fbpx
SEO

Site Trafiğinizi Yükseltecek Güçlü SEO İstatistikleri

SEO çalışmalarınızı değerlendirmek ve gerekli değişiklikler yapmak her zaman sizi 1-0 öne geçirir. En değerli SEO istatistiklerini sizler için bir araya getirdim.

SEO dünyası kafa karıştırıcı olabilir. Sürekli değişen bu dünyaya ayak uydurmak şart.

Web sitenizin hangi SEO alanlarına odaklanması konusunda tereddüt yaşıyor olabilirsiniz.

Ancak, SEO istatistiklerinin önemini bilir ve harekete geçerseniz web sitenizin trafiğini yükseltebilirsiniz. Bu içerikte, sitenizin trafik değerlerini yükseltmeniz konusunda size yardımcı olabilecek 50’den fazla güçlü SEO istatistiği yer almaktadır.

Bu SEO istatistiklerini önemli kılan durum güçlü olmaları değil aynı zamanda kolayca anlaşılabilir olmalarıdır. Hazırsanız içeriği okumaya başlayabilirsiniz ama öncelikle içerikte yer alan başlıklara göz atmalısınız.

arama motoru optimizasyonu seo istatistikleri

SEO İstatistikleri

  • Genel SEO İstatistikleri ve Gerçekler
  • Google Sıralama Faktörleri İstatistikleri
  • Site İçi SEO İstatistikleri
  • İçerik Pazarlama ve SEO İstatistikleri
  • Site Dışı SEO İstatistikleri
  • Yerel SEO İstatistikleri
  • Mobil SEO İstatistikleri
  • Sesli Arama ve SEO İstatistikleri
  • Video SEO İstatistikleri

Genel SEO İstatistikleri ve Gerçekler

SEO bazı insanlar için kafa karıştırıcı bir konudur. Bu yüzden temelden başlamak çok daha doğrudur. İlk olarak SEO nedir sorusuna cevap bulmaya çalışmak gerekmektedir.

SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. Sitenizin Google gibi arama motorlarında görünürlüğünü artırarak sitenize gelen trafik miktarını ve kalitesini yükseltme işlemidir.

Online deneyimlerin %93’ü bir arama motoruyla başlamaktadır. Aslında, birçok kişi internet ortamında aradıklarını bulmak için arama motorlarını kullanmaktadırlar. Bu nedenle 1 saniye içerisinde 78.000’den fazla Google aramasının yapılması söz konusudur.

Arama, içerik sitelerine giden trafiğin 1 numaralı itici gücüdür. Hatta sosyal medyadan yaklaşık %300 çok daha değerlidir. Sitenize daha fazla trafik çekmek istiyorsanız, kullanıcıların sizi kolayca bulabilmesi için Google arama sonuçlarında görünmeniz gerekmektedir.

En iyi sonuçları almak için sitenizin Google arama sonuçlarının en üstünde yer alması lazımdır. Neden? Çünkü gelişmiş web sıralaması analizlerine göre tüm tıklamaların %67’si ilk beş organik sonuca gitmektedir. Ayrıca, kullanıcıların %75’i arama motoru sonuç sayfasının ilk sayfasından başka bir yere bakmamaktadır.

Ancak arama motoru sonuçlarının en üstünde yer almak zor olabilecektir. Bu nedenle, birçok site sahibi, Google’da reklam vermenizi sağlayan bir sistem olan tıklama başına ödeme reklamcılığını (PPC) kullanmaktadır.

Buna rağmen, SEO ve PPC istatistiklerine baktığınız zaman kullanıcıların %70’inin organik sonuçlara odaklanarak ücretli reklamları görmezden geldiğini fark edebilirsiniz. Pazarlamacıların %70’i, SEO’nun satışları arttırmada PPC’den daha etkili olduğunu söylemektedir.

Bu nedenle organik arama sıralamanızı yükseltmek çok önemlidir. Bunun için trafik değerlerinizi yükseltme konusunda size yardımcı olabilecek çeşitli araçlardan, kılavuzlardan, rehberlerde ve eğitici içeriklerden faydalanmayı düşünmelisiniz.

google sıralama sinyalleri faktörleri

Google Sıralama Faktörleri İstatistikleri

Sitenizin neden Google arama sonuçlarının ilk sayfasında olması gerektiğini bildiğinize göre, Google’ın hangi siteleri oraya nasıl getirdiğine yönelik bilgi sahibi olmaya başlayabilirsiniz.

Google, siteleri sıralamak için algoritmasında yer alan 200’den fazla faktörü kullanmaktadır. Bu SEO sıralama faktörleri arasında alan adı yaşı, anahtar kelimeler, mobil kullanım kolaylığı, dahili link sayısı ve çok daha fazlası yer almaktadır.

Yukarıda sayılanlar en önemli Google sıralama faktörleri olsa bile şu şekildeki ilginç bilgilerden mutlaka bahsetmek gerekmektedir:

  • Yüksek kaliteli içerik ve link oluşturma, Google’ın algoritmasında en iyi 2 sıralama sinyalidir.
  • İlk 10 Google sonucunda sıralanan sayfaların neredeyse %60’ının alan adı yaşı 3 veya daha fazladır.
  • Sayfaları hızla yüklenen siteler, yavaş yüklenen sayfaları olan sitelerden önemli ölçüde daha yüksek sıralamaya sahiptirler.
  • Düşük hemen çıkma oranları, Google’daki daha yüksek sıralamalarla ilişkilidir.
  • Google’da ilk sayfada yer alan sitelere ait sayfaların ortalama 1.890 meta kelimesi bulunmaktadır.

Gördüğünüz gibi, SEO’da kazanan taraf olmak istiyorsanız oyunu Google’ın kurallarına göre oynamak zorundasınız.

Site İçi SEO İstatistikleri

Site içi SEO, kendi sitenizde kontrol edebileceğiniz SEO faktörlerini ifade etmektedir. Bu faktörler, sitenizdeki anahtar kelimeler, meta açıklama, alt metin, URL yapısı ve daha fazlası gibi SEO ögelerini içermektedir.

Arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer almak istiyorsanız, SEO için bu ögeleri optimize etmeniz gerekmektedir. Örneğin, sitenize daha fazla trafik çekmek için daha iyi meta açıklamalar yazabilirsiniz. Meta açıklama, bir sayfanın içeriğini özetleyen 155 karakterden oluşan snippet kısmıdır.

Arama motorları, sayfanızın ne hakkında olduğunu ve sayfanızı Google arama sonuçlarında ne zaman göstereceğini belirlemek için meta açıklamayı kullanmaktadır.

Meta açıklamanız, sıralamanızı yükseltmek için alakalı anahtar kelimeler içermelidir. Ancak, kullanıcıların tıklamak istemelerini sağlayacak kadar ilginç olması gerektiğini unutmayın. Kullanıcıların %43’ü yalnızca meta açıklamaya dayanarak belirli bir sonuca tıklamayı tercih etmektedirler.

Buna ek olarak yapılan araştırmalar kısa URL’lerin uzun URL’lerden daha iyi sıralama elde ettiklerini ve başlık etiketindeki anahtar kelime ile yüksek arama sonucu sıralamaları arasında küçük bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir.

Sitenizi SEO çalışmalarına yönelik olarak tamamen optimize etmek için en iyi yaklaşım elinizde bir kontrol listesinin bulunmasıdır. Site içi SEO kontrol listesine sahip olduğunuz zaman tüm çalışmaları daha doğru ve daha etkileyici bir biçimde gerçekleştirme şansı elde edersiniz.

içerik pazarlaması ve seo

İçerik Pazarlama ve SEO İstatistikleri

Sayfadaki en önemli SEO faktörlerinden biri kaliteli blog içeriğidir. Bu yüzden kendisine SEO istatistiklerinin bu listesinde yer verilmiştir. Kaliteli blog içeriği oluşturmak, SEO çalışmalarınızı güçlendirmenin en etkili ve en ucuz yollarından biridir.

Aslında, pazarlamacıların %72’si içerik oluşturmanın en etkili SEO taktiği olduğunu söylemektedir. Peki neden? Çünkü kaliteli sayfa içeriğinin trafiği %2000 değerinde artırdığı bilinmektedir.

Yapılan araştırmalara göre, bir blog içeriği üreten şirketlerin arama motorları tarafından dizine eklenmiş sayfalara göre %434 daha fazla arama motoru dizini vardır. Buna ek olarak bu tür siteler, blog içeriğine sahip olmayan sitelerden ise %55 oranında daha fazla ziyaretçi almaktadırlar.

Ancak burada unutmamanız gereken durum kesinlikle kalitedir. İlk olarak, 200 kelimelik kısa bir blog yayını işletmenizi Google arama sonuçlarının en üstüne çıkarmaya yetmeyecektir. Uzun içerikli sayfalar, kısa içerikten önemli ölçüde daha iyi sıralama elde etmektedirler. Aslında, bir Google ilk sayfa sonuncunun ortalaam kelimesi 1.890 kelime şeklindedir.

“Konusal olarak alakalı” olarak değerlendirilen içerik, bir konuyu derinlemesine içermeyen içerikten önemli ölçüde daha iyi performans gösterecektir. Bu, hedef kitleniz ile alakalı tek bir konuya odaklanan blog yayınları oluşturmanın sıralama elde etmenize yardımcı olabileceği anlamına gelmektedir.

Ayrıca blog yayınlarınıza resim eklemeniz gerekmektedir. Her blog yayınında en az 1 tane görsel olmalıdır. En az 1 resme sahip içerik, resimsiz içerikten daha yüksek sıralama elde edecektir. Ancak, blog yayınınızı bir ton resim ile doldurmanıza gerek yoktur. Bu herhangi bir fark yaratmayacaktır.

Blog yazılarınızın başlıkları da önemlidir. 4-9 kelimelik başlıklar en yüksek ve tutarlı trafik miktarını çekmektedir. Bu doğrultuda sitenizde geliştirmeler yaparsanız kısa süre içerisinde çalışmalarınızın meyvelerini toplamaya başlarsınız.

Blog içeriğinin SEO çalışmalarınızı artık ne kadar etkilediği konusunda bir fikre sahip olduğunuza göre blog yayını oluşturma konusunda yeni fikirler edinmeye başlayabilirsiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu blog içeriği oluşturma konusunda çeşitli pratik tekniklere başvurmaktır.

site dışı SEO

Site Dışı SEO İstatistikleri

Site dışı SEO aynı zamanda sayfa dışı SEO olarak da bilinmektedir. Bu çalışmalar kendi sitenizin dışında arama motoru sonuçlarınızı iyileştirmek için kullanabileceğiniz stratejileri ifade etmektedir. Site dışı SEO bir dizi farklı çalışmadan oluşmaktadır. Ancak sayfa dışı SEO, link oluşturma ve sosyal medya olmak üzere 2 temel stratejiden oluşmaktadır.

Google arama sonuçlarının üst sıralarındaki sayfalarının ortalama olarak 35.000’den fazla harici linki vardır. Bu da SEO için linklerin ne kadar önemli olduğunu kanıtlamaktadır.

Peki, siteniz için nasıl daha fazla link elde edersiniz? Sitenizde kaliteli blog yayınları oluşturmalı, ziyaretçi yazarlık yapmalı, referanslar vermeli ve bunun gibi daha bir sürü çalışmaya imza atmalısınız.

Ancak link almak her zaman kolay değildir. Aslında pazarlamacıların %65’i link oluşturmanın en zor SEO stratejisi olduğunu söylemektedir. Bu strateji gerçekten çok zordur. Sayfaların %55’inden fazlasında kendilerine gelen link sayısı sıfırdır.

Bu konuda fazla endişe kapılmayın. Daha fazla link almanın en kolay yolu blog yazmaktır. Ne kadar kaliteli blog içeriği oluşturursanız link alma ve SEO değerlerinizi artırma şansınız bir o kadar fazla olacaktır. Blog sayfaları olan şirketler, olmayanlara göre %97 oranında daha fazla link elde etmektedirler.

Sosyal medyada aktif olmanın SEO çalışmalarınızı nasıl geliştireceği konusunda biraz tereddüt içerisinde olabilirsiniz. Bu çok doğal bir tereddüt durumudur. Çünkü birçok uzman bu konuda hala tartışma halindedir.

Pazarlamacıların %91’i, alakalı linkler de dahil olmak üzere ilgili sosyal medya biyografilerini eksiksiz yazmak ve düzenli olarak yayın göndermek gibi şeyler yaparak sosyal medya profillerini SEO için optimize etmektedirler.

Google, sosyal medyanın doğrudan bir SEO sıralama faktörü olmadığını söylese bile bir sitenin sahip olduğu sosyal varlığın sayısının artış göstermesi demek arama motoru sonuçlarında daha yüksek sıralamalar elde etmesi anlamına gelmektedir.

Örneğin, yapılan çeşitli araştırmalarda ve örnek olay çalışmalarında ilk 4 sırada yer alan sitelerin, daha düşük sıralamaya sahip olan sitelerden önemli ölçüde daha fazla Facebook etkinliğine sahip olduğunu göstermiştir.

Yerel SEO İstatistikleri

Yerel SEO, sitenizi yerel bir kitle için daha iyi bir sıralama elde etmek adına optimize etme işlemidir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu özellikle küçük işletmelerin SEO çalışmaları için önemlidir. Aslında, Google’a göre tüm Google aramalarının %46’sı yereldir.

Ayrıca, “yakınımda” veya “yakın” tipte aramalar iki yılda %900’den fazla artış göstermiştir. Bu yerel aramalar müşterileri küçük işletmelerin kapılarına kadar getirmektedir. Yerel arama yapan tüketicilerin %72’si 8 kilometre içinde bir mağazayı ziyaret etmektedir. Ayrıca akıllı telefonlardan yapılan yerel aramaların %18’i bir gün içinde satın alım ile sonuçlanmaktadır.

Her şey şirket adınız ve alan adınızla başlamaktadır. Şirket adında güçlü bir anahtar kelimeye sahip işletmeler, arama motoru sonuçlarında 1.5 puan daha yüksek olacaklardır. Örneğin, Ankara şehrinde bir pastahaneye sahipseniz, Ankara Başkent Fırın gibi bir şirket adı, yerel arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olacaktır.

Yerel SEO çalışmalarınızı şu şekilde güçlendirmeyi başarabilirsiniz:

  • Google My Business hesabı oluşturun ve profilinizi tamamlayın.
  • Mutlu müşterilerinizden daha fazla inceleme alın.
  • Yerel haberlere ve olaylara dayalı içerikler yazın.
  • İçeriklerde yerel anahtar kelimeleri kullanın.
  • Yelp gibi online işletme dizinlerinden yararlanın.

Mobil SEO İstatistikleri

SEO ve Google arama motoru sıralamalarını düşünürken mobili de düşünmeniz gerekmektedir. Sonuçta, mobil 2018 yılında tüm web trafiğinin %52’sinden sorumlu olmuştur.

4 akıllı telefon sahibinden 3’ü acil ihtiyaçlarını karşılamak için önce mobil aramaya yöneldiğinden, sitenizin mobil cihazlar için optimize edilmesi gerekmektedir. Google’ın sitenizin mobil cihazlara uygun olmaması durumunda sıralama alamayacağını belirttiğini es geçmemek gerekmektedir.

Mobil cihazlar için 1. sıradaki konum oldukça güçlüdür. Mobil cihazlardaki ilk organik liste, tıklamaların %27’sini alırken, masaüstü cihazlarda bu oran %19 şeklindedir. Bu, mobil cihazlar için 1. sıranın, 2. sıraya göre 3 kat daha değerli olduğu anlamına gelmektedir.

Ayrıca, mobil cihazlara uygun bir site daha fazla müşteri kazanmanıza yardımcı olacaktır. Mobil kullanıcıların %61’inin bir mobil siteye sahip işletmeyle iletişim kurma olasılığı çok daha yüksektir. Buna ek olarak, arama yapanların %51’inin mobil cihazlar için optimize edilmiş bir siteden alışveriş yapma olasılıkları daha yüksektir.

sesli aramalar ve seo

Sesli Arama ve SEO İstatistikleri

Mobil arama kesinlikle popüler olsa bile Siri ve Amazon Alexa gibi araçları kullanarak sesli arama gerçekleştiren kişilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Aslında, 2020 yılına kadar tüm web tarama ve aramalarının neredeyse %30’u ekranlar olmadan yapılacaktır.

Sesli arama çok kolay ve kullanışlı olduğundan, birçok genç insan sadece yol tarifleri veya belirli bir şarkı çalmak için değil, aynı zamanda onu alışveriş amaçları için de kullanmaktadır. Y kuşağının %40’ı online alışveriş yapmadan önce sesli aramayı kullanmaktadır.

Sitenizi sesli arama için optimize etmek istemiyorsanız aşağıdaki verileri gördükten sonra tekrar karar vermeyi düşünmelisiniz:

  • Sesli aramadan gelen tüm yanıtların %40’ı öne çıkan snippet kısmından alınmıştır.
  • Güçlü link yetkisine sahip siteler sesli aramada daha iyi sıralama elde etme eğilimindedir.
  • Sesli bir aramada Google’dan getirilen sonuç ortalama 2.312 kelime içermektedir.
  • Sesli arama sonucunun ortalama okunma seviyesi 9. sınıf düzeyindedir.
  • Sesli arama sonuçlarının yaklaşık %75’i belirli bir sorgu için, masaüstü ortamda yer alan en iyi 3 sonuçtan biri olmaktadır.

Video SEO İstatistikleri

Online videolar, online içeriklerin en popüler biçimlerinden biridir. Birçok kişi, videoların SEO ve site trafiğini de artırabileceğini unutmaktadır. 10 pazarlama uzmanından 7’si videoyu SEO için optimize etmeyi düşünmektedir.

Bunun çok açık bir sebebi vardır. Çünkü video ile büyük sonuçlar elde etmektedirler. Ana sayfanızda bir videonuz varsa ve video içeren içeriğin Google’da gözükme şansı 53 kat daha yüksek olacaktır.

Genel olarak, video kullanan pazarlamacılar, video kullanmayanlara göre %41 daha fazla site trafiği elde etmektedirler. Ayrıca, video kullanan pazarlamacılar video kullanmayanlara göre %49 daha hızlı gelir elde etmektedirler.

Ayrıca dünyanın en büyük 2. arama motorunun YouTube olduğunu unutmayın. YouTube videoları üzerinde yapılan araştırmaya göre, görüntüleme, yorum, paylaşım ve beğeni sayılarının yüksek olması videonun YouTube sıralamasının daha yüksek olması anlamına gelmektedir.

Sonuç

SEO ile ilgili bu istatistikler SEO’nun önemini açıklamak için fazlasıyla yeterlidir. Artık sıralamanızı iyileştirme ve trafik değerlerinizi yükseltme konusunda bilgi sahibi olmalısınız.

Bu yıl bol bol dönüşüm ve trafik elde etmeye ne dersin? En çok okunan ve vakit geçirilen 7 içeriği incele ve web sitenin performansını artırmaya başla.

https://www.facebook.com/ayhankaramancom/posts/2645296515717620

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Seo konusunda düşündüğümden daha fazlası mevcut ve eğitimlerinizde daha sağlam püf noktalar olduğuna eminim. Kısmet olursa onada katılacağım. Teşekkürler Ayhan Karaman.

  2. Harika bir yazı gerçekten. Kesinlikle sonuna kadar okunmalı. Bir site açıp sadece bişeyler paylaşmak yetmiyor. Artık her konuda özgün ve kaliteli işler yapılması gerekiyor. Sürekli takipteyim artık teşekkürler Ayhan Karaman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba