fbpx
Google

Mobil Dostu Site Oluşturma Rehberi

Google’ın son mobil algoritma güncellemesinin ardından işletmelerin tamamı Google’ın mobil aramalarında varlık göstermek için çaba sarf ediyorlar. Google mobil algoritmanın güncellemesini duyurduğundan bu yana mobil sitelerin yüzde 4.7 artış gösterdiğini belirtti. Google’ın dizininde yer alan siteleri gözden geçirdiğiniz zaman bunun yoğun miktarda bir artış olduğunu görürsünüz.

Bu aynı zamanda birçok sitenin mobile uyum sağlayamadığını göstermektedir. Eğer siteniz bu kategoride yer alıyorsa bu rehber size sadece mobil dünyada varlık göstermek yerine olabildiğince iyi durumda olmanızı sağlayacaktır. Google’ın yaptığı açıklamaya gösterilen reaksiyonun tanımını gözden geçirerek sitenizin daha mobil dostu olmasını sağlamak için bu rehberden faydalanabilirsiniz.

mobil-dostu-site-olusturma-rehberi

Adım 1: Sitenizin Mobil Dostu Olup Olmadığını Belirleyin

İlk olarak yapmanız gereken Google tarafından sunulan mobil dostu testini gerçekleştirmektir. Unutmayın bu test sayfa seviyesinde gerçekleştirilmekte site genelini kapsamamaktadır. Öncelikli olarak ana sayfayı test edin. Birçok durumda ana sayfa mobil dostu değilse geri kalan kısım da mobil dostu değildir. Eğer siteniz mobil dostu değilse sizin için doğru olan mobil dostu çözümü belirlemeniz gerekir. Eğer siteniz mobil dostu ise ikinci adımı atlayıp üçüncü adıma geçiş yapın.

Adım 2: Doğru Mobil Dostu Çözümü Seçin

Söz konusu durum mobil arama olduğu zaman sitenin tasarımının duyarlı olması en ideal çözümdür ve Google tarafından tavsiye edilen çözüm de budur. Mobil sitelerin ayrı olarak sunulduğu çözümlerden uzak durun çünkü sonucunda yönetmeniz gereken iki farklı site karşınıza çıkacaktır. Bu aynı zamanda hata miktarını yükseltecek ve masaüstü ile mobil site arasındaki yönlendirmelerin hatalı olma şansını yükseltecektir. Mobil cihazdan yapılan arama sonrasında elde edilen sonuç alakasız bir masaüstü sayfaya yönlendiriliyorsa bu sizin için en kötü senaryodur. Duyarlı tasarımlar aynı içeriği cihazlar fark etmeksizin doğrudan sunabildiği için bu tür yönlendirme hataları söz konusu olmamaktadır.

Adım 3: Yüksek Kaliteli Kullanıcı Merkezli İçerik Üretin

Google en iyi arama sonucunu belirlemek için neredeyse 200’den fazla sinyal kullanmaktadır. Mobil dostu olmamak bunlardan birisidir. Yüksek kaliteli içerik ise mobil aramalarda üst sıralarda yer almak için en önemli unsurlardan birisi olmaya devam etmektedir. Daha önemlisi ziyaretçilere iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatmak kritik öneme sahiptir. Yüksek kaliteli kullanıcı odaklı içerikler üretmediğiniz sürece Google sitenizi dikkate bile almayacaktır. İyi tasarıma sahip, mobil dostu olan ve yüksek kaliteli kullanıcı merkezli içerikle desteklenmiş bir site mobil aramalarda kolayca ön plana çıkacaktır.

Adım 4: Mobil Arama Etkileşimini ve Dönüşüm Verilerini İnceleyin

Bir sonraki adım sitenin mobil arama etkileşimi ve dönüşüm verilerini incelemek olacaktır çünkü siteniz bir şekilde Google’ın mobil dostu testinden geçse bile onun kullanıcı dostu olduğunu göstermemektedir. Unutmayın Google’ın mobil algoritması akıllı telefonlara özeldir ve tabletleri ilgilendirmemektedir. Bu nedenle sitenin mobil için trafik verilerini incelemeleri ve akıllı telefon kullanıcılarına özel olarak göz atmalısınız. Eğer etkileşim ve dönüşüm ölçümleri iyi gözüküyorsa siteniz hem mobil dostu hem de kullanıcı dostudur. Ancak ölçümler iyi durumda değilse sitenizin kullanıcı dostu olma problemi var demektir.

mobil-dostu-site

Adım 5: Mobil Kullanıcı Deneyimi Hatalarını Tanımlayın

Siteniz mobil dostu olduğu halde mobil için düşük etkileşim ve dönüşüm ölçümlerine sahipse bu durumda kullanıcılara aradıkları içerikleri sunamıyorsunuz demektir. Bununla birlikte siteniz duyarlı tasarıma sahip olsa bile yavaş açılıyorsa bu problemle karşılaşabilirsiniz. Hangi nedenden ötürü problem yaşıyorsanız bu kullanıcı deneyimini ilgilendiren bir durumdur. Ek olarak sitenizin sahip olduğu trafik verilerini incelerken Google’ın Page Speed Insights aracından yararlanarak hataları tespit edebilirsiniz. Bu araç size sitenin yüklenme hızıyla ilgili sorunları tanımlama konusunda yardımcı olacak ve nedenlerini sunacaktır. Aynı zamanda mobil kullanılabilirlik hatalarını da önünüze çıkararak bunları nasıl düzelteceğinizi size söylemektedir.

Adım 6: Google’ın Dizinine Yeniden Kayıt Gönderin

Siteniz mobil dostu olduğunda, yüksek kaliteli içeriklerle dolduğunda ve mobil kullanılabilirlik problemleri çözüldüğünde sitenizi Google’ın dizin kaydına tekrardan gönderin. Bunun için arama motorunun sitenizi yeniden taramasını talep etmelisiniz. Google’ın Site Yöneticisi Araçlarından yararlanarak bunu yapabilirsiniz. Buna rağmen Google değişiklikleri yaptığınız andan itibaren sitenizi yeniden tarayacak ve gerekli adımları atacaktır. Bu yapacağınız ek işlem sayesinde bu süreci hızlandırmış olursunuz.

Adım 7: Ölçün ve Geliştirin

Bu noktadan sonra siteniz Google’ın testlerinden başarıyla geçmiş olacaktır. Bununla birlikte siteniz yüksek kaliteli içeriklerle dolu olacak ve ziyaretçiler bu içeriklerden faydalanmak isteyecektir. Bir sonraki adım ise mobil trafik etkileşimi ve dönüşüm verilerini inceleyerek sitenin beklentileri karşılamasını sağlamak ve bu doğrultuda daha fazla geliştirmeyi yapmak için hazırlıklı olmaktır.

Sonuç

Sonuç olarak buradaki adımları takip etmeniz durumunda siteniz mobil dostu olacak ve bu alanda diğer sitelerden daha fazla ön plana çıkmak için bir fırsata sahip olacaktır.

4 Yorum

  1. Ayhancım seni oldum olası takdir etmişimdir :) Damla da eşin diye biliyorum ama maşallahınız var iyi işler çıkarıyorsunuz. Bizde hanımla çalışıyoruz ama pekte etkili olamıyoruz.Seo ve benzeri konularda.

    1. Teşekkür ederiz Fatih hocam. SEO konusunda tecrübe sahibi kazanmanız için egitimad.com girişimini yayına aldık :)

    2. hocam seo konusunda seni tek geçiyorum. Bilgilendirmeler içinde ayrıca teşekkürler. egitimad.com ayrıca müthiş bir proje. Allah kolaylık versin. İşallah yararlı bir çalışma olacak ve insanlar kıymetini bilecektir.

  2. google her şeyde olduğu gibi burada da bizi istediiği gibi yonlendirmeye tabi tutmuştur. aslında adamlar haklı ama benim aklımın alamadığı nasıl bunca yazılımı yapıp bu süreçlerle başa çıkabiliyorlar. kolay iş değil

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba