fbpx
Google AnalyticsSEO

Trafikteki Ani Düşüşler Nasıl Analiz Edilir?

Google Analytics hesabınızı açtıktan sonra trafik değerlerinizde azalmalar olduğunu görmüş olabilirsiniz. Bu sizin istediğiniz bir şey olmamasına rağmen anlık trafik düşüşleriyle karşı karşıya olabilirsiniz. Bu düşüşler sıradan ufak trafik düşüşleri değildirler. Bu trafik düşüşlerini önemsemeniz ve panik yapmayı bir kenara bırakıp harekete geçmeniz gerekmektedir. İlk olarak neleri kontrol etmeniz gerektiğini öğrenmelisiniz. Bu yazı size kontrol etmeniz gereken noktalar konusunda bilgi verebilecektir.

ani trafik kaybı nasıl tespit edilir

1. Google Analytics’teki Düşüşlere Bakma

İlk olarak trafik düşüşlerini kontrol etmeniz gerekmektedir. Analiz verilerinde trafik düşüşlerini net bir biçimde göremiyorsanız tarih aralığını kontrol etmelisiniz. Örneğin, bugünün verilerini rapora dahil etmiş olabilirsiniz ama bugün henüz bitmediği için verilerde anlık düşüş olduğunu zannedebilirsiniz.

Verileri incelerken aklınızda olması gereken altın kural bellidir. Herhangi bir site sürekli aynı miktarda trafiğe sahip olamaz. Sitelerin trafik değerlerinde inişler ve çıkışlar bulunmaktadır. Bu nedenle inceleme yaparken daha geniş tarih aralıkları seçmeli ardından azalmaların olduğu noktalara odaklanarak daha detaylı inceleme gerçekleştirmelisiniz.

Verileri incelerken özellikle bugünün verileri ile geçen yılın verilerini karşılaştırmayı düşünebilirsiniz. Bazı sektörlerin aşırı aktif olduğu mevsimsel dönemler vardır. Örneğin, yazlık ürün satan bir sitenin ilkbaharda aldığı trafik miktarı ile kışın aldığı trafik miktarı arasında farklılık olması doğaldır. Bu sebepten ötürü bugünün verileri ile geçtiğimiz yılın verilerini gözden geçirmeniz gerekmektedir.

Trafik değerlerinizde önce bozulma ardından hafif toparlanma varsa bu durumda siteniz geçici bir problem yaşıyor demektir. Buna rağmen neler olup bittiğini anlamak için detaylı kontrol etmeyi ihmal etmemeniz gerekmektedir.

2. Bilgili Biriyle Kontrol Etme

Trafik değerlerindeki düşüş aşırı yüksekse ve doğal olmayan şekilde gözüküyorsa bir teknik probleme sahip olabilirsiniz. Bu nedenle teknik konulardan anlayan bilgili biriyle konuşup sitenizde neler olup bittiğini incelemeye çalışmalısınız. Belki trafik düşüşünün sebebi sitenizin belirli bir süre devre dışı kalmış olması veya çeşitli sayfaların başka noktaya taşınması olabilecektir. Buna ek olarak Google Analytics kodunu gözden geçirip her şeyin düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir.

Google Tag Assistant, Ghostery ve Google Analytics Debubugger gibi Chrome uzantılarını kullanarak sitenizdeki izleme kodunun durumunu kontrol etmelisiniz. Buna ek olarak Google Search Console istatistiklerine göz atmalısınız. Burada çeşitli tarama hataları olup olmadığını incelemelisiniz. Google Search Console içerisindeyken aynı zamanda arama analiz verilerine göz atmayı ihmal etmemelisiniz.

Search Console ile alakalı daha fazla bilgiye ayhankaraman.com/search-console bağlantısından erişebilirsiniz.

3. Trafik Kaynaklarını İnceleme

Sitenizde önemli trafik kaybı varsa ve bunun teknik bir problemden kaynaklanmadığını veya hatalı seçilmiş tarih aralığından olmadığını düşünüyorsanız daha farklı incelemeler yapmanız gerekmektedir. Kontrol etmeniz gereken ilk nokta trafik kaynaklarının size getirdiği trafik değerlidir. Belirli bir trafik kaynağından eskisine göre çok daha az trafik alıyorsanız sitenizde veya trafik kaynağında bir problem var demektir.

İlk olarak kanallara göz atmanız gerekmektedir. Kanalları incelerken altı kanal seçimi yapmalı ve grafikle incelemeye başlamalısınız. Bu sayede hangi kanalda trafik azalışı olduğunu görebilirsiniz. Trafik düşüşüne neden olan kaynağı tespit ettiğiniz zaman kanalın üzerine tıklamalı ve kanalın kaynaklarını veya araçlarını daha yakından incelemeye başlamalısınız.

Organik trafik değerlerinde düşüş tespit ettiyseniz sitenizde bir SEO problemi var demektir. Bunun en büyük sebebi ise Google’ın algoritması nedeniyle almış olduğunuz bir cezadır. Hızlı bir biçimde Google Search Console hesabınıza gitmeli ve burada Google’dan almış olduğunuz bir mesaj olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Sosyal medya kanallarından daha düşük miktarda trafik almaya başladıysanız bu kanallarda aktiflik durumunuzu kontrol etmeniz gerekmektedir. Sitenize gelen doğrudan trafik değerlerinde azalış varsa yeni bir rakiple karşı karşıya olabilirsiniz. Ek olarak doğrudan trafik değerlerinde azalma söz konusuysa sitenizde yer alan sayfaların istendiği şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz.

4. Hedef Kitle Sekmesini Analiz Etme

Trafik kaynaklarını incelediğiniz zaman aradığınız cevapları bulamıyorsanız bu durumda hedef kitle sekmesini incelemeniz gerekmektedir.

web site trafik düşmesi neden olur

Yeni ve Geri Gelen Karşılaştırması

Yeni ve geri gelen ziyaretçiler ilk bakmanız gereken kısımdır. Google Analytics’te Davranış sekmesine giderek buradaki verileri incelemeye başlayabilirsiniz. Ziyaretçilerde azalma söz konusuysa bu durumda görünürlük konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. SEO, sosyal medya ve içerik SEO çalışmalarına daha fazla yatırım yaparak sitenize yeni ziyaretçiler çekmelisiniz.

Sitenize geri gelen ziyaretçi sayısı oldukça az ise bu durumda sitenizin sağlık durumunu gözden geçirmeniz gerekmektedir. Sitenizin yapısı oldukça iyi olmalı ve kullanım konusunda kullanıcılara zorluk çıkarmamalıdır. Kullanıcı deneyimi konusunda insanları memnun ettiğinizden emin olmalısınız. Ziyaretçilerinizin beklentilerini karşılamanız gerekmektedir. Sitenizin yeteri kadar hızlı açıldığından ve sayfaların hızlı bir biçimde yüklendiğinden emin olmalısınız.

Geri gelen kullanıcılar SEO performansınıza ciddi katkı sağlarlar. Geri gelen kullanıcı oranını artırmaya odaklanmanızı öneririm.

Ülke

Trafik düşüşlerine sadece kontrol edebileceğiniz konular neden olmayabilecektir. Ülkenizde yaşanacak doğal afetler, elektrik kesintileri, tatil günleri ve dengesiz politik iklim veya buna benzer durumlar sitenizin trafik değerlerinde düşüş yaşamanıza neden olabilecektir. Bu nedenle haberleri kontrol edip ülkenizde neler olup bittiğini kontrol etmeniz gerekmektedir. Haberleri hem yerel hem ülke genelinde kontrol etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Google Analytics’te ciddi trafik kayıplarını tespit ettiyseniz trafik düşüşünün sebebini bulmaya çalışmalısınız. Sitenizde bir teknik problem yoksa, trafik kaynaklardan dolayı yaşanan bir azalma yoksa ve hedef kitleniz takibi sürdürüyorsa bu durumda farklı noktalara göz atmanız gerekmektedir. Sitenizde neler olup bittiğini yakından takip etmeli ve pazarlama çalışmalarınızı incelemelisiniz. Aradığınız cevabı burada bulabilirsiniz.

Özel uyarılar oluşturarak trafik kaybıyla alakalı Google’dan geri bildirim almak ister misiniz? Hemen ayhankaraman.com/google-analytics-uyarisi bağlantısını ziyaret et hemen uyarıları oluşturmaya başla.

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba