fbpx
SEO

SEO için ChatGPT

Son zamanlarda aktif olarak kullandığım ve sizinle paylaşmak istediğim bir araçtan bahsedeceğim. Aracı mutlaka duymuşsunuzdur hatta kullanıyorsunuzdur. Ben bu içeriğimde SEO için ChatGPT aracını nasıl kullandığımı anlatacağım.

ChatGPT Nedir?

ChatGPT, OpenAI adlı bir şirket tarafından geliştirilen bir yapay zeka programıdır. 2015 yılında Elon Musk, Sam Altman, Greg Brockman, Ilya Sutskever ve Wojciech Zaremba, yapay zeka araştırma kuruluşu olan OpenAI’yi kurdu. OpenAI’nin birçok programı var, ancak bunlar arasından en çok ilgi çekeni 2018 yılında tanıtılan ChatGPT oldu.

ChatGPT, doğal dil işleme projesinin üçüncü modeli olan GPT-3’ü temel almaktadır.  Bu aracı diğer araçlardan ayıran en önemli özellik iletişim kurma yeteneği olmuştur. Birçok amaç için kullanılan bu araç son dönemlerde SEO Uzmanlarınında ilgisini çekmeyi başardı.

Bu içerikte ChatGPT aracının SEO için nasıl kullanılacağına dair bilgileri uygulamalı ve örneklerle ele aldım.

SEO için ChatGPT

ChatGPT Özellikleri

Aracın inanılmaz özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikleri SEO çalışmalarımız için fırsata çevirebiliriz.

İntihal: ChatGPT benzersiz ve iyi içerikler üretebilir, ancak bu %100 orijinal olacağı anlamına gelmez. Yazınızın orijinal ve benzersiz olduğundan emin olmak için İntihal araçlarını kullanmanızı öneririm. Ek olarak yapay zeka araçlarıyla üretilen içerikleri mutlaka revize etmeli, hedef kitlenizin beklentilerine uygun hale getirmelisiniz.

İşte o özellikler:

  • Soru-Cevap
  • İçerik Üretimi
  • İçerik ve Metin Tamamlama
  • Metin Çevirisi
  • Hata Ayıklama
  • Anahtar Kelime Araştırması
  • Öneriler
  • Yazılım Geliştirme
  • Diller Arası Çeviri
  • Duygu Analizi

Ve daha fazlası…

Şimdi ChatGPT aracını sayesinde SEO çalışmalarımızı nasıl kolaylaştırabileceğimizi öğrenme zamanı. Aşağıda paylaştığım örnekler kullanmanızı tavsiye ettiğim en önemli özelliklerdir.

Arama Niyeti Gruplandırması

Araca vereceğiniz komutlar sayesinde belirlediğiniz anahtar kelime listesinin arama niyetlerine göre gruplandırlmasını sağlayabilirsiniz. Aşağıda paylaştığım örnek metini kendinize göre revize edip talepte bulunabilirsiniz.

Her anahtar kelime için en uygun arama niyetini ifade eden 2 sütun ekler misin?

Arama Niyetleri: (bilgi, gezinme, işlemsel, ticari araştırma)

Anahtar Kelimeler: seo nedir, seo, seo eğitimi, seo paketi, seo çalışması, seo hizmeti, seo danışmanı

ChatGPT için SEO

Yukarıda paylaştığım metini aracın sohbet bölümüne ekliyorum ve sonucu bekliyorum. Saniyeler içerisinde araç kelimeleri niyetlerine göre gruplandırıyor.

ChatGPT Arama Niyeti

Woow. Beni şaşırtan en önemli özellikler arasında yer aldığı için ilk bu örneği paylaşmak istedim. Nasıl ama?

İlgi Çeken SEO Başlıkları

Başlıklar SEO çalışmalarının en önemli parçalarından birisidir. Üreteceğiniz içerikler, oluşturacağınız sayfalar, kategoriler ve ürünler için SEO başlıkları üreten bir yardımcınız olsa nasıl olurdu? ChatGPT aracı bu konuda inanılmaz bir performans gösteriyor. Bunun için vermiş olduğum örnek komut aşağıdaki gibidir:

Bir içerik hazırlıyorum. İçeriğim 13 SEO aracını örneklerle anlattığım bir kaynak oldu. Bu içeriğim için ilgi çekici başlıklara ihtiyacım var. Başlık önerileri 65 karakteri geçmemeli. Özel kelimelerin tamamı büyük harf diğer kelimenin ise ilk harfi büyük olmalı.

SEO Başlıkları ChatGPT

Sonuç yine muhteşem. İşte aracın benim için hazırlamış olduğu başlık önerileri:

SEO Başlık Önerileri ChatGPT

Harekete Geçiren Meta Açıklamalar

Meta açıklamalar ziyaretçileri ikna edeceğiniz en önemli konular arasında yer alır. Burada ikna ettiğiniz kullanıcılar sitenizi ziyaret etmek için harekete geçerler. Bunun için araçtan yardım alıyorum.

Meta Açıklama Örnekler ChatGPT

Anlaşma Öncesi Öneriler

ChatGPT aracından öneriler aldığımda şaşıracağımı düşünmezdim. Araçtan bir talepte daha bulundum. Yeni bir SEO işi alacağımı ve ne yapmam gerektiğini sordum. Sonuç aşağıdaki gibi oldu:

SEO Önerileri

H2 Başlık Önerileri

Bir içerik hazırlıyorsunuz ve içerikte ele almak istediğiniz ana başlıklar konusunda kararsınızsınız. Dert etmenize gerek yok. ChatGPT, içeriğinizde kullanmanız gereken başlık önerilerini kusursuz olarak paylaşıyor.

Ana Başlık Önerileri

Kod Parçası Örnekleri

Meta Açıklama, Canonical, H1 ve daha fazlası. Hangi etiketin nasıl bir kod parçaçığından oluştuğunu öğrenmek için ChatGPT aracını kullanabilirsiniz. Yazmanız gereken komut ve karşılaşdığınız sonuç ekranı aşağıdaki gibi olacak:

Kod Parçacıkları ChatGPT

Bu özelliği sadece benim paylaştığım kod parçacıkları için değil Schema ve diğer tüm kod yapıları içinde kullanabilirsiniz.

İçerik Tavsiyesi

Aracın bir başka özelliği ise içerik tavsiyelerinde bulunabilmesi. Bir SEO blogum var ve hangi içerikleri üretmem gerektiği konusunda kararsızım. Hemen ChatGPT aracına gidiyor ve yardım istiyorum. Sonuç aşağıdaki gibi:

İçerik Önerileri

SEO için ChatGPT Video

Buraya kadar aktif olarak kullandığım özelliklerden bahsettim. Dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama ChatGPT aracına bir içerik yazdırmadım. Çünkü ben yapay zeka ile hazırlanan içeriklerin kullanıcıların beklentilerini karşılayacağına inanmıyorum.

Sizleri yanlış yönlendirmemek ve hata yapmanızı istemememden dolayı içerik üretme konusuna giriş yapmadım. Eğer içerik üretme konusunda ChatGPT aracını kullanmaya karar verdiyseniz şunları bilmenizi isterim: İçeriği aracın verdiği gibi yayınlamayın. Revize edin ve kullanıcılarınızın beklentilerini karşılayacak bir yapıya getirin.

ChatGPT Aracının SEO’ya Etkisi

Bu bölümü ChatGPT aracının hazırlamasını sağladım ama doğrudan yayınlamak istemedim. ChatGPT’nin verdiği sonuç ve revize ettiğim bölüm aşağıdaki gibidir:

ChatGPT aracının SEO'ya etkisi

ChatGPT aracının doğrudan SEO’ya katkısı yoktur. ChatGPT, web sitelerindeki içerik oluşturma sürecini desteklemek için kullanılabilir. İçerikler aracın paylaştığı haliyle yayınlanmamalıdır.

ChatGPT, SEO dostu içerik oluşturma sürecinde kullanılan ve sağlıklı çalışan bir araçtır. Örneğin, anahtar kelime araştırması yapmak, anahtar kelime yoğunluğunu belirlemek ve içerik yapısını planlamak için kullanılabilir. Ayrıca, ChatGPT, web siteleri için içerik önerileri sağlayarak, web sitelerinin organik trafik çekmesine yardımcı olabilir.

ChatGPT ve benzeri araçlar tek başına yeterli olmazlar. SEO çalışmalarının etkili olabilmesi için web sitesi yapısının doğru şekilde yapılandırılması, backlinklerin oluşturulması, site hızı ve sosyal medya stratejilerinin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Bu araç bir yardımcı görevi görecektir. Hayatınızı kolaylaştırmak için hiç zaman kaybetmeden kullanmaya başlayabilirsiniz.

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Elinize sağlık hocam, mükemmel bir içerik olmuş. Kafamdaki soruların büyük kısmının cevabını buldum. Teşekkür ederim.

  2. Gerçekten çok faydalı bir içerik Ayhan Hocam. Yapay zekanın işleri ne kadar kolaylaştırdığını çok iyi bir şekilde ifade etmişsiniz bu içerik ile. Doğru şekilde kullanıldığı takdirde oldukça fayda görebileceğimiz bir uygulama, teşekkürler

  3. Hocam Allah razı olsun, yine her zamanki gibi Ayhan KARAMAN farkını ortaya koymuşsunuz :)) çok yararlı bir içerik olmuş, iyi tüyolar aldım sizden teşekkürler :))

  4. Doğal dil destekli yapay zeka ChatGPT heyecan verici bir gelişme . Makalelerimizde bu araçtan nasıl faydalanabiliriz, bize nasıl kaynak olabilir , SEO uyumlu makalelerimizde önemli kriterlerden biri olan başlık seçiminde bize nasıl ilham olabilir sorularının cevaplarını objektif bir şeklide sade ve anlaşılır bir dille anlatmış Ayhan hoca .Ve son olarak insanın rolünü yine çok önemli olduğunu ve hedef kitlemizin beklentilerini unutmadan son dokunuşlar bize ait olması gerektiğini vurgulamış. “Makineler Havalıdır Ama İnsanlar Sıcakkanlıdır” sözünü hakkını vermiş. Emeğinize ve kaleminize sağlık Ayhan hoca..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba