fbpx
SEOSEO Araçları

SEO için 15 ChatGPT Şablonu (İstemler)

Son dönemlerde ChatGPT aracına oldukça fazla ilgi duyuyorum. Özellikle SEO süreçlerini kolaylaştırmaya yönelik konulara odaklanıyorum. Yaptığım araştırmalar, aracı ve Google’ı manipüle etmeye yönelik değil.

Bu kadar gelişmiş bir aracı kullanmamak büyük bir hata olurdu. ChatGPT sayesinde web sitenizi arama motorları için optimize etmeye yönelik şablonlar ve yönergeler oluşturabilirsiniz. Ayrıca, rakip verilerini anlama ve analiz etme yeteneği sayesinde arama motoru optimizasyonu süreçlerinde daha hızlı hareket edebilirsiniz.

ChatGPT aracının bizlere yanıt vermesi için kullandığımız komutlar “İstem (Promts)” olarak geçmektedir. Ben anlaşılabilir olması için bu içerikte “Şablon” kelimesini kullanmak istedim.

ChatGPT’nin beklenmedik başarısı, pek çok pazarlamacıyı, içerik üreticisini ve SEO uzmanını endişelendirdi. Ancak, kesinlikle korkulacak bir durum olmadığını belirtmek isterim.

Her zaman şu düşünceyi savunurum: Teknolojik değişimler korkutucu bir unsur olmaktan çıkarılmalıdır. Üretici olmasak bile, pazarlayan taraf olabiliriz. Bu perspektifle hareket eden herkesin başarılı olacağına inanıyorum.

Bu makale için yaptığım araştırma ve uygulamalı testlerden sonra, ChatGPT’nin harika bir yardımcı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ayrıca bu araç Rutin SEO görevlerinizin çoğunu otomatikleştirmeniz konusunda büyük bir fırsat sunar.

ChatGPT’yi En Verimli Şekilde Kullanmanın Yolları

Talebiniz ister iyi ister kötü olsun, ChatGPT her türlü bir tür yanıt sunacaktır. Önemli olan bu talebin kalitesidir. Ne kadar kaliteli talepte bulunursanız o kadar yüksek kaliteli yanıt alırsınız.

ChatGPT’nin özelliklerinden en iyi şekilde yararlanmak ve daha iyi sonuçlar almak için aşağıdaki ipuçlarını uyguladığınızdan emin olun:

  • Net ve Spesifik Talepler: Yanlış veya alakasız yanıtlar almanıza yol açan, belirsiz bir dil veya net olmayan terimler kullanmaktanuzak durun.
“X konusu hakkında bana bir şeyler yaz.” demek yerine, “Bana X konusu hakkında bir blog yazısı hazırla. İçeriğin 1.000 kelimeden az olmasını sağla. Yetenekli bir metin yazarıymışsınız gibi davran.”
  • Basitlik: Basit cümle yapılarına ve kelime dağarcığına bağlı kalın. Birden fazla işlem talep etmekten kaçının. Bu, ChatGPT’nin talebinizi anlamasını ve doğru yanıt vermesini kolaylaştıracaktır.
“X konusuyla ilgili bir anahtar kelime listesi hazırla ve bu anahtar kelime listesini kullanarak bana X konusuyla ilgili bir blog yazısı oluştur.” İki talep içeren bu şablonu ayrı ayrı istekler haline getirin.
  • Bağlam: ChatGPT’den en iyi sonuçları almanın anahtarı bağlamdır. Ne kadar fazla bağlam o kadar iyi yanıt demektir. ChatGPT ondan ne istediğinizi bağlamlar sayesinde anlar.
“Başlıklar SEO için önemli midir?” diye sormak yerine, “SEO uzmanları başlıkların SEO için önemi hakkında ne düşünüyor?” diye sorabilirsiniz.
  • Belirsizliği Önleme: Karışıklığa ve yanlış yanıtlara yol açabilecek bir dil kullanmaktan kaçının. Sorunuzun anlaşılır olduğundan ve karmaşık sözcükler içermediğinden emin olun.
“SEO için hangisi daha iyi: Backlink mi? Anahtar Kelimeler mi?” diye sormak yerine, “SEO yaparken ilk olarak neye odaklanmalıyım?: Backlink, Anahtar Kelimeler, İçerik, Başlık” diye sormanız daha sağlıklı olacaktır.
  • Sabır: ChatGPT’nin sağlıklı yanıtlar oluşturması zaman almaktadır. Taleplerinizi aceleye getirmeyin veya ChatGPT’yi hazır olmadan yanıt vermeye zorlamayın. Sabırlı olun, daha iyi sonuçlar alacaksınız.
  • Detaylandırma: ChatGPT’nin ilk yanıtından memnun kalmazsanız, daha fazla bilgi istemekten çekinmeyin. ChatGPT’den bir konuyu detaylandırmasını isteyebilirsiniz.
  • Yeniden Yazma: ChatGPT’nin yanıtında belirli bir ton veya stil arıyorsanız, ondan orijinal yanıtı yeniden yazmasını isteyebilirsiniz. Örneğin, ihtiyaçlarınıza bağlı olarak ChatGPT’yi daha resmi veya gayri resmi bir tonda yanıt verecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
  • Doğruluk: ChatGPT her zaman mükemmel yanıtlar vermez. Doğruluk ve alaka düzeyi açısından ChatGPT’den aldığınız yanıtları her zaman teyit edin.

Aşağıda, ChatGPT’nin SEO çalışmalarınızı kolaylaştıracağı 20 harika şablon yer alıyor.

SEO için 15 ChatGPT Şablonu (En Verimli Olanlar)

SEO’yu daha kolay, daha hızlı ve daha doğru hale getirebilirsiniz. ChatGPT’nin yapay zeka tabanlı yeni istemleri sayesinde artık SEO konusunda yüksek kaliteli çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz. Bu ve benzeri araçları ne kadar iyi kullanırsanız o kadar yüksek verim alırsınız.

Şimdi 100’den fazla deneme yaptığım ve en verimli olduğuna karar verdiğim 15 şablonu sizlerle paylaşma zamanı.

Anahtar Kelime Araştırması ve İçerik için ChatGPT İstemleri

Doğru anahtar kelimeleri bulmak, SEO’nun en zahmetli görevlerinden biridir. Bu nedenle önceliği bu konuya vermek sitedim. Aşağıda paylaştığım istemleri kullanarak ChatGPT’den yardım alabilir ve harekete geçebilirsiniz.

1. Anahtar Kelime Listesi (Düşük Rekabetli ve Uzun Kuyruklu Kelimeler)

Bir SEO blogu sitesi için 10 anahtar kelime oluştur. Düşük rekabet içeren ve uzun kuyruklu anahtar kelimeler olsun.

Anahtar Kelime Listesi ChatGPT

2. İlgi Çekici İçerik Başlıkları

Aşağıda yer alan anahtar kelimelerle alakalı ilgi çekici başlıklar oluştur. Kelimeler: Uygun fiyatlı SEO hizmetleri, Etkili iç linkleme stratejileri, Yerel SEO ipuçları ve teknikleri, Otoriter backlink edinme yöntemleri, Organik trafik artırma taktikleri, Küçük işletmeler için SEO rehberi, Görsel arama optimizasyonu nasıl yapılır?, En iyi SEO araçları ve kullanımı, Sürdürülebilir anahtar kelime araştırması, SEO uyumlu içerik yazımı ipuçları.

Başlık Fikirleri ChatGPT

3. İçerik Fikirleri

Saç Ekimi web sitem için ilgi çekici 10 adet blog içerik fikirleri çıkar.

İçerik Fikirleri ChatGPT

4. İçerik Ana Başlıklarını Oluşturma

“Saç Ekimi Sonrası Bakım: İyileşme Sürecini Hızlandırmanın Püf Noktaları” başlıklı içeriğimde yer alacak H2 başlıkları hazırla.

H2 Başlık Önerileri

5. Arama Niyeti Belirleme

Her anahtar kelime için en uygun arama niyetini ifade eden 2 sütun ekle. Arama Niyetleri: (bilgi, gezinme, işlemsel, ticari araştırma) Anahtar Kelimeler: kış lastiği, stepne nedir, akü fiyatları, oto lastik.

Arama Niyeti ve ChatGPT

6. Konu Tespiti ve Otorite Arttıracak Yeni Öneriler

Web sitemin konusunu tespit et. Bu konuyu sahiplenmek ve otoritemi yükseltmek istiyorum. Mevcut blog yazılarımın listesi aşağıdadır. Bu konuyu sahiplenecek yeni blog içerikleri için bana 10 fikir ver.

ayhankaraman.com/kaliteli-backlink
ayhankaraman.com/icerik-optimizasyonu
ayhankaraman.com/screaming-frog
ayhankaraman.com/wp-rocket
ayhankaraman.com/seo-icin-ucretsiz-en-iyi-chrome-eklentileri
ayhankaraman.com/yerel-seo-baglanti-taktikleri
ayhankaraman.com/seo-vaka-calismasi
ayhankaraman.com/haber-seo
ayhankaraman.com/organik-trafik-artirma-yollari
ayhankaraman.com/e-ticaret-markalasma-stratejileri
ayhankaraman.com/seo-proje-yonetimi
ayhankaraman.com/cok-dilli-siteler-icin-seo-rehberi
ayhankaraman.com/seo-ogrenmek
ayhankaraman.com/baglanti-olusturma

Konu Sahiplenme

7. İçerik Ana Hatlarını Oluşturma

[SEO Nedir? Kapsamlı Rehber] başlıklı bir blog yazısı yazıyorum. Bu blog gönderisi için bir taslak oluştur. Ana hatta [SEO Nedir?] [SEO’nun Faydaları], ve [SEO Neden Gereklidir?] eklediğinden emin ol. Taslağa [SEO Nasıl Yapılır?] eklemeyin.

İçerik Taslağı

8. Giriş, Gelişme ve Sonuç Desteği

Giriş: [Canonical Etiket] hakkında bir içerik yazıyorum. İçeriğimde[Canonial Etiket Nedir?] açıklıyorum. Bu makale için bir giriş içeririği yaz. Maksimum kelime sayısı 100 kelime olsun.

İçeriğin belirli bölümü: [Canonical Etiket Örneği] hakkında bir içerik yazıyorum. İçeriğimde [Canonical Kodu Örneği] paylaşıyorum. İçerikte [Canonical Etiketi (Kod Yapısı)] başlıklı bölümüm var. Bu bölümü nasıl başlayacağımı bilmiyorum. Bu bölümü yazmama yardım eder misin?

Sonuç: [Canonical Etiketin Önemi] hakkında bir içerik yazıyorum. İçeriğimde [Canonical Kullanımının Önemi] paylaşıyorum. Bu içerik için bir sonuç yazın. Maksimum kelime sayısı 200 kelime olmalıdır.

İçerik Bölümsel Fikirler

9. Kapsamlı İçerik Oluşturma

Kapsamlı bir içerik yaz. İçeriği oluştururken aşağıda yer alan bilgileri dikkate al.

1: “ [SEO Eğitimi] ” anahtar kelimesiyle bir makale yazmak istiyorum.

2: Markamın adı [Ayhan Karaman] . Markam [14 Yıllık SEO tecrübesi, profesyonel SEO eğitmeni, blog yazarı ve konuşmacı]

3: Bir blog gönderisi için başlıklar, madde işaretli noktalar vb. dahil tüm normal biçimlendirmeyi kullanmanızı istiyorum.

4: Bu makalede şu soruları yanıtlamanızı istiyorum: [Neden SEO eğitimi? SEO Nasıl Öğrenilir?]

5: Bu makaleye şu anahtar kelimeleri eklemenizi istiyorum: [SEO Eğitimi, Online SEO Eğitimi, SEO Kursu]

6: Anahtar kelime listemde kullanılan markalardan ve daha önce verdiğim sorulardan bahsetmeyi unutmayın.

7: Bu makale için ana hatları oluşturun.

8: Yaz: [Ayhan Karaman ile birebir, uygulamalı ve gerçek zamanlı SEO Eğitimi. Size ait bir web sitesi üzerinden benimle hem SEO yapacak hem de bu işi öğreneceksiniz. Şimdi gerçek zamanlı gerçekleşen SEO eğitimi hakkında tüm detayları öğrenip bana ulaşabilirsiniz.]

9: Yaz: [İnternet girişimlerimizin daha fazla kitleye ulaşması için kuşkusuz arama motorlarına ihtiyaç duyarız. Bu noktada SEO, web sitelerimize ziyaretçi çekme konusunda en önemli kaynak olmuştur. Düzenlemiş olduğum SEO Eğitimi sizleri arama motoru optimizasyonu konusunda yetkin hale getirmeye yöneliktir.]]

Yukarıda yer alan maddeler arttırılabilir. Ne kadar detay verirseniz o kadar sağlıklı sonuçlar alırsınız.

10. Zayıf İçeriği Yeniden Oluşturma

1. bölümü 2. bölümdeki gibi yeniden yaz. (Bilgileri Aynı Şekilde Tut)

1. Bölüm [SEO, web sitelerinin yükselmesi için yapılan çalışmalar anlamına gelir. Bu çalışmalar sayesinde sitemiz yükselir. SEO çok önemlidir ve kesinlikle yapılması gerekir. Hiç vakit kaybetmeden SEO yapmalısınız.]

2. Bölüm [SEO, “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir. Arama Motoru Optimizasyonu, web sitelerimizin arama motorlarında daha çok görünürlülük elde etmesini sağlamak için yapılan çalışmalar bütünüdür.]

1. Bölüm zayıf olan içerik 2. bölüm ise yüksek kaliteli içerik. Araç 2. bölümdeki yapıyı anlayıp 1. bölümü o yapıya getiriyor. Bu özellik içeriklerinizi revize ederken çok büyük katkı sağlayacaktır.

Zayıf İçerik Düzenleme

Teknik SEO için SEO İstemleri

Bir binanın temelini atmadan katlarını çıkamazsınız. SEO’nun temelini sağlam atmanın en önemli adımlarından birisi teknik SEO geliştirmeleridir. İşte ChatGPT aracının teknik SEO yetenekleri.

11. Robots.txt Kuralları Oluşturma

[Web sitemin URL’si [https://www.ayhankaraman.com/]. Web sitem için robots.txt dosyası oluşturun. [/wp-admin/] engelleyin. [/wp-admin/admin-ajax.php] engellemeyin. [*?*] Sayfasını tüm arama motorlarından engelleyin. [deneme] Klasörünü tüm arama motorlarından engelleyin. XML site haritasını ekleyin (https://www.ayhankaraman.com/sitemap_index.xml).

Robots.txt Oluşturma

12. URL’leri .htaccess Kurallarıyla Yönlendirme

[htaccess dosyam için kural oluşturun. Bu kural, HTTP sürümüne sahip tüm sayfaları ziyaret edenleri sitenin HTTPS sürümüne yönlendirecektir. URL [www.ayhankaraman.com] şeklindedir.

Htaccess Yönlendirme

13. Site Haritası Oluşturma

[Aşağıda yer alan URL’ler benim sayfalarıma ait URL’ler. BU URL’leri dikkate alarak bir site haritası oluşturur musun? Site haritasında sadece bağlantılar olabilir. Priority, Last Mod ve Changefreq değerlerinin olmasına gerek yok.

Site Haritası ChatGPT

Teknik SEO ile ilgili aklınıza gelebilecek birçok şeyi ChatGPT’den talep edebilirsiniz. Schema yapıları, Canonical etiketinin oluşturulması, meta açıklama kaynak kod yapısı vb unsurlar. Bu tamamen tecrübe ve hayal gücünüzle sınırlı bir olaydır.

SEO için Diğer SEO İstemleri

Daha öncede belirttiğim gibi. Çok fazla istem ortaya çıkabilir. Bu tamamen tecrübe ve hayal gücüyle alakalı bir durum. İlerleyen günlerde video olarak devam edeceğim içeriğimi tamamlamadan önce 2+1 tane daha istem paylaşmak istiyorum. İşte o istemler:

14. RegEx Oluşturma

[Aşağıdaki taleplerimi karşılayacak RegEx’leri oluşturur musun? Bu RegEx’leri Search Console aracında kullanacağım.

1. 75 karakterden uzun URL’leri tespit etmek.

2. Belirli kelimeleri içeren sorguları tespit etmek. Kelimeler: boşanma, ayrılma, dilekçe

RegEx Console

Tabi ChatGPT’ye RegEx’i oluşturduk. Bunu neden, ne için ve nerede kullanacağımızı anlatmam gerektiğini biliyorum ve başlıyorum. :)

Öncelikle Search Console aracına giriş yapıp performans denetimi yapacağımız alanadını seçiyoruz. Sonra Arama Sonuçları kısmına gelip burada Yeni + Sorgu adımlarını izliyoruz.

Search Console Regex

Bu adımların sonrasında karşımıza bir seçenek çıkıyor. Burada yer alan Şunu içeren sorgular: seçeneğini Özel (RegEx) ile değiştiriyoruz.

Özel RegEx

Metin yazma kutucuğuna ChatGPT aracının bize verdiği RegEx metnini yazıyoruz.

RegEx Kelimeler

Artık karşımızda sadece belirlediğimiz anahtar kelimelerle alakalı performans verileri gelecek.

RegEx Sorgular

Aynısını belirli bir karakterin üzerindeki URL’leri tespit etmek içinde yapabilirsiniz. Yapmanız gereken tek farklı şey Sorgu yerine Sayfa seçeneğini seçmek olacaktır.

RegEx konusunu 3. Kitabımda çok kapsamlı olarak ele aldım. SEO ile ilgilenen herkesin bilmesi gereken ifadelere örnekleriyle yer verdim. Kitabı satın almak için seokitabi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

15. İçerik Planı Oluşturma

Bir dijital pazarlama blogum var. Bu blog için içerik fikirleri çıkar. İlgi çekici başlıklar bul. Planı haftanın 7 gününü kapsayacak şekilde yap, tablo olararak sun. Tablo Başlıkları: Günler, İçerik Başlığı

İçerik Planı

Nasıl ama? Heyecan verici değil mi?

Bonus

Verdiğiniz tüm URL’lerle alakalı meta açıklamalar yazdırıp bu işi daha hızlı ilerletmek nasıl olurdu? İşte o istem:

Aşağıda yer alan URL’lerle alakalı bana ilgi uyandıran meta açıklamalar hazırlar mısın?

Meta Açıklama ChatGPT

Bu içeriği yakın zamanda kapsamlı bir video olarak paylaşsam ve sizi daha heyecanlandıracak bir yapıya getirsem nasıl olur? Yorumlarınızı bekliyorum. Sizin yapacağınız yorumlar benim üretme heyecanımı arttırıyor. Ek olarak bu içeriği sosyal medya platformlarında paylaşmanız beni çok mutlu edecektir. Geri bildirimlerinizi bekliyorum. Sizleri seviyorum! İyi ki varsınız!

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Bu içerik şuanda ChatGPT yi pratikte SEO yaparken nasıl kullanırız sorusunun cevabı olmuş. Bence devamı gelmeli. Bu içeriğinizi sürekli geliştirmenizi ve bizi de bilgilendirmenizi rica ediyoruz Ayhan hocam.
    Teşekkürler…

  2. Çok teşekkürler Chat GPT yaygınlaştıkça bunlara ihtiyacımız arttı googlenin gözünden nasıl görünüyor bunu bilmiyorum ama teknolojiye ayak uydurmamız ve birebir kopyala yapıştır değilde Chat gpt yardımı ile güzel içerikler çıkartabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba