fbpx
SEO

Mükemmel SEO Raporları Oluşturmak İçin 7 Temel Gereklilik

Müşteriler için SEO raporları oluşturmak korkutucu bir görev olarak gelebilir.

Her müşterinin veya işletmenin farklı hedefleri vardır. SEO raporu, raporu kime gönderirseniz gönderin kesinlikle anlaşılır olmalıdır.

SEO raporları hayati önem taşımaktadır. Müşterilerinizin, üst yönetimin ve diğer paydaşların SEO kampanyalarınızın performansını bilmelerine kesinlikle ihtiyaçları var.

Peki “Mükemmel SEO Raporu” nasıl hazırlanır?

Müşterileriniz için SEO raporları hazırlamanız için dikkate almanız gereken 7 temek unsur var. Bunları aşağıda sizler için paylaştık.

1. Trafik: Kanallar

Müşteri için web sitesinin organik trafik artışı temel hedef ise bunu SEO raporunuzun başına koyun.

Bunun için, Google Analytics’e giriş yapıp Edinme>Tüm Trafik>Kaynak Araç adımlarını takip ettikten sonra “google / organic” kısmını tercih etmelisiniz. Organik raporun haricinde Edinme>Tüm Trafik>Kaynak Araç kısımı paranızın ve enerjinizin nereye harcanması gerektiği konusunda da yol göstericidir.

İlgili sayfayla alakalı Analytics ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir:

2. Dönüşüm Oranı ve Gelir

Bir web sitesinin trafik sayısının iyi olması ve bunun periyodik olarak yükselmesi önemlidir ancak trafik sizin istediğiniz şeyi vermiyorsa, başka bir deyişle trafik dönüşüm yapmıyorsa bu sizi pek sevindirmez. Asıl önemli olan trafiğin dönüşüm oranlarının ve gelirinin iyi olmasıdır.

Bu metrik müşterilerinizin ilgisini çekecektir. Bu nedenle dönüşüm oranı ve gelir kısmı SEO raporunuzun başlangıcında yer almalıdır.

Bu raporu müşteriye göstermek için tekrar Edinme>Tüm Trafik>Kaynak Araç adımlarını izledikten sonra ilgili ekranın en sağında yer alan E-Ticaret Dönüşüm Oranı ve Gelir kısımlarını dikkate alabilirsiniz.

İlgili sayfayla alakalı Analytics ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir:

3. Sayfa Seviyesi Trafiği

Ziyaretçilerinizin nereden geldiğini biliyor olabilirsiniz, ancak nereye gideceklerini bilmek daha önemlidir.

Birisi bir Google organik aramasından gelmesi harika bir şey ancak ziyaretçilerinizin hangi kategoriyi ya da sayfayı ziyaret ettiğini bilmeniz daha iyi bir şey.

Bu rapor ziyaretçilerinizin eğilimlerini öğrenmenize ve organik olarak hangi sayfalarınızın trafik aldığını bulmanıza yardımcı olacaktır.

Bu rapora ulaşmak için Analytics üzerinden Davranış>Site İçeriği>Açılış Sayfaları adımlarını izleyebilirsiniz. Bu aşamadan sonra ise İkincil Boyut kısmından Kaynak Araç kısmını seçip açılış sayfalarıyla alakalı trafik kaynaklarını da görebilirsiniz. Yani bu sayede ziyaretçilerin açılış sayfalarını ve bu sayfalara erişim kaynağını görebileceksiniz.

Sonuçlar sonsuzdur.

4. Sayfa Hızı

İşte sahnede harika bir Google aracı daha: Page Speed ​​Insights.

Bu ücretsiz araç, yalnızca müşterilerinize sayfalarının hızını göstermekle kalmaz, aynı zamanda bunları düzeltmek için yapılması gerekenleri de gösterir.

Bu metrik geçmişte aşırı derecede önemli olmasa da, bugün SEO başarısı için kesinlikle ama kesinlikle dikkate alınması gereken bir araçtır.

Bir resim veya video, bir siteyi büyük ölçüde yavaşlatabilir. Bu araç sayesinde hem bu tarz yavaşlatma sorunlarını hem de kritik teknik sorunları tespit edebilirsiniz.

Araca Ulaşmak içinhttps://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=tr bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

5. Sitede Geçirilen Süre ve Hemen Çıkma Oranı

Bu ekstra bir metrik. Küçük işletmelerin internet siteleri için gerekli olmayabilir.

Sitede geçirilen süre ve hemen çıkma oranı, oluşturduğunuz içeriğin “değerli” olup olmadığı konusunda bilgi verir.

Yine de, hemen çıkma oranı ve sitede geçirilen süre için gözlemlediğiniz sayfalara dikkat edin. Örneğin, kullanıcıların açılış sayfanızı 10 saniye sonra bıraktığını görüyorsanız ve bu açılış sayfasında birçok sayfaya ya da kategoriye giden bağlantı varsa, söz konusu sayfa için geçirilen süre ve hemen çıkma oranı hakkında endişelenmeniz gerekmez.

Zengin içerik veya videolu sayfalar gibi çekirdek sayfalarınıza odaklanın. Burada olumsuz sonuç veren sayfalarınızı iyileştirmek için stratejiler geliştirin.

6. Sıralamalar ve Bağlantılar

Birçok ajans ve pazarlamacılar hala tek tek anahtar kelime sıralamalarını bildirmeye devam ediyor. Maalesef bu bizim ülkemizde hala bu şekilde devam ediyor. Anlaşmalar 2-3-5 kelime üzerinden yapılıyor ve odak noktası sadece bu kelimeler oluyor. Aslında ülkemizde SEO sektörü için en büyük yönetim tarzı bu.

Sıralama verilerini fiili performans göstergesi olarak kullanmak akıllıca değil. Mesela anlaşmış olduğunuz kelimeler de ilk sayfaya geldiğinizi varsayalım. Bu sizin organik trafiğinizi ciddi oranda artırmıyorsa başarı göstergesi olarak dikkate alınamaz. Kesinlikle ama kesinlikle dikkate almanız gereken tek şey anahtar kelimelerin performansı olmamalı.

Anahtar kelime konumlarını izlemeye hala bir değer olsa da, genel performans raporlamasının bir parçası olmalı. SEO Raporu olarak anahtar kelime performansını tek başına dikkate almayınız.

Bağlantılar açısından, kazanıp kaybettiğiniz bağlantıları izlemenize yardımcı olabilecek birtakım araçlar vardır. Bu araçlar ayrıca size rakiplerinizin durumuyla alakalı da bilgiler verebilir.

Bir rakibin sitesinde belirli bir sayfa çok sayıda bağlantıyı çekiyorsa, siz de buna benzer şeyler yapabilirsiniz.

7. Gelecekteki Öneriler ve Uygulama Planı

Bu, muhtemelen, veri ve raporlara gömüldüğünüzde normalde düşündüğünüz bir şey değildir, ancak daha sonra ne yapacağınızı düşündüğünüzü gösteren bir bölümü de raporunuza dahil etmeniz önemlidir. Bu, ilerlemenizi sağlayacak bir bölümdür.

Müşterileriniz veya üst yönetiminiz için yapabileceğiniz en iyi şey, yukarıda tartışılan raporunuzun her bölümünün sonunda bir “öneri” bölümü olmasıdır.

Verilerinizi eyleme çevrilebilir bir hale getirecek olan raporun aslında tek kısmı budur.

Profesyonel SEO Raporu Şablonu İçin >> ayhankaraman.com/seo-rapor-sablonu

4 Yorum

  1. Bence en önemlilerinden bir tanesi sitede geçirilen süre. Gerçekten çok fazla etki ediyor değerlere. Sitede geçirilen süreyi 1,5 dakikanın üzerinde tutabilirseniz önünüzde kimse duramaz.

  2. 1.durum: sitemin lokasyonu farklı bir ülkede olduğu için site hızı yavaş bu da daha fazla çabayla daha az sonuç aldırıyor.
    2.durum: daha uzun yazı demişsiniz.(sitede geçirilen vaktin uzunluğu) 2600 kelimelik makalem var sitemde googleda üst sıralarda çıkıyor ve diğer içeriklere göre çok daha fazla okunuyor. 4.36 dakika ortalaması var sitemin bu sayede.

  3. Sayenizde gerçekten etkili raporlar oluşturabildim. Bu raporlarla sitemi daha üst seviyeye çıkaracağıma inanıyorum. Sizleri sürekli takip etmek isterim. Bilgi için teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba