fbpx
SEO

Yetim Sayfalar Nedir ve Nasıl Bulunur?

Sitenizde hiç link almayan sayfa bulabilir misiniz? Bu neredeyse imkansız bir iştir.

Sitenizde kullanıcıların ve arama motorlarının ulaşamadıkları sayfalar bulunuyorsa olabildiğince hızlı olacak şekilde çözmeniz gereken bir probleme sahipsiniz demektir.

Bu tür sayfalara yetim sayfalar adı verilmektedir. Bu yazıda yetim sayfaların ne olduğunu, SEO açısından onları düzeltmenin neden gerekli olduğunu ve sitenizde yer alan tüm yetim sayfaları nasıl bulacağınızı öğrenebileceksiniz.

yetim sayfalar nasıl belirlenir

Yetim Sayfalar Nedir?

Herhangi bir link ile ulaşılmayan sayfalara yetim sayfalar adı verilmektedir. Google’ın ve diğer arama motorlarının sayfalarınızı dizine ekleyebilmeleri için onların varlığından emin olmaları gerekmektedir.

Bu genellikle iki farklı şekilde gerçekleşmektedir:

  • Tarayıcı bir sayfadan diğerine giden linki takip etmektedir.
  • Tarayıcı XML site haritanızda yer alan URL’yi bulmaktadır.

Yetim Sayfalar SEO Açısından Neden Problemdir?

Çünkü arama motorları bir link aracılığıyla yetim sayfaları bulamamaktadır. Yetim sayfalar genellikle dizine eklenmez ve arama motoru sonuç sayfasında gözükmezler.

Yetim sayfalar XML site haritanızda olsa bile SEO açısından problem olmaya devam etmektedirler.

Dahili linkler olmadan sitenizdeki sayfalara herhangi bir otorite aktarımı yapamazsınız. Bununla birlikte arama motorları anlamsal veya yapısal olarak sayfalarınızı değerlendirememektedir.

Sitenizdeki bir sayfanın bütünsel olarak sitenizde hangi konumda olduğu belli olmazsa siteniz için alakalı olan sorguları tespit edebilmek mümkün olmayacaktır.

yetim sayfalar nedir

Yetim Sayfalar ve Çıkmaz Sokak Sayfaları

Yetim sayfalara tam olarak dalış yapmadan önce yetim sayfalar ve çıkmaz sokak olarak tanımlanan sayfalar arasındaki farklılığı bilmek gerekmektedir. SEO açısından bu iki sayfa türü genellikle karıştırılmaktadır.

Yetim sayfalar herhangi bir linkle ulaşılmayan veya aynı site üzerinde yer alan bir sayfadan ulaşılamayan sayfalardır.

Çıkmaz sokak sayfaları ise bir yerden ulaşılabilen ancak ilerisine gidilemeyen sayfalardır. Bu sayfalarda dahili veya harici herhangi bir link olmaz. Bu nedenle kullanıcının çıkış yapmak veya geri dönmek dışında yapabileceği bir şey yoktur.

Günümüzde çok kapsamlı temalar ve şablonlar olduğu için çıkmaz sokak sayfaları ile karşılaşmak pek mümkün değildir. Çünkü sayfaların sağ tarafına veya alt tarafına link konularak bu problem kolayca aşılabilmektedir.

Yetim sayfalar ve çıkmaz sokak sayfaları arasındaki farklılığı öğrendiyseniz artık yetim sayfaların nasıl bulunacağını öğrenmeye başlayabilirsiniz.

1. Taranabilir Sayfaları Bulmak

İlk olarak sitenizde bir şekilde erişilebilir olan taranabilir sayfaların bir listesine sahip olmalısınız.

Bunun için bir SEO aracı kullanmanız gerekmektedir. ScreamingFrog kullanabileceğiniz en doğru araçtır.

Hangi tarayıcıyı kullanıyorsanız kullanın sadece arama motorları tarafından bulunabilir ve indekse eklenebilir olan sayfaları listelemeniz gerekmektedir.

Taramaya sitenin ana sayfasından başlamalı, canonical URL kullanmalı ve https veya http, www veya www-olmayan tercihlerini en iyi şekilde ayarlamış olmalısınız.

Sitenizi taradıktan sonra sahip olduğunuz tüm URL’leri oluşturduğunuz bir Excel dosyasında listeleme yoluna gitmelisiniz.

2. Yetim Sayfalara Neden Olabilen Problemleri Çözmek

Yetim sayfaları bulmak için herhangi bir araç veya kaynak kullanmadan önce yetim sayfaların oluşmasına neden olabilecek sık bilinen iki problemi gözden geçirmelisiniz.

Bu iki problemin ortak özelliği aslında kopya sayfalardan oluşması ve bir yerlere yönlendirme içermeleridir. Eğer sitedeki uygun olan bir versiyona yönlendirme söz konusu olmazsa yetim sayfalar oluşmaktadır.

Bu tür bir durumda problem aslında yetim sayfalar değil kopya sayfalardır. Yetim sayfalarla uğraşmaya başlamadan önce bu problemleri ortadan kaldırmak çok daha doğrudur.

Canonical Olmayan HTTPS/HTTPS veya WWW/WWW-Olmayan

Sitenizde herkes tarafından erişilebilir olan tüm sayfaların HTTP veya HTTPS protokollerinden birisini kullanması gerekmektedir. Benzer şekilde WWW veya WWW-Olmayan arasından doğru seçimin yapılması gerekmektedir.

Tüm varyasyonları düşündüğünüz zaman sitenizin ana sayfasına erişim için şu URL’ler kullanılabilecektir:

  • https://www.example.com
  • http://www.example.com
  • https://example.com
  • http://example.com

Tüm bu varyasyonların sadece tek bir URL’ye yönlendirilmiş olması gerekmektedir. Yönlendirmeyi yaparken sadece ana sayfayı değil sitenizde yer alan diğer sayfaları da kontrol etmeniz gerekmektedir.

.htaccess dosyasını kullanarak bu yönlendirmeleri yapabilirsiniz. Sitenizde SSL kullanmanız durumunda yönlendirmeleri her zaman HTTPS versiyonuna doğru yapmalısınız. WWW ve WWW-Olmayan arasından ise en başından itibaren sabit bir seçim yapmanız gerekmektedir.

Sondaki Eğik Çizgi

Dikkat edilmesi gereken bir diğer durum her URL’nin sonunda yer alabilen sondaki eğik çizgidir. Örneğin aşağıdaki iki URL aynı içeriği üretse bile aynı olarak görülmemektedir:

  • https://example.com/sayfa1/
  • https://example.com/sayfa1

Sitenizde yer alan sayfaları kontrol etmeli ve onların otomatik olarak aynı URL’ye yönlendirildiğinden emin olmalısınız. Bu problemi çözmek için yine .htaccess dosyasını kullanabilirsiniz.

3. Google Analytics’ten URL Listesi Almak

Tarayıcılar bazı zamanlarda yetim sayfaları bulabilme konusunda sıkıntı yaşayabilmektedirler. Bu nedenle bu amaç için bir SEO aracı kullanmak problemli olabilmektedir.

Yetim sayfalara bakmaya başlamak için Google Analytics verilerini kullanmanız gerekmektedir. Sitenizdeki sayfalar herhangi bir şekilde ziyaret almasalar bile onların Google Analytics’te kayıtları olacaktır.

Sitenizde yer alan URL’lerin kapsamlı bir listesini elde etmek istiyorsanız sol kenar çubuğunda yer alan “Davranış” sekmesinin altındaki “Site İçeriği” kısmında bulunan “Tüm Sayfalar” seçeneğine girmelisiniz.

Yetim sayfaların bulunması çok zor olduğundan onların elde edeceği ziyaret miktarı genellikle çok az olacaktır. Sayfa görüntülenme kısmında yer alan ok işaretini yukarı olacak şekilde ayarlamalısınız. Böylece sayfalarınızı en az ziyaret alandan en çok ziyaret alana doğru sıralayabilirsiniz.

Bunu yaptığınız zaman yetim sayfaların en üstte olmasını sağlarsınız. Oluşturulacak listenin çok kapsamlı olmasını sağlamak için üst kısımda yer alan tarih aralığını sitenizin ilk kuruluş tarihinden bugüne doğru olacak şekilde ayarlamalısınız.

Artık elinizde olabildiğince geniş bir URL listesi olacaktır. Sağ alt köşede yer alan sütun menüsünde en yüksek sütun miktarını seçmelisiniz. “5000” rakamı seçebileceğiniz maksimum rakamdır.

Google Analytics tüm verileri toparlayana kadar beklemelisiniz. Bu işlem biraz sürebilecektir. Herhangi bir işlem yapmadan beklemelisiniz çünkü aksi durumda tarayıcınız çökebilecektir.

Tüm URL’ler yüklendiği zaman sağ üst köşede yer alan dışa aktarma menüsünden verileri Google E-Tablolar olarak dışarı aktarmalısınız.

Dışarı aktarım tamamlandıktan sonra elde etmiş olduğunuz tüm URL’leri daha önce açmış olduğunuz Excel dosyasına aktarmalısınız.

Aktardığınız bilgiler başlangıçta URL biçiminde olmayacaktır. Onları URL biçimine dönüştürmek için yeni bir sütun eklemeli ve buraya ana sayfanızın URL’sini eklemelisiniz.

Daha sonra bir başka sütunda =concat() formülünü kullanarak iki sütunu bir araya getirmelisiniz. Böylece onları URL biçimine dönüştürmüş olursunuz.

yetim sayfa URL'leri tanımlamak

4. Yetim URL’leri Tanımlamak

Yetim URL’leri tespit edebilmek için taranabilir URL’ler ile Google Analytics URL’lerini karşılaştırmak gerekmektedir. Bunu yapabilmek için basit bir formül kullanarak süreci hızlandırmanız gerekmektedir.

E sütununda =match(D2,$A$2:$A$11,0) formülünü uygulamalı ve aynı formülün E sütunu boyunca geçerli olmasını sağlamalısınız.

Bu formül D sütununda yer alan URL’leri A sütununda yer alan URL’ler ile karşılaştıracaktır. Eğer bir eşleşme söz konusu olursa formül ilgili aralıkta bir rakam çıkaracaktır. Ancak eşleşme söz konusu değilse #N/A ibaresini elde etmiş olacaksınız.

Yetim sayfaların bir listesini oluşturmak için verileri sütuna E sütununda A > Z olarak sıralamalısınız. Böylece #N/A ibaresine sahip olan tüm satır aralıklarını bir araya toplayabilirsiniz.

Yetim URL’lerin bir listesini oluşturduktan sonra onları yeni bir tabloya aktarmayı unutmamalısınız. Böylece onları düzeltmek için hazır hale getirebilirsiniz.

5. Yetim URL’lere Bakabileceğiniz Diğer Yerler

Google Analytics yerine farklı bir araç kullanarak yetim URL’leri bulmayı başarabilirsiniz. Aşağıdaki araçlardan herhangi birisi size bu konuda yardımcı olacaktır:

  • SEMrush
  • Ahrefs
  • Moz Link Explorer
  • Raven Tools
SEMrush aracını ücretsiz kullanmak ister misin? Hemen ayhankaraman.com/semrush bağlantısını ziyaret et ve sürprizi kaçırma!

Tüm bu araçları sadece yetim sayfaları bulmak için kullanmaya çalışmamalısınız. Çünkü bu araçların hemen hemen hepsi bir sayfayı bulabilmek için onu taramak istemektedir.

Ancak her aracın bir sayfayı tarama yoluyla bulabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle elinizde bulunan URL’lerin bir şekilde sunucu üzerinden gelmesi çok daha doğru olacaktır.

Bu URL’leri en sağlıklı olacak şekilde bulabilmek için Google’ın Search Console aracını kullanarak Araman Analizi raporuna göz atabilirsiniz.

Yetim sayfalar, site haritaları kısmında yer almamaları durumunda arama motorları tarafından indekse eklenemez ve bunlar SEO açısından ciddi bir problem durumundadırlar. Yukarıdaki yöntemleri kullanarak sitenizdeki yetim sayfaları bulabilir ve problemleri çözmeye çalışabilirsiniz.

Daha fazla SEO stratejisi ve ipuçları için hemen ziyaret et >> ayhankaraman.com/seo

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. gayet açıklamalı bir anlatım fakat yetim sayfa olayını herkes bilmez. gerçekten yararlı bir bilgi paylaşmışsınız. ayrıca benim de anlamadım bir çok konu vardı onlarada ışık tuttu tabikide. semrush içinde teşekkürler bu arada

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba