fbpx
Google Algoritmaları

Penguen 3.0 Tarafından Katledilmeden Önleminizi Alın!

Google penguen 3.0 tarafından katledilmek istemiyorsanız aşağıda sizler için hazırladığımız yazımızı dikkatlice okumanızı önermekteyiz.

Google’a göre, Penguin 2.0 İngilizce sorgulamaların sadece %2.3’ünü etkiledi. Düşük bir rakam gibi görünüyor ancak yeni çıkan algoritma düzenleri içerisinde bugüne kadarki en büyük üçüncü oran olmuştur. Şaşkınlık yaratan etki sadece sorgulamalarda olmadı. Penguin 2.0’ın piyasaya çıkışı binlerce sitenin ağ trafiğini de etkiledi. Ağ yöneticileri, ağ trafiğinde %90’a varan düşüşler bildirdi ve bu da işleri adeta felce uğrattı ve online gelirler durma noktasına geldi.

Bugün, bir başka büyük algoritma alaborasının eşiğinde olabiliriz: Penguin 3.0.

Fakat endişelenmeyin. Penguin ile alakalı neler olduğu hakkında bazı haberleri paylaşacak ve kendinizi nasıl hazırlayabileceğinizi göstereceğim.

penguen-3-0

Bu kaçıncı Penguin?

Penguin konusunda konuşmak biraz karmaşık. Kaç tane Penguin var ve en yenisinin adı ne?

Karmaşıklığın bir kısmı Google ve bazı SEO‘ların numaralandırması arasındaki farktan doğuyor. Danny Sullivan ve Search Engine Land’tekiler Penguin güncellemeleri için tam sayılar kullanmayı tercih ettiler. Her güncellemeyi 1, 2, 3 ve 4 olarak numaralandırdılar.

Ancak, Matt Cutts ise hangi güncellemenin büyük, hangisinin küçük olduğunu göstermek için numaralandırma sistemini kesirli sayılar üzerinden yürüttü.

Siz hangi numaralandırma sistemini kullanırsanız kullanın, toplamda 4 adet Penguin güncellemesi oldu. Bunların iki tanesi büyük, iki tanesi küçüktü. Henüz gerçeklik değeri olmayan beşinci güncellemenin ise büyük bir güncelleme olacağı sanılıyor.

Yaygın olarak kabul gören, Google tarafından kullanılan numaralandırma sistemini kullanarak sizlere Penguin güncellemelerinin geçmişi hakkında kısaca bilgi vereyim.

Penguin 1, Orijinal Penguin – 24 Nisan 2012

Google tarihindeki en büyük algoritma değişikliği olan bu değişiklik muazzam bir düzelteçti. Aşırı optimizasyon yutturmacasını ortadan kaldırdı

Penguin 1.1 – 25 Mayıs 2012

Bu ilk güncelleme orijinal Penguin’i biraz daha ferahlattı ancak çok büyük dalgalanmalar da yaratmadı.

Penguin 1.2 – 5 Ekim 2012

2012 Sonbaharında gelen güncelleme yüksek kaliteli siteleri daha fazla ödüllendirmeye odaklı olarak algoritmanın ek olarak rötuşlandığı değişiklikler içeriyordu. Bu güncellemeden, İngilizce sorgulamaların %0.3’ü etkilendi.

Penguin 2.0  – 22 Mayıs 2013

Penguin 2.0 büyük bir güncellemeydi. Birçok sorgulama ve birçok site etkilendi. Bu güncellemede, algoritma düşük kaliteli backlinklerin ve daha da önemlisi aşırı optimize edilmiş çapa metinlerin (anchor text) kokusunu almakta daha zeki hale getirildi.

Penguin 2.1 – 4 Ekim 2013

Bazı ağ yöneticileri bu güncellemenin çok da önemli olmadığını belirtti. Ancak diğer ağ yöneticileri, muhtemelen 2.0 patlamasına yakalanmayanlar, sonunda 2.1 tarafından büyük darbe yedi.

Ve şimdi yine Penguin uçurumunun kenarındayız. Penguin 3.0 olacak mı? Olacaksa, neler yaşanacak?

google-penguin-3-0-kurtulmak

Penguin’in amacı nedir?

Hemen hemen her algoritma güncellemesinin en büyük amacı daha anlamlı ve alakalı arama sonuçları göstermek ve spam ile savaşmaktır.

Penguin 2.0 da farklı değildi. Penguin ismi üzerine yapışıp kalmadan önce, Google aslında bu güncellemeyi “Webspam Güncellemesi” adıyla piyasaya sürmüştü. Yani, Penguin aslında webspam’ı hedef alıyor ama gerçekte namlu neye doğru çevrili?

  • Spam kokan backlinkler – Penguin 2.0’ın en bariz hedeflerinden birisi zararlı ve spam tarzındaki backlinklerdi. Düşük kaliteli sitelerden gelen her bir backlink bir hedef halindeydi.
  • Tam uyuşan çapa metinler – sayfanın ismiyle tamamen aynı olan çapa metinler de namlunun ucundaydı. Örneğin, “ucuz cep telefonu” adlı bir çapa “ornek.com/ucuz-cep-telefonu”  sayfasına yönlendiriyorsa, Penguin 2.0’dan sonra değer düşüşü yaşadı.
  • Optimize edilmiş çapa metinler – Aynı şekilde anahtar kelimeleri içeren çapa metinler – özellikle uzun kuyruklar, kısa çapalar ve baş terimler – Penguin 2.0’ın kurbanları arasındaydı. “en iyi telefonlar” ya da “en ucuz telefonlar” gibi kısa çapalar aşırı optimize edilmiş olarak addediliyordu.
  • Ücretli linkler – Penguin 1.0’da olduğu gibi, Google Penguin 2.0 ile ücretli linklerin kemerini biraz daha sıktı. Aşırı derecede sponsoru varmış gibi gözüken linkler – hatta biraz farklı gözükenler bile – cezalandırıldı.
  • Alakasız linkler – Her ne kadar yüksek yetkili alandan gelen linkler, bir linkin profilini güçlendiriyor olsa da Google backlinklerin konularının birbiriyle alakalı olması konusunda daha hassas davranmaya başladı. Muhasebe yazılımı hakkındaki bir site, evcil hayvan yemi ile alakalı bir siteden backlink alıyorsa Penguin cezalandırma uyarısı devreye girebilir.

Penguin 3.0 neyi amaçlayacak?

Bir sonraki büyük Penguin güncellemesi yüksek ihtimalle Penguin 2.0’ın hedeflerinin aldığı cezaların şiddetini arttırmak olacak. Penguen 3.0‘ın odaklanacağı alanlar hakkındaki en iyi tahminlerim şöyle:

  • Herhangi bir optimize edilmiş çapa metni – Tamamen uyuşan, anahtar kelimelerle dolu çapa metinlerinin devri bitti. Bu durum Penguin 3.0 ile beraber hiç olmadığı kadar önemli olacak. Kesinlikle hiçbir şekilde çapa optimizasyonu yapmamanızı öneririm. Ön görüşlü SEO’lar çapaların aramalarda er geç çok sınırlı bir etkiye sahip olacağını tahmin ediyor. Birlikte alıntı yapma ve gerçekleştirmeye olan eğilim ve sosyal ağların yükselişi backlinklerin artık eski prestijli seviyesinde olmadığını gösteriyor. Bu değişikliği takip edecek olursa, çapalarınızı optimize etmek sadece yararsız değil; aleni şekilde tehlikeli de olacak.
  • Herhangi bir düşük kaliteli backlink – Kötü bir çevreden gelen herhangi bir backlink, kesinlikle istemeyeceğiniz türdendir.  Şüpheli bir siteden meşru bir siteye gönderilen backlink, anında meşru siteye de şüpheli bir hava katıyor. Eğer sitenize gelen backlinkler üzerinde kontrol sahibiyseniz, bunların sitenizle eş değer yahut daha yüksek domain yetki seviyesinde olan sitelerden geldiğinden emin olun.
  • Misafir bloglama ağından gelen herhangi bir link – Google bariz bir şekilde PostJoint ya da MyBlogGuest gibi makale ağlarına karşı çileden çıkmış durumda. Matt Cutts misafir bloglama ağlarının kökünü kazıyacağını söylediğinde şaka yapmıyormuş. Şimdiye kadar epey iş yaptı, yapmaya da devam edecek. Hem de bu sefer algoritmanın içine dâhil ederek yapacak.

Tehlikede olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?

Penguin 2.0 her siteyi etkilemedi, Penguin 3.0 da etkilemeyecek. Güvende olmak için daima içeriğinizi ve link profilinizi denetlemelisiniz. Penguin 3.0 gelince tehlikede olup olmayacağınızı öğrenmek için önce Penguin 2.0’dan etkilenip etkilenmediğinizi öğrenin.

Bunu yapmak için de, http://www.barracuda-digital.co.uk/panguin-tool/ adresinde yer alan aracı kullanabilirsiniz.

Bu site matematiksel analiz verilerinizi alıyor ve algoritma güncellemeleri içeren bir zaman çizelgesi üzerine yerleştiriyor. Eğer güncellemenin olduğu zaman aralığına tesadüf eden zamanlarda trafik düşüşü yaşamışsanız güncellemeden etkilendiğinizi varsayabilirsiniz. Eğer Penguin 2.0’dan etkilenmişseniz ve bunun için bir şeyler yapmamışsanız büyük ihtimalle Penguin 3.0’dan da etkileneceksiniz.

Sitenizi yukarıdaki bağlantıdaki yer alan araca yerleştirdikten sonra şuna benzer bir grafik görmeniz lazım:

penguen-guncellemesi

Sadece Penguin güncellemelerini görmek için sağ taraftaki algoritma güncellemelerini açın. Aşağıdaki site 22 Mayıs’ta Penguin 2.0’dan çok fazla etkilenmemiş, Ekim ayındaki güncellemeden de aynı şekilde sağ çıkmış.

Eğer siteniz daha önceki Penguin güncellemelerinden etkilenmişse, Penguin 3.0 için de tehlikedesiniz demektir. Önlem almanın zamanı geldi.

Ne yapmanız lazım?

Artık Penguin’in hedefi ve kendi siteniz hakkında bilgi sahibi olduğunuza göre, harekete geçmenin zamanı geldi.

Size bir link profili denetimi gerçekleştirmenizi öneririm. Eğer Penguen 3.0 piyasaya çıkar ve siz de cezalandırılırsanız, çok daha detaylı bir deneyim yapmak zorunda kalacaksınız. Manuel cezaların süresi daha uzundur. Önceden harekete geçip şimdiden link profillerinizi denetlemek, uzun vadede alacağınız cezaların sonuçlarına katlanmaktan çok daha iyidir.

Denetimininiz odaklanması gereken bölgelere genel bir bakış yapalım.

Misafir bloglama ağlarından gelen tüm linkleri kaldırın

Geçmişte herhangi bir dönemde misafir bloglama ağı kullandıysanız, bu hizmetten gelen linkleri en kısa zamanda kaldırın. Size gönderilen linkleri öğrenmek için misafir bloglama ağı hesabınızdaki kayıtları ya da kendi tuttuğunuz kayıtları kullanabilirsiniz.

Eğer bu linkler üzerinde yetki sahibiyseniz, bunları derhal kaldırın. Yetkiniz yok ise site sahibi ya da ağ yöneticisi ile iletişime geçerek kaldırtın.

Spam sitelerden gelen tüm linkleri kaldırın

Web siteniz spam sitelerden kaç tane link yollandığını duysanız şaşarsınız. Sıradan bir denetim bile haberinizin olmadığı onlarca düşük kalite site, link dizinleri ve konu dışı siteler açığa çıkaracaktır. Bunların bir an önce kaldırılması gerekiyor çünkü gelecekte yapılacak olası bir algoritma güncellemesinde bunlar büyük bir cezanın sebebi olabilir.

Burada biraz gaddar olun. Meşru bir linki kurtarma cabanız önemli değil. Önemli olan spam olabilecek her şeyi bulup, onlardan bir an önce kurtulmaktır. Bir tarafta birçok linkten kurtulmak diğer tarafta ise kötü linkleri kaldırmama ihtimali var. Backlinkleri daha sonra da ekleyebilirsiniz. Ama eğer manuel cezaya bir yakalanırsanız, bu kaldırma sürecinde keşke daha acımasız olsaydım diyeceğinizden eminim.

Tamamen uyuşan tüm çapa linklerini kaldırın

Sırada tamamen uyuşan çapalardan kurtulmak var. Muhtemelen birçok URL çapanız vardır. Bunlar tamamen uyuşan çapalar değil. Tamamen uyuşan çapa, sayfanın URL dışı başlığı çapa metnine tekabül ettiğinde oluşur. Yukarıdaki örnekte de bahsedildiği gibi “ucuz cep telefonu” çapası “ornek.com/ucuz-cep-telefonu” adresine gidiyor. İşte bu kaldırılması gereken bir link.

Optimize edilmiş tüm çapa linklerini kaldırın

Kaldırılması ya da reddedilmesi gereken bir başka tür de optimize edilmiş çapalar. Eğer aşırı optimize edilmiş çapalarınız varsa onları da kaldırın. Süreç biraz can sıkıcı olabilir – sitenize değer katıyor gibi gözüken linkleri kaldırmak. Ancak Google’a sağlıklı bir link profili sunmak için bu kısım çok önemli.

Misafir mesajı linklerini nofollow’layın

Eğer geçmişte misafir mesajlarıyla tonlarca link inşa ettiyseniz, özellikle de arama manipülasyonu için, misafir olarak mesaj attığınız tüm siteleri yeniden ziyaret etmeniz gerekecek. O sitelerden, sitenize gelen linkleri nofollow yapmalarını rica edin. Umalım da o misafir mesajlarında zengin çapa metinleri kullanmamış olun, çünkü o zaman Penguin 3.0 tarafından yakalanma şansınız epey artacaktır.

Sonuç

Penguin 3.0’dan kaçınmak, herhangi bir başka cezanın sonuçlarından kaçınmak gibidir. Tek farkı, iyileşme sürecini özellikle de Penguin güncellemelerinin tarihi hedefleri düşünüldüğünde daha defansif olarak geçirecek olmanız.

Kendinizi tehlike altında hissetmiyorsanız bile, bu tavsiyeleri yerine getirmek link profilinize katkı sağlayacaktır. Web sitenizi temizleyemeye yönelik hareketler yapmak hiçbir zarar meydana getirmez. Zarardan çok yararı olur.

8 Yorum

  1. Değerli Hocam, tekrar merhaba. Yine başım sıkıştı ve aklıma gelenlerden biri de siz oldunuz: Ben satış ortaklığı yapıyorum ve en az 25 bloğumdaki tüm yazıların sonunda (tahminen 400 yazı) asıl sitemin 4 sayfasına link verdim. Tabi, haliyle bütün satışlar da bu 4 sayfadan geliyor. Fakat muhtemelen (emin değilim ve kesin sebebini bilmiyorum) bu 4 sayfaya çok fazla link çıkışı olduğu için ana bloğumun sayfa gösterim sayısında 1500-2000 civarında bir düşüş yaşandı. Tabi bu düşüş oldukça kötü. Sizin anlayacağınız, bütün bloglarımdan bu 4 sayfaya link kastığım için bir düşüş yaşamış olabilirim ve bu durumdan emin olmadığım için size yazma ihtiyacı hissettim.

    1. Acaba düşüşün sebebi, söylediğim etken olabilir mi?
    2. Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz?
    3. Beş-on kalitesiz bloğumdaki linkleri “web yönetici araçları”ndan kaldırsam nasıl olur? Şimdiden çok teşekkür ederim.
    4. Link verirken no-follow versem, ana bloğum eski haline gelir mi?

    Özellikle 4. soruyu merak ediyorum. Çünkü bundan sonra da yazacağım tüm yazılarda aynı sayfalara link çıkışı yapmam gerekiyor.

    5. Bu durumdan kurtulmak için siz SEO çalışması yapar mısınız ve ne kadar ödeme yapmam lazım? Fiyat bütçeme uygun olursa hemen başlayabiliriz. Teşekkür ederim şimdiden.

    Not: İletişim bölümünden mesaj attım; ama gelmedi.

    1. Öncelikle yorum için teşekkür ederim Meltem Hanım. Şimdi gelelim sorularınızın cevaplarına;

      1. Düşmenizin sebebini araştırmak gerekir ama muhtemelen yapmış olduğunuz strateji sitenizin ceza almasına sebep oldu. Linki nasıl verdiğinizi bilmem gerekiyor ve bunun içinde blog adreslerine ihtiyacım var. İletişim sayfamdaki sorunu giderdim o sayfadan bana siteleri ulaştırabilir misiniz?
      2. Sitenizi inceledikten sonra öneride bulunayım.
      3. Kalitesiz bloglarda yer alan linkleri webmaster araçlarından reddetmektense blogunuzdan kaldırın.
      4. Link verirken nofollow – dofollow ilişkisini iyi ayarlamanız gerekir.
      5. İletişim sayfamızdan ietişim kurmanızı bekliyorum.

      İyi günler dilerim.

      1. Değerli hocam, yeni fark ettim cevabınızı. Birazdan özelden iletişime geçeceğim. Teşekkür ederim.

  2. Ayhan Hocam, özelden mesaj gönderdim. Acaba ulaşmadı mı? Acilen SEO’ya ihtiyacım var ve şu anda yalnızca size güveniyorum. Yardımcı olabilecek misiniz acaba? Teşekkürler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba