fbpx
SEO

Google’ın Web Sitenize Aşık Olmasını Sağlayacak 12 Faktör

Site içi SEO konusunda arama motorlarının web sitenizi sevmesini sağlayacak 12 önemli faktörü ele aldık. Bu faktörleri dikkate alarak web sitenizi optimize etmeniz Organik performansınızın iyileşmesine katkı sağlayacaktır. Google arama motorunu 12’den vurmaya hazır mısınız? İşte bunun için ihtiyacınız olan 12 faktör:

1. SEO Dostu Kalıcı Bağlantılardan (Permalink) Yararlanın

Sayfanızın URL adresinin kısa ve anahtar kelime açısından zengin olmasını istiyorsunuz. Çirkin gözüken, siteadi.com/p=123 gibi URL yapılarından uzaklaşın. Google URL adresinde verilecek ilk 3-5 kelimenin önemli olduğunu belirtmiştir.

2. Hedef Başlığı Anahtar Kelime İle Başlatın

Kullanacağınız başlık etiketi site içi SEO konusunda en önemli faktörlerden birisidir. Moz.com çalışmalarından birisinde anahtar kelime ile başlayan bir başlığa sahip sayfaların çok daha iyi sıralamaya sahip olduğunu tespit etmiştir ve bunu blog sayfasında açıklamıştır.

3. Görsel Öğelerle Göz Kamaştırın

Yazılar sizi bir yere kadar götürebilir. İlgi çekici resimler, videolar ve şemalar hemen çıkma oranını düşürmekte ve sitede geçirilen zamanı yükseltmektedir.

4. Dışa Giden Linkler Kullanın

Bu daha fazla trafik alabilmek için kullanılacak basit bir SEO stratejisidir. İlgili sayfalara giden linkler, Google’ın söz konusu sayfa başlığı konusunda sizi dikkate almasını sağlayacaktır. Bir çalışmaya göre otorite sahibi sitelere yönlendirilen linkler kullanmak bir sayfanın Google’da sıralamasını yükseltebilmektedir.

5. Anahtar Kelimeniz İlk 100 Kelime İçerisinde Yer Almalıdır

Hazırlamış olduğunuz yazıda anahtar kelimeniz ilk 100-150 kelime içerisinde yer almalıdır. Anahtar kelimeyi sayfanın başlığına vurgu yapacak bir biçimde içeriğinizin başında geçirmeniz fayda sağlayacaktır.

6. Başlığınızı H1 Etiketine Yerleştirin

H1 etiketi “başlık etiketi” olarak geçmektedir. Pek çok CMS, H1 etiketini otomatik olarak yazı başlığına yerleştirmektedir. Fakat bazı temalar bu ayarı silmektedir. Sitenizin kodlarına göz atıp mutlaka yazı başlığının H1 etiketiyle belirtildiğinden emin olun.

7. Yükleme Hızını Kontrol Altında Tutun

Google sayfa yükleme hızının SEO açısından önemli olduğunu belirtmiştir. Site hızınızı CDN kullanarak yükseltebilir, resimleri sıkıştırabilir veya daha hızlı bir sunucu hizmeti almayı deneyebilirsiniz. Sayfanızın yüklenme süresinin 4 saniyeden fazla olmadığından emin olun. MunchWeb’in yaptığı araştırma neticesinde yüklenme süresi 4 saniyeden fazla olan sitelerin kullanıcılarının %75’inin web sitesini tekrardan ziyaret etmedikleri bilgisine ulaşmıştır.

8. Başlığa Niteleyici İbareler Ekleyin

Yazı başlığına “en iyi”, “rehber”, “inceleme” gibi niteleyici ibareler eklemek uzun sorgulardan oluşan kelime grupları için arama motorlarındaki sıralamanıza etki edebilmektedir. Bu aynı zaman da Tıklama Oranınızı da etkileyecektir.

9. Sosyal Paylaşım Butonlarını Kullanın

Sosyal işaretler arama motorları algoritmalarının önemli bir parçası haline gelmektedir. BrightEdge tarafından yapılan bir araştırmaya göre sosyal paylaşım butonları sosyal paylaşımı %700 oranında arttırmaktadır.

10. Uzun İçerikler Paylaşın

Bir SEO atasözü :) “Uzunluk Güçtür” der. Araştırmaya göre uzun içerikler önemli ölçüde Google’da üst sıralarda yer almaktadırlar. Eğer rekabetçi olmak istiyorsanız en az 1500 kelimeden oluşan içerikleri üretmeye odaklanın. Tabi bu içerikler Google’da daha iyi konumlarda yer almak için oluşturulmamalı. Kullanıcı odaklı içerik üreten her zaman için kazanır.

11. Hemen Çıkma Oranını Kontrol Altında Tutun

Hemen çıkma oranı bir sayfanın kalitesi konusunda arama motorlarına fikir vermektedir. Bu konuda Google, Google Toolbar, Chrome internet tarayıcısı ve Google Analytics gibi araçlarını kullanarak hemen çıkma oranına ait veriyi tespit edebilmektedir.

12. Gizli Semantik İndeksleme (LSI) Anahtar Kelimelerini Kullanın

LSI anahtar kelimeleri Google’ın bir sayfanın ilgisini (ve kalitesini) belirlemek için kullandığı anahtar kelimeler veya eşanlamlı sözcüklerdir.

Yukarıda paylaştığım 12 Faktörün haricinde önemli olan birkaç unsur hakkında da bilgi vermek istiyorum.

Kaliteli İçerik: Bunu duymaktan sıkılmış olabilirsiniz. Arama motorlarının kaliteyi belirlemek adında doğrudan kullandığı bir yöntem yoktur, pek çok dolaylı yöntem vardır ve bunlar genelde kullanıcı deneyimi etrafında şekillenirler:

  • Tekrar eden ziyaretçiler
  • Chrome yer imleri
  • Sitede geçirilen zaman
  • Bekleme süresi

Bekleme Süresi: Bir ziyaretçinin geri tuşuna basmadan önce sayfanızda ne kadar vakit geçirdiğine yönelik veridir. Eğer kullanıcılar sayfa yüklenir yüklenmez geri tuşuna basarlarsa bu sayfa içeriğinin düşük kalitede olduğu anlamına gelir.

Bekleme süresini uzun tutmak istiyorsanız uzun ve kaliteli içerikler oluşturmalısınız. İnsanların okumak için ilgisini çekecek içerikler oluşturmaya özen gösteriniz.

Dahili Linkler: Dahili linkler önemlidir ve bunun en önemli örneğini Wikipedia’da bulabilirsiniz.

H2 ve H3 Etiketleri: Bunun büyük bir etkiye sahip olduğunu düşünmeyin ancak bir anahtar kelimenizi mutlaka bir alt başlık etiketinde kullanmaya özen gösterin. Bu aynı zamanda içeriğin okunmasını daha kolay hale getirecektir.

Resim Optimizasyonu: Resimleri yazıya eklerken mutlaka resimlerin alternatif metin kısmında (ALT Etiket) hedeflediğiniz anahtar kelimenin yer alıp almadığına dikkat edin.

Daha fazlasına mı ihtiyacınız var? Hemen https://www.ayhankaraman.com/seo/ bağlantısını ziyaret et, özel stratejiler ve ipuçlarını kaçırma!

10 Yorum

  1. Evet güzel ve bilgilendirici bir konu olmuş. Ben de birkaç bir şey söylemek istiyorum. Genelde Türk yapımı sitelerde içerikten çok görüntü daha önemli oluyor bu bakış açısı bize ait bir şey. Ayrıca uzun makaleler evet iyidir ama her zaman değildir bence. Kullanıcı ne istiyorsa o verilmeli, ne fazlası ne de azı, güzel bir yazı olmuş hocam, teşekkür ederim.

  2. Merhaba
    Web sitemde içerik olarak yazı ve görsel kullanıyorum. Deneme yapmamama rağmen içerik çeşitliliğinin faydalı olacağını düşünüyorum. Örneğin sizce yazı ve görselin yanında içerikte video olması artı değer katar mı ?

    Ve diğer bir sorumda sizce yazı içindeki video Youtube de mi yoksa hostingde mı barınması daha faydalıdır. Bu hususta ben hosting de barındırılan videonun yazı içinde geçmesinin daha sağlıklı olabileceğini düşünüyorum.

    Hazır soru sormuşken merak ettiğim diğer bir konu daha var. Sayfada yazı, görsel ve video dışında artı değer katacak başka neler ekleyebilirim sizce?

    1. Merhabalar,

      Web siteniz de yazının ve görsellerin yanında video kullanmanız sitenize değer katar. YouTube ya da Sunucu da barındırmak ekstra bir değer katmaz. YouTube kullanmanız kanalınızı da besler. Benim önerim YpuTube olacaktır. Yazı, görsel ve videonun dışında geriye pek bir şey kalmıyor.

  3. Kendi Kendime Diyorum ki bu web sitesinde yazanlar kesinlikle doğrudur, çünkü çok ciddi bir anahtar kelimesinde Türkiye çapında rakipler olmasın arağmen sıralamaya sokmuşsunuz sitenizi tebrik ediyorum.. verdiğiniz bilgiler için de teşekkür ederiyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba