fbpx
Google Analytics

Google Analytics ile Pazarlama Kampanyalarını Takip Etmek

Bugüne kadar satışları yükseltebilmek için sayısız kampanya gerçekleştirmiş olabilirsiniz. Facebook reklamları, Google AdWords reklamları, e-posta pazarlamacılığı, ziyaretçi yazarlık veya ürün incelemeleri gibi sayısız yöntemlerle mağazanızın içeriklerini veya ürünlerini tanıtmanız konusunda başvurabileceğiniz en bilindik yöntemlerdir. Ancak pazarlama çalışmaları tüm genel çalışmaların yarısını oluştururlar. İkinci yarısında ise en önemli konu yani çalışmalarınızı takip edebilmek vardır. Doğru takip ve analiz yöntemlerini kullanmazsanız gerçek anlamda başarıya ulaşabilmeniz pek mümkün değildir.

Bu yazıda Google Analytics kullanarak kampanyalarınızı nasıl takip edebileceğinizi size göstermek istedik. Belki bu konuda bir takım bilgilere sahip olabilirsiniz ama bu kapsamlı rehber sayesinde daha fazlasını öğrenmiş olacaksınız. Bu sayede elinizde bulunan pazarlama bütçesinden en iyi şekilde yararlanabilecek ve zamanınızı daha verimli kullanabileceksiniz.

Google Analytics’te Kampanya Takibi

Başlamadan önce bir Google Analytics hesabına sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Üstelik bu hesabın mağazanız ile bağlantılı hale getirilmiş olması şarttır.

Birçok blog yazarıyla anlamış sponsorlu incelemeler yaptırma kararı aldınız ve ürününüzü bu şekilde ilk kez piyasaya sürmüş olacaksınız. Birçok blog yazarıyla anlaşmış olmanıza rağmen hangisinin size daha fazla etkinlik sunacağını bilmek istiyor olabilirsiniz. İşte bunun için kampanya verilerini en iyi şekilde takip etmeniz gerekmektedir. Bu önemli bilgileri elde ederek gelecekte hangi blog yazarlarıyla çalışmanız gerektiğine daha kolay bir biçimde karar verebilirsiniz. İşte bu noktada takip linkleri yani UTM parametreleri devreye girmektedir.

UTM Parametreleri Nedir?

Gerçekten UTM parametreleri tam olarak ne anlama geliyor biliyor musunuz? UTM aslında Urchin Tracking Module ibaresinin kısaltmış halidir ve bu Google’ın URL’leri takip etmek için geliştirdiği bir biçimdir. Urchin ismi Google’ın 2004 yılında satın aldığı firmadan gelmektedir. Bu firma daha sonra Google Analytics platformuna dönüştürülmüştür.

UTM parametreleri URL adreslerinin sonuna eklenen ufak bilgi parçalarıdır. Bu ufak bilgi parçaları Google’a belirli linkler hakkında bilgiler vermektedirler. Onları daha önce görmüş olabilirsiniz. Ancak örnek gerekirse bu linkler şu şekilde gözükmektedir: http://www.example.com/?utm_source=emailcampaign

Bu bağlantıda soru işaretinden sonra gelen kısım UTM parametresidir. Birisi bu linke tıkladığında Google Analytics o parametreyi okumaktadır ve elde ettiği parametre bilgisini kayıt altına almaktadır.

UTM Parametreleri

Google Analytics’te belirli bilgileri takip edebilmek için beş farklı UTM parametresi bulunmaktadır. Bunlardan üç tanesi gerekli, iki tanesi ise isteğe bağlı olarak kullanılmaktadır. Her birini detaylıca gözden geçirerek hangisinin ne işe yaradığını görebilirsiniz.

Gerekli Parametreler

  • Campaign Source (utm_source) – Bu parametre genellikle linkin konulduğu siteyi veya ana kaynağı tanımlamak için kullanılır. Örneğin, bir siteye reklam yerleştirmişseniz ona uygun bir parametre adı belirlemelisiniz. E-posta içerisine yerleştirilmiş olan linklerin parametreleri genellikle “newsletter” olarak tanımlanmaktadır.
  • Campaign Medium (utm_medium) – Bu parametre pazarlama faaliyetini tanımlamak için kullanılır. Örneğin bir tıklama başına kampanya oluşturmuş durumdaysanız ona “ppc” ibaresini ekleyebilirsiniz. Benzer şekilde incelemeler için ise “review” ibaresini kullanabilirsiniz.
  • Campaign Name (utm_campaign) – Bu parametre uygulamakta olduğunuz kampanyanın geneline hitap etmektedir. Eğer yeni bir ürün tanıtımı yapacaksanız bu parametreden faydalanmayı düşünebilirsiniz.

İsteğe Bağlı Parametreler

  • Campaign Term (utm_term) – Bu parametre AdWords kampanyası kullanıyor olmanız durumunda belirli anahtar kelimeleri takip edebilmek için kullanabileceğiniz isteğe bağlı bir seçenektir.
  • Campaign Content (utm_content) – Bu parametre eğer iki farklı biçimde bir test kampanyası yürütüyorsanız kullanabileceğiniz parametredir. Hangi kampanya biçiminin daha başarılı olduğunu görebilmek için size yardımcı olacaktır.

Takip Edilebilir URL Adreslerini Oluşturma

Oluşturduğunuz veya yürütmekte olduğunuz kampanyaları otomatik olarak takip etmenin en kolay yolu Google’ın Campaign URL Builder isimli aracını kullanmaktır. Bu araç hızlı bir biçimde takip edilebilir URL adresleri oluşturmaktadır. Bu araçtan faydalanarak uygun bilgilerle kendi URL adreslerinizi hızlı bir biçimde oluşturabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan parametrelere yönelik doğru bilgileri yazmaktır.

Kaydet butonuna bastıktan sonra Google size takip edilebilir URL adresini verecektir. Girdiğiniz bilgilere göre değişecek olan bu URL adresi şu şekilde gözükecektir: www.example.com/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2017yazsezonu

Bu adresine sahip olduktan sonra onu kopyalayabilir ve pazarlama kampanyanız içerisinde kullanarak gerekli takibi başlatabilirsiniz.

Takip Edilebilir URL Adresleri: En İyi Yöntemler

Linkler için oluşturacağınız raporlar size ait olacağından bu tür URL adresleri oluşturmanızda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Sadece birkaç noktayı es geçmeden ele almalısınız:

  • Mutlaka ama mutlaka isimlendirme konusunda standartlara uymalısınız. Her URL adresinin birden fazla parametresi olacağından birçok şey karmaşık bir hal alabilecektir. Bu karmaşıklığın yaşanmasını istemiyorsanız mutlaka standart isimlerden faydalanmaya çalışmalısınız.
  • Parametrelere vereceğiniz isimlerin her birisinin herkes tarafından görünebilir olacağını unutmamalısınız. Linke tıklayan herkes bu parametrelerin isimlerini görebilecek olduğundan isimlendirirken dikkatli davranmalısınız.
  • Tüm parametre isimlerinin küçük harfle yazılması gerekmektedir.
  • URL adreslerinin çok uzun olabilecek olmasından ötürü bit.ly gibi kısaltma servislerinden faydalanmayı düşünebilirsiniz.
  • Sadece gerekli olan parametreleri oluşturmalısınız.

Kampanya Raporlarını Görüntüleme

Oluşturmuş olduğunuz URL adresleri Google Analytics platformunda otomatik olarak takip edilebilir hale gelmektedir. Linkleri nereye yerleştirmişseniz tıklama almaya başladıktan sonra raporları görebilmeniz mümkündür. Google ve diğer analiz araçlarının hepsi her linki parametrelere uygun şekilde takip edebilmekte ve size uygun raporları sunabilmektedirler.

Burada aklınızda bulunması gereken en önemli nokta Google’ın veri alması ve veri kaydetmesinin link oluşturulduktan sonra maksimum 24 saat kadar sürebilmesidir. Eğer raporlarda herhangi bir veri göremiyorsanız biraz beklemeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Oluşturduğunuz kampanyalara yönelik performans bilgilerini gözden geçirmek için Google Analytics hesabınıza giriş yapmalısınız ve sol kısımda yer alan menüden Edinme sekmesine ardından Kampanyalar kısmına göz atmalısınız.

Bu rapor sahip olduğunuz tüm takip edilebilir kampanyaları listeleyecektir. Burada her kampanyaya ayrı ayrı göz atıp daha fazla bilgi edinmeniz mümkündür. Eğer kampanyalar satışlara yönelik ise bu durumda Google Analytics platformunda e-ticaret verilerinin izlenmesi ayarının açık olduğundan emin olmalısınız.

Tüm trafik kaynaklarına ek olarak metrikler içerisinde satışlar, hedefler, hemen çıkma oranı, sayfa görüntülemeleri gibi farklı verilere de ulaşabilmeniz mümkündür. Kampanyanız için hangi elementin daha değerli olduğunu düşünüyorsanız ona göz atmalısınız. Bununla birlikte linklere tıklandığı zaman kampanyaların sadece Google Analytics kampanya raporları kısmında görüntüleneceğini unutmamalısınız.

UTM Parametreleri Ne Zaman Kullanılmalıdır?

UTM parametreleri çeşitli pazarlama çalışmaları girişimlerine yönelik performans ölçümü yapabilmenin en kolay yollarından birisidir. Bazı pazarlama çalışmalarını ise özel olarak takip etmek sizin için çok daha faydalı olabilecektir. Buradaki pazarlama çalışmalarında mutlaka UTM parametreleri kullanmalısınız:

  • Ziyaretçi Yazarlık Yazıları – İçeriğin kral olduğunu herkeste duyuyor olabilirsiniz. Bu nedenle ilk iş kendi bulunduğunuz niş kapsamında diğer blog adreslerinde ziyaretçi yazarlık yapmak isteyebilirsiniz. Ancak bir ziyaretçi yazarlık yazısının performansını ölçmek istiyorsanız elbette takip edilebilir URL adresleri kullanmalı ve bu yazıların size getirdikleri trafikleri kontrol etmelisiniz.
  • Sosyal – Facebook fan sayfanızı oluşturmak veya Twitter hesabınıza ait takipçi sayısını yükseltmek için saatlerce uğraşmış olabilirsiniz. Ancak kaç kişinin profilinizde paylaştığınız linklere tıkladığını merak ediyor olabilirsiniz. Bunun için sosyal profilinizde kullanacağınız takip edilebilir linklere yer verebilirsiniz.
  • E-Posta – Doğru kampanyaları bulabilmek zaman alıcıdır ve müşterilerinize göndereceğiniz en uygun e-postayı tasarlamak belki daha uzun bile sürebilmektedir. Gelişmiş e-posta pazarlama programları size e-posta kampanyalarınızı takip edebilme konusunda fırsatlar tanıyabilmektedir ancak takip edilebilir URL adresleri kullanmak tüm bunları daha kolay hale getirebilmektedir.
  • Özel Tanıtımlar – Trafik elde etmenin ve daha fazla satış yapmanın en kolay yolu blog yazarları, Instagram fenomenleri, haber siteleri ve YouTube yayıncıları gibi geniş kitlelere sahip kişiler tarafından ön plana çıkarılmaktır. Bunu yapmak istiyorsanız kampanyanın performansını ölçmek için takip edilebilir URL adresleri kullanmalısınız.
  • Reklamlar – Belirli sitelere reklam verecekseniz reklam bağlantılarında takip edilebilir linkler kullanmalısınız. Bu sayede reklam çalışmalarının etkinliğini kolay bir biçimde ölçebilirsiniz. Hangisinin daha iyi performans gösterdiğini ölçmeniz durumunda gelecekte yapacağınız reklam çalışmaları için daha işe yarar yöntemler geliştirebilirsiniz.

Yukarıda yer alan örneklere ek olarak daha pek çok farklı alanda takip edilebilir linkler oluşturup kullanabilirsiniz. Kararsız kalmanız durumunda ise her şeyi takip etmeye çalışmalısınız. Başlangıçta belki daha ufak kampanyaları takip etmek daha doğru olabilir ancak kampanyalar genişledikçe neleri takip etmeniz gerektiğine karar vermek için her şeyi takip etmelisiniz. Ne kadar fazla takip gerçekleştirirseniz bir kadar fazla bilgiye sahip olacağınızı unutmamalısınız. Bu sayede çok fazla enerji harcamadan neyin işe yarayıp yaramadığına veriler üzerinden karar verebilirsiniz.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba