fbpx
SEO

Unutulması Gereken 11 SEO Efsanesi

Zaman geçse bile hala SEO konusunda çeşitli efsaneler etrafta dolanmaktadır. Artık bu efsaneleri geride bırakmanın zamanı geldi. SEO konusunda acemi veya uzman bir isim olabilirsiniz fakat bu efsaneleri okumak ve öğrenmek keyif verici olacaktır. Bu efsaneler hakkında bilgi edinmek ve gerçekten bunların doğru olup olmadığını araştırmak size çok şey öğretebilir. Not defterinize yeni SEO efsaneleri eklemeye hazır mısınız?

1. SEO Artık Bitti

SEO ile ilgili efsanelerden en sık duyulanı budur. Bu efsane oldukça yaygındır ve her toplulukta kendisine yer bulabilir. SEO çalışmalarının artık işe yaramadığını düşünüyorsanız veya bu konuda karamsar biriyseniz diğer efsanelere inanmamak konusunda tereddüt yaşayabilirsiniz.

seo-olduOkumaya devam ederek daha fazla bilgi edinebileceksiniz. Fakat arama motorlarının ve algoritmalarının yakın zamanda ortadan kalkacağı falan yoktur. Bu nedenle SEO çalışmalarına önem vermeye devam etmeli, arama görünürlüğünü ve site trafiğini kontrol etmeye devam etmelisiniz.

2. SEO Doğru Anahtar Kelimeleri Kullanmaktır

Önceki yıllarda anahtar kelime yoğunluğunun iyi bir SEO taktiği olduğu düşünülmekteydi. Arama motorları zaman içerisinde değişti ve gelişti. Bu gelişim ve değişim uyguladığımız SEO stratejilerine doğrudan etki etti. Anahtar kelimeler hala iyileştirme çalışmalarımızın önemli bir parçasıdır ama artık içeriğe ve onun uygunluğuna daha fazla odaklanmak gerekmektedir.

RankBrain gibi bir niteliğin gelişi uygunluk konusuna ağırlık verilmesini zorunlu kılmıştır. Sayfaların içerik açısından taranması ve kullanıcı deneyimini ön plana çıkartmak artık anahtar kelimelere odaklanmaktan çok daha önemlidir. Artık anahtar kelime dolu alakasız başlıklara değil içeriğin anlamına değer vermelisiniz.

3. SEO 1. Sırada Yer Almaktadır

Birçok SEO uzmanı markanızı belirli bir ücret karşılığında arama motoru sonuç sayfasında ilk sıraya getireceğinin sözünü verir. Bu söz verildikten sonra tüm çalışmalar verdikleri sözü yerine getirmeye yönelik yapılmaya devam eder. SEO stratejisi böyle bir şey değildir.

seo-birinci-sirada-olmak-degildirSEO stratejisi trafiği yükseltmek, etkileşimi güçlendirmek ve dönüşümler elde ederek başarıya ulaşmaktır. Sadece arama motorunda 1. sıraya yerleşmekle bunları gerçekleştirmek mümkün değildir. Arama motoru sonuç sayfasında ilk sırayı almak size trafik getirebilir ama bu trafiği değerlendirmeyi başaramıyorsanız pek bir anlamı olmayacaktır.

Örneğin bazı durumlarda ilk sırayı alsanız bile iyi bir biçimde oluşturulmamış olan Snippet unsurları trafik almanıza engel olabilir. Bazı durumlarda ikinci veya üçüncü sırada olsanız bile iyi bir Snippet tüm trafiği elde etmenize yardımcı olabilir. Sadece ilk sırayı elde etmekle SEO konusunda başarılı olamazsınız.

4. Sayfa Sayısının Fazlalığı Sıralamayı Etkiler

Nicelik değil nitelik önemlidir. SEO stratejisi açısından niceliği niteliğe tercih ederseniz hata yaparsınız. Dilediğiniz kadar sayfa oluşturabileceğinizi unutmamalısınız. Bu sayfaların sitenize değer katacağına inanırsanız oluşturmaya devam edebilirsiniz ama sitenize değer katmayacak sayfaları oluşturmanın bir anlamı yoktur. Her sayfanın dizine ekleneceğinin garantisi yoktur. Her sayfanın kaliteli olma olasılığı yoktur. Arama görünürlüğü konusunda size katkı sağlayacak sayfalar oluşturmak her şeyden daha değerlidir.

5. Resimleri İyileştirmenin Gerekli Olmaması

Görsel içerikler artış gösterdikçe iyileştirmeler çok daha önemli olur. İyileştirmeler kolay yapılabilir ve içerik oluştururken bunları yapmayı ihmal etmemeliyiz. Arama motorları görselleri doğrudan okuyamazlar. Bunun için görselleri onlara görünür yapabilmek için doğru tanımlamaları girmeliyiz. Google tanımlayıcı başlıklar ve alt metinleri kullanmamızı tavsiye etmektedir. Bu noktalarda anahtar kelimelere yer vermek iyi bir iş çıkartmanızı sağlayacaktır.

Başlık, alt metin ve açıklama kısımlarını doldurmak resimleri tanımlamak için kritik öneme sahip unsurlardır. Bunların hepsi arama motorlarında görsellerin gözükme olasılığını yükseltecektir. Bununla birlikte özgün resimlerin gözükme olasılığının sıkıcı basmakalıp resimlerden daha yüksek olduğu unutulmamalıdır.

6. Mobil İyileştirmelerin Gereksizliği

Mobil iyileştirmeleri gerçekten gereksiz buluyor musunuz? Google, sitelerin mobil uyumlu olmasını resmi olarak açıklamasına rağmen siz hala bu konuda mobil uyumluluğu önemsiz buluyorsanız bize siz bilirsiniz demek düşer. Ancak şunu unutmayın: Mobil uyumluluk önemli sıralama faktörlerinden birisidir.

İnsanlar artık cep telefonlarından aramalar yapmakta ve siteleri ziyaret etmektedirler. Artık bilgisayarlardan daha çok mobil telefonlarda aramalar yapılmaktadır. Potansiyel müşterileriniz telefonlardan siteye giriş yapıyorlarsa ve siteniz mobilde kullanışlı değilse siteyi anında terk etmeyi düşüneceklerdir.

Bu tür durumlarda potansiyel müşterileri kaçırmak istemiyorsanız sitenizin mobil ekranlarda doğru gözükmesini sağlamalısınız. Bunu yapabilmek için atmanız gereken ilk adım site performansını gözden geçirmektir. Mobil iyileştirme tamamen kullanıcı deneyimiyle ilgili olduğundan sayfa tasarımı, esneklik, tıklama miktarı, site hızı ve ekran boyutu gibi pek çok etkeni göz önünde bulundurmalısınız.

Bunun yanında artık AMP sayfalarını unutmamak gerekir. Google’ın siteleri mobilde hızlı bir biçimde sunmak için geliştirdiği bu program artık AMP sayfalarının arama motoru sayfasında gözükmesini mümkün kılmaktadır. Bu nedenle kullanıcı deneyimi açısından değerli olan bu sayfaları yakından takip etmelisiniz.

7. SEO Çalışmalarının İşe Yaramaması

SEO çalışmalarının sizin için işe yaramadığını düşünüyorsanız o zaman SEO hakkında daha fazla bilgi edinmelisiniz veya bu konuda çalıştığınız ekibi değiştirmelisiniz. SEO bir sefer yapılan ve tüm problemleri ortadan kaldıran bir yaklaşım değildir. Arama motoru sonuç sayfasında sitenizi ilk sıraya çıkartmak en büyük öncelikler arasında yer alıyor gibi gözükse bile gelişimi sürekli takip etmek ve etkinliği ölçümlemek önemlidir.

Siteler ve arama motorları sürekli olarak değişim gösterdikleri için arama görünürlüğünü iyileştirmek için devamlı olarak çalışmaları sürdürmek önemlidir. Geçmişte SEO çalışmalarının sizin için bir işe yaramadığını düşünüyorsanız şimdi tekrardan işe koyulabilirsiniz. Süreci iyi anlamalı, gelişimi takip etmeli ve özellikle arama motorlarının çalışma biçimlerini iyi anlamalısınız.

8. Link Oluşturma Artık Bitti

Link oluşturma ayrı ayrı zaman dilimlerinde sürekli olarak ölü bir strateji olarak görülmüştür. Her ne kadar böyle düşünülse bile hala etkisini göstermektedir. Zaman içerisinde değişen yapılarına rağmen arama motorları linkleri önemli bulmaya devam etmektedir. Linkler bir sitenin varlığını güçlendirmek için kullanılabilecek ideal unsurlardır.backlink-zararlidir-backlink-bittiArtık eskisi kadar etkin olmasalar bile link oluşturma önemini korumaya devam etmektedir. Sadece kullanım şekli eskiye göre biraz daha farklıdır ve bunu iyi bilmek gerekir. Bir link oluşturma stratejisi zaman alıcı bir iş gibi gözükebilir ama sonunda sizi ödüllendirebilecek önemli bir stratejidir. Linklerin sıralamada etkisinin olduğu unutulmaması gereken bir gerçektir.

Link oluşturma yöntemlerinin en önemlisi içeriğe dayalı link oluşturmaktır. Bu link oluşturmalar tanıtım veya ziyaretçi yazarlık şeklinde görülebilir. Önemli olan husus kuşkusuz alınan linklerin kaliteli olmasıdır.

9. Sosyal Medyanın SEO Çalışmalarına Etki Etmemesi

Sosyal medya ve SEO arasında bir bağ olmadığını söylemek oldukça kolaydır. Sosyal trafik değerlerinin arama motorları sonuç sayfasına etkileri düşüktür ama mevcut varlığınızı güçlendirebilecek niteliklere sahiptir. Sosyal medya kullanımı arttıkça birbirinden farklı ortamlarda yüksek otoritelere sahip olmak arama motorlarının sizi daha kolay keşfetmesini sağlayabilir. Bu açıdan sosyal medyanın etkili bir link oluşturma ve trafik yükseltme taktiği olduğundan söz edilebilir.

Sosyal medya pazarlamacılığı sitenizin görünürlüğünü yükseltir ve arama motorları tarafından daha kolay bulunabilmesini sağlar. Google+ servisinin Google tarafından nasıl değerlendirildiğini bir düşünün veya atılan tweetlerin marka bilinirliğini nasıl yükselttiğini gözden geçirin. Her ne kadar sosyal varlığın yükseltilmesinin SEO konusunda kesin bir katkı sunacağını beklemek yanlış olsa bile çoğu zaman sosyal medya ve SEO çalışmaları arasında markanızı değerli kılabilecek bir bağın bulunduğu doğrudur.

10. Yerel SEO Çalışmalarının Herkese Uygun Olmaması

Yerel SEO yıllar içerisinde önem kazanan çalışmalardan oluşmaktadır. Ancak herkes bunun önemini tam olarak kavrayabilmiş değil. Yerel SEO çalışmalarından faydalanmak için yerel bir mağazanızın olmasına gerek yoktur. Birkaç basit adımda yerel SEO çalışmalarından fayda görebilir ve yerel anlamda görünümünüzü iyileştirebilirsiniz.

Mutlaka incelemeniz gereken yerel SEO önerileri: ayhankaraman.com/yerel-seo
  • Firmanız Google Business’ta kayıtlı mı?
  • Gelen değerlendirmelere yeteri kadar ilgi gösteriyor musunuz?
  • Müşteri hizmetlerinizden müşterileriniz memnun mu?
  • Mevcut hedef kitlenize doğru bilgiler ulaştırıyor musunuz?
  • Mobil müşterilere odaklanarak çalışmalarınızı çeşitlendiriyor musunuz?

Google My Business bilgileri, doğru konum verileri, pozitif müşteri hizmetleri değerlendirmeleri ve geleneksel SEO taktikleri ile yerel anlamda iyi sıralamalara sahip olabilmeniz mümkündür.

11. SEO Konusunu Bir Kenara Bırakıp İçerik Oluşturmak

Aşırı kaliteli içeriğin SEO çalışmalarının gösterdiği etkiden daha değerli olduğunu dile getiren pek çok kişiyle karşılaşabilirsiniz. İçerik kalitesinin önemli olduğu bilinen bir gerçektir ancak onu iyileştirmez ve tanıtmazsanız başkalarına ulaştırma konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

İçerik kraldır klişesi her zaman etkili olabilir ama tek başına trafik ve arama görünürlüğü sağlama konusunda etkisizdir.

SEO çalışmaları kapsamında neler yapacağımızı düşündüğümüz bugünlerde artık bu efsaneleri geride bırakmak gerekmektedir. SEO artık bitti demekle bitmeyeceğini kabul edip bu çalışmalardan maksimum verim almaya özen göstererek markanızı büyütmelisiniz.

Not: İçerik searchenginewatch.com kaynağına aittir.

11 Yorum

  1. Sorum 8. Madde ile ilgili. Tanıtım yazısı alırken genellikle aynı sireye 3 farklı link alınıyor. Burada nasıl bir strateji izlenmeli?

  2. Hocam yazınız için teşekkür ederim.
    Birinci sayfada ve üst sıralarda çıkan bazı siteleri incelediğimde içeriğinde boş linkler verildiğini görüyorum. Bunun seo için ne gibi bir katkısı vardır acaba?

  3. Hocam resimlerle ilgili bir soru sormak istiyorum.
    Resim iyileştirmeleri sonrasında, arama sonuçlarında sitemiz sadece görsel aramalarda mı görüntülenir yoksa bütün arama sonuçlarına etkisi var mıdır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba