fbpx
Mobil SEOSEO

Mobil SEO: Site Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?

Mobilin önemini artık konuşmaya pek gerek yok. Mobil öncelikli dizine eklenme artık arama motorlarının en önemli tavırlarından bir tanesi olmakla beraber her geçen yıl mobil trafik masaüstü trafiğine göre hızlıca artış göstermektedir. Bu nedenle artık mobil iyileştirmeler SEO stratejinizin vazgeçilmez parçalarından birisi olmalıdır. Google’ın mobil dostu testinin ötesine geçerek artık daha fazlasını yapmaya çalışmalısınız.

En iyi şekilde optimize edilmiş siteye sahip olmak adına tüm faktörlere bir şekilde değinmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Bunun için sitenizde kapsamlı bir mobil SEO değerlendirmesi gerçekleştirmelisiniz. Bu pek uzun olmayan yazıda ise kapsamlı mobil SEO değerlendirmesinin kilit noktalarına değinilecektir. Bu sayede anahtar kelimeler, kullanıcı deneyimi, içerik ve kullanılacak araçlar gibi pek çok detayı öğrenebileceksiniz.

Mobil Anahtar Kelime Stratejisi

Mobil aramaların doğası gereği kullanıcılar burada masaüstü cihazlardan yapılan aramalardan çok daha farklı aramalar gerçekleştirmektedirler. Bir sorguyu girerken arama sorguları kısa olmakta, daha az kelime içermektedir. Mobilde temel kriter hızlı ve erişilebilir olmaktadır.

Uzun sorguların yerine kısa sorguların tercih edilmesine ek olarak yerel aramalar diye bir durum ön plana çıkmaktadır. İnsanlar mobil aramaları genellikle hareket halindeyken gerçekleştirmektedirler. Bu nedenle yerel arama stratejisi gibi bir planınızın olması gerekmektedir.

Mobil aramalarda bir diğer önemli faktör sesli aramadır. Mobil cihazlarda yaşanan son teknolojik gelişmeler sesli aramanın daha sık kullanılabilir olmasını sağlamıştır. Sitenizi sesli aramaya uyumlu hale getirmek artık herhangi bir SEO stratejisinin içerisinde yer almak durumundadır.

Her ne kadar mobil aramalarda kısa terimler kullanılmakta olsa bile sesli aramalar için aynı durum geçerli değildir. Sesli aramalar konuşma diliyle yapılır ve genelde uzun olurlar. Mobil arama dünyasında varlık gösterebilmek istiyorsanız bu durumu da göz önünde bulundurmalısınız.

Mobil aramalara ait anahtar kelimelere Google Arama Konsolu üzerinden erişebilmeniz mümkündür. Arama Analizi kısmında cihazlardan mobili seçerseniz bu verilere kolayca erişebilirsiniz. Arama Konsolu verileri asla kapsamlı olmazlar ancak burada yer alan verileri kullanarak araştırma aşamasında işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Google Arama Konsolu

Google Arama Konsolu SEO stratejileriniz kapsamında kullanmanız gereken en önemli araçlardan birisidir. Bu aracın içerisinde yer alan özelliklerin her birisi size çok farklı konularda veriler sunabilecektir.

  • Tarama Hataları kısmında yer alan Akıllı Telefon seçeneğinden mobil tarama hatalarına ulaşabilmeniz mümkündür.
  • Google Gibi Getir kısmından yararlanarak sayfalarınızı Google Gibi Getir diyerek hızlı bir biçimde dizine ekleyebilirsiniz.
  • Arama motoru tarayıcılarının sitenizi görüntüleme biçimlerine göz atarak sahip olduğunuz hataları tespit edebilir ve düzeltebilirsiniz.
  • Mobil Kullanılabilirlik raporuna göz atarak hangi sayfanın mobilde kullanılabilirlik problemine sahip olduğunu gözden geçirebilirsiniz.

Sitenize ait XML site haritasını mobil için ayrı olarak girmenize belirli koşullarda gerek yoktur. Siteniz duyarlı tasarıma sahipse bu durumda site haritasını ayrı olarak girmenize gerek yoktur. Eğer masaüstü ile mobil siteniz ayrı tasarımlara sahipse bu durumda mobil XML site haritasını da Google’a göndermelisiniz. Bunu yapmadan önce sitenizde yer alan yönlendirmelerin istenildiği şekilde çalıştığından emin olmalısınız. Eğer etkili bir SEO stratejisi ortaya koymak istiyorsanız her zaman duyarlı tasarım kullanmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Mobilde Site Hızı

Site hızının önemli olduğunu söylemezsek kesinlikle bir şeyler eksik kalacaktır. Özellikle mobil söz konusu olduğunda hız fazlasıyla önemlidir. Özellikçe güç tüketimi ve bağlantı hızı gibi etkenler göz önünde bulundurulduğu zaman bunun değeri daha iyi anlaşılmaktadır.

Sitenizin mobil hızını kontrol etmek için ilk durağınız Google’ın PageSpeed Insights sayfası olmalıdır. Burada sitenizin hızını iyileştirmek için çeşitli öneriler bulabilirsiniz. Sitenizin ana görünümünden herhangi bir kayıp vermeden buradaki önerileri göz önünde bulundurmaya çalışmalısınız.

Mobil site hızınız baş ağrıtıcı derecede yer alıyorsa bu durumda sitenize bir AMP eklentisi eklemeyi düşünebilirsiniz. Hızlandırılmış Mobil Sayfalar anlamına gelen bu teknoloji Google ve Twitter’ın ortak çabasıyla geliştirilmiştir ve hedef mobilde sayfaların hızlı bir biçimde kullanıcıya sunulmasıdır.

Tasarım ve Kullanıcı Deneyimi

Sitenize duyarlı bir tasarım eklemek çeşitli cihaz türleri kapsamında en iyi kullanıcı deneyimini sunmak için gereklidir. İlk önceliğiniz mobil öncelikli tasarım olmalıdır. Artık kullanıcıların çok büyük bir bölümü sitenize mobil cihazlardan gelecek olduğundan önceliğiniz her zaman bu olmalıdır.

Mobil dostu kullanıcı deneyimi sunabilmek için çok farklı faktörü göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bunun için ilk adım olarak aşağıdaki kontrol listesini göz önünde bulundurmalısınız.

  • Sitede gezintiyi olabildiğince yenilikçi ve akıcı hale getirmelisiniz. Bunu yaparken kullanıcının parmak büyüklüğünü hesaba katmalısınız ve her zaman kullanıcıları büyük parmaklı düşünerek hareket etmelisiniz.
  • Mobilde ekranın üst kısmında yer alan içeriği kontrol etmelisiniz. En önemli elementlerin burada yer aldığından emin olmalısınız.
  • Mobilde açılır pencerelere asla yer vermemelisiniz. Bunların kapatılması oldukça zordur, kullanıcının sinirlerini bozabilmektedir ve aynı zamanda sitenizi yavaşlatmaktadırlar.
  • Sitenizde hiçbir şekilde Flash kullanmamaya çalışmalısınız. Çünkü Flash sitenizde yüklenme problemleri çıkartabilmektedir.
  • Sitenizde yer alan videoların duyarlı olduğundan ve her cihazın ekranına uyum sağladığından emin olmalısınız. Bunun için HTML5 video oynatıcısı kullanmalısınız. Böylece videoların sitenizde daha kolay işlemesini sağlayabilirsiniz.
  • Mobil ve masaüstü tasarımları gözden geçirerek tasarımların eşleşiyor olduğundan emin olmalısınız.

Son olarak her zaman test etmelisiniz. Sadece iPhone cihazınızdan veya Android cihazınızdan değil her ikisinden de test etmelisiniz. Farklı cihazlarda sitenize göz atmalısınız. Kullanıcı deneyimini ön plana çıkarmak istiyorsanız sitenizin her cihazdan doğru bir biçimde erişilebilir olduğundan emin olmalısınız.

Yazılı İçerikler

Sitenizin içerisinde ne kadar yazılı içerik yer alacağına karar vermek oldukça zordur. SEO kampanyaları kapsamında uzun içeriklerin değerli olduğunu bilmekteyiz ancak mobil kullanıcılar çok fazla uzunluğa sahip içeriklerden pek hoşlanmazlar. Bu problemi çözmek için çeşitli farklı yollar deneyebilirsiniz.

Sitenizde yer alan önemli kısımlarda az kelimeden oluşan içerikler kullanmalısınız. Uzun içerikleri her zaman blog yazılarına saklamalısınız. Sitenizde yer alan içeriklerin birbirinin kopyası olmamasına dikkat etmelisiniz. Her içerik bilgilendirici ve değerli olmalıdır. Sitenizdeki içerikler sıralama amacıyla kullanacağınız önemli metin kopyalarıdır. En önemli noktalara ilk paragrafta değinerek mobil kullanıcıları memnun etmeyi başarabilirsiniz.

Mobil söz konusu olduğunda her şey dengeyle ilgilidir. İhtiyaç duyduğunuz içerik miktarını belirlemek için sayfalarınızın hemen çıkma oranına göz atabilirsiniz. Eğer kullanıcılar sayfalarınızda yeterli miktarda vakit geçiriyorlarsa bu durumda içeriği azaltmanıza gerek yoktur. Kullanıcılar sayfalardan hızlı bir biçimde çıkıyorlarsa bu durumda sitenizde yer alan içerikleri gözden geçirmelisiniz.

Raporlama ve İzleme

Tüm dijital pazarlama kampanyalarında olduğu gibi raporlama ve izleme önemli bir süreçtir. Google Analytics verilerinizi düzenli olarak gözden geçirmeniz ve sitenize ait mobil trafiği takip etmeniz gerekmektedir. Buradan elde ettiğiniz veriler size değerlendirme çalışmalarınızda kılavuzluk edecektir. Bu veriler ışığında ihtiyaç duyduğunuz geliştirmeleri gerçekleştirebilirsiniz.

Mobil yoluyla elde ettiğiniz trafiği gözden geçirip mobil kullanıcıların davranışlarına göz atmalısınız. Nerede değerli veri varsa oraya göz atmalı ve bu verileri analiz etmelisiniz. Böylece mobil için ihtiyaç duyduğunuz değerlendirmeleri kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Mobil kullanıcılarda artış yaşanıyorsa, hemen çıkma oranlarında düşüş varsa ve beraberinde kullanıcılar daha fazla dönüşüm oranı sunuyorlarsa doğru yoldasınız demektir.

4 Yorum

  1. Aydınlatıcı bir makale. SEO stratejilerinin değişmesiyle kaliteli sitelerin daha avantajlı olduğu bir gerçek. Mobil kullanıcıların uzun içerikleri hoş degerlendirmedigini soylemissiniz. Eğitim blogumda yazılarımın 500+ kelime içermesine özen gösteriyorum. Bu da mobil için uzun bir yazı oluyor. Mobil kullanıcılar için ayrı bir post mu hazırlamak gerek?

  2. Uzun süreden beridir takip ettiğim bir blog sitesi. Açtığınız her bir konunuz sıradan bir ortaokul mezununun bile anayacağı yalın bir dili kullanmanız, gerçektende bu işin üstadı olduğunuzu gösteriyor ve yazılarında temel düzey dediğimiz yani sıfırdan başlangıç yapan bireylere göre anlayacağı bir dili kullan kişinin gerçek hayatta birebir anlatımlarınızda artık düşünemiyorum.
    Gerçektende emek verilerek, hummalı bir çalışma sergileyerek ve her bir cümleniz bir önceki ile bağlantılı bir şekilde yani hiyerarşi yapı içerisinde yazılarınıza hayranım.
    Tebrik ediyorum sizi. Bazı seo sitelerine bakınca (arama sorgusu sonuçlarında iyi bir yer edinmişlerden bahsediyorum) gerçektende dokümanları okuyunca resmen kişinin kafa patlatması gerekir anlaması için.
    Tek kelimeyle muhteşem bir web siteniz var. (İçerik – Dokümanlardan bahsediyorum)
    Başarılarınızın devamını dilerim Ayhan Hocam.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba