fbpx
Dijital Pazarlama

Gerilla Pazarlama (Guerilla Marketing) Nedir?

Gerilla pazarlama, düşük maliyetli, alışılmamış pazarlama teknikleri kullanılarak maksimum sonuç elde etmeye odaklanan bir reklam stratejisidir.

Gerilla pazarlama terimi ilk defa 1984 yılında Jay Conrad Levinson tarafından yazılan “Guerilla Marketing” isimli kitapta kullanılmıştır. Gerilla pazarlama ismi ise silahlı siviller kullanılarak oluşturulan küçük taktiksel stratejiler ve düzensiz savaş anlamına gelen gerilla savaşı isminden türetilmiştir. Bu küçük taktiklere pusular, sabotajlar, baskınlar ve şaşırtma taktikleri örnek verilebilir. Tıpkı gerilla savaşında olduğu gibi gerilla pazarlama da pazarlama sektöründe benzer taktikleri kullanmaktadır.

Bu alternatif reklamcılık stili alışılmamış pazarlama stratejilerine, yüksek enerjiye ve hayal gücüne dayalıdır. Guerilla Marketing, müşteriyi şaşırtarak silinemeyecek bir izlenim ve bol miktarda sosyal sinyal oluşturmakla ilgilidir. Gerilla pazarlama yönteminin müşteride klasik reklam ve pazarlama stratejilerinden çok daha etkili bir izlenim bıraktığı söylenmektedir. Bunun nedeni ise bu pazarlama kampanyalarının müşteriyi daha kişisel ve akılda kalıcı seviyeden vurmasıdır.

gerilla-pazarlama

Gerilla pazarlama daha çok bütçeyi fazla zorlamadan yüksek miktarda kitleye ulaşmaya çalışan ufak işletmeler için daha idealdir. Bununla birlikte gerilla pazarlama aynı zamanda büyük firmalar tarafından kitle iletişim araçlarıyla gerçekleştirilen kampanyalara ek olarak yerel halka hitap edecek kampanyalarda kullanılmaktadır.

Gerilla Pazarlamanın Tarihi

Reklamcılık, Mısırlıların papirüsleri kullanarak satış mesajları ve duvar posterleri yaptığı M.Ö. 4000 yılına kadar dayanmaktadır. Klasik reklam ve pazarlama teknikleri yüzyıllar boyunca yavaşça gelişim göstermiştir ancak 1900 yıllarının başlarında büyük sıçramalar yaşamıştır.
Bu tarihlerde reklamların ana hedefi müşteriyi eğlendirmek veya oyalamak yerine, onlara ürün veya servis hakkında bilgi vermek ve onları eğitmek olmuştur.

1960 yıllarında kampanyalar radyo ve baskılar gibi farklı iletişim araçlarında gerçekleştirilmiştir. 1980 yıllarının sonları ve 1990 yıllarının başlarında kablolu televizyonlarda reklam mesajları gözükmeye başlamıştır. Bu dönemin hafızalarda kalan en önemli girişimi MTV tarafından gerçekleştirilmiştir; reklamı özel şovun yan ürünüymüş gibi göstermek yerine bir çeşit reklam mesajına dönüştürmüştür.

Ajanslar müşteride ve tüketicide izlenim oluşturmak için mücadele etmişlerdir. Ancak bir değişime ihtiyaç duyulmuştur.

1984 yılında pazarlamacı Jay Conrad Levinson “Guerilla Marketing” terimini kendi kitabında kullanmıştır. Levinson, J. Walter Thompson’da Üst Düzey Başkan Yardımcılığı ve Leo Burnett Advertising’te Yaratıcı Yönetmenlik ve Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır. Levinson kitabında reklamcılığın klasik biçimiyle mücadele etmeyi ve bu yönde girişimler gerçekleştirmeyi önermektedir. Gerilla pazarlamanın amacı düşük bütçe ile reklam yapabilmek için alışılmamış taktikler kullanmaktır. Bu süre içerisinde, radyo, televizyon ve dergiler yükseliştedir ancak müşteriler bıkkın bir biçimdedir. Levinson, kampanyaların şaşırtıcı, eşsiz, şoke edici ve akıllıca olmasını tavsiye etmektedir. Kampanyaların sosyal sinyaller oluşturması gereklidir.

Küçük işletmeler düşünce yöntemlerini değiştirmeye ve pazarlamaya bu yönden yaklaşmaya başladılar. Gerilla pazarlama yöntemi de doğal olarak gelişmeye ve büyümeye devam etti.

12 Yorum

  1. Her zamanki gibi faydalı bir makale olmuş. Gerilla pazarlamaya Türkiye’den de bazı örnekler verebilirsiniz yazınızda. Şaşırtıcı ve yaratıcı fikirler içeren reklamlar yapmak da ayrı bir meziyet.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba