fbpx
SEO

Kapsamlı Hreflang Rehberi

Hreflang etiketleri farklı dillerde benzer içeriklere sahip olan siteler için teknik bir çözümdür. Çok dilli sitenin sahibi arama motorlarının insanlara doğru içerikleri göndermelerini istemektedir. Hollandalı bir kullanıcıysanız, sıralama elde eden sayfanız İngilizce ama bu sayfanın aynı zamanda Felemenkçe versiyonu varsa bunu değerlendirmeyi düşünebilirsiniz. Google’ın Hollandalı kullanıcıya Felemenkçe olan sayfayı göstermesini isteyebilirsiniz. Hreflang etiketi bu problemi ortadan kaldırmak için geliştirilmiştir.

Bu kapsamlı yazının içerisinde şunları bulabileceksiniz:

  • Hreflang etiketinin ne için kullanıldığı
  • Hreflang etiketinin SEO açısından faydaları
  • Hreflang etiketinin ne olduğu
  • Hreflang etiketiyle ne elde edildiği
  • Hreflang etiketini kullanılıp kullanılmama durumu
  • Almanız gereken yapısal kararlar
  • Hreflang etiketi hakkında bilmeniz gereken temek fikirler
  • Almanız gereken uygulama kararları
  • x-default ve rel=”canonical” gibi diğer teknik unsurlar
  • Uygulamalarınızı geliştirip test ederken kullanılması gereken araçlar
  • Uygulamalarınızın çalıştığından emin olma durumu

Hreflang etiketleri arama motorları söz konusu olduğunda uygulanması en zor etiketlerden birisidir. Bunu doğru uygulamak güçtür ve zaman gerektirir. Bu rehberin amacı en sık yaşanan hatalara düşmeden herflang etiketinin işlevselliğini sağlamaktır.

hreflang rehberi

Hreflang Etiketi Ne İçin Kullanılır?

Hreflang etiketleri aynı anlama gelen ama farklı dilleri veya bölgeleri hedefleyen sayfaları biçimlendirmek için kullanılmaktadır. Hreflang etiketini uygulamanın birkaç farklı yöntemi vardır:

  • Bölgesel varyasyonlara bağlı olarak en-us veya en-gb şeklinde içeriği düzenlemek.
  • Farklı dillere bağlı olarak en, tr ve fr gibi içeriği düzenlemek.
  • Bölgesel varyasyonlardan ve farklı dil kombinasyonlarından oluşacak şekilde içeriği düzenlemek.

Hreflang etiketleri aynı dili kullanan farklı pazarları hedeflemek için sıkça kullanılmaktadır. Özellikle ABD ve İngiltere pazarlarını veya Almanya ve Avusturya pazarlarını hedefleyen kişiler bu etiketi kullanarak çözüm yoluna gitmektedir.

Hreflang Etiketinin SEO Açısından Faydaları Nelerdir?

Hreflang konusunu neden önemsemelisiniz? Hreflang etiketinin sunduğu SEO faydaları nelerdir? SEO bakış açısıyla yaklaştığınız zaman bu etiketi uygulamanızı gerektirecek birkaç neden bulunmaktadır.

İlk olarak belirli dil ve konuma göre optimize edilmiş sayfalara sahipseniz kullanıcıların bu sayfalara ulaşmasını isteyebilirsiniz. Doğru dil ve konum ile yapılandırılmış olan sayfalarda yer alan bilgiler kullanıcı deneyimi açısından son derece önemlidir. Bu sayede daha düşük hemen çıkma oranına sahip olabilirsiniz. Hemen çıkma oranınız daha düşük olursa sıralamanız daha iyi olacaktır.

Hreflang etiketini kullanmanız durumunda kopya içerik problemini önlemiş olursunuz. İngilizce dilinde İngiltere, ABD ve Avustralya gibi ülkeleri hedefleyen farklı sayfalara ama aynı içeriğe sahipseniz bu durumda kopya içerik problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Hreflang olmadığı sürece Google bu sayfaları kopya olarak değerlendirecektir. Hreflang sayesinde arama motorlarına içeriğin aynı olduğunu ama farklı insanları hedeflediğini bildirmiş olursunuz.

Hreflang Nedir?

Hreflang bir koddur ve bu kodu arama motorlarına üç farklı yoldan gösterme şansınız vardır. Bu kodu kullanarak sitenizde yer alan ve aynı içeriğe sahip tüm farklı URL’leri spesifik olarak nitelendirebilirsiniz. Bu URL’ler aynı içeriğe sahip olsalar bile farklı dili ve farklı bölgeleri hedeflediklerinden farklı gibi görüneceklerdir.

Hreflang Etiketiyle Ne Elde Edilmektedir?

Hreflang etiketi Google ve Yandex tarafından desteklenmektedir. Bing bu etiketi doğrudan desteklememekte ama farklı dil meta etiketlerini desteklemektedir.

Kapsamlı hreflang uygulamasında her URL var olan diğer varyasyonları belirtmektedir. Bir kullanıcı arama yaptığı zaman Google aşağıdaki süreci uygulamaya koymaktadır:

  1. Bir URL’yi sıralamak için harekete geçer.
  2. Bu URL’nni farklı hreflang varyasyonlarının olup olmadığını kontrol eder.
  3. Aramayı yapan kişiye kendisine uygun olan URL’yi sonuç olarak getirir.

Kullanıcının mevcut konumu ve dil ayarları en uygun URL’nin bulunmasına yardımcı olmaktadır. Bir kullanıcı tarayıcısında farklı dil ayarlarına sahip olabilmektedir. Örneğin Türkçe, İngilizce ve Almanca gibi üç farklı dili kullanıyor olabilirsiniz. Ayarlarda yer alan dillerin önem sıralamasına göre size sunulan sonuçların değişiklik göstereceğini bilmelisin.

Hreflang Etiketini Kullanmalı mısınız?

Hreflang etiketini nereye eklemeniz gerektiğini bilmiyorsanız ilk olarak ana sayfaya ekleyebilirsiniz. Bu sayede marka adınız ile arama yapan insanların doğru sayfaya çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bu uygulamayı gerçekleştirmek oldukça kolaydır. Üstelik bu şekilde trafik büyük bir kısmını yakalamayı başarabilirsiniz.

Hreflang etiketinin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını öğrenmiş durumdasınız. Bu etiketi kullanıp kullanmamaya karar verebilmek için aşağıdaki iki maddeyi gözden geçirmelisiniz:

  • Birbirinden farklı dillerde aynı içeriğe sahipseniz.
  • Aynı dilde farklı coğrafyaları hedefleyen içeriklere sahipseniz.

İçeriği bir alan adında veya birden fazla alan adında kullanıp kullanmamış olmanız önemli değildir. Aynı alan adında link varyasyonları oluşturabilir ama aynı zamanda alan adları arasında bağlantı kurabilirsiniz.

Hreflang Etiketi İçin Yapısal Uygulama Kararları

Hreflang etiketini uygularken önemli olan bir şey vardır: çok spesifik hareket etmenize gerek yoktur. Üç farklı sayfaya sahip olduğunuzu düşünün:

  • İngilizce
  • İngilizce, Avustralya’yı hedefleyen
  • İngilizce, ABD’yi hedefleyen

Bu sayfalar için üç farklı herflang niteliği kullanabilmeniz mümkündür:

  • en, İngilizce konuşan kişileri hedefler
  • en-au, Avustralya’da İngilizce konuşan kişileri hedefler
  • en-us, ABD’de İngilizce konuşan kişileri hedefler

Ancak bunların hangisinin İskoçya’da İngilizce konuşan kişileri hedefleyeceğini iyi bilmelisiniz. İlk seçenek bunun için en ideal seçenektir. İngilizce arama yapan kişilerin en-au veya en-us ile eşleşmesine gerek yoktur. Bu nedenle söz konusu niteliği en olarak yazmak çok daha doğrudur. Pek çok koşulda sadece dili spesifik olarak belirtmek en doğru seçenektir.

Bu tür linkler oluşturduğunuz zaman en spesifik olanın kazanacağını bilmelisiniz. Arama motorlarının bu linkleri değerlendirme sırasının bir önemi yoktur. Çünkü arama motorları her zaman en spesifik olandan en az spesifik olana doğru ilerlemektedir.

hreflang nedir

Teknik Uygulamalar – Temel Bilgiler

Hangi tür uygulamayı seçerseniz seçin her zaman farkı yöntemler deneme fırsatınız olacaktır. Bu konuda üç temel kurala ayak uydurmanız gerekecektir.

1. Geçerli Hreflang Nitelikleri

Hreflang nitelikleri dili belirten bir değere sahip olmalı ve bu değer bölge ile bir araya getirilmelidir. Dil nitelikleri ISO 639-1 biçiminde yani iki harf şeklinde olmalıdır. Google bölge kodları konusunda yapılan belirli hataları görmezden gelebilmektedir. Ancak işinizi şansa bırakmamalısınız. Örneğin en-uk olarak yazılmış bir hreflang etiketinin doğrusu en-gb şeklinde olsa bile en-uk geçerli kabul edilebilmektedir. Ancak en-eu şeklinde tanımlananlar yanlıştır çünkü eu bir ülkeyi temsil etmemektedir.

Bölge seçeneği isteğe bağlıdır ve ISO 3166-1 Alpha 2 biçimde olmalıdır. Doğru bölge ve dil kodunu kullanmak için Vikipedi gibi kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Kullanıcılar bu konuda çok sık hatala yapabilmektedirler. Özellikle bölge kodu en sık yapılan hatalardan birisidir.

2. Dönen Linkler

Gelen linklerle ilgili temel kural bellidir. Hangi tür uygulamayı seçerseniz seçin her URL’nin diğer URL’lere dönüş yapması gerekmektedir. Bu linklerin standartlaştırılmış versiyonlara yönlenmesi gerekmektedir. Ne kadar fazla dile sahipseniz dönen linkleri sınırlandırma konusunda bir o kadar istekli olabilirsiniz. 80 dile hitap ediyorsanız 80 URL’ye herflang eklemelisiniz. Bunun daha kısa bir yolu yoktur.

3. Kendisine Hreflang Linki

Son kural kendi kendine oluşan linklerle ilgilidir. Belki kulağa garip gelebilir. Dönen linkler çok şaşırtıcı olabilecektir ancak onlar olmadan hreflang etiketinin uygulanması istendiği gibi çalışmayacaktır.

Teknik Uygulama Kararları

Hreflang etiketini uygulamanın üç farklı yolu vardır:

  • <head> kısmında yer alan link elementlerini kullanmak
  • HTTP başlıklarını kullanmak
  • XML site haritasını kullanmak

1. <head> Kısmında Yer Alan Link elementlerini Kullanmak

Hreflang etiketini uygulamanın ilk yolu budur. Sitenizin <head> kısmına aşağıdaki türdeki kodları ekleyerek bu uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz:

<link rel=”alternate” href=”http://example.com/” hreflang=”en” />

<link rel=”alternate” href=”http://example.com/” hreflang=”en-gb” />

<link rel=”alternate” href=”http://example.com/” hreflang=”en-au” />

Her bir varyasyonun diğer varyasyona link olarak eklenmesi gerektiğini unutmamalısınız. Bu uygulamalar sonucunda siteniz biraz yavaşlayabilecektir. 20 dile sahipseniz ve HTML link elementlerini seçerek uygulama yoluna gidecekseniz 20 link elementinin de her sayfada gözüktüğünden emin olmanız gerekmektedir. Bu her sayfa yüklemesinin 1.5KB düzeyinde olması anlamına gelecektir, kullanıcılara hitap etmeyen dillere ait linkler dahi indirilmek durumundadır. Kullandığınız içerik yönetim sistemi tüm bu linkleri çağırabilmek için farklı veritabanları kullanabilecektir. Bu biçimlendirme arama motorları için gereklidir. Bu nedenle söz konusu uygulamayı büyük siteler için gerçekleştirmeye çalışmamalısınız.

2. Hreflang HTTP Başlıklarını Kullanmak

Hreflang etiketini uygulamanın ikinci yoku HTTP başlıklarını kullanmaktır. HTPT başlıkları PDF ve diğer HTML olmayan içerikler için optimizasyon yapmanız gereken alanlardır. Link elementler HTML belgeleri için oldukça iyi bir biçimde çalışmaktadır. Bu noktada HTTP başlıklarını kullanma yoluna gidebilirsiniz:

<http://es.example.com/belge.pdf>;

rel=”alternate”; hreflang=”es”,

<http://en.example.com/belge.pdf>;

rel=”alternate”; hreflang=”en”,

<http://de.example.com/belge.pdf>;

rel=”alternate”; hreflang=”de”,

Burada temel problem çok fazla HTTP başlılığına sahip olman durumunda <head> kısmında yer alan link elementleriyle aynı sorunları yaşayacak olmandır. Her yeni talepte hepsi yeniden işleneceği için sitenizde gereksiz yük yer alabilecektir.

3. Hreflang Uygulanması İçin XML Site Haritalarını Kullanmak

Hreflang etiketinin üçüncü uygulanma yöntemi ise XML site haritası biçimlendirmesidir. XML site haritasında xhtml:link niteliğini kullanarak bu konuda bir çalışma yapabilirsiniz. <head> ve <link> elementleri kapsamında çalışma yöntemi nasıl ise bu uygulama yönteminde de benzer kurallar geçerlidir. Bu biçimlendirme yönteminde bir URL ve iki farklı dil kullanabilirsiniz.

<url>

<loc>http://www.example.com/uk/</loc>

<xhtml:link rel=”alternate” hreflang=”en” href=”http://www.example.com/” />

<xhtml:link rel=”alternate” hreflang=”en-au” href=”http://www.example.com/au/” />

<xhtml:link rel=”alternate” hreflang=”en-gb” href=”http://www.example.com/uk/” />

</url>

Kodlarda görebileceğiniz gibi üçüncü URL olarak kendine yönelme söz konusudur. Bu kodlar doğrultusunda URL’nin en-gb ve aynı zamanda diğer iki dil için optimize edildiğini görebilirsiniz. Bu nedenle diğer iki dil için gerekli olan düzenlemeler site haritasının içerisinde yer almalıdır.

<url>

<loc>http://www.example.com/</loc>

<xhtml:link rel=”alternate” hreflang=”en” href=”http://www.example.com/” />

<xhtml:link rel=”alternate” hreflang=”en-au” href=”http://www.example.com/au/” />

<xhtml:link rel=”alternate” hreflang=”en-gb” href=”http://www.example.com/uk/” />

</url>

<url>

<loc>http://www.example.com/au/</loc>

<xhtml:link rel=”alternate” hreflang=”en” href=”http://www.example.com/” />

<xhtml:link rel=”alternate” hreflang=”en-au” href=”http://www.example.com/au/” />

<xhtml:link rel=”alternate” hreflang=”en-gb” href=”http://www.example.com/uk/” />

</url>

Görebileceğiniz gibi sadece <loc> elementinin içerisinde yer alan kısımlarda basit değişiklikler yapılmış ve diğer her şey aynı bırakılmıştır. Benzer yöntemde URL’lerin her birisi kendine yönlenen şekilde ve geri dönen linkler uygun URL’lere yönlendirilmiş bir biçimdedir.

XML site haritası biçimlendirmesi biraz karmaşıktır. Her URL için farklı farklı çıktılar eklemeniz gerekmektedir. XML site haritası yönteminin en büyük artısı normal kullanıcıların bu biçimlendirme ile hiçbir ilgisinin olmamasıdır. Sayfanıza ekstra yük bindirmezsiniz ve veritabanı üzerinden ekstra veri çağırmak zorunda kalmazsınız.

XML site haritası yoluyla hreflang etiketi eklemenin bir diğer iyi yanı ise XML site haritasını değiştirmenin tüm sayfaları değiştirmekten kolay olmasıdır. Çok yüksek boyutlarda işlem hacmi gerekmediğinden XML site haritası dosyasına doğrudan erişim sağlayıp tüm adımları başarılı bir biçimde uygulayabilirsiniz.

Hreflang etiketinin uygulanması konusunda bilinmesi gereken diğer teknik yönler

Uygulama yönteminizi seçtikten sonra hesaba katmanız gereken daha farklı teknik detayların olduğunu bilmelisiniz. Üstelik bu teknik detayları uygulamaları gerçekleştirmeden önce gözden geçirmeniz gerekmektedir.

hreflang x-default

x-default özel bir hreflang niteliğidir. Bu nitelik kullanıcının belirlemiş olduğunuz hreflang linklerinden herhangi bir yerine uyum sağlamaması durumunda gideceği sayfayı belirlemek için kullanılmaktadır. Bu link elementi şu şekilde gözükmektedir:

<link rel=”alternate” href=”http://example.com/” hreflang=”x-default” />

İlk kez duyurulduğunda “uluslararası açılış sayfaları” için kullanılmaktaydı. Bu sayfalarda kullanıcılar konumlarına uygun noktalara gönderilmektedir. Ancak hreflang açısından bu nitelik “hepsini yakala” yaklaşımını uygulamaktadır. Bu niteliğe sahip sayfa herhangi bir konum ve dil ile eşleşmemiş olan kullanıcıların gönderildiği nokta durumundadır.

Almanca üzerinden bir örnek vermek gerekirse İngilizce arama yapan kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayacak bir sayfaya sahip değildir. Bu noktada x-default devreye girmektedir. Biçimlendirmeye dört farklı link eklemeniz gerekmektedir:

  • de
  • de-at
  • de-ch
  • x-default

Bu örnekte x-default ile de niteliğinin yer aldığı link aynı yere çıkmaktadır. Burada de linkini ortadan kaldırmak doğru değildir. Teknik olarak aynı sonucu verseler dahi bu linki ortadan kaldırmayı düşünmemelisiniz. Uzun vadede bu niteliğin yer alması gereklidir çünkü kodun daha kolay bir biçimde okunmasına yardımcı olacaktır.

hreflang ve rel=canonical

rel=”alternate” hreflang=”x” biçimlendirmesi ve rel=”canonical” bir arada kullanılabilmektedir. Her dilin kendisine yönelen bir rel=”canonical” linkinin olması gerekmektedir. İlk örnekten anlayabileceğiniz gibi ana sayfa ele alınmıştır:

<link rel=”canonical” href=”http://example.com/”>

<link rel=”alternate” href=”http://example.com/” hreflang=”en” />

<link rel=”alternate” href=”http://example.com/en-gb/” hreflang=”en-gb” />

<link rel=”alternate” href=”http://example.com/en-au/” hreflang=”en-au” />

Eğer en-gb sayfasında yer alıyorsanız standartlaştırılmış kısım şu şekilde değişecektir:

<link rel=”canonical” href=”http://example.com/en-gb/”>

<link rel=”alternate” href=”http://example.com/” hreflang=”en” />

<link rel=”alternate” href=”http://example.com/en-gb/” hreflang=”en-gb” />

<link rel=”alternate” href=”http://example.com/en-au/” hreflang=”en-au” />

Standartlaştırma uygulaması yaparken hata yapmamaya çalışmalısınız. Eğer en-gb sayfasında http://example.com/ sayfasını seçerseniz uygulamayı yanlış yapmış olursunuz. Hreflang linklerinin URL’lerin doğru standart versiyonlarına yönlendirilmesi gerekmektedir.

Hreflang Etiketini Uygularken Kullanılabilecek Araçlar

Bu noktaya kadar gelmiş durumdaysanız tüm bu çalışmaların zor olduğunu düşünebilirsiniz. İlk başta bunun böyle olması normaldir. Eğer kod bilgisine sahip değilseniz bu durumda işinizi kolaylaştıracak birkaç araçtan faydalanabilirsiniz.

hreflang etiket oluşturucu

Aleyda Solis, hreflang konusunda çok kullanışlı bilgiler sunan bir isimdir. Onun geliştirmiş olduğu hreflang tag generator isimli araçtan faydalanarak hızlı bir biçimde link elementleri oluşturabilirsiniz. Uygulama konusunda çok fazla bilginiz yoksa bu araç size çeşitli örneklerle yardımcı olabilecektir.

hreflang XML sitemap generator

The Media Flow tarafından geliştirilen hreflang XML sitemap generator aracı fazlasıyla kullanışlıdır. Her dil için gerekli URL’leri bir CSV dosyasına ekleyebilir ardından bu araçtan faydalanarak XML site haritası oluşturabilirsiniz. Site haritası çözümünü kullanarak hreflang etiketini uygulamak istiyorsanız bu son derece kullanışlı bir yöntemdir.

Oluşturacağınız CSV dosyasında her sütunda bir dile yer vermelisiniz. Eğer varsayılan x-default URL niteliğini kullanmak istiyorsanız x-default adını taşıyan bir sütun oluşturmanız yeterli olacaktır.

hreflang tag validator

Biçimlendirmeleri sitenize uyguladıktan sonra onların doğru çalıştığından emin olmak için onaylama yoluna gitmelisiniz. Eğer <head> kısmındaki link elementlerini seçerseniz kullanabileceğiniz çok farklı kontrol aracı olacaktır. En önemlisi ise DejanSEO tarafından geliştirilmiş olan flang aracıdır.

Site haritası yolunu tercih ettiyseniz bu konuda bir kontrol aracı bulamayacağınızı bilmelisiniz.

Herflang etiketinin çalıştığından emin olmak

Hreflang etiketlerinin doğru bir biçimde çalışmasını sağlayabilirseniz bu noktadan sonra kontrol sürecine geçmelisiniz. Düzenli olarak uyguladığınız tüm değişiklikleri gözden geçirerek doğru olduklarından emin olmalısınız.

Sitenizde içerik ile ilgilenen kişilerin hreflang konusunda doğru adımlar attığından emin olmalısınız. Hreflang etiketi uygulamalarını bozacak adımların atılmamasına dikkat etmelisiniz. Bu konuda iki şey oldukça önemlidir:

  1. Bir sayfa silindiği zaman o sayfaya karşılık gelen kısımları güncellemeyi unutmamalısınız.
  2. Bir sayfa yönlendirildiği zaman hreflang URL’lerini değiştirmeyi unutmamalısınız.

Bunları yapıp düzenli olarak denetim gerçekleştirirseniz herhangi bir problem yaşamazsınız.

Hreflang etiketini doğru bir biçimde uygulamak gerçekten zordur. Standartları olan bu etiketin her yönünü düşünerek hareket etmelisiniz. Bu rehber size bu konuda yardımcı olacaktır. En iyi çözümlerin yer aldığı bu rehber sayesinde sitenizde yer alan hreflang etiketlerinin doğru bir biçimde çalıştığından emin olabilirsiniz.

Daha fazla SEO içeriği için hemen ayhankaraman.com/seo bağlantısını ziyaret et hemen web sitenin SEO çalışmalarını iyileştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba