fbpx
SEO

Dikkate Almanız Gereken 7 SEO Metriği

SEO çalışmalarımızın faydasını ölçümlemek, hedef belirlemek ve hep daha iyisini yapmak için SEO metriklerine ihtiyaç duyarız. Neye bakacağız? Nereden bakacağız?

Bu metrikler sayesinde SEO çalışmalarımızda daha doğru kararlar alabileceksiniz. Şimdi hazırsanız bu metriklerin neler olduğunu, ne için kullanmamız gerektiğini ve sonucunda olacakları öğrenme zamanı.

SEO Çalışmalarında Kullanmanız Gereken 7 SEO Metriği

Her uzman SEO çalışmalarında belli başlı metrikleri performans değerlendirmesi için kullanır. Çoğu SEO uzmanın dikkate aldığı metrik genellikle organik trafik olmuştur. Sadece bu metriği dikkate almak en büyük hatalardan birisi olacaktır. Sadece organik trafiğin artış göstermesi kabul edilebilir bir kriter değildir. Çünkü dönüşüm olmadıktan sonra trafiğin bir önemi yoktur. Her zaman söylerim bazen 2. sırada olmak 1. sırada olmaktan iyidir. :)

Bu içerikte SEO çalışması yapan her uzmanın dikkate alması gereken 7 metrikten bahsettim. Bu metrikleri dikkate alarak daha sağlıklı performans değerlendirmeleri yapabilir ve sonucunda emeklerinizin karşılığını alıp almadığınızı öğrenebilirsiniz.

SEO metrikleri

Organik Trafik

Bu arama motorlarından gelen doğal yani ücretsiz trafiği temsil eden metriktir. Yukarıda da bahsettiğim gibi ne kadar fazlaysa o kadar mutlu eder ama yanıltabilir. Trafiğin fazla olmasından ziyade nitelikli olması daha kıymetlidir. Bu nedenle organik trafiğin sayısı yerine organik trafiğin getireceği dönüşümlere odaklanmalısınız.

Bu ne demektir? Örneklerle anlatmak isterim.

Adsense gelirli bir sitenizin olduğunu düşünelim. Bir kelimeden günlük aldığınız trafik 10.000 ama o sayfanın getirdiği gelir 15 TL. Bir başka sayfanızın aldığı organik trafik 1.000 ama getirdiği gelir 45 TL. Bambaşka bir örnek: Bir sayfanız 10.000 tıklama alıyor fakat gelen başvuru sayısı 2 bir sayfanız 300 trafikle 15 başvuru alıyor. Şimdi biz burada organik trafiğin sayısının önemli olduğunu nasıl savunabiliriz.

Organik Trafik Nasıl Ölçümlenir?

Organik performansı izlemek için Google Analytics ve Search Console araçlarını kullanabilirsiniz. Sadece Google için Search Console tüm arama motorlarından gelen organik trafik için Google Analytics size yardımcı olacaktır.

Search Console > Arama Sonuçları adımları sayesinde organik performansınıza ulaşabilirsiniz.

search console organik trafik performansı

Google Analytics > Edinme > Tüm Trafik > Organik adımlarını izleyerek aşağıdaki verilere ulaşabilirsiniz. Doğru Google Analytics kurulumuyla organik trafiğin sağladığı gelirlere de hakim olabilirsiniz. Bu, trafiğin ne kadar anlamlı olduğunu size gösterecektir.

organik trafik google analytics

Anahtar Kelime Performansı

Anahtar kelimelerin performansı sıralamalarla ölçümlenebilir. Bu bir web sitesinin belirli bir anahtar kelimedeki organik sıralamasını ifade eder. Bulunduğunuz sektörü iyi tanıyorsanız sıralama aldığınız anahtar kelimelerden hangisinin size daha çok fayda sağlayacağını da biliyorsunuzdur. Bu durumu dikkate alarak size en çok fayda sağlayan kelimelere odaklanabilirsiniz.

İyileştirmeye sıralama aldığınız kelimelerden başlamanız sizi 1-0 öne geçirir. Bunun için aşağıda paylaştığım videoyu izleyebilirsiniz.

Anahtar Kelimelerin Sıralaması Nasıl İzlenir?

Bunun için birçok araç bulunmaktadır. Semrush, Ahrefs, Moz, KWfinder vb araçlar. Ben kendime ve müşterilerime ait web sitelerini Search Console ile izliyorum.

İzlediğim adımlar sırasıyla Search Console > Performans > Ortalama Konum

anahtar kelime sıralama

Son 3 ay yerine son 7 günü ya da en son günü alıp değerlendirme yaparsanız daha sağlıklı sonuçlarla karşılaşırsınız.

Organik Trafik Dönüşümleri

İşte asıl odaklanmamız gereken metrik. Bu metrik sayesinde organik trafiğin size sağladığı net faydayı ölçümleyebilirsiniz. Bu verileri almak için bir geliştiriciye ihtiyaç duyabilirsiniz.

E-Ticaret siteleri için bu ciro ve dönüşüm, benim gibi uzmanlar için başvuru sayısı olabilir. Şimdi aşağıdaki ekran görüntülerini yorumlamanızı bekliyorum :)

İlk olarak bir e-ticaret sitesinin trafik kanallarını raporlamak istedim:

organik dönüşümler trafik

Sonrasında kendi sitem üzerinden başvuru sayılarını paylaşmak istedim:

organik dönüşümler ayhan karaman

Kendi sitem için konuşmam gerekirse odaklandığım nokta net olarak şu: Ben ilk olarak sıralamalara bakmam :) Bana Ayhan Karaman kelimesi fayda sağlıyor ve daha çok dönüşüm getiriyorsa onun aranma hacmini artırmaya odaklanırım. Amacım SEO denildiğinde ilk akla gelen markalardan birisi olmaktır. Bu zaten bana dönüşüm getirecektir. Evet benim kendi markam ama şu gerçeği bilmek gerekiyor. Marka aramaları marka içermeyen aramaları da besler.

Yukarıdaki e-ticaret sitesi için ne diyorsunuz? 3.4 Milyon TL ciro! Hem de sadece organik aramalardan gelen trafik sayesinde.

Trafiğin sayısına değil her zaman dönüşüme odaklanın. Son 1 yılda yarı yarıya trafik kaybı yaşadım ama dönüşümlerimde %120 büyüme elde ettim. :)

Trafik Değerini Ölçümlemek

Bunun için kullanabileceğiniz çeşitli araçlar bulunuyor. Semrush ve Ahrefs. Ben Ahrefs aracını kullanarak bu analizi gerçekleştiriyorum. Bu değer almış olduğunu organik trafiğin tıklama başı maliyetini (Google Ads) gösterir. Yani eğer trafik aldığınız kelimelerden organik değil de Google Ads üzerinden trafik elde etmiş olsaydınız analiz yaptığınızda ortaya çıkan rakamı ödeyecektiniz anlamına geliyor.

Trafik değeri ne kadar yüksek olursa siteniz için o kadar kıymetlidir. Rekabeti artıran her zaman faydalı anahtar kelimelerdir. Rakiplerinizin dönüşüm getirmeyen bir anahtar kelimeye yatırım yapacağını düşünmüyorum. Bu nedenle trafik değeri yüksek olan anahtar kelimelere odaklanmak daha mantıklı olacaktır.

Trafik Değeri Nasıl Ölçümlenir?

Ahrefs > Site Explorer > Search adımlarını izleyerek bir sitenin trafik değerini ölçümleyebilirsiniz.

ahrefs trafik değeri

Yukarıda yer alan site 30 günde almış olduğu organik trafiği Google Ads ile almaya kalksaydı ödeyeceği rakam 120.000 dolar olacaktı. :)

Dizine Eklenen Sayfa Sayısı

Bu arama motorlarının web siteniz için dizinine eklediği sayfa sayısını ifade eder. Sayfalarınızın arama motoru sonuç sayfasında yer alması organik trafik için çok kıymetlidir. Ama bu durum şu şekilde dikkate alınmamalıdır: Ne kadar çok dizine eklenme o kadar çok trafik. Hayır! Düşük kaliteli içeriğe sahip sayfaların dizine eklenmesi sizi felaketlerle karşı karşıya bırakabilir.

Bir çalışmanın ekran görüntüsüyle devam etmek istiyorum. Aşağıda yer alan ekran görüntüsünde dizine eklenen sayfa sayısı azalırken organik trafik artış gösteriyor. Burada düşük kaliteli içerikleri dizinden kaldırma işlemi yaparak Google’ın sitemize verdiği değeri artırıyoruz. Hem tarama bütçesi olumlu etkileniyor hem sıralamalarda iyileşme yaşıyoruz.

kapsam raporu console

Dizine Eklenen Sayfalar Nasıl İzlenir?

Bu verilere ulaşmak için Search Console aracını kullanabilirsiniz. İzlemeniz gereken adımlar Search Console > Kapsam > Geçerli

Aşağıda bir web sitemizin kapsam raporunu sizlerle paylaşmak istedim.

dizine eklenen sayfa sayısı

Gelen Bağlantılar (Alan Adı)

Bu web sitenize bağlantı veren alan adlarını ifade eder. Bu verilerek Search Console, Ahrefs, Semrush ve Moz gibi araçlarla ulaşabilirsiniz. Ben bunun için Ahrefs’i kullanıyorum. Ahrefs’in en iyi yaptığı analizlerden birisi bağlantılardır.

İzlemeniz gereken adımlar: Ahrefs > Site Explorer > Ref Domain

gelen bağlantılar

Bağlantıların hedef kitlenizin vakit geçirdiği kanallardan gelmesi daha mantıklıdır. Eğer daha fazla faydayı almak istiyorsanız mutlaka hedef kitlenizin olduğu kaynaklarda yer almaya özen gösterin.

Web Sitesi Sağlık Durumu

Bir binanın temelini atmadan katları çıkamazsınız! Bu nedenle web sitenizin sağlık durumunu denetlemelisiniz. Bunu yapabileceğiniz 2 muhteşem araç vardır. Biri Ahrefs diğeri ise Semrush. Ben her iki aracı da kullanıyorum. Sebebini örnekle anlatmak isterim:

Bir doktora gidiyorsunuz ve şiddetli ağrınızın olduğunu söylüyorsunuz. Doktor teşhisi koyamıyor. Başka bir doktora gitmez misiniz? Geç kalmak felaketler doğurabilir. Bu nedenle aynı gerçek yaşamda olduğu gibi sitenizi derinlemesine analiz yapmak ve bunu 2 araçla gerçekleştirmek her zaman için daha sağlıklıdır.

Hem ahrefs hem semrush araçlarında Site Audit özelliğini kullanıp bu analizleri gerçekleştirebilirsiniz.

Ahrefs > Site Audit

Semrush > Project > Site Audit

ahrefs site audit

Ben dönem dönem analizler gerçekleştiriyor ve %100 skora ulaşmayı hedefliyorum. Binamın temeli sağlam olursa dış çalışmalar daha faydalı olur. Bunun farkında olduğum için bu metriğe önem veriyorum.

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

4 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba