fbpx
SEO

Semantik Arama ve SEO

SEO dünyasında “semantik arama” terimi söz konusu olduğunda çeşitli kafa karışıklıkları oluşmaktadır.

Bu terimin kafa karışıklığı oluşturması semantik aramanın yapılandırılmış verinin bir parçası olmasıdır. Pek çok kişi bunu yapılandırılmış verinin aynısı olarak görmektedir. Bazı insanlar ise bu terimleri dil ve mantık ile ilişkilendirmektedir. Her şeyin daha net anlaşılması için önce bu terimi net bir biçimde tanımlamak gerekmektedir.

Semantik Arama ve SEO

Semantik Arama Nedir?

Semantik arama terimi arama motorlarının doğal dil kullanılarak yapılan sorgulamaları daha iyi yorumlamaları ve işlemeleri için kullanılmaktadır. Ancak semantik aram bundan çok daha fazlası anlamına gelmektedir. Kullanıcının aramayı yaparken sahip olduğu arama bağlamı bunlardan biridir. Eğer arama kutucuğuna sorgu için “otel” yazarsanız ve önceliğiniz “Paris” olursa “Paris otelleri” için çeşitli sonuçlar elde etmeniz mümkün olabilmektedir.

Eğer daha önce vahşi doğa ilgili pek çok arama yapmışsanız ve sorgu için “jaguar” kelimesini kullandıysanız bir araba değil hayvan sonucuyla karşılaşırsınız. Ek olarak arama motorlarının girilen girdilerin kavramını anlamamaktadır. Bu sorguları insanlar, yerler ve olaylarla ilişkilendirmek istediğinizde daha farklı bir yaklaşım ortaya koymanız gerekmektedir.

Diğer taraftan, Paris’te yer alan “Eyfel Kulesi” aramasını yaptığınız zaman bu yapıyla ilgili çeşitli bilgiler edinebilirsiniz. Ancak doğrudan bu yapının uzunluğunu öğrenmek için “Eyfel Kulesi’nin uzunluğu ne kadar” diye arama yapmanız gerekmektedir.

Aramayı ne şekilde yaparsanız yapın Google bunu sorgunun doğru haline göre değiştirebilecektir.

Arama motorları bunları geçmişte çok fazla yapmamaktaydı. Ancak artık kullanıcıların aramalarını sorguların doğru hallerine göre değiştirerek sonuç sunma yoluna gidebilmektedirler. Arama motorları için hangi kelimelerin işlenmesi kolaysa ilk olarak onları gündeme almaktadırlar.

Sesli aramanın ön plana çıkmaya başlaması bunun önemini artırmaktadır. İnsanlar ses komutlarını kullanarak arama yaptıklarında doğal dillerini kullanmaktadırlar. Bu sorgular diğer insanlarla konuştukları şekilde aktarıldığı için arama motorları bunlara uyum sağlamaya çalışmaktadırlar.

Sonuç olarak, arama motorları kullanıcının sorgusunun ne olduğunu anlama konusunda ekstra çaba sarf ederek aynı zamanda kullanıcının niyetini anlama yoluna gitmektedirler. Kullanıcılar doğal dillerini kullanarak arama yaptıklarında buna uygun sonuçlar sunmak için çaba göstermektedirler.

Semantik arama kavramıyla neden ilgilenmelisiniz? Kısa cevap arama motorlarıyla etkileşimlerimiz ile alakalıdır. Semantik arama SEO ile sitelerimiz arasındaki uyumun nasıl olması gerektiğini ortaya çıkarmaktadır.

Semantik Arama Hakkında: Nedir ve Ne Değildir?

Semantik arama kullanıcının yaptığı sorguya anlamlı sonuçlar sunmak demektir. Bu anlamlı sonuçlar insanların aramayı yaparken gerçekleştirdikleri niyete uygun olmak durumundadır. Bunu yapabilmek için arama motorları sadece kullanıcının arama niyetini değil aynı zamanda sorgunun bağlamını anlamaya çalışmaktadırlar.

Arama motorları kullanıcı sorgularının anlamlarını anlamak için çok ciddi gelişmeler kaydetmişlerdir. Özellikle Google, kullanıcının doğal dilini analiz ederek ve onun sınırlarını işleyerek bunu gerçekleştirmektedir. Google teknolojisini sesli aramaya da entegre ederek bunu bir adım öteye taşımıştır.

Özellikle Google’ın en büyük hedeflerinden birisi insanların neler yaptığını ve neler yapmak istediğini algılamaktır.

Bu yolda atılan ilk adım bilgi grafiğinin geliştirilmesidir. Bilgi Grafiği ile Google dizeler değil şeyler kavramını ortaya atmıştır.

  1. Bir ülkenin başkenti, bir yerde yer alan değirmen sayısı ve bir ünlü ismin doğum tarihi gibi herkese açık bilgilerden oluşmaktadır.
  2. Her girdiğinin sahip olduğu özellikler yer almaktadır. İnsanların isimleri, doğum tarihleri, annesi, babası, yaşadığı yer, sahip olduğu iş, eşi ve çocukları gibi çok farklı bilgiler bu kapsamdadır. Bunlara ek olarak özellikleri anlamakta ve bunları veritabanı içerisinde tutmaktadır.

Varlıklar ve Semantik Arama

Bir dijital kimliğe sahip olmanın yolu varlıklar kavramıdır. Varlıklar insanlar, yerler ve şeyler olabilmektedir. Varlıkların anlaşılması, onların özelliklerinin ve niteliklerinin tanımlanması arama motorlarına dili daha iyi anlama konusunda yardımcı olmaktadır.

Google bu verileri Bilgi Grafiği içerisinde saklamakta ve onları arama sonuçlarının kalitesini artırmak için kullanmaktadır.

Varlıklar Google’ın dizelerden şeylere geçişinin merkezinde yer almaktadır. Bu çaba semantik arama yaklaşımıyla mevcut web ortamını kullanıcılara ve arama motorlarında daha transparan bir hale getirmiştir.

Dizelerden şeylere geçiş sahip olduğun semantik varlıkların oluşturulmasını daha önemli hale getirmiştir. Varlıkların oluşturulması, özelliklerinin, niteliklerinin ve değerlerinin belirlenmesi için indekse eklenen kayıtların ve onlar arasındaki bağlantının anlaşılması gerekmektedir.

Bu noktada yapılandırılmış veri devreye girmektedir. Yapılandırılmış veri bir sitede yer alan elementler konusunda çok daha bilgi sunma konusunda arama motorlarına yardımcı olmaktadır.

Semantik Aramada Yapılandırılmış Verinin Rolü

Yapılandırılmış veri arama motorlarının sayfaları daha hızlı ve isabetli bir biçimde dizine ekleme imkanı sunmaktadır. 2011 yılında Google, Microsoft ve Yahoo! bir ortaklık gerçekleştirerek global yapılandırılmış veri biçimlendirme projesi olarak Schema.org’un standart olarak kabul edildiğini belirtmişlerdir.

Site yayıncıları özellikle Schema.org adresinde kendi sitelerinde yer alan bilgileri biçimlendirmelerine yardımcı olacak çeşitli örnekler bulabileceklerdir.

Schema biçimlendirmelerini sitenize uyarlamanız aynı zamanda arama motoru sonuç sayfasında daha fazla yer edinmenize yardımcı olacaktır. Bunun temel sebebi ise Google’ın belirli sonuçları bilgi panelleri ve cevap kutuları aracılığıyla sunmasıdır.

Hummingbird ve RankBrain

Bilgi Grafiği hayata geçirildikten bir süre sonra Google Hummingbird algoritmasını yayınlamıştır. Hummibgbird tartışmasız bir biçimde bugün “semantik arama” olarak söz ettiğimiz yaklaşımın gerçek başlangıcı olarak kabul edilmektedir.

Google Algoritma Hummingbird

Hummingbird algoritmasının yayına alınması Google’ın doğal dil aramalarını, kullanıcı niyetini, bağlamsal içerikleri ve ilgisel bağlantıları daha iyi anlamasına yardımcı olmuştur. Arama motorları şu şekilde hareket etmeye başlamışlardır:

  • Anahtar kelimeler yerine arama sorgusunun tamamını hesaba katmaktadırlar.
  • Aramayı kimin gerçekleştirdiğine, kullanıcının arama geçmişine ve arama modellerine dikkat ederek kişiselleştirilmiş sonuçlar sunmaktadırlar.
  • Cihaz türleri, arama zamanı ve konumu gibi aramanın nasıl gerçekleştirildiği hesaba katılmaktadır.
  • Doğal dili işleme kapasitesi hesaba katılarak sorgular ve veriler arasındaki ilişki anlaşılarak kullanıcıya sonuçlar sunulmaktadır.

2015 yılında Google Rankbrain algoritmasını devreye sokmuştur. Bu algoritmanın adına çok fazla aldanmamaya çalışmalısınız. Bu algoritma Google’ın arama sıralamasını belirlememektedir. Bu algoritma Google’a genel arama algoritmasının kullanıcı arama sorgularını daha iyi anlaması konusunda yardımcı olmaktadır.

RankBrain’in ilgi çekici olmasını sağlayan bir diğer etken ise onun makine öğrenim sistemi şeklinde bir algoritma olmasıdır. Google bu algoritmaya eğitici tahminler dahil ederek kelimeler ve sözcük öbekleri arasındaki bağların daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır.

Özellikle aram motorlarının hedefi dilin anlaşılmasını kolaylaştırmaktır. Bu kolaylık sayesinde arama motorları kullanıcının arama niyetini daha iyi anlama fırsatını elde etmekte ve doğru sorgularla doğru cevapları bir araya getirebilmektedir.

Makine öğrenimi semantik aramanın gelişimi konusunda ilerleyen dönemlerde çok daha önemli paya sahip olmaya devam edecektir.

Semantik Arama ve SEO

Semantik arama SEO için ne anlama gelmektedir?

Her ne kadar temel SEO stratejileri hala önemli olsa bile semantik aramanın varlığı bir şeyleri değiştirmiştir. Anahtar kelimeler, önemli içerikler, çapa metinleri ve alınan linkler stratejilerde yer alsa bile bunlar artık tek başına yeterli değildir.

SEO artık hızlıca gerçekleştirilip sonuç alınacak bir strateji olarak görülmemelidir. Etkili çözümler üretilmek isteniyorsa firmanın dijital pazarlama yapısına ve geçmişine uygun çalışmalar yapılmalıdır.

Yapılacak olan her eylem firmanın varlığını etkileyecektir. Site tasarımından sosyal ağlara kadar pek çok kritik nokta göz önünde bulundurulmalıdır. Kaliteli içerik ve yeterli miktarda itibar ile tüm çalışmalar desteklenmelidir.

Bu açıdan bakacak olursanız pazarlama ile SEO arasındaki ince çizgi neredeyse yok gibidir.

Google’ın hedefi yüksek kaliteli ve yüksek güvenilirliğe sahip sonuçlar sunmaktır. Google siteye güvenmek zorundadır. Sunduğu sonuçlarda yer alan içerikler kullanıcının araması ile alakalı olacak şekilde isabetli olmalıdır.

Bugünlerde SEO üç temele dayalıdır: otorite, uygunluk ve güven.

Otoriter kaynaklardan elde edilen linkler, yazarın itibarı, içeriğin kalitesi, yapılan atıflar, duyulan güven ve sosyal medya durumu gibi çok farklı nitelikleri bir arada bulundurmak gerekmektedir. Bu tip bir listede yer alan tüm nitelikler SEO stratejisinde dijital pazarlama çevresinde yer almaktadır.

Bu faktörlerin her birisi doğrudan SEO sıralaması faktörü olarak ele alınmamalıdır ancak bunların her birisi genel SEO stratejisinin bir parçası durumundadır.

Google ve Bing, doğal dilin anlaşılması konusunda agresif bir biçimde yatırımlarını devam ettirmektedir. Semantik arama kavramı artık SEO’ya dönüşmüş durumundadır. Bu kavram otoritenin, uygunluğun ve güven sinyallerinin hakim olduğu bir arama manzarası ortaya çıkarmaktadır.

Ancak SEO’nun tamamen ortadan kalktığını söylemek mümkün değildir. SEO gelişmeye ve modern bir pazarlama disiplinine dönüşmeye devam etmektedir.

Anahtar kelime araştırması ve link oluşturma gibi klasik SEO stratejileri semantik aramanın geçerli olduğu dünyada hala önemlidir. Ancak, iyi içerik oluşturmaya ve iyi kullanıcı deneyimi sunmaya odaklanmak artık her şeyden çok daha önemlidir.

Kısacası, sitenizi kullanışlı hale getirmek SEO için en önemli adımlardan birisidir. Siteniz bir SEO açısından kullanıcılara ihtiyaç duyulan kullanım kolaylığını sağlıyorsa bu iyi bir şey demektir.

Daha fazla SEO içeriği için hemen ayhankaraman.com/seo bağlantısını ziyaret edin. En yeni ipuçları burada.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba