yapamazsanız geliştirmeniz mümkün değildir. SEO çalışmalarında ölçüm yapmak başarıya ulaşmak için kritik öneme sahiptir. Elbette anahtar kelime sıralamaları SEO açısından ölçülmesi gereken en doğru noktalardan biridir. Anahtar kelime sıralamanız ne kadar yüksekse bir o kadar fazla trafik elde edebilirsiniz. Ancak sadece anahtar kelimelere bağlı bir ölçüm yapmak pazarlamacının rolünü kısıtlamakta ve SEO çalışmalarının organizasyon açısından değerini düşürmektedir. Anahtar kelime sıralamalarının ötesine geçiş yaparak pazarlama ekibinize neyin değerli olduğunu göstermeniz gerekmektedir. Organik arama gelir ve kazanç getirdiğinden bu noktaya odaklanmaya çalışmalısınız. SEO performansını ölçmek için kullanabileceğiniz en iyi araçlardan birisi ücretsizdir: Google Analytics.

Her ne kadar her işletme kendine özgü durumlara ve her site kendisi için önemli olan ölçümlere sahip olsa bile burada SEO performansınızı ölçmeniz adına herkes için önemli olan 5 tane Google Analytics stratejilerini bulabileceksiniz.

1. Sadece Organik Arama Trafiği Nasıl Görüntülenir?

Bu oldukça nettir. Birçok işletme genel olarak trafik miktarında azalma yaşadığı zaman bunun sebebinin organik arama trafiğinde düşüşe yormaktadır. Pek çok kez biraz derinlemesine araştırma yapıldığında organik arama trafiğinin normal düzeyde olduğu ama diğer trafik kanallarında azalma yaşandığı görülebilmektedir.

Yapmanız gereken ilk iş organik arama trafiğine göz atmaktır. Kanal Gruplama raporu kısmından organik trafik raporunu inceleyebilirsiniz. Edinme > Tüm Trafik > Kanallar kısmına giderek bu alana ulaşabilirsiniz. Burada trafik değerinizi segment segment görebilirsiniz.

“Organik Search” yazan kanala tıkladığınız zaman sadece organik arama trafiğini içeren detaylı bir rapor görmüş olursunuz.

organik trafik kanallar analytics

Bu rapor SEO raporunuz konusunda çok amaçlı bir rapor olacaktır. Bu rapordan yola çıkarak arama trafiğinde en iyi açılış sayfalarını, en fazla trafik getiren anahtar kelimeleri, en fazla trafik gönderen arama motorlarını, en çok çıkış yapılan sayfaları ve çok daha fazlasını görebileceksiniz.

2. SEO Trafiğinin Kalitesi Nasıl Ölçülür?

Birçok kez kalite oldukça subjektif bir durumdur ve bunu kolayca ölçemezsiniz. Bunun doğru olduğuna inanmıyorsanız bu durumda trafik kaynaklarının kalitesini ölçmeyi başarabilirsiniz. Bu ölçümleri yaparken aramanın değil trafik kaynaklarının kalitesine odaklanacak olduğunuzu unutmamalısınız.

Arama trafiğinin kalitesini ölçmek için kullanılan en önemli raporlardan birisi Desteklenen Dönüşümler raporudur. Bu raporu Dönüşüm > Çoklu Kanal Hunisi > Desteklenen Dönüşümler kısmında bulabilirsiniz. Bu raporu kullanırken tarih aralığını “geçen ay” olarak ayarlamalı ve onu “önceki periyot” ile kıyaslama yoluna gitmelisiniz. Böylece aramadan elde ettiğiniz dönüşümleri aydan aya kıyaslamayı başarabilirsiniz. Dilerseniz bu rapor üzerinden sitenizi aramada bulan kullanıcıların davranışlarını değerlendirmeye alabilirsiniz.

organik desteklenen donusumler

Bu raporu kullanarak arama trafiğinden gelen trafikte yaşanan dönüşüm gelişimlerini ve azalmalarını görebilirsiniz. İşletmeniz aramadan gelen trafik dönüşümlerinde azalma yaşıyorsa ama organik trafik düzenli seviyede ise bu durumda aramadan gelen trafiğin kaliteli düzeyde olmadığını bilmeniz gerekmektedir.

Buna ek olarak anahtar kelimeleri çok daha detaylı bir şekilde inceleme yoluna giderseniz ve anahtar kelimelerin size arama trafiğinden daha fazla dönüşüm sağladığını tespit ederseniz bu durumda SEO trafiği kalitesinin artış göstermeye başladığını kabul edebilirsiniz.

3. Organik Trafiğine Para Değeri Ekleme

Bu strateji SEO çalışmalarının getirdiği değeri geleneksel düzeyde değil daha farklı şekilde yorumlamak isteyen işletmeler için uygundur. Böylece işletmeler trafik, görünürlük ve dönüşüm değerlerine para değeri ekleyerek organik trafiğe belirli bir maddi değer yüklemektedirler. Bir sitenin organik arama trafiğine para değeri eklemek istiyorsanız bir anahtar kelimenin Google AdWords arama kampanyasındaki maliyetini göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Bu stratejiyi kullanabilmek için Google AdWords hesabına ihtiyacınız olacaktır. Buna ek olarak Google Analytics hesabınızı Google Search Console hesabınız ile eşleştirme yoluna gitmeniz gerekmektedir.

Bir sitenin anahtar kelime öbeklerini veya sorgularını bulabilmek için Edinme > Arama Motoru Optimizasyonu -> Sorgular kısmına gitmelisiniz.

Bu raporu aldıktan sonra yeni bir sekmede Google AdWorsd hesabınızı açmalı ve Araçlar > Anahtar Kelime Planlayıcı kısmına gitmelisiniz. Bu stratejiyi kullanmak için “Arama hacmi verilerini ve trendleri” seçeneğini kullanmamız gerekmektedir. Google Analytics’ten elde ettiğiniz sorgudaki en iyi anahtar kelimeleri buraya ekleyerek “Arama hacmini al” demelisiniz. Bir sonraki ekranda “anahtar kelime fikirleri” seçeneğine girmelisiniz. Girmiş olduğunuz her bir anahtar kelimenin tavsiye edilen teklif değeri olacaktır. Bu değer reklam verecek kişinin ödemesi gereken miktarı göstermektedir.

Sitenize gelen ve bilinen tüm anahtar kelimeleri bir liste haline getirmeli, anahtar kelimenin görüntülenme, tıklanma ve ortalama maliyetini hesaba katarak bir tablo oluşturmalısınız. Böylece elde ettiğiniz tüm tıklamalar doğrultusunda organik arama trafiğine ait olan maddi değeri hesaplamış olursunuz.

Bu stratejiyi kullanarak bir işletmenin sahip olduğu SEO stratejisinin maddi değerini ölçerek aslında ne kadarlık bir maliyetten kurtulmuş olduklarını onlara gösterebilirsiniz.

4. Yavaş Yüklenen Sayfa Sürelerini Tespit Etme

Sayfa yüklenme süresini optimize etmek pek çok SEO uzmanı tarafından göz ardı edilen durumlardan biridir. Yavaş yüklenen sayfalar kullanıcı deneyimi açısından size çok büyük zarar verebilecektir. Arama sıralaması açısından sayfa hızı önemli bir kriterdir. Bu nedenle her işletmenin sayfa hızına önem vermesi ve SEO stratejisi kapsamında buna yatırım yapması gerekmektedir.

Her ne kadar bir siteyi hızlandırma konusunda yöntemlere burada değinilmeyecek olsa bile bir sitenin sayfa hızını ölçme ve onun dönüşüm oranlarına etkisini belirleme konusunda bilgileri bulabileceksiniz.

Sayfaların yüklenme hızını ölçmek için Davranış > Site Hızı > Sayfa Süreleri kısmına gitmeniz yeterli olacaktır. Burada orta sütunu “ortalama sayfa yüklenme süresi” ve sağ sütunu “çıkış yüzdesi” olarak ayarlamanız gerekmektedir. Buna ek olarak rapora ikinci bir boyut ekleyerek sonuçları organik trafiğe göre filtreleme yoluna gitmelisiniz.

Elde ettiğiniz bu rapor site genelindeki sayfa yüklenme süresini ve ortalama çıkış yüzdesini size gösterecektir. Buradaki değerlerin hepsini sayfa sayfa kontrol edebilirsiniz. Bu raporu okumak ve sayfa hızı değerlerini anlamak oldukça kolaydır. Sayfa hızını geliştirmeniz durumunda çıkış yüzdelerini düşürme konusunda önemli bir adım atabileceğinizi bu rapordan çok daha net bir şekilde görebilirsiniz.

SEO çalışmalarınız kapsamında bu raporu kullanarak site geliştiricilerine ulaşmalı ve onlara sayfa hızını optimize etme konusunda baskı kurmalısınız. Sayfa yüklenme hızı geliştirildiği zaman aynı raporu tekrar oluşturarak eski ve yeni raporu karşılaştırma yoluna giderek elde edilen arama trafiğinin değerini daha net bir biçimde görebilirsiniz.

5. Kendinize Özgü SEO Paneli Oluşturmak

Bazı durumlarda sunulan verilerle müşteriyi veya patronu bir şeyler yaptığınıza ikna etmek oldukça zor olabilmektedir. Bir pazarlamacının yaşayabileceği en sıkıntılı durumlardan birisi bu olsa bile grafikleri biraz daha anlamlı hale getirerek yapılan çalışmalarla elde edilmek istenen sonucun ne olduğunu çok daha net bir biçimde onlara gösterebilirsiniz. Özellikle büyük grafikler, pasta grafikleri ve diğer net görüntülenebilen grafiklerle bunu başarabilirsiniz.

Google Analytics kullanarak SEO verilerini rapor haline dönüştürmek istiyorsanız kontrol panelini kişiselleştirme yoluna gitmeniz gerekmektedir. Bir kontrol paneli bileşenler yardımıyla oluşturulan bireysel bir rapor gibidir ve bu raporda ihtiyaç duyulan tüm verileri net bir şekilde görebilirsiniz. Üstelik bu raporu PDF halline dönüştürerek sunum yapabilir veya onun çıktısını alarak onu fiziksel kopyaya dönüştürebilirsiniz. Böylece SEO çalışmalarınızda neye nasıl odaklanmış olduğunuzu daha açık bir şekilde gösterebilirsiniz.

Kendinize özgü kontrol panelini kullanmak istiyorsanız Gösterge Tabloları > +Yeni Gösterge Tablosu seçeneğini kullanmanız gerekmektedir.

Burada eklemeniz gereken ilk bileşen organik arama üzerinden sitenize gelen ziyaretleri gösteren tablo olmalıdır. “+Yeni Widget” seçeneğine tıklayarak ona “Toplan Organik Ziyaret” adını vermelisiniz. Bu widget için “Metrik” görünümüne sadık kalmalısınız. “Metriği göster” seçeneğini altından “Oturumlar” seçeneğini seçmelisiniz. Buna ek olarak sadece organik arama trafiğini görüntüleyecek olduğunuzdan “veri filtreleme” seçeneğini kullanarak Sadece Göster > Araç > Tam Eşleşen > Organik yolunu takip etmelisiniz.

Bunu hallettikten sonra daha fazla widget ekleme yoluna gidebilirsiniz. Eklemeniz gereken ikinci widget toplam oturum miktarı ve belirlenen anahtar kelimelerden elde edilen hedef tamamlamaları olmalıdır. Tıpkı daha önce yaptığınız gibi yeni bir widget eklemeli ama görünümü “Tablo” olarak ayarlamalısınız. “Sütunları göster” seçeneğini altından Anahtar Kelime > Oturumlar > Hedef Tamamlama yolunu takip etmelisiniz. Ayrıca önceki widget seçeneğinde olduğu gibi yine organik trafik filtresi eklemeyi unutmamalısınız.

Bunlara ek olarak raporunuzda aşağıdaki widget seçeneklerine yer vermeyi düşünebilirsiniz:

  • Tüm Organik Ziyaretler
  • En İyi Açılış Sayfaları
  • En İyi Anahtar Kelimeler ve Yeni Ziyaret Oranı
  • Organik Anahtar Kelimeye Göre Ziyaret Başına Sayfa
  • Hedef Tamamlamaya Göre En İyi Anahtar Kelimeler

Zorluğu Güce Dönüştürme

SEO çalışmalarının en büyük zorluğu işletmenize SEO çalışmalarıyla elde edilen değerin ne olduğunu aktarmaktır. SEO çalışmasını yapan kişinin çalışmaların değerini göstermesi oldukça kolay olsa bile tüm bu gelişmeleri karşısındaki kişi veya kişilerin anlayacağı şekilde aktarması pek kolay değildir. Çünkü çalışmayı yaptıran kişi doğrudan kazanım odaklı düşünmektedir. Karşıdaki kişi çalışmalarla ne yapıldığını anlamayacak durumda olursa çalışmayı değersiz görecek ve anlaşmayı iptal edebilecektir.

Müşterinize veya patronunuza sunmuş olduğunuz verilerin neler olduğuna ve onların nasıl sunulduğuna olabildiğince dikkat etmelisiniz. Bu nedenle her zaman Google Analytics üzerinde özel gösterge tabloları kullanmalı ve tüm verileri olabildiğince açık şekilde aktarmanın yolunu bulmalısınız. Raporları aktarırken müşterilerinize onlara yardımcı olacak düzeyde bilgiler sunarak onları eğitmeniz sizin yararınıza olacaktır. Bunu yaparken gelecekteki hedeflere yönelik neler yapacağınızı daha etkin bir biçimde göstermiş olursunuz.

Daha fazla Google Analytics içeriği için hemen ayhankaraman.com/google-analytics bağlantısını ziyaret et.

10 Yorum

    1. Hatırlamam mı Burak :) Malatyalı kardeşim benim. Ben çalıştığım hiç kimseyi unutmam. Saygılarımı sunuyorum. Çok teşekkürler.

  1. Güzel ve sadece bir anlatım olmuş. Günümüzde artık seo websitesi olanlar için olmazsa olmazlardan biridir. Çünkü nekadarda reklam için bütçe harcansa bile seo olmadan malesef istenilen hedefe ulaşılması zordur teşekkürler anlatımınız için.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba