fbpx
Dijital PazarlamaGoogle

Google Analytics: Görünüm ve Filtrelerin Kullanılması

Google Analytics bir sitenin veya uygulamanın trafik verilerine çok farklı açılardan bakmanızı sağlayan bir araçtır. Google Analytics, çevrimiçi işletme sahiplerine ve pazarlamacılara sitelerine daha fazla ziyaret çekmeleri, sitede ziyaretçi tutmaları ve daha fazla ziyaretçiyi dönüştürme konusunda yardımcı olmaktadır.

Kullanıcı Google Analytics’e yeni bir site eklediği zaman Google Analytics varsayılan ayarlarda toplanan verinin hepsini göstermektedir. Nitekim birçok pazarlamacı ve ufak işletmeciler bu noktada farklı bir şeyler yapmaya çalışırlar ve Google Analytics’in verilerini okumak için farklı yöntemler denerler. Verileri daha iyi anlayabilmek ve daha iyi erişilebilir anlayışlar için onları ayrıştırırlar.

Bu konuda verilebilecek basit bir örnek vardır. Birçok e-ticaret platformu trafiği yönlendirmek için index sayfasını kullanırlar. Bazı koşullarda bu sayfa doğrudan erişebilir durumdadır ve yönlendirmeye ihtiyaç duymaz. Aşağıda verilen örnekte ise bir URL adresinin “index.php” niteliğine, diğerinin ise buna sahip olmadığını görürsünüz. Google Analytics bu sayfalar aynı içeriği gösterseler bile bunları “iki farklı” sayfa olarak ele alacaktır.

google-analytics-non-index

Google Analytics index ve non-index niteliğine sahip sayfaları URL adreslerindeki değişiklikten ötürü ayrı ayrı ele almaktadır.

Google Analytics kullanan kişi “index.php” niteliğini engelleyecek veya es geçecek yeni bir görünüm ve filtre oluşturmalıdır. Bu sayede verileri okuyan kişi sayfanın aldığı sayfa görüntülenme sayısını daha doğru bir biçimde okuyabilecektir.

Google Analytics Görünümleri Hakkında Unutulmaması Gereken 3 Şey

Görünümleri detaylı bir biçimde kullanmaya başlamadan önce bu konuda daima hatırlanması ve anlaşılması gereken üç hususa değinilmelidir.

  • Görünümler geriye dönük değildirler. Google Analytics sadece oluşturulduğu dakikadan itibaren verileri takip etmeye başlar. Daha önceki görünümler için verilere sahip değildir.
  • Ham veriyi daima saklayın. Görünümler filtreler kullanıldığı zaman çok daha etkili olabilmektedir. Ancak filtreler bazı beklenmeyen hatalara neden olabilir. Bu yüzden ham veriyi daima saklamalısınız.
  • Uygulamadan önce test edin. Görünümler ile çalışırken yeni filtreler ekleyerek görünümleri test etmek iyi bir fikirdir. Bu sayede filtrenin beklendiği gibi çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz. Filtre kaldırılabilir olmasına rağmen etkisi bozulmamaktadır.

Yeni Bir Google Analytics Rapor Görünümü Oluşturun

Google Analytics’te yeni bir rapor görünümü oluşturmak için öncelikle Admin sayfasına giriş yapılmalıdır.

Google Analytics’in Admin sayfasına giriş yapın.

google-analytics-yonetici

Tercih edilen hesaba ve mülke giriş yapın. Unutmayın bir hesabın birden fazla mülkü olabilmektedir.

Google Analytics’te birden fazla hesaba ve mülke sahip olabilmek mümkündür.

google-analytics-hesap-ve-mulk

Görünüm menüsüne ve ardından “Yeni Görünüm Oluştur” linkine tıklayın.

“Yeni Görünüm Oluştur” linki mevcut görünümlerin altında yer almaktadır.

yeni-gorunum-olustur

Google Analytics şu an iki farklı görünüm desteklemektedir: Mobil Uygulama ve Site. Mobil uygulama görünümü uygulama hatalarını veya Google Play raporlarını gösterirken, site görünümü site içeriği raporlarını göstermektedir.

Raporu adlandırın ve kullanılacak zaman dilimini seçtikten sonra “Görünüm Oluştur” kısmına tıklayın.

Google Analytics mobil uygulama ve site raporlarına izin vermektedir. Bu raporların içerikleri birbirinden farklıdır.

yeni-raporlama-gorunumu

Görünüm ayarlarını “Görünüm Ayarları” kısmına tıklayarak görüntüleyebilirsiniz. Unutmayın bu görünüm oluşturulduğu tarihten itibaren verileri toplamaya başlayacak ve daha önce oluşturulmuş diğer görünümlerin verilerini kapsamayacaktır.

Görünüme Bir Filtre Ekleyin

Görünümleri filtreler yardımıyla özelleştirdiğiniz zaman daha ilginç verilere ulaşabilirsiniz. Görünüm kısmının altında yer alan “Tüm Filtreler” kısmına tıklayın.

Tüm Filtreler, Admin sayfasındaki Görünüm sütununun altında yer almaktadır.

gorunum-filtre

Yeni bir kısım açıldıktan sonra “Yeni Filtre” butonuna tıklayın ve görünümü özelleştirmeye başlayın.

Google Analytics’in filtreleri “Önceden Tanımlı” veya “Özel” şeklinde olabilmektedir. Önceden tanımlı filtre sıkça tercih edilen filtreleri ekleyerek işinizi kolaylaştırır ancak bu filtre kimi zaman “dahili trafiği” engellemektedir. Bu yüzden belirli alan adından gelen trafiği rapora eklemez. Aynı iş yerinde çalışan ve aynı internet servis sağlayıcısı alan adına sahip çalışanlar dahili kullanıcılar raporlara dahil edilmezler.

Google Analytics’in filtreleri “Önceden Tanımlı” veya “Özel” şeklinde olabilmektedir. Önceden tanımlı filtre sıkça tercih edilen filtreleri ekleyerek işinizi kolaylaştırır.

gorunume-filtre-ekleme

Özel filtreler kısmında kullanıcı kendi yöntemlerini kullanarak bir filtre oluşturabilmektedir. Aşağıda uygulanan filtrede index.php niteliğine sahip bir URL adresi ile bu niteliğe sahip olmayan ancak aynı içeriğe yönlendirilen bir sayfanın verilerde tek bir URL olarak gözükmesini sağlayacak bir filtre oluşturulmuştur.

Bu filtre /index.php kısmını sadece / ile değiştirmektedir. Böylece raporlarda iki farklı URL tek bir URL olarak gözükecektir.

gorunume-filtre-eklemek

Unutmayın bu filtre türü özel bir filtredir ve “Ara ve Değiştir” olarak tanımlanmaktadır. Değiştirilecek nitelik “/index.php” şeklindedir.

Filtre Sırası Önemlidir

Bir görünüm için birden fazla filtre oluşturabilirsiniz ancak Google Analytics oluşturulan her bir filtreyi sıraya göre işlemektedir. Bu yüzden ikincil filtre birincil filtre uygulandıktan sonra toplanan veriyi size sunacaktır. Google Analytics’in Yardım sayfasında bu konuda daha net bilgilere erişebilirsiniz.

Denemelere Başlayın

Rapor görünümlerinin ve filtrelerin ne şekilde çalıştığını temel olarak öğrendiğiniz zaman denemelere başlayabilirsiniz. Aşağıdaki filtre örnekleri kullanabileceğiniz ideal filtre seçenekleridir.

  • Sadece E-posta Kampanyasından Gelen Ziyaretçiler
  • Sadece Geri Gelen Ziyaretçiler
  • Reklamlardan Gelen Ziyaretçiler
  • Sosyal Medya Sayfalarından Gelen Ziyaretçiler

9 Yorum

  1. Ayhan hocam çok sağol uzun zamandır bu konu ile ilgili yeterli bir bilgi alamamıştım makaleniz bana çok faydalı oldu hatta bu konuda size yazacaktım bilgi almak için burdan paylaşarak bizi bilgilendirdiniz çok teşekkür ederim sizi izlemeye etmeye devam etmekteyiz :)

  2. Her zamanki gibi etkileyici bir yazı olmuş ancak hocam benim size bir sorum olacak yeni açılmış sitem için seo çalışması yaptırmak istiyorum. Bunun için sizi tercih etmeyi planlıyorum. Ancak Ne kadarlık ve nasıl bir çalıştırma yapcağım hakkında bilgim yok sizin görüşlerinizi ve uygun paket önerinizi öğrenebilir miyim?

  3. Merhaba hocam sisteme eklediğim bannerlara, linklere ne kadar tiklandigini nasıl görebilirim? Böyle bir özellik var mi? Ya da reklamını ekledigim siteler kendi analitik lerinde mi görürler onların söylediğine inanmak zorunda miyim? Bunu anlamanın başka bir yolu yok mu? Cevaplarsaniz memnun olurum.

    1. Merhaba Nilüfer Hanım,

      Google Analytics üzerinden takip edebilirsiniz. UTM tanımlamanız yeterli olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba