fbpx
E-Ticaret

E-Ticaret Kullanılabilirlik Tasarımı İçin 5 Temel Kural

E-ticaret mağazaları oluşturmak oldukça kolaydır. Fakat bunların bakımını gerçekleştirmek, belirli prensiplere ayak uydurarak ilerlemek zor olan durumdur.

Yeni başlayanlar için birkaç temel prensipten söz etmek gerekmektedir. Arama motoru ve kullanıcı dostu olmak, yenilikçi, estetik ve işlevsel olmak bir zorunluluktur. Fakat bunların dışında yapılması gereken çok daha fazla şey vardır. Özellikle e-ticaret kullanılabilirliğine odaklanmanız gerekir.

E-ticaret mağazanızı aşağıda yer alan beş önemli kurala bağlı kalarak başlatın. Aşağıda yer alan kurallar başarılı bir e-ticaret tasarımı oluşturmanız için size yol gösterecektir.

1. Gezintiyi Basit ve İşlevsel Tutun

Bu en basit kuraldır. Bir siteyi ziyaret ettiğiniz zaman kullanıcı deneyimini düşünün. Aradığınızı kolayca bulabiliyor musunuz? Arayıp bulduğunuzu kolayca satın alabiliyor musunuz? Tüm bunları kolayca yapamıyorsanız kullanıcı deneyimi açısından sıkıntılı bir adresi ziyaret ettiniz demektir.

tasariminiz-basit-olsun

Karmaşıklık dönüşümleri mahveder. Ne kadar fazla tıklama ve menü varsa, kategorilendirme ne kadar kötüyse çevrimiçi alışveriş yapan kişiler yaptıkları alışverişten veya dolaştıkları siteden bir o kadar az hoşnut duyacaklardır. Menülerinizi ve gezinti seçeneklerinizi basit ve kolay hale dönüştürmelisiniz.

Son olarak, çok basite kaçmamaya özen göstermelisiniz. Kesinlikle bir menüye ihtiyacınız vardır. Sitenin üst kısmında yer vereceğiniz menüyü üç veya yedi başlıkla sınırlı tutun, alt menüleri üç veya daha az rakamlardan oluşturun.

Gezinti seçeneklerinin çok fazla olması size bir şey kazandırmaz. Bunun yerine seçeneklerinizin temiz ve anlaşılır olmasını sağlamalısınız. Menülerde kullanacağınız etiketleri birkaç kelimeyle sınırlı tutun ve kullanıcının nereye ulaşacağını açık bir şekilde belirtin. Trend olan ve eğlenceli gözüken kelimeler kullanmak uygun olabilir ama menülerinizin kullanımını zorlaştırmadığı sürece bu kelimeleri kullanmayı düşünmelisiniz.

Her ne kadar eğlenceli kelimeler kullanmak menüler için uygun gözükse bile çevrimiçi alışveriş yapanların büyük bir kısmı sadelikten hoşlanmaktadır. Bu kelimeleri kullanmanız durumunda potansiyel müşterilerinizi kaybedebilirsiniz. Bu nedenle dikkatli olmalısınız.

Bununla birlikte kullanıcılar artık hafızalarında yer edinmiş sembollerin kullanımını dikkate alabilir. Örneğin, sola doğru yönelen bir ok işareti bir önceki sayfaya dönecekleri anlamına gelebilir. Bu konuda çalışmalarınızı iyileştirmeli ve mümkün olduğunca kullanıcının lehine yöntemlere başvurmalısınız.

Son olarak, oluşturduğunuz menü seçeneklerinin çalıştığından emin olmalısınız. Menüye yerleştirdiğiniz her etiket uygun sayfaya yönlendirme içermelidir. Sayfalar 404 hatası vermemelidir. Kullanıcıların hoşlanmadığı en önemli unsurların başında bu tür hatalar gelmektedir. Bu nedenle dikkatli olmalısınız.

2. Doğrusal Olan Alışveriş Süreci Kullanın

Daha önce alışveriş yaptığınız siteleri aklınıza getirin. Herhangi bir siteden alışveriş yaptıktan sonra otomatik olarak alışveriş sepetinize uygun önerilerin yer aldığı bir sayfaya yönlendirildiniz mi?

e-ticaret-alisveris-sureci

Alışveriş süreci basit adımlardan oluşmak zorundadır. Ya ileri gidersiniz ya geri dönersiniz. Bu kadar basittir. Yönledirme olmamalı, yeni bir alışveriş sayfası olmamalı veya alışveriş sepetine geri dönülmemelidir.

3. Alışverişi Tamamlarken Oluşabilecek Hatalarda Açık Olun

Kullanıcının alışveriş sürecinde veya alışveriş tamamlanırken karşısına çıkabilecek hatalar konusunda kafasının karışmamasını sağlayın. Her hatayı olabildiğince açık bir şekilde tanımlayın. Bir alışverişi tamamlayamamak ve bunun nedenini tam olarak bilememek kullanıcıyı kısa sürede öfkelendirebilir. Bu tür bir durum yaşanırsa o kullanıcı bir sonraki alışverişinde sizi tercih etmeyecektir.

Hata mesajlarını olabildiğince açık bir şekilde tanımlamalısınız. Müşterinin kullandığı dile ayak uydurmalısınız ve onların ihtiyaçlarını karşılayacak ifadelere yer vermelisiniz. Bu mesajları dikkat çekici bir biçimde kullanıcıya sunmalısınız. Bu nedenle iletilen hata mesajlarının yazı rengini sitenin genel renginden farklı yapmayı düşünebilirsiniz.

Hata mesajlarının yerleştirildiği yerler de önemlidir. Genel olarak onay gerektiren bir sonraki adımın bulunduğu yerin altına veya yanına yerleştirilmesi söz konusudur. Sayfanın en üst kısmına yerleştirilecek bir hata mesajı kullanıcılar tarafından görülmeyebilir veya zor görülebilir. Yapmanız gereken kullanıcıya açık bir biçimde iletmek istediğini mesajı ulaştırmaktır.

4. Sayfa Yüklenme Hızını İyileştirin

Siteleri ziyaret eden kullanıcıların neredeyse dörtte biri, bir sayfa dört saniyeden önce açılmıyorsa o sayfayı terk etmektedir. Her şey bekleme ve sabırla alakalı bir durumdur ve internet kullanıcıları sabırsızdır.

site-sayfa-hizi-iyilestirmek

Mobil kullanıcılar normal internet kullanıcılarına göre biraz daha sabırlıdırlar. Mobil kullanıcılar bir sayfanın açılması için siteye 10 saniye gibi gayet ideal bir süre tanımaktadırlar. Fakat mobil kullanıcılar bu süre içerisinde açılmayan sitelere ikinci bir şans tanımaktan çoğunlukla kaçınmaktadırlar.

Sitenizin geç açılması veya sayfalarının yüklenmesi gereğinden fazla uzun sürerse dönüşüm oranlarında yoğun miktarda düşüş yaşamanız olasıdır.

Zaman para demektir ve müşteriler beklemekten hiç hoşlanmamaktadırlar. Bir satışı kaybetmek sadece birkaç saniye sürebilir. Bu nedenle e-ticaret sitenizin mutlaka iyi bir sunucuda yer olduğundan emin olmalısınız.

5. Aramaları Otomatik Hale Dönüştürün

Son olarak, sitenizde mutlaka bir arama seçeneğinin olmasını sağlayın. Bazı insanlar ne aradıklarını bilerek sitenize gelebilirler ve aradıkları şeyi menüler yardımıyla kolayca bulabilirler. Fakat bazıları arama yapmak ve yeni ürünler keşfetmek isteyebilirler. Bunu yapamadıkları zaman sitenizi terk ederler.

Sitenizin arama özelliğini otomatik tamamlama fonksiyonu ile güçlendirin. Google’ın kullandığı fonksiyonlardan biri olan bu fonksiyon sayesinde bir kullanıcı arama kutucuğuna bir kelime yazmaya başladıktan sonra onu otomatik olarak tamamlanmasını sağlayabilirsiniz. Böylece potansiyel satışlarını yükseltebilir ve dönüşüm oranlarında önemli bir artış yaşayabilirsiniz.

Bonus: A/B Testi Gerçekleştirin

Söz konusu durum e-ticaret sitenizi başarıya ulaştırmaksa takip etmeniz gereken yol bellidir. İşinizi asla şansa bırakmamalısınız. Dönüşüm rakamlarınızı ve sayfaların sahip olduğu yüksek hemen çıkma oranlarını kontrol etmelisiniz.

Bir firma için işe yarayan bir yöntem başka bir firma için işe yaramayabilir. Bunun ötesinde geçtiğimiz yıl işe yarayan bir yöntem bu yıl işe yaramayabilir. Bu nedenle sürekli olarak uygulayacağınız yöntemleri test etmelisiniz. Bunun için A/B testleri gerçekleştirmeye çalışmalısınız.

a-b-testleri

A/B testi, rastgele seçilen test örnekleri için iki farklı konseptin denenmesi anlamına gelir. İki farklı açılış sayfasını test etmeye çalıştığınız zaman gerçekleştireceğiniz testler bu kapsamda olacaktır.

Örneğin, pazarlama amacıyla bir e-posta gönderecekseniz aynı e-postayı iki farklı başlıkla göndermeyi düşünebilirsiniz. Hangisinin daha fazla ilgi gördüğünü tespit etmek için bu gerekli olabilir. Bunun yanında, hangi e-posta daha fazla açılma ve hedefi tutturma oranına sahipse o başlığın işe yaradığını kolayca tespit edebilirsiniz.

Farklı açılardan denemeler yaptığınız zaman markanız için işe yarayabilecek en iyi yöntemleri tespit edebilme imkanına sahip olursunuz. A/B testi sadece e-posta denemeleri için kullanılabilen bir yöntem değildir. Dilerseniz ana sayfanız için, dilerseniz alışveriş sepetiniz için ve hatta ürün açıklamaları için bu testleri uygulayabilirsiniz.

Aşağıda yer alan araçlardan faydalanarak test işlemini daha kolay ve etkili bir hale dönüştürebilirsiniz. Bu araçlar dışında kullanabileceğiniz daha gelişmiş araçlar bulunmaktadır. Fakat iyi bir başlangıç için bu araçlar yeterlidir.

1. Google Analytics İçerik Denemeleri

Google’ın sunduğu ücretsiz bir çözümdür. Bu çözüm yöntemi sayesinde aynı anda beş farklı versiyonu test edebilirsiniz. Bu çözümde ziyaretçileriniz bir bölümü hesaba katılır ama hesaba katılacak ortalama ziyaretçi oranını belirleyebilmeniz mümkündür.

Test ettiğiniz unsurlara yönelik negatif reaksiyonların olabileceğinden şüphe ediyorsanız bu test yöntemi kullanışlı olabilmektedir. Doğrudan tüm müşteri tabanınıza test unsurlarını sunmak yerine bunu belirli bir kitleyle sınırlamak işinize yarayabilir.

Ek olarak, sitenizin veya site sayfalarının hangi yönlerini test etmek istediğinizi özel olarak belirleyebilirsiniz. Sonuçlar ve performanslar hakkında e-posta ile bildirimler alabilirsiniz.

Google’ın sunduğu bir yöntem olmasının getirdiği avantaj ile Analytics hesabınızı kullanarak kolayca ve ücretsiz bir biçimde testler gerçekleştirebilirsiniz.

2. Unbounce

Unbounce sayfaları ve siteleri test etmek için ideal bir araçtır. Google’ın sunduğu ücretsiz çözüm bir takım kod eklemeler gibi teknik unsurlar içerdiği için teknik anlamda bu konularla ilgilenen birilerine ihtiyaç duyabilirsiniz.

Unbounce özellikle açılış sayfalarını test etmek için kullanılan önemli bir araçtır. E-posta kampanyalarını, özel URL yönlendirmelerini ve daha fazlasını test edebilirsiniz. Fakat araç size sadece sayfaları test edebilme imkanı sunabilmektedir. Sitenin tamamını test etme imkanına sahip olmazsınız.

Bu araç size birkaç farklı araçla etkileşimli olarak kullanılabilme imkanı sunar. Google Analytics ile entegrasyon sağlayarak bu aracı kullanabilirsiniz. Bununla birlikte aracın içerisinde açılış sayfası oluşturabilmenize imkan tanıyan bir özellik yer almaktadır.

Açılış sayfası oluşturma seçeneği oldukça kullanıcı dostudur ve A/B testini ilk kez gerçekleştirecek kişiler için kullanışlı bir özelliktir. Fakat Unbounce ücretsiz bir araç değildir. Aylık olarak 49-199 dolar arasında değişen fiyatlara sahip bir kullanım ücretine sahiptir. Özellikler ve fonksiyonlar fiyatların değişmesini sağlayabilmektedir. Eğer bu ücreti karşılayabilecek durumdaysanız A/B testi için bu aracı kullanmayı düşünebilirsiniz.

3. Optimizely

Optimizely’nin sitesine girdiğiniz zaman karşınıza bir analiz seçeneği çıkmaktadır. Bu analiz seçeneği sayesinde sitenizin adresini girebilir ve bu aracın sizin için neler yapabileceğine göz atabilirsiniz.

Optimizely, kullanımı kolay olan bir araçtır. Fakat programalama takımınızdan biraz yardım almayı düşünmeniz gerekebilir veya programlama bilgisine sahip olmanız gerekebilir. Araç tek satırlık bir kod oluşturmakta ve bunun sitenize eklenmesini gerekli kılmaktadır.

Platformun kullandığı farklı veriler bulunmaktadır. Etkileşim, tıklama, dönüşüm, kayıt olma ve tanımladığınız diğer ölçümleri takip etme olanağına sahip olabilirsiniz. Testlerinizi zamanlayabilir ve bunları otomatik olarak gerçekleştirebilme olanağına sahip olabilirsiniz.

Testlerinizi belirli bir ziyaretçi kitlesi özelinde gerçekleştirebilirsiniz. Optimizely birçok farklı analiz aracıyla etkileşimli çalışabilmektedir. Grafik kullanıcı arayüzü sayesinde teknolojiye uzak olan birçok kişiye test sayfalarının tasarımını kolayca gerçekleştirebilme imkanı sunmaktadır.

Bu aracın fiyatlandırma politikası aylık ödeme şeklinde uygulanmaktadır. Aylık 17 dolardan başlayan fiyatlar, aylık 359 dolar seviyesine kadar çıkabilmektedir.

Burada belirtilen üç araçta işe yarayan araçlardır ve size test konusunda çeşitli imkanlar sunmaktadır. İhtiyacınız olan test seviyesine göre dilediğiniz aracı kullanabilirsiniz. Eğer kapsamlı testlere ihtiyacınız yoksa gelişmiş araçlara ekstra ücret ödemenize gerek olmadığını bilmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba