fbpx
SEO

Bir Sitenin Ne Kadar Trafik Aldığını Bulmak

Bu yazıda herhangi bir sitenin elde ettiği “tahmini” trafik değerlerini bulmak için kullanılabilecek üç farklı yöntemden karşılaştırmalı olarak söz edilecektir. Bir sitenin trafik değerlerini öğrenmek istemenizin temel sebebi aşağıdakilerden herhangi birisi olabilecektir:

  1. Rekabet analizi yapıyor olabilirsiniz.
  2. Bir siteye reklam vermek istiyor olabilirsiniz.
  3. Bir siteyi satın almak istiyor olabilirsiniz.
  4. Ziyaretçi miktarı iyi olan bir sitede ziyaretçi yazısı yazmak istiyor olabilirsiniz.

Not: Bir sitenin ziyaretçi miktarını çok daha farklı amaçlar uğruna öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Ancak temennimiz yukarıdaki dört nedenden biri için bir sitenin trafik miktarını öğrenmek istediğinizden yana olacaktır.

Genel olarak bir sitenin trafik miktarını öğrenmenin üç farklı yöntemi bulunmaktadır:

  1. Trafik ölçüm araçlarını kullanmak.
  2. Reklam sayfalarını kontrol etmek.
  3. Site sahiplerine sormak.

Tüm bu yöntemlere yazının içerisinde detaylı bir biçimde değinilmiştir. Trafik ölçümü yapan araçlara yönelik değerlendirmelerin yer aldığı bu yazının içerisinde araçların sunmuş olduğu ölçümler, verileri elde etme biçimleri ve veriler açısından ne kadar güvenilir oldukları gibi çeşitli konularda analizler de yer almaktadır. Hazırsanız başlayabiliriz.

1. Trafik Tahmin Araçlarını Kullanmak

Trafik tahmin araçları iki farklı kategoriye ayrılmaktadır:

  1. Toplam trafik tahmin araçları yani bir sitenin ortalama trafik miktarını ortaya koyan araçlar.
  2. Organik trafik tahmin araçları yani bir sitenin sadece organik trafik miktarını ortaya koyan araçlar.

Doğru bir kıyaslama yapabilmek için her iki grubu ayrı ayrı ele almak gerekmektedir.

Bölüm 1 – Ortalama Trafik Tahmini Araçları

Bu araçlar ortalama trafik miktarını rapor ederler. Bu trafik değerlerinin içerisinde doğrudan, organik, sosyal ve referans trafikleri dahildir. Söz konusu tahminleri yapabilmek için tıklama bilgisi verileri ve diğer kaynaklar kullanılmaktadır.

Birçok tıklama bilgisi verileri üçüncü parti firmalardan elde edilmektedir. Ancak bunların büyük bir bölümü pazarda yer alan trafik ölçüm araçlarıyla entegre bir biçimde çalışmaktadırlar. Ortalama trafik tahmini araçları kategorisine giren araçlardan kısaca şu şekilde bahsedilebilir:

  1. Alexa
  2. Similarweb
  3. SEMRush

Bunların detaylı bir biçimde incelenmesi yoluyla hangisinin daha verimli olduğuna karar verilebilir.

1. Alexa

Alexa, Amazon tarafından sunulan oldukça popüler bir araçtır. Listede yer almasını ise tamamen bu popülerliğe borçludur. Oldukça basit olan bu araçta alan adınızı girmeniz durumunda ilgili siteyle ilgili birçok bilgiye ulaşabilmeniz mümkündür. Ancak Alexa tarafından sunulan veriler bugünlerde çok güvenilir değildir.

Alexa’nın sunduğu trafik bilgileri kısaca şunlardan oluşabilmektedir:

  • Tahmini tekil ziyaretçiler, ziyaretçiler ve sayfa görüntülenme miktarı
  • Ülkelere göre trafik miktarının oransal bilgileri
  • Hemen çıkma oranı, sitede geçirilen süre, ortalama sayfa görüntülenme miktarı gibi etkileşim ölçümleri
  • Siteyi bir arama motoru üzerinden ziyaret eden trafik miktarının oranı

Bunlar verimli bilgiler olsa bile sorulması gereken soru gayet nettir. Alexa tüm bu verileri nasıl elde etmektedir? Alexa tüm bu verileri tıklama bilgileri verilerinden almaktadır ve bu bilgiler kendi havuzunda yer alan kullanıcılarla sınırlıdır.

Alexa trafik panelinde yer alan bilgilerin belirli tarayıcı uzantılarını kullanan milyonlarca kullanıcıdan elde edildiğini söylemektedir. Ancak milyonlarca insan derken kaç milyon insandan söz edildiğini bilmemekteyiz. 50 milyon insan tahmininde bulunsak bile net ortamında dolaşan 3.5 milyarı aşkın kullanıcının yanında bu rakam %1.4 gibi düşük bir rakamda kalmaktadır.

Alexa’nın güvenilir bir araç olmamasını sağlayan en önemli etken budur. Üstelik yapılan araştırmalar ve testler Alexa’nın sitelerin elde ettiği verilerin %30’unu yansıtabildiğini göstermektedir. Trafik tahmini sunan bir araç kullanmak istiyorsanız Alexa’dan uzak durmanın en doğru işlerden birisi olacağını unutmamalısınız.

2. Similarweb

Similarweb trafikle ilgili birbirinden farklı veriler sunabilmektedir:

  • Toplam ziyaretler, bu veriler analiz edilen alan adının veya belirli bir periyotta analiz edilmiş sektördeki ortalama trafik miktarını gösterir.
  • Ziyaret başına sayfa sayısı
  • Ortalama ziyaret süresi
  • Hemen çıkma oranı

Not: Similarweb “sayfa görüntülenmeleri” için bir tahminde bulunmamaktadır ancak bu veriyi toplam ziyaretçi miktarını ziyaret başına sayfa sayısı miktarıyla çarparak elde edebilirsiniz.

Simlarweb size son 6 aylık ortalama trafik verilerini sunmaktadır. Ancak ücretli üye olmanız durumunda son 2 yıla kadar trafik verilerine ulaşabilirsiniz. Bu verilerin sitenin gelişim durumunu göstermesi açısından önemlidir. Ayrıca dilerseniz belirli periyotta bir sitenin elde ettiği trafik verilerine göz atabilirsiniz. Bunun yanında Similarweb size tüm trafik verilerini sunmak yerine sunduğu verileri aşağıdakilerle sınırlamaktadır:

  • Masaüstü için ülkelere göre trafik
  • Doğrudan, referans, arama gibi trafik kaynakları
  • En çok yönlendirme yapan siteler
  • En iyi 5 organik anahtar kelime

Bu verilerin elde edilme yöntemine göz atıldığında ise Similarweb güvenilir birkaç kaynaktan bu verileri elde ettiğini belirtmektedir:

  1. Sektörün en büyüklerinden biri olan izlenen cihazlara ait bir panel
  2. İnternet servis sağlayıcıları üzerinden elde edilen veriler
  3. Dijital dünyanın en isabetli haritasını oluşturmak için herkese açık olan sitelerin taranmasını sağlayan teknoloji
  4. Similarweb ile bağlantılı olan site ve uygulamalardan oluşan binlerce ölçüm kaynağı

3. SEMRush

SEMRush özellikle organik trafik tahmini istatistikleriyle bilinen en iyi araçlardan birisidir. Ancak kısa bir süre önce tanıtmış oldukları “trafik analiz aracıyla” artık çok daha fazlasını yapabilmektedirler. Aracın gösterdiği veriler şunlardan oluşmaktadır:

  • Tekil ziyaretçiler
  • Ziyaretler
  • Ziyaret başına sayfa sayısı
  • Ortalama ziyaret süresi

Bu araç aynı zamanda ülkelere göre trafik miktarına yer verebilmektedir. Mevcut koşullarda araç sadece masaüstü trafikle ilgili bilgi verebilmektedir. Statista tarafından açıklanan “tüm web trafiğinin %50’sinin mobil cihazlardan gelmesi” gibi bir gerçek istatistik ortadayken SEMRush’ın buna bir çözüm getirmesi kaçınılmazdır.

Burada belirtilen 3 araç karşılaştırıldığı zaman hangisinin daha güvenilir veri sunabildiği ortaya çıkmaktadır.

  1. Bu adımda, araçlar arasında karşılaştırma yapmak üzere 37 site belirlenmiş ve reklam sayfasında doğru bilgi sunan yerlere odaklanılmıştır.
  2. Bu adımda, toplam trafik rakamları Alexa, SimilarWeb ve SEMRush araçlarından elde edilerek kullanılmıştır.
  3. Bu adımda karşılaştırmalar yapılmıştır.

Daha önce belirtildiği gibi Alexa sitelere ait verilerin %30’unu yansıtmamaktadır. Dolayısıyla karşılaştırma yapılırken bu araç çıkarılmıştır. Elde edilen sonuçlar ise şu şekilde olmuştur:

  • Similarweb ve SEMRush hemen hemen eşit veriler sunmuşlardır.
  • SEMRush ortalama ziyaretçi miktarını yaklaşık %27 daha az hesaplarken, sayfa görüntülenme miktarını %150 oranında daha fazla hesaplamıştır.
  • Similarweb ortalama ziyaretçi miktarını yaklaşık %300 daha fazla hesaplarken, sayfa görüntülenme miktarını %200 oranında daha fazla hesaplamıştır.

Not: Bu karşılaştırma için kullanılan örneğin boyutu ufak olduğundan veriler arasında kesin bir sonuca varmak çok kolay olmamaktadır. Bu üç araç arasından hepsini denemeli ve hangisinin sitenize yönelik daha isabetli bilgi sunduğunu kontrol etmelisiniz. Ardından trafik tahminleri için gelecekte o aracı kullanmak için çaba göstermelisiniz.

Bölüm 2 – Organik Trafik Tahmini Araçları

Pazar incelendiğinde global olarak organik trafik verisi sunan iki araç bulunmaktadır: Ahrefs ve SEMRush. Bunları detaylı bir biçimde incelediğiniz zaman organik trafik tahmini açısından konumlarını görebilmeniz mümkündür.

1. Ahrefs

Ahrefs neredeyse tüm siteler için tahmini organik trafik verisi sunabilmektedir. Bu yazıda global organik trafik miktarı ele alınacaktır ama isterseniz ülkeye göre organik arama trafiğinin ne olduğunu görebilirsiniz.

Bu rakamlar sitenin sıralama sahibi olduğu anahtar kelimelere göre belirlenmektedir. Her anahtar kelimenin sıralamadaki pozisyonunu ve arama hacmini aylık olarak ele almış olacağız. Her zaman gerçek zamanlı verilere göz atmak faydalı olacaktır ve Ahrefs’te sunulan verilerin gerçek zamanlı olduğunu unutmamalısınız.

Bu verilerin nereden geldiğini düşündüğünüz zaman aslında Google sıralamalarından demek yeterli olacaktır. Bu araç anahtar kelime veritabanı üzerinden global arama trafiğine yönelik tahmini rakamlar ortaya koymaktadır. Bu veritabanı arama hacmine yönelik tahminler de dahil edilerek aylık olarak güncel tutulmaktadır.

2. SEMRush

SEMRush global arama trafiğini “trafik analiz aracı” içerisinde sunmaktadır. Dilerseniz bu verileri bölümlere ayırarak inceleyebilirsiniz. Ahrefs’in aksine SEMRush tarafından sunulan verilerin büyük bir kısmı varsayılan olarak tarihseldir.

Anlık canlı veriler sunmak yerine SEMRush bir ayın tamamını ele alarak veri sunmakta ve bu ay genellikle bir önceki aya ait veriler olmaktadır. SEMRush da tıpkı Ahrefs gibi Google sıralamalarından yararlanarak veriler sunmaktadır. Sahip oldukları veritabanı hakkında detaylı bilgiler yer almadığı için bu konuda net bilgiler sunabilmek mümkün değildir.

Bu iki araç tarafından verileri karşılaştırdığınız zaman hangisinin çok daha verimli olduğunu bulabilirsiniz.

  1. Bu adımda, 112 sitenin Flippa üzerinden elde edilen bilgilerine başvurulmuştur.
  2. Bu adımda, 112 sitenin Ahrefs ve SEMRush organik trafik rakamları elde edilmiştir.
  3. Bu adımda karşılaştırma yapılmıştır.

Bu iki araç üzerinden elde edilen veriler karşılaştırıldığı zaman araçlar arasındaki farklılık ortaya çıkmaktadır:

  • Ahrefs ve SEMRush trafik tahminleri konusunda birbirine yakın değerler ortaya koymaktadırlar.
  • Ahrefs ortalama trafiğe göre %60 oranında daha az hesaplama yaparken, SEMRush yaklaşık olarak %87 oranında daha az hesaplama yapmıştır.

Not: Ahrefs toplam trafik tahminini masaüstü ve mobil cihazları hesaba katarak yaparken SEMRush sadece masaüstü cihazları hesaba katmaktadır. Bununla birlikte 112 sitenin oldukça küçük bir kıyaslama niteliği olduğu unutulmamalıdır. 1000 veya üzeri siteyle çalışıldığı zaman rakamların çok daha farklı olabileceği unutulmamalıdır. Bununla birlikte kendi siteniz için trafik tahminleri almak istiyorsanız hem Ahrefs hem de SEMRush aracından faydalanmayı denemelisiniz.

2. Reklam Sayfalarını Kontrol Etmek

Bloggerların büyük bir kısmı “reklam e-postaları” almaktadırlar. Dolayısıyla sürekli e-posta almak yerine bir reklam sayfası oluşturarak bilgileri herkese erişilebilir hale getirmeyi tercih etmektedirler. Bu reklam sayfalarında aylık tekil ziyaretçi sayısı, sayfa görüntülenmeleri ve diğer kullanışlı bilgilere yer verilmektedir. Bunları sadece büyük siteler değil aynı zamanda bireysel bloggerlar da gerçekleştirmektedirler.

Ancak bu yöntem şeffaf bir yöntem değildir. Çünkü birkaç önemli probleme sahiptir:

  • Tüm bloggerlar reklam sayfalarında rakamlara yer vermemektedirler.
  • Bu rakamlar zaman zaman güncellenmediği için eskimiş veriler içeriyor olabilmektedirler.

Bu taktiği kullanırken blogun sayfayı güncelleme tarihine göz atmalısınız. Sayfanın güncellenme tarihi ne kadar yakın zamanda olmuşsa sizin için o kadar iyi olacaktır. Bir site bu bilgileri güncellemeyi tercih etmiyorsa bu durumda onların sunmuş olduğu bilgilere güvenmemeyi tercih etmelisiniz.

3. Site Sahiplerine Sormak

Bir sitenin trafik istatistiklerini öğrenmenin en isabetli yolu basit bir biçimde site sahiplerine sormaktır. Ancak birçok site sahibi onlara e-posta yoluyla ulaşan herkese trafik bilgilerini vermemektedir. Bu nedenle site verilerini istemek için geçerli bir takım nedenlere sahip olmalısınız. Örneğin reklam vermek istediğinizi söyleyerek onlardan bu verileri isteyebilirsiniz. Ancak amacınız reklam vermek değilse bu şekilde bilgi isteyip insanların vaktini tüketmemelisiniz.

Birçok blogger reklam vermek isteyenler ile sitelerinin trafik bilgilerini paylaşmaktan memnuniyet duyarlar. Bunun için genelde Google Analytics verilerinin bir kopyasını göndermeyi denerler. Trafik verileri açısından oldukça güvenilir bir yöntem olsa bile her zaman işe yarayan bir yöntem değildir:

  • Site sahipleri zaman zaman trafik verilerini yükselterek reklam peşinde koşmaktadırlar.
  • Her site sahibi Google Analytics mülküne sahip değildir. Diğer platformların sunmuş olduğu trafik verileri her zaman güvenilir olmayabilmektedir.
  • Google Analytics doğru bir biçimde yüklenmediği zaman verileri aldatıcı olabilmektedirler. Raporlanan trafik miktarı size gerçekten yüksek geliyorsa bu durumda sitede kopya Google Analytics kodunun olup olmadığını gözden geçirebilirsiniz.

Site sahiplerinden aldığınız verileri her zaman yukarıdaki trafik tahmini araçlarından elde ettiğiniz verilerle karşılaştırmaya çalışmalısınız. Böylece size sunulan verilerin doğru olup olmadığını daha net bir biçimde görebilirsiniz.

Trafik Tahmininde Bulunmak Adına Birkaç Ek İpucu

Trafik tahmini istatistikleri başlangıç noktası olmaları açısından önemli olsa bile belirli noktaları kontrol ederek bir sitenin popülerliğini kolayca belirleyebilmek mümkündür:

  • Yazılarına yapılan ortalama yorum miktarı
  • YouTube videolarının görüntülenme miktarı
  • Sosyal paylaşım miktarları
  • Facebook veya Twitter sayfalarındaki etkileşim seviyeleri

Popüler bir adresin yukarıdaki verilerine göz atmanız durumunda onun popülerlik durumunu kolayca anlayabilirsiniz.

İnsanlar yorum yapmayı sevmedikleri için bir miktar yorum almış yazılara göz atarak dahi sitenin trafik açısından ne durumda olduğunu görebilirsiniz. Bir sitede yorumlar varsa site epey aktif ve etkileşimli kullanıcılara sahip demektir. Yine de yorumları gözden geçirerek onların istenmeyen türde yorum olup olmadığını iyi incelemelisiniz.

Sosyal paylaşımlar yine yüksek miktarda trafiğin varlığını göstermektedir. Ahrefs’in Site Explorer aracından faydalanarak bu tür verilere doğrudan ulaşabilmeniz mümkündür. Benzer durum sitenin sosyal sayfaları için de geçerlidir. Sosyal profillerde beğeni ve takipçi miktarı her şeyi anlatabilecektir. Aynı zamanda varsa sitenin YouTube kanalını da inceleyebilirsiniz. Burada yer alan veriler de size sitenin popülerliği konusunda bilgi verecektir.

Kısaca özetlemek gerekirse bir sitenin trafik verilerini çeşitli araçlardan yararlanarak görebilmek mümkündür. Ancak araçlardan faydalanmak demek verilerin güvenirliği konusunu pek kafaya takmamak anlamına gelecektir. Her zaman doğrudan bilgi istemek çok daha mantıklı olacaktır. Ayrıca bazı araçların verileri gereğinden fazla yüksek veya gereğinden az göstereceğini unutmamalısınız.

5 Yorum

  1. Yazılarınız çok kaliteli. Her sitenin yazmadıklarını yazıyorsunuz. Hiç yorum atılmaması bayağı bir ilginç Başarılarınızın devamını dilerim.

  2. Bir öğrenirken öğretenlere, bir de bildiklerini böyle güzel bir şekilde sunanlara saygı duyuyorum. Piyasada iki hafta aralıkla söylediği birbirini tutmayan insanlar var. Emeğiniz ve değerli bilgileriniz için teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba