fbpx
Google AnalyticsSEO

Google Analytics ile SEO Çalışmalarını Takip Etmek

Sitenizin SEO çalışmalarını iyileştirmek için pek çok farklı bilgiyle karşılaşmış olabilirsiniz. Tüm bu bilgilerin işe yarayıp yaramadığını bugüne kadar hiç merak ettiniz mi? Bu merakınızı ortadan kaldırabilecek pek çok araç bulunmaktadır ancak bunların büyük bir kısmı ücretlidir. Sonuç olarak, SEO çalışmaları sitenizin trafiğini yükseltmekten çok daha ötesine geçmektedir. Yaptığınız çalışmaların sitenize ne kazandırdığını bilmek en doğal hakkınızdır ve bunu yapabilmek için Google Analytics kullanmanız yeterlidir. Bu aracı pek çok kişi kullanmaktadır ama kimse tam potansiyeline odaklanarak ondan faydalanmamaktadır. Bu yazıda Google Analytics kullanarak SEO çalışmalarınızı nasıl takip edebileceğiniz öğreneceksiniz.

Adım adım ilerleyecek olan yazının içerisinde SEO çalışmalarınızı takip etmeniz için kullanacağınız Google Analytics verilerine yer verilecektir. Bu yazının epey uzun olduğunu unutmamalısınız. Ancak sonunda elde edeceğiniz bilgiler çalışmalarınız için elde edeceğiniz en değerli bilgiler olacaktır.

Ortalama SEO Değerlerinizi Takip Etmek

Sitenizin SEO çalışmasının değerini anlamanın en iyi yollarından birisi sitenize gelen trafik miktarını incelemektir. Google Analytics’te trafik miktarınıza genel bir bakış şeklinde göz atabilirsiniz. Kitle kısmında yer alan trafik sekmesinden bu verilere ulaşabilirsiniz. Bu veriler size belirli bir süre içerisinde sitenizde olan oturum miktarını gösterecektir.

Ancak buradaki rakamların hangi kısmının SEO çalışmalarından etkilendiğini bulabilmeniz söz konusu olmayacaktır. Buradaki rakamlar sitenize gelen tüm trafik miktarını gösterecektir. Arama motorlarından gelen trafik miktarını öğrenebilmek için Google Analytics’te yer alan “organik trafik” miktarına göz atabilirsiniz.

Edinme kısmında Tüm Trafik sekmesine tıklamanız durumunda sitenize gelen trafiğin kaynağını öğrenebilirsiniz. Genellikle arama motorlarından gelen trafik ilk üçte yer almaktadır. Sitenize getirdiği trafik hacmini öğrenmek istediğiniz arama motorlarına buradan göz atabilirsiniz. Verileri daha detaylı incelemek istiyorsanız grafik görümüne göz atıp tüm trafik kaynaklarını renklendirilmiş bir biçimde gözden geçirebilirsiniz.

Grafiklerde hangi pasta payını detaylı gözden geçirmek istiyorsanız onun üzerine tıklayarak gerçek rakamları ve bu payın toplam oranını öğrenebilirsiniz. Tüm trafiğin tek bir çatı altında birleştirilmesini istiyorsanız ortalamalara göz atabilir ve yine bu ortalamaları grafik bir biçimde gözden geçirebilirsiniz.

Buna ek olarak, kampanyalar sekmesinin altında yer alan organik anahtar kelime sekmesinin bu günlerde çok işe yaramadığını söylemek gerekmektedir. Burada yer alan verilerde en çok karşınıza çıkacak olan ibare “not provided” olacaktır.

Organik Trafik SEO Çalışmalarım Hakkında Ne Anlatır?

Artık arama motorlarından ne kadar trafik aldığınızı öğrenmek için nereye bakmanız gerektiğini biliyor olmalısınız. Arama motorlarından çok fazla trafik almıyorsanız bu durumda SEO çalışmalarına daha fazla vakit ayırmanız gerektiğini bilmelisiniz. Potansiyel olarak çok fazla miktarda trafik fırsatını kaçırıyor olmalısınız.

Organik trafik miktarında düşüşler söz konuysa yine SEO çalışmalarınıza ekstra vakit ayırmanız gerekmektedir. Özellikle düşüşler çok fazlaysa çalışmalara vakit ayırmak çok daha önemli bir durumdur. Belki tarama problemi belki daha farklı bir teknik SEO problemine sahip olabilirsiniz. Yaşanan düşüş olağanüstü durumdaysa en kısa sürede Google Search Console hesabınıza giderek bu düşüşün kaynağını tespite etmelisiniz.

Organik trafik miktarında artışlar söz konusuysa çalışmaları iyi bir biçimde yapıyorsunuz demektir. Son dönemde neler yaptığınızı gözden geçirip bu artışın temel kaynağına odaklanmalısınız. Bu tür ipuçlarını yakalayarak onlardan ekstra verim almaya çalışmalısınız çünkü bu ipuçları SEO çalışmalarınızı daha etkili bir biçimde gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.

Yukarıdaki bilgiler size SEO çalışmalarınız için ortalama bilgiler verecektir. Ancak pek çok koşulda daha spesifik noktalara odaklanmayı isteyebilirsiniz. Tüm sitenin trafiğine bakmak yerine bir sayfanın veya bir yazının trafiğini incelemek isteyebilirsiniz.

Spesifik Sayfaların SEO Çalışmalarını Takip Etmek

Analizleri site genelinde değil tek tek sayfalara özel bir biçimde yapmak istiyorsanız Davranış kısmında yer alan Site İçeriği sekmesinden Tüm Sayfalar bölümüne gelmelisiniz. Burada sayfa görüntülenmeleri açısından en iyi 10 sayfanızı görebileceksiniz. Eğer bakmak istediğiniz belirli bir sayfa bulunuyorsa basit bir biçimde alan adı olmadan URL adresini arama kutusuna girmelisiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra ilgili sayfaya ait verilerin neler olduğunu görebilirsiniz. Ancak, bunların sayfa görüntülenmesi düzeyinde olduğunu unutmamalısınız. Sayfa verilerini arama motorlarından gelen trafik olarak incelemek istiyorsanız bunu yapmanın iki farklı yolu bulunmaktadır.

İlk yol veri tablolarında filtreleme yapmaktır. İkincil boyut açılır menüsüne tıklamalı ve buradan Edinme alanında yer alan Aracı seçeneğine bakabilirsiniz. Ek olarak, belirli arama motorlarına odaklanmak için Kaynak/Araç seçeneğine göz atabilirsiniz. Dilerseniz toplam ve organik trafik değerlerini satırlar halinde inceleyebilirsiniz. Böylece elinize geçen verileri çok daha detaylı bir biçimde analiz edebilirsiniz.

Verileri tablo biçiminde görebileceğiniz gibi bir pasta grafiği şeklinde de görebilirsiniz. Belirli bir sayfanın organik trafiğini toplam organik trafik miktarıyla karşılaştırarak mevcut sayfanın nasıl bir performans ortaya koyduğunu görebilirsiniz. Burada her zaman olduğu gibi yükseliş trendine odaklanmalısınız. Eğer verilerde düşüş varsa bir şeylerin yolunda gitmediğinden emin olabilirsiniz.

Verileri çok daha net bir biçimde görmek istiyorsanız arama kutusunu kullanarak “organik” filtresini aktif hale getirmelisiniz. Bu sayede her sayfanın organik trafik verilerine ulaşmayı başarabilirsiniz.

İkincil yöntem sadece organik trafiği içeren bir segment oluşturmaktır. Segmentler çok daha kullanışlı olduğundan ilk seçenek yerine bunu seçmeniz çok daha doğru olacaktır. Google Analytics size organik trafik adında önceden tanımlı olan bir segment sunmaktadır. Listeden bu segmenti seçerek arama motorlarından gelen verileri anında incelemeye başlayabilirsiniz. Davranış kısmında yer alan tüm sayfaları analiz edebileceğiniz için yine yukarı ve aşağı doğru gözüken trendleri gözden geçirmelisiniz.

Burada yer alan bilgilerin tamamının SEO çalışmalarınızı izlemeye yönelik olduğunu unutmamalısınız. Bu bilgiler size doğrudan SEO çalışmalarınızdaki problemlerle ilgili bilgi vermeyecektir. Belki birkaç sorunu tespit edebilmek mümkün olabilecektir ancak çalışmalarınızda yer alan sorunları daha net bir biçimde yakalamak istiyorsanız daha farklı niteliklere göz atmanız gerekecektir.

Hemen Çıkma Oranı

Davranış bölümünde yer alan Site İçeriği kısmından Açılış Sayfaları sekmesine girerseniz burada insanların sitenize giriş yaptıkları sayfaları görebilirsiniz. Açılış sayfaları son derece önemlidir çünkü bunlar ziyaretçilerin sitenizde gördükleri ilk sayfalardır. Bu sayfalar kelimenin tam anlamıyla sitenizin trafik kaynaklarıdır. Bu ekranda göreceğiniz en önemli ölçüm hemen çıkma oranıdır. Bu ölçümden yola çıkarak sitenizde sadece açılış sayfasından başka yere gitmemiş olan insanların yüzdesini öğrenebilirsiniz. Her ne kadar Google, Google Analytics hemen çıkma oranını bir sıralama faktörü olarak hesaba katmasa bile insanların neden geri tuşuna bastıklarını sorgulamak için buradaki verilerden yola çıkabilirsiniz. Ziyaretçilerin sitenizde daha fazla vakit geçirmesini istiyorsanız onların siteniz ile daha fazla etkileşim kurmalarını sağlamalısınız.

Hangi sayfanın en yüksek hemen çıkma oranına sahip olduğunu öğrenmek istiyorsanız Karşılaştırma görseline tıklayabilirsiniz. Buradan son sütunda bulunan hemen çıkma oranına tıklayabilirsiniz. Bu yolu takip etmeniz durumunda son ziyaret edilen sayfadan başlamak kaydıyla sitenizin ortalama hemen çıkma oranına göz atabilirsiniz. Burada kırmızı çubukla gösterilen her sayfa sitenizin ortalama değerlerinden daha düşük değerlere sahiptir. %0-10 arasındaki değerler iyi olsa bile %20-30 arasındaki değerler dikkatlice incelenmelidir. Özellikle en iyi sayfalarınız arasında bulunan sayfalarda bu tür oranlara epey dikkat etmelisiniz.

Hemen çıkma oranı son derece önemlidir çünkü bu değer elde ettiğiniz trafiğin ve sayfanızın kalitesini göstermektedir. Bu değerin SEO çalışmalarına etkisi bulunmaktadır. Eğer insanlar sitenizde yer alan bir sayfayı ziyaret ettikten kısa bir süre sonra arama motoru sonuç sayfasına geri dönüyorsa aradığını bulamamış demektir. Google bu veriyi kullanarak arama yapılan anahtar kelimeyle sayfanızın ilgisiz olduğu sonucuna varmaktadır.

Hemen çıkma oranını düşürmek için dikkate alman gereken 7 yol. Bu 7 yol sayesinde hem hemen çıkma oranınızı iyileştirecek hem de site performansının artış göstermesine katkı sağlayacaksınız. İncelemek için ayhankaraman.com/hemen-cikma-oranini-dusurmenin-7-yolu bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.

Site İçi Arama

Davranış kısmından Site Araması sekmesinde yer alan Genel Bakış bölümüne bakarak insanların site içerisinde yaptıkları aramalara ulaşabilirsiniz. Buradaki verileri kontrol etmek çoğu zaman oldukça iyidir çünkü bu veriler size kitlenizin sitede ne bulmak istediğini anlatan verilerdir. Burada henüz sayfa oluşturmadığınız bir arama terimi varsa ilk işiniz bu arama terimi için bir sayfa oluşturmak olmalıdır. Bu veriler aynı zamanda insanların arama yaparken kullandıkları kelimelerin neler olduğunu size göstermektedir.

Sitenizde bir arama kutucuğu yoksa en kısa sürede bunu kullanmaya başlamalısınız. Kitlenizin kullandığı arama sorgularını öğrenmek istiyorsanız bu son derece verimli olan yöntemi kullanmaya çalışmalısınız.

Mobil Trafik

Mobilegeddon terimini daha önce duymuşsanız Google’ın mobil güncellemesinden haberdarsınız demektir. Siteniz mobil dostu değilse mobil arama sonuçlarında çok iyi performans göstermeyecektir. Özellikle ziyaretçi kitleniz mobil telefon kullanıyorsa bu durumda sitenizin mobil optimizasyonu iyi olmalıdır.

Kitle kısmında yer alan Mobil sekmesinden Genel Bakış bölümüne girerseniz burada masaüstü, mobil ve tablet üzerinden sitenize giriş yapan kullanıcıları görebilirsiniz. Buradaki pasta grafiğinde belirli paya tıklamanız durumunda kaç mobil ziyaretçiye sahip olduğunuzu görebilirsiniz. Eğer sitenizin mobil ziyaretçileri toplam ziyaretçi miktarının %10’undan daha fazlasını kapsıyorsa bu durumda sitenizin mobil telefonlarda sorunsuz bir biçimde çalıştığından emin olmalısınız. Mobil ziyaretçilere ait hemen çıkma oranı masaüstü ziyaretçilerden çok daha fazla ise sitenizin mobil dostu olmadığı sonucunu çıkarabilirsiniz.

Google bir sitenin duyarlı tasarıma sahip olmasını fazlasıyla önemsemektedir. Mobil arama sonuçlarında en önemli sıralama faktörü sitenin duyarlı tasarıma sahip olmasıdır. Bu nedenle mobil sitenizi olabildiğince geliştirmeli ve SEO çalışmalarınızı takip etmeyi sürdürmelisiniz.

Site Hızı

Mobil dostu olmanın yanında site hızı da önemli bir faktördür. Site hızı sadece bir sıralama faktörü değildir. Aynı zamanda sitenin kullanılabilirliğine ve dönüşüm oranlarına etki etmektedir. Sitenizin hız performansını kontrol edip onu geliştirmeye çalışarak siteniz için çok büyük kazanımlar elde edebilirsiniz. Google Analytics içerisinde özel bir Site Hızı kısmı bulunmaktadır. Davranış bölümünden bu kısma ulaşabilirsiniz. Buradaki sayfa zamanlarına tıklamanız durumunda bir sayfanın yüklenme süresinin sitenin ortalamasına göre ne olduğunu görebilirsiniz. Ek olarak burada fazlasıyla yavaş olan sayfalar konusunda bilgi sahibi olabileceğiniz için ilk olarak bunları optimize etmeye çalışmalısınız. Sitenizi hız açısından optimize etmek için faydalanabileceğiniz pek çok kullanışlı araç olduğunu unutmamalısınız.

2 Yorum

  1. Sitemde hemen çıkma sorunu var günlük 2 içerik giriyorum 30 dakika ayırıp 4 günde 1 içerik girişi yapıp daha kaliteli içerik girsem daha mı iyi sizce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı

Merhaba