fbpx
SEO

Mevsimsel SEO (Örnekler ve İpuçları)

Mevsimsel trendlere göre SEO çalışmaları yapmak e-ticaret sitenizin başarısı için büyük önem taşır. Mevsimsel dönemlerde arama trafiğinde ciddi dalgalanmalar yaşanır. Dalgalanmalardan olabildiğince olumlu bir şekilde yararlanmak için doğru SEO yöntemlerini kullanabilmek önemlidir.

SEO dünyasında konuşulan konuların teknik detaylarla dolu olması alışılmış bir şeydir. İçerik stratejisi, anahtar kelime araştırması, link kazanma ve kullanıcılarla etkileşim hep ön planda tutulur. Ancak özellikle e-ticaret siteleri söz konusu olduğunda mevsimsel SEO detayı gözden kaçırılır.

Mevsimsel SEO Nedir?

Mevsimsel SEO sitenizin performansının öngörülebilir yıllık olaylardan olumlu etkilenmesini sağlayan çalışmalar bütünüdür. Yılbaşı, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Sevgililer Günü, Anneler Günü, Yaz Sezonu ve buna benzer dönemlere yönelik mevsimsel SEO yaklaşımına sahip olmanız gerekir.

  • Zamana Bağlı Mevsimsel Değişimler: Zamana bağlı mevsimsel değişimler yıl içindeki geniş dönemleri kapsar. Yaz sezonu ve kış sezonu gibi dönemler olabileceği gibi sadece belirli bir ayı kaplayan dönemler olabilir.
  • Etkinliğe Bağlı Mevsimsel Değişimler: Etkinliğe dayalı mevsimsel değişimler yıl içindeki özel dönemleri kapsar. Geniş bir dönemi kapsamazlar ve sadece birkaç günlük bir mevsimsel durumdan ibarettir.

Mevsimsel SEO, sezon trendlerine ayak uydurabilmek için gerçekleştirilen çalışmaları kapsar. Her takvim yılında kendini yineleyen şekilde öngörülebilir eğilimler söz konusudur. Farklı sektörlerde farklı mevsimsel trendler karşınıza çıkar. Yıl içerisindeki özel dönemlerden etkilenmeyecek sektör çok azdır.

Mevsimsel dönemlere girildiğinde yılın geri kalanlarına göre trafik değerlerinde ve satışlarında en az orta düzeyde artış yaşanır. Özellikle perakende sektörü bundan en fazla nasibini alan sektördür. Mevsimsel eğilimleri göz ardı etmek, işletmeniz için fırsatları kaçırmak anlamına gelir.

Mevsimsel SEO Neden Önemlidir?

Mevsimsel SEO işletmenizin dönüşümlerini artırmasına yardımcı olabilir. Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi ihtiyaç duyulacak en önemli zamanda ön plana çıkararak satışları yükseltirsiniz. İşletmeniz yılın geri kalan dönemlerine göre daha farklı bir gelir akışıyla karşı karşıya kalır.

İşletmeniz özellikle mevsimsel ürünlerin pazarlamasını yapıyorsa onları satın alınma olasılıkları en yüksek dönemde sunarsınız. Böylece ürünlerinizi doğru zamanda hızlı bir şekilde satma fırsatı elde edersiniz. Ürün satışlarının düşük olduğu diğer aylardaki beklentilerinizi dengelersiniz.

Mevsimsel Trendler Nasıl Bulunur?

Mevsimsel trendler bazı ürünler için oldukça açıktır. Bazılarında ise verileri biraz daha derinlemesine incelemek gerekir. Yaz aylarında yüzme ürünlerinin ve kış aylarında ısınmaya yönelik ürünlerin popüler olması şaşırılacak bir şey değildir. Etkinliğe bağlı durumları tespit etmek daha zordur.

1. Google Trends

Google Trends belirli bir ürünün zaman içerisindeki değişikliğini görebilmek için en popüler yoldur. Pazarlama yapmak için en iyi zamanı belirlemek istiyorsanız onun en çok ne zaman arandığını kontrol edebilirsiniz. Örneğin, valiz satıyorsanız onun yaz aylarında popüler olduğunu bilirsiniz.

google trends valiz

Grafikten açık bir şekilde görebileceğiniz gibi Mayıs ayında başlayan yükseliş Haziran ve Temmuz ayları boyunca devam eder. Ardından ise aşağıya doğru ivmelenme başlar. İlkbahara giriş yapmaya başladığımız günlerde ise tekrardan ivme kazanarak en üst noktaya ulaşır.

Bir örnek daha vermek isterim. Bu örnek “mayo” kelimesi üzerinden olacak. Aşağıdaki tabloda bu konuyu daha net olarak görebileceksiniz.

Mevsimsel SEO Örneği

Google Trends insanların zaman içerisinde hangi terimleri aradığını ve nasıl bir arama yaklaşıma sahip olduklarını görmenizi sağlar. Terimlerin aranma olasılıklarının en yüksek olduğu dönemleri inceleyerek pazarlama çalışmalarınızı bu dönemlere uygun olarak şekillendirebilirsiniz.

2. Google Anahtar Kelime Planlayıcı

Google Anahtar Kelime Planlayıcı pazarlama stratejisi geliştirmek için pek çok farklı amaçlarla kullanabileceğiniz bir ücretsiz araçtır. SEO çalışmalarınızda alakalı anahtar kelimeleri bulmanıza yardımcı olur. Araca herhangi bir anahtar kelimeyi girdiğiniz zaman farklı kelimelere ulaşırsınız.

Karşınıza çıkacak olan bu alakalı terimler SEO planınızın parçası olmalıdırlar. Arama terimlerine olan ilgiyi yakaladığınız zaman onu değerlendirmeniz gerekir. Ayrıca belirli bir anahtar kelimeye olan ilginin zaman içerisinde nasıl değiştiğini görebilirsiniz.

3. Google Search Console

Google Search Console son trendleri yakalamak için kullanabileceğiniz bir diğer önemli araçtır. Sitenizdeki eğilimleri belirlemenize yardım eder. Hedef kitlenizin en çok hangi sayfalarda etkileşimde bulunduğunuzu anlamınızı sağlar. Böylece optimize çalışmalarını daha kolay yaparsınız.

Tıklamalar, gösterimler, konum ve kullanılan cihazlar dahil olmak üzere pek çok veriye ulaşabilmeniz mümkündür. Veriler son 90 günü kapsarlar. 90 gün içerisinde popüler olan terimleri görebilirsiniz. Hangi konuların aranma olasılığının daha yüksek olduğuna yönelik bir izlenime sahip olursunuz.

Mevsimsel SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Mevsimsel SEO sizin için önemliyse ve buna yönelik optimizasyon çalışmaları yapmak istiyorsanız artık harekete geçebilirsiniz. Mevsimsel SEO optimizasyonu yapmak istiyorsanız ilk göz önünde bulundurmanız gereken durum verileri en ideal şekilde kullanmanın zorunlu olmasıdır.

1. İçerikleri Trendlere Uygun Olarak Optimize Edin

SEO çalışmalarının herhangi bir noktasında içerik oluşturmanız gerekecektir. Dönüşüm elde etmek istiyorsanız içerikler olmadan bunu başaramazsınız. İçerik gerçekten güçlüdür çünkü sitenize trafik getirir ve işletmenizin pazarlama çalışmalarına yön verilmesine öncülük eder.

Doğru trafiği elde etmek istiyorsanız içeriklerinizi mevsimsel trendlere uygun olarak optimize etmelisiniz. İçeriklerde ürünlerinizi zorla ziyaretçilerin önüne çıkarmaya çalışmamalısınız. Bunun yerine çok daha doğal ama odaklı bir şekilde optimizasyon adımları atmalısınız.

Tekstil üzerine bir e-ticaret sitenizin olduğunu düşünelim. Kış sezonu geldiğinde “Kış Aylarının Olmazsa Olmazı 10 Aksesuar” gibi bir blog içeriği oluşturmak iyi bir fikirdir. Söz konusu içerikte atkı, şapka, eldiven ve buna benzer ürünlere yer vererek kullanıcının ilgisini çekebilirsiniz. Bu içeriklerin organik olarak yükselmesini beklemeden reklamlarla da destekleyebilirsiniz. Sezonu kaçırmamak önemli. :)

Yaz ayları geldiğinde benzer bir yaklaşımla ilerleyebilirsiniz. Ancak kış aylarında tanıttığınız ürünleri tanıtamazsınız. Bunun yerine “Yaz Aylarında Giyilebilecek 10 Rahat Kıyafet” gibi bir içerik oluşturabilirsiniz. Böylece mevsimlere uygun olarak insanların ihtiyaçlarına dokunabilirsiniz. Yine reklamlarla desteklemeyi unutmayın.

2. Stratejinizi Bölümlere Ayırmaya Çalışın

Mevsimsel ürünlere yönelik etkili kampanyalar oluşturmak istiyorsanız stratejinizi bölümlere ayırmayı denemelisiniz. Stratejinizde çeşitli bölümlemeler yaptığınız taktirde ürününüzü mümkün olan en iyi şekilde tanıtma fırsatı elde etmiş olursunuz. Stratejinizde belli başlı üç bölüme yer verebilirsiniz.

  • Yükselme Dönemi: Yükselme dönemi genelde mevsimsel döneme giriş yapmadan önceki birkaç ay veya birkaç haftadır. Marka bilinirliği yükseltmek ve hedef kitlenizi doğru ürünlerle tanıştırmanız gerekir. Mesajlarınız mevsimsel döneme ilişkin pazarlama unsurları içermelidir.
  • Etkileşim Dönemi: Sattığınız ürünün popülerliği olabildiğince yükseldiği dönemdir. Bu dönemde insanların ürünlerinizi satın alma olasılıkları çok yüksektir. Hedef kitlenizin ürünleri satın alabilmesi için onlara yönelik içerikler ve gerekirse reklamlar oluşturun.
  • Gerileme Dönemi: Artık mevsimsel dönem geride kalmış demektir. Mevsimsel dönemin sonlarına doğru bunu hissedersiniz. Mevsimsel döneme uygun olan ürünlerin değil diğer ürünlerin tanıtımlarını yapmak için çaba göstermeniz gerekir.

3. Mevsimsel Görseller Hazırlamaya Çalışın

Mevsimsel görseller standart görsellerden farklıdırlar. Sitenizdeki ürünlerin öne çıkmasını sağlarlar ama en önemlisi ilgi çekerler. Sezon için farklı ürünler pazarlarken son derece kullanışlıdır. Mesajları görsellerle daha etkili bir şekilde iletebilme fırsatına sahip olacağınızı unutmamanız gerekir.

Kış sezonuna yönelik bir ürün tanıtırken onu yaz sezonuna ait renklerle desteklememeniz gerekir. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmeli ve mevsimsel görsellere bu şekilde karar vermelisiniz. Eşarp almak isteyen bir kadının aynı zamanda bikini almasını beklememelisiniz.

Benzer yaklaşımı videolar için uygulayabilirsiniz. Videonuzun arka planı tanıtımını yaptığınız ürünlerin doğasına uygun olmalıdır. Mevsimsel tonu kaçırmanız durumunda hata yaparsınız. Görseller duyguları ön plana çıkarırlar ve onların çok daha güçlü şekilde aktarılmasını sağlarlar.

4. Yarından Değil Dünden Başlayın

Mevsimsel pazarlama çalışmaların bir işletmenin performansı üzerindeki etkisini analiz etmek için yarını beklememeniz gerekir. Hemen geçmişte elde ettiğiniz verileri incelemeye başlamalısınız. Ürün satışlarından sitenize gelen ziyaretçilere kadar pek çok veri size yol gösterecektir.

Mevsimsellik biraz basit gibi görünebilir ama bazen beklenmedik bilgilerle karşı karşıya kalırsınız. Yıllık planlar yerine altı aylık planlar yaptığınız SEO çalışmalarınız yeterli kalmazlar. Artık haftalık veya aylık planlar yapmak zorunda kalabilirsiniz. Her veriyi birbirine entegre şekilde kullanmalısınız.

Herhangi bir SEO çalışmasının etkisini görebilmek için 3-6 ay beklemek gerekebilir. Bu nedenle belirli bir etkinliğe yönelik sıralama elde etmek istiyorsanız çalışmalara çok önceden başlamış olmalısınız. Örneğin, Ramazan ayı için 6 ay önceden harekete geçmeli ve içerik oluşturmalısınız.

5. Mevsimsellik ile Sektörünüz Arasındaki İlişkiyi Bulun

İşletmenizin yıl boyunca çeşitli mevsimsel dönemlerden nasıl etkileneceğinizi bilmek isteyebilirsiniz. Her işletmenin verisi kendine özgü değerler taşır. Diğer işletmelerle karşılaştırma yapmak pek doğru olmayabilir. Buna rağmen genel verilere göz atarak kendi işletmeniz için bir fikre sahip olabilirsiniz.

  • Perakende sektörü tam anlamıyla Kasım ve Aralık aylarında müthiş bir yükseliş gerçekleştirir. Diğer aylarda ise standart düzeyde ilerler ama asla dibi gördüğü bir dönem yoktur.
  • Seyahat sektörü Haziran ayında ivmelenmeye başlar. Temmuz ve Ağustos en yüksek olduğu dönemdir. Eylül ayından itibaren yavaşlamalar kendini gösterir. Aralık ayında ise dibi görür.
  • Otomotiv sektörü Ocak ayından ivmelenmeye başlar ve Şubat ile Mart ayı arasında en yüksek aktiflik dönemini görür. Diğer aylarda inişli çıkışlı bir görüntü verir ama Aralık ayında dibi görür.
  • Finans sektöründe mevsimsellik çok yoğun bir şekilde kendini göstermez. Yılın her döneminde standart düzeyde ilerler. Ancak Aralık ile Ocak ayları arasında ufak bir düşüş yaşanır.

6. Mevsimsel SEO için Son Optimizasyonları Yapın

Mevsimsel SEO için hazırlıklarınızı en iyi şekilde yaptıysanız artık optimizasyon adımlarına geçiş yapabilirsiniz. Daha önce SEO ile ilgili çalışmalar yapmışsanız aslında tam olarak hangi noktaya odaklanmanız gerektiğini bilirsiniz. Size yol gösterebilmesi için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Sitenizde yer alan mevcut içerikleri analiz ederek ilk adımı atın. Mevcut durumda mevsimsel içerikler varsa bunları yenileyerek güncel hale getirin.
  • İşletmenizin her sezona uygun özel bir açılış sayfasına sahip olduğundan emin olun. Efsane Cuma, Yılbaşı, Okula Dönüş, Ramazan, Sevgililer Günü gibi özel sayfalar oluşturun.
  • Oluşturmuş olduğunuz açılış sayfalarından daha alt sayfalara yönlendirmeler yapın. Örneğin, Yılbaşı için oluşturduğunuz açılış sayfasından Yılbaşı Hediyeleri sayfasına bağlantı verin.
  • URL yapınızı kontrol edin ve her açılış sayfasının doğru URL yapısına sahip olduğundan emin olun. URL için orneksite.com/yilbasi-hediyeleri gibi bir yapı oluşturun.
  • Her sayfayı alakalı olacak şekilde breadcrumb ile destekleyin. Breadcrumb için Ana Sayfa > Yılbaşı > Yılbaşı Hediyeleri yapısını veya buna benzer bir yapı kullanın.
  • Mevsimsel sayfalar için URL belirlerken asla tarihleri kullanmayın. Ay ve yıl bilgilerini buradan uzak tutun. Çünkü etkinlik dönemlerinin tarihleri değişken olabilir.
  • Mevsimsel sayfaları sürekli güncel tutma gibi bir planınız yoksa başlıklarda tarihlere yer vermeyin. Sürekli güncelleme yapacaksanız tarih kullanın.
  • Mevsimsel döneme giriş yapmadan önce gerekli linkleri siteye yerleştirin. En az 30 gün önceden olmak üzere mevsimsel açılış sayfası linkini header ve footer kısmına ekleyin.
  • Mevsimsel dönem sona erdikten sonra header ve footer kısmında yer alan linkleri kaldırın. Ancak içeriği tamamen silmeyin. İleride güncelleme yapabilmek için onu saklı tutun.
  • Mevsimsel döneme giriş yapmadan önce açılış sayfalarına link kazanmaya çalışın. Link çalışmalarına en az 3 ay önceden başlamanız gerektiğini unutmayın.

Mevsimsel SEO çalışmalarının işe yaramasını istiyorsanız zamanında harekete geçmiş olmalısınız. Sezonun başlamasına 1 ay gibi bir süre varken çalışma yaparsanız istediğiniz verimi alamazsınız. Çünkü SEO çalışmalarının etkisini gösterebilmesi için en az 3 aylık bir süre gereklidir.

Sonuç Olarak Mevsimsel SEO Çalışmalarını Önemseyin

Her nerede tatil fırsatı görüyorsanız o dönemi mevsimsel SEO çalışmaları için göz önünde bulundurabilirsiniz. Mevsimsel SEO olmadan rekabet dolu bir e-ticaret ortamında başarılı olma şansınız çok azdır. Mevsimsel SEO yeni bir odak noktası olarak görülse bile buna aldanmayın.

Standart SEO çalışmalarınızı mevsimsel SEO çalışmalarıyla olabildiğince destekleyin. Her yıl karşınıza çıkabilecek bu dönemler için önceden hazırlıklarınızı tamamlayın. Temel hazırlıkları yaptıktan sonra tarihlere göre stratejilerinizi şekillendirin ve planlamalarınızı ince ayrıntılarla destekleyin.

Ayhan KARAMAN

Profesyonel SEO Eğitmeni ve SEO Aşığı. :) 1 YouTube 3 Webrazzi Ödülü. Ne demiş Albert Einstein: “Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir.”

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba