fbpx
SEO

Google Sıralama Sinyalleri Rehberi – Bölüm 3: Kaliteli İçerik

Bundan önce anahtar kelime uygunluğu, anahtar kelime yoğunluğu ve gizli anlamsal indeksleme konularını ele alan bir bölüme yer vermiştir. İlgili bölümden sonra en önemli sayfa içi faktörlerden biri olan içerik konusundan bahsedilmesi gerektiğini düşündük. Her ne kadar içerik kısmı genişlemesine ele alınmayacak olsa bile bu kısımda içeriğin kalitesi özelinde kapsamlı bilgi sunulacaktır.

Kaliteli İçerik

Kaliteli içerik terimini daha önce defalarca duymuş olabilirsiniz. Google kaliteli içerikten hoşlanır diyen çok fazla kişiyle karşılaşmış olabilirsiniz. Kaliteli içerik tam olarak nedir ve RankBrain algoritması bir içeriğin iyi yada kötü olduğunu nasıl belirlemektedir?

icerik-kraldir-kaliteli-icerik

Söz konusu durum içerik olduğunda belki teknik meselelere değinmek doğru olmayacaktır ama burada bilinmesi gereken teknik meseleler vardır. Yazdığınız içerik o ya da bu şekilde botlara ve gerçek insanlara hitap edebilmelidir.

  1. Altın kural bellidir. Arama motorları için değil insanlar için yazmalısınız. Google anahtar kelimelere öncelik tanımaktan uzaklaşmaya başladıkça bu ifade daha anlamlı gelmektedir. Artık sıralama sinyalleri basit anahtar kelimeler üzerinden değil kullanıcıya yaşatılan deneyim üzerinden değerlendirilmektedir.
  2. Sayfanızı anahtar kelimeler ve sözcük öbekleriyle gerekli gereksiz doldurmamalısınız. Okuyucunun hoşuna gidecek, etkileşim kurmaya sıcak bakacak ve okuduklarından bir şeyler öğrenmeye çaba gösterecek şeyler yazmalısınız. Ziyaretçiler sayfanıza baktıkları zaman daha fazlasını aramaya ve ardından içeriğinizi paylaşmaya sıcak bakmalıdırlar.
  3. Dil bilgisi ve yazım kuralları önemlidir. Bu nedenle yazdığınız her içeriği ikinci ve gerekirse üçüncü kez gözden geçirmelisiniz. Google her ne kadar bunları fark edemeyecek olsa bile insanlar fark edecektir. İnsanlar yaptığınız basit hatalar karşılığında otoriter biri olmadığınızı düşünebileceğinden bu tür hataların altına imza atmamalısınız.

Okunabilirlik

İçeriğinizi okunabilirlik açısından gözden geçirmek son derece önemlidir. Bu sayede içeriğin okuyucular tarafından kolayca anlaşılır olmasını sağlayabilirsiniz. Okunabilirlik Google tarafından bir sıralama sinyali olmayabilir ama her şeyin kullanıcı deneyimi üzerinden değerlendirildiği bir durumda okunabilirliği ciddiye almak zorundasınız.

Okunabilirlik WordPress için son derece güçlü eklentilerden birisi olan Yoast’ta yer alan bir unsurdur. Yoast içeriğin okunabilirliğini çeşitli unsurları göz önünde bulundurarak hesaplamaktadır.

  • Puanınız 90-100 arası olursa, oluşturduğunuz içeriğin 11 yaşındaki bir öğrenci tarafından rahatlıkla anlaşılabileceği anlamına gelir.
  • Puanınız 60-70 arasında olursa 13-15 yaşlarındaki bir öğrenci içeriğinizi anlayabilir.
  • Puanınız 0-30 arası bir puanda yer alıyorsanız içeriğiniz ancak üniversite mezunu kişiler tarafından anlaşılabilir.

Yoast okunabilirliği yükseltmek için belirli noktalara odaklanmanız gerektiğini ifade etmektedir. Odaklanılan bu noktalar özetle aşağıdaki bilgilerden oluşmaktadır:

  1. Cümleleri olabildiğince kısa tutmalısınız. Oluşturduğunuz cümlelerin %25’i asla 20 kelimeden fazlasına sahip olmamalıdır.
  2. Paragrafları olabildiğince kısa tutmalısınız. Her paragraf maksimum 150 kelimeden oluşmalıdır.
  3. Aktif bir üslup kullanmalısınız. Cümlelerin sadece %10’u pasif zamanla oluşturulmalıdır.
  4. Alt başlıklar kullanıyorsanız her alt başlığın altında maksimum 300 kelime yer almasına özen göstermelisiniz.
  5. Oluşturduğunuz cümlelerin yarıya yakını ve, veya gibi geçiş kelimesi içermelidir.

Biçimlendirme

İnternet ortamı için yazı yazarken paragrafları olabildiğince kısa tutmalı ve aralarındaki boşlukları iyi ayarlamalısınız. Bu boşluklar özellikle mobil cihazlarda yazının daha kolay okunmasını sağlamaktadır ve aynı zamanda mobil için uyumlu olan siteler arama motorlarında biraz daha ön plana çıkmaktadırlar.

kaliteli-icerik-nasi-hazirlanir

Açılış paragrafı bir veya iki cümleden fazla olmamalıdır. Birinci cümlede neyden söz ediyorsanız yazının geri kalanında ondan bahsediyor olmalısınız. İlk paragrafı koyu yazarak onun diğerlerinden farklı olmalısını sağlayabilirsiniz. Buna ek olarak yazı içerisinde bölümlemeleri alt başlıklar yardımıyla gerçekleştirmelisiniz. Alt başlıkları kullanırken hiyerarşiye dikkat etmelisiniz.

Yazılarda madde işaretleri kullanmak iyi bir fikir olabilir. Bunlar yazıları daha okunur hale dönüştürdükleri gibi okuyucuların maddeleri es geçmeme alışkanlığından faydalanmanızı sağlayacaklardır.

Uzunluk

Her yazının artık minimum 300 kelimeden oluşması gerektiği bir sır değildir. Yazınız ne kadar uzun olursa Google sizi ön plana çıkartma konusunda o kadar cömert davranacaktır. Kısa olan yazıların doğal olarak ön plana çıkmaları çok mümkün değildir. Bu nedenle uzunluk son derece önemlidir. Uzun içerik hazırlayacağım derken de saçmalamamaya özen göstermeliyiz. Sırf uzun içerik hazırlayacağız derken ziyaretçileri sıkacak içerikler üretmiş olabiliriz.

Yapılan araştırmalar son 2 yıl içerisinde en iyi sıralamaya sahip sayfalarda yazı uzunluğunun %25 dolayında yükseldiğini göstermektedir. En iyi sıralamalara sahip çoğu sayfanın içerik kelime sayısı 1000 kelimenin üzerindedir.

Bu rehberin tüm bölümlerini okumak size SEO konusunda ciddi bir tecrübe kazandıracaktır. Lütfen okuyunuz.

Google sıralama sinyalleri rehberinde yer alan diğer yazılar aşağıdaki gibidir. Bir sonraki bölümde içeriğin tazeliği konusu ele alınacaktır:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba