fbpx
SEO

12 Ayda %436 Organik Büyüme (SEO Vakası)

Bugün sizlere uzun süredir merak edilen bir SEO Vaka çalışmasını paylaşıyorum.

Vaka 12 Ayda %436 organik büyüme yaşayan sosyalevin.com projesine ait. Hazırsanız her zaman ki gibi tanışma hikayemle başlamak isterim.

Eğitim hayatım bana çok şey kazandırdı. Daha doğrusu çok samimi olduğum dostlar. Berkay Akıncı kardeşimde onlardan bir tanesi. Bana ulaşması çok kolay olmadı. Ben iletişim konusunda sorun yaşamadığı birisiydim ama Berkay fiziksel olarak ziyaret etmek istiyordu.

Yazışmalardan bazı ekran görüntülerini aşağıya bırakıyorum. :)

Ne zaman abi ben ofisine gelmek istiyorum dese şehir dışında oluyordum. Neyseki uzun uğraşlar sonucu biz buluşabildik.

Berkay: “Abi ben SEO hizmeti satın almak istiyorum. Defalarca SEO hizmeti aldım ama bir türlü başarıya ulaşamadım. Nasıl çalışabiliriz?”

Ben: “Kardeşim açık konuşmak gerekirse kimse senin bebeğinle kendi bebeği gibi ilgilenmez. O nedenle ben sana SEO eğitimi öneririm. Benim vaktim yok danışmanlık almak istiyorum dersen de kapımız açık ama ilk önerim eğitim olur. Pişman olmazsın. Yeter ki dediklerimi uygula dedim.”

Berkay: “Tamam abi satın almak istiyorum dedi.”

Eğitimi alan Berkay kardeşmin yolculuğu başladı. Eğitimde hazır videolar izledi ve online yapacağımız ilk görüşme için hazır duruma geldi. Süreç başladı!

Proje: sosyalevin.com

Alınan HizmetSEO Eğitimi

İlk İletişim Tarihi: 25 Mayıs 2020

Mevcut durum performans verileri aşağıdaki ekran görüntüsünde yer almaktadır.

sosyalevincom performans verileri

12 Ayda %436 Organik Büyüme: Bakış Açısı

Bu konuyu adım adım ve eksiksiz olarak ele almak istiyorum. SEO’da büyümenin gerçekleşmesi için sabıra ihtiyaç vardır. Bu eğitimde her eğitimde olduğu gibi Berkay kardeşime de önemli bir konudan bahsettim. Berkaya verdiğim bir mesaj vardı. Eğer bu konuyu dikkate alıp başarabilirse gerçekten güzel sonuçlar alabilecekti.

Mesajım: “Kardeşim kola denildiğinde kim aklına geliyor? Coca Cola. Yeşil ve Banka dediğimde kim aklına geliyor? Garanti. Peki sen ne istiyorsun? “Takipçi Satın Al” yazıldığında zirvede olmak mı? yoksa o kelimede akla gelen ilk marka olmak mı?

Ben kendimden örnek vereyim. Ben hiçbir zaman SEO yazıldığında ilk sırada olma kaygısında olmadım. SEO denildiğinde ilk akla gelen marka olmak istedim. En iyisiyim demedim, diyemem de. Bunu ancak senden ve başkalarından hizmet alanlar karşılaştırma yapıp söyleyebilirler.

Aşağıda Google Trends ile ulaştığı bir veri var. Markamı yazdım ve aynı sektörde yer alan rakiplerimle karşılaştırdım. Sadece 2 şehirde trend tarafında kayıp veriyorum diğerlerinde en bilinir marka: “Ayhan Karaman” İşte yıllardır şehir şehir üniversite üniversite gezip anlattığım markam.

ayhan karaman google trends verileri

Hem sektöre değer katıyor hem markamı büyütmeye çalışıyorum. Bu neyi getiriyor? tabi ki SEO kelimesinde bilinir olmayı. Daha çok ziyaret edilmeyi. Karşılığını veriyorsan Google’da seni ödüllendiriyor.

Anlatmak istediğimi anlattıktan sonra Berkay kardeşimden şöyle bir geri bildirim geldi: “Abi ben tam olarak bunu istiyorum.” Bunu istemesi ve ardından söylediklerimi uygulaması sosyalevin.com projesinde başarıyı getirdi.

Önceki 6 Ay Karşılaştırması: Proje Nasıl 4.5 Kat Büyüdü?

İlk oturumumuz hep yaptığımız gibi site denetimi ile başlıyor. Sonraki süreç eski içeriklerin güncellenmesi, bağlantı kaynaklarının temizlenmesi ve daha sağlıklı hale getirilmesi. Ek olarak yeni araçların geliştirilmesi ve yayına alınması ardındanda blog ile son kullanıcıya faydalı bilgilerin aktarılması.

Şimdi bunları tek tek inceleyelim:

1. Adım: Site Denetimi

Özellikle Screaming Frog aracını kullanarak denetimler gerçekleştirdik. Çünkü bu araç bize dakikalar içerisinde hem iç optimizasyon hem de teknik SEO konusunda veri paylaşabiliyordu.

Denetim sonrasında kritik hatalarla karşılaştık. Bunlar:

  • 404 Hataları
  • Yönlendirme Problemleri
  • Başlık Hataları (Benzer Başlıklar)
  • Düşük Kaliteli İçeriğe Sahip Yüzlerce Sayfa (Ürün Varyasyonları)
  • Düşük Kaliteli Blog İçerikleri
  • Bulunmayan Meta Açıklamalar
  • Eksik Ana Başlık Etiketleri
  • Meta Keywords Kullanımı (2009 Yılından İtibaren Bir Sıralama Kriteri Değil)
  • Yüksek Boyutlu Görseller
  • Performans Problemleri (Sayfay Hızı)
  • Canonical Sorunları

Search Console Denetimi

Burada kapsamlı bir analiz yaparak tüm hataları ortaya çıkardık:

  • Mobil Kullanılabilirlik.
  • Önemli Web Verileri.
  • Kapsam.
  • Sayfa Deneyimi.

Berkay yukarıda yer alan tüm işlemleri gerçekleştirdi ve bana dönüş yaptı. Şu an ki Console mevcut durumu aşağıdaki gibidir:

Tüm bu sorunları Berkay için bir kontrol haline getirdim ve ona görev verdim. Ona bir soru sordum: “Yazılımı kim geliştirdi?” Berkay ise: “Ben geliştirmedim ama müdahale edebiliyorum.” Dedi. Ardından yine ben: “Müdahale edebiliyorsan teknik konulara sen bakabilirsin. Edemiyorsan kesinlikle kim geliştirdiyse o düzeltmeli.” Dedim.

Eğer SEO yapacağınız siteyi siz yapmadıysanız ve geliştirme yeteneğiniz yok ise teknik SEO problemlerini ortaya çıkarıp geliştirici arkadaşlara görev ataması yapabilirsiniz. Hataları onların gidermesi konusunda ricada bulunmanız en doğru adım olacaktır.

2. Adım: Rakip Analizi

Sosyal Evin markası rakipleriyle karşılaştırıldığında yeterli deneyimi sunan bir girişim değildi. Bu nedenle acil tasarım değişikliğine gitmesi gerektiğini söyledim. 2. Oturumumuzda ise rakip analizinin nasıl yapılacağını gösterdim.

Ek olarak kesinlikle kimseyi taklit etmemesi gerekdiğini sadece sektörde kullanıcıların beklentilerini yerine getirmek için analiz yapmasını söyledim. Kullanıcı ne bekliyor? Bunu hangi meslektaşın çözmüş? Sen daha iyisini yapabilir misin?

Kralını yaparım, çalışırım, çizdiririm, yazarım dedi ve yaptı. 2. Görevide yerine getiren Berkay sosyalevin.com projesinin tasarımını değiştirmek için rakip analizi yapmaya başladı.

Hep söylerim aşağıdaki video klasik bir içerik denetimi videosu değildir. Bu video sayesinde rakiplerinizin neler yaptığını tespit edebilirsiniz. Şimdi bu videoyu sık kullanılanlara eklemenin tam zamanı. :)

3. Adım: Düşük Kaliteli İçeriklerden Kurtulma Operasyonu

Sıra mevcut içerikleri kapsamlı olarak denetlemeye gelmişti. Yazılan içerikleri tek tek açtık. Başlıkları Google arama motoruna yazdık ve rakiplerle karşışaltırıp eksikliklerimizi bulduk. Bunu yine yukarıdaki videoda anlatılan yöntemler sayesinde gerçekleştirdik.

Blog WordPress değildi. WordPress’e geçirdim ve Berkay kardeşimin eşi Ecem kardeşime içerik eğitimi verdim. Blog içeriklerinin daha yüksek kaliteli olması gerektiğini, okunabilirlik açısından gerçek notu alması gerektiğini belirttim. Ecem ardından hemen süreci başlattı ve içerik üretmek için harekete geçti.

Bu içerikler sayesinde dahili bağlantıları kullanıp önemli sayfaları iç linklerle besledik.

4. Adım: Google Ads (Şaşırtır)

Bu sektörde Ads reklamı vermek yasak. Evet Google bu sektöre reklam vermeye izin vermiyor. Biz farklı bir strateji geliştirdik.

İlk olarak son kullanıcının ihtiyacı olan başlıkları çıkardık. Blog içeriklerini üretmeye başladık ve o kelimelere reklam çıktık. Hizmet kelimeleri yasak ama fayda sağlayan kelimeler yasak değildi.

Yapmış olduğumuz bu starteji daha çok kullanıcıya ulaşmamıza neden oldu. Ticari bir hamle değildi ama marka bilinirliğini ciddi oranda etkiledi ve bir anda sosyal evin aramaları artış göstermeye başladı. Ek olarak yeniden pazarlama ile stratejik olarak süreci desteklememiz daha çok dönüşüm almamıza olanak sağladı. :)

Rakiplerimizin reklam verdiğini ama bu stratejiyi uygulamadığını gördük. Farklı yöntemler uygulamamız basamakları adım adım yukarı çıkmamızı sağlıyordu.

5. Adım: Bağlantılar

Bu konu sektöre göre değişkenlik gösteriyor. Her sektörde bağlantı dinamikleri vardır. Bu sektörde bağlantı olayında stratejik davranmak gerekir. Biz de öyle yaptık.

  • Ahrefs ya da Semrush aracını kullanarak hedef kitlenin vakit geçirebildiği kaynakları tespit ettik.
  • Ön görülen Organik trafik verilerini ortaya çıkardık.
  • Verileri iyi olan sitelerden sitemizi stratejik olarak tanıtan içeriklerle bağlantılar aldık.
  • Daha önce yayınlanan içeriklerden yönlendirici bağlantılar aldık.
  • Sponsorlu bağlantılar temin ettik.
  • Konuk yazarlık yaptık.
  • Geçmiş dönemde kayıt edilen, doğru yönetilen ama artık hizmet vermeyen düşen domainleri aldık. Sağlıklı olanları yönlendirdik.

6. Adım: Güvenlik (Bağlantı Saldırılarını Engelleme)

Tabi bu süreçte dikkat edilmesi gerekenler arasında. Bu aşamada yoğun bir mesai harcayan Berkay kardeşimi tebrik ediyorum. Hergün Ahrefs aracına girer yeni kaynakları tespit eder ve Google Disavow aracını kullanarak reddetme işlemini yapar.

Bunun bir listesini Ahrefs tarafında tutar ve hata yapmamak adına düzenli olarak reddetme işlemlerini yapar. Burada illegal kaynaklar haricinde hiçbir bağlantıyı reddetmez. Çünkü Google o kaynakların zararlı olduğunu biliyor ve reddedilmemesi gerektiğini söylüyor.

+18, Hacklink ve buna benzer saldırılar hep engellendi. Araçlarda hala gözüküyor olabilir ama bunu direkt olarak Google Search Console ile reddeden Berkay artık sıralamaya girmeyi hak etmişti. Bu böyle de oldu.

7. Adım: Özel Araçların Geliştirilmesi

Bizde bir şey eksik ama ne? Rakip analizi bize neyi verdi? “Instagram Profil Büyütme” çok ciddi aranma hacmi var? Peki başka? Bu kelimenin varyasyonları. Bunun için bir geliştirme yapabilir miyiz? Yapabiliriz!

Yap kardeşim. Çünkü: Bu kelime bize hedef kitleyi getirecek. Bunu farkeden Google’da rekabet içerisinde olduğumuzu görüp bizi sıralamaya sokacak. Son adım bu! Yaptık. Sonuç mu? Bir kısmı aşağıda :)

sosyal evin anahtar kelimeler

Farkettiğiniz bir şey oldu mu? Sosyal Evin gibi bir kelimeden trafik alıyor. Tıklama Oranı çok yüksek olduğu için gösterim tıklama ilişkisi birbirine yakın. Markalaşma yolunda ciddi bir yol kat eden bu girişim artık kelimelerde kayıp yaşasa bile startejik olarak bir şey kaybetmeyecektir.

SEO korkular üzerine inşaa edilen bir yapı değildir. Cesaret işidir. Taklit edilemeyen tek şey ise cesarettir.

Ben cesaretinden dolayı Berkay kardeşime teşekkür ederim. Bu vakayı yazmama sebep olduğu için ayrıca teşekkür ederim.

Sonuç: SEO’da Sabır Kalıcı Yapar

Bir kelimede zirveye kelmekten daha önemli şeyler var. O da bilinirlik. Önemli olan stratejidir. SEO konusunda da pazarlama konusunda da stratejiniz yoksa anlık yükselmeler yaşar sonra düşüşler sağlarsınız. Bu enerjinizi ve motivasyonunuzu kaybetmenize neden olur.

Çalışmadan, emek vermeden, arama motoru sonuç sayfasını analiz etmeden maalesef başarı gelmiyor.

Şimdi gelin bu olayı birebir eğitimimle birlikte çözüp yeni vakalar hazırlayalım. Yapmanız gereken tek şey başvurmak:

%25 İndirim Fırsatını Kaçırma!

Birebir, gerçek zamanlı, çevrimiçi ve size ait bir site üzerinden uygulamalı SEO Eğitimi!

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Bir çok kez (Hatta defalarca) rahatsızlıkta versem, vermiş olduğu iletişim garantisinin her zaman arkasında kaldığın için özel olarak teşekkür ederim abi.

    SEO’yu gözümde çocukluğumdan beri korkuttuğum ve büyüttüğüm için çekindiğim bir daldı. Ama daha hazır videoları izlerken, aslında korkulacak bir şeyin olmadığını farkettim.

    Sonrasında birebir Online ve fiziksel eğitimlerden sonra zevk alarak yaptığım bir iş haline geldi.

    Şimdi ise daha fazla beyin fırtınası yaparak daha farklı projeler çıkarmaya çalışıyoruz.

    Hem dijital, hem vizyon hem de hayatıma dair kattığın bunca güzel her şey için ben sana teşekkür ederim abi ?

  2. Zamanında anlatılan piyasada Takipavm.com olarak çoğu kelimede ilk sırada yer almaktaydım. Öncelikle Berkay arkadaşımızı tebrik ediyorum. Biraz kendi hikayemden bahsetmek istiyorum. Günlük ortalama 100 ziyaret iken, 10 aylık bir çalışma ile 12.000 ziyarete ulaşmıştım. Sektörümüz berkay kardeşimiz gibi emek edenlerden ziyade, saldıranlar ve haksız rekabet etmeye çalışanlarla dolu. Yapılan son saldırılar motivasyonumu son derece düşürdü. Ziyaretim günden güne düşmeye başladı. 12.000 ziyaretten 8’lere düştüm. Olsun diyip devam ettim. Olsun dedikçe daha fazla düştü. 7-6-5-4-3-2 Ve 1! Derken son halimiz 1.000 ziyaret. Durmak yok yola devam dedikçe, katlanamayan herkes saldırmaya başladı. Sanki bir orduyla karşı karşıya hissettim kendimi. Disavov aracını kullanarak, gelen spam linkleri engelledim. Engelledikçe daha fazla düştüm. Analiz araçlarında gördüğüm kadarıyla ziyaret saldırıları yapılmaya başlanmıştı. Gelen backlink saldırıları ise hiç durmuyordu. İlk sırada olduğum tüm kelimeleri böyle böyle kaybettim. SEO oldukça önemli fakat dışarıdan gelen olumsuz her şeyi önceden görebilmek lazım. Kontroller yaparken, linklerimiz parametrelere dönüştürülüp, kopya sayfalar olarak backlinklendiğini gördüm. Çok ama çok geç fark etmiştim durumu. Tüm sayfalarımın kopyaları, ziyaretler gönderilip bağlantılar atılarak spama düşürülmüştü. Bu gibi durumlardan dolayı sektörden biraz soğudum. Fakat bu şekilde emek ederek, hakkını alan kişileri görünce oldukça mutlu oluyorum. Ayhan bey’in tecrübesi ve berkay arkadaşımızında emeği ile güzel bir çalışma olmuş. Her ikinizinde eline ve emeğine sağlık. Ne mutlu ki emek edenleri ilk sıralarda görüyorum. Teşekkürler.

    1. Çok teşekkür ederim Yakup Bey. Ben SEO sektörüne mücadele eden girişimcilerle meslektaşım siz de Berkay kardeşimle. Meslektaş olduğumuzu kabul ettiğimiz ve bulunduğumuz sektörü büyütmek için mücadele ettiğimiz an sorun kalmıyor. Yorum çok kıymetli. Sektörünüzde bu tür insanların kalmaması dileğiyle.

      1. Teşekkürler ayhan hocam. Elbette öyle. Meslektaşlarımdan çoğuyla iletişim halindeyim. Neredeyse hepsini tanırım ve ortak buluşmalarımız dahi olur. Herkes bu şekilde düşünebilse, sıralamada düştüğünde çözümü saldırmak olarak görmese, her şey çok daha güzel olacak :) Fakat yapacak bir şey yok.

        SEO’nun lideri ve en bilinen ismi ayhan hocam son bir şey daha! Bu tarz vakalarınızın sıklıkla gelmesi bizi mutlu edecektir. Paylaşımlarınızı dört gözle bekliyor olacağız :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba