fbpx
SEO

Gelişmiş SEO: Meta Referrer Etiketi

İnternet daha güvenli olsun diye siteleri HTTP’den HTTPS’ye geçirme hareketi hızla etkinliğini yükseltiyor. Bu adımlar güvenli bir ortam olmasının yanında site yöneticileri için önemli gelişmeler sunuyor. HTTPS’e geçmek sitelere gelecekte yaşanacak teknik gelişmeler konusunda avantaj sunmasının yanında potansiyel olarak SEO faydaları sunmaktadır.

Arama sonuçlarında HTTPS ile bağlantı sunan siteler gün geçtikçe artış gösteriyorlar. Her ne kadar şimdilik ilk sayfada yer alan sitelerin %20’si bu şekilde güvenilir bir bağlantı sunsalar bile gelecekte bu oranın artış göstereceği düşünülüyor.

meta-referer-etiketi

Her ne kadar avantajları olsa bile HTTPS belirgin dezavantajlara da sahip. Pazarlamacılar bu dezavantajların ilkiyle karşılaştıklarında Google sıralamalarını kaybetmeye başladıklarını fark ettiler. Sebebi sitelerin HTTP üzerinden HTTPS’e geçirilmesinin ardından 301 yönlendirmelerinin artış göstermesi ve sonucunda link kaynaklarının kaybedilmesidir.

Birçok uzman son dönemlerde HTTPS’e geçiş yaptıkları siteleri ile çok daha iyi bir sıralamaya sahip olduklarını dile getirmektedirler. Bu raporları birçok tartışma platformlarında görebilmekteyiz. Sıralama faktörü olarak etkin bir yere sahip olunsa bile kısa vadede büyük geçişlerin çok zorlayıcı olduğunu göz ardı edilmeyecek bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. Çok büyük bir siteyi HTTP’den HTTPS’e taşımak istiyorsanız bazı dezavantajları göz önünde bulundurmalısınız.

Ortaya çıkan bir diğer problem ise veriler üzerinde yanılgıların oluşmaya başlamasıdır. Bir şekilde siteler arasında yönlendirmelerin veya referansların verilere yansıdığı durumlarda ortaya oldukça değerli bir veri çıkmaktadır. Bu veriler, bir sitenin diğer sitelerden aldığı yönlendirilen trafiği gösteren ölçümlerdir.

Genel anlamda ise uzmanlar kendilerine gelen bu yönlendirilen trafiği farklı amaçlarla kullanmaktadırlar. Çoğu kez insanlar kendilerine link veren yerlere link vermeye çalışırlar veya hangi sitenin kendilerine trafik gönderdiğini görmek istemektedirler. Bu yaklaşımın işe yaradığını bilen Spam olarak nitelendirilen girişimlerde bulunan yerler bunun farkındadırlar.

Ancak HTTPS bir siteden HTTP bir siteye yönlendirme yaptığınızda kaynağın neresi olduğu açık bir şekilde gözükmemektedir. Trafik kaynağının gözükmemesi site yöneticilerini zor durumda bırakmaktadır. Söz konusu geçişi gerçekleştiren yerlerden biriyseniz bu durumla kısa süre içerisinde karşılaşabilirsiniz.

Meta Referrer Etiketini Kullanın

Bir sitenin HTTPS’e geçmesi ile ortaya çıkan sıralama problemlerine çözüm getiremesek bile yönlendirilen trafik kaynağına ait verilerin kaybolmasına engel olabiliriz. Bunu yapmak ise oldukça basittir.

Birçok pazarlamacı tarafından bilinmiyor olsa bile son dönemde sıkça kullanılmaya başlanan meta referrer etiketi bu probleme çözüm sunmak için geliştirilmiştir. Bunun yanında bu etiket trafik bilgisinin nasıl geçeceğini belirlemeniz konusunda size yardımcı olabilmektedir.

Meta referrer etiketi trafik bilgisinin kullanıcı tarafından tanımlanan biçimde iletilmesini sağlayabilmektedir ve etiket tüm tarayıcılarda desteklenmektedir. Trafik şifreli kalmaya devam eder ve HTTPS tarafından sunulan tüm nimetlerden faydalanmayı sürdürürsünüz ancak yönlendirilen trafiğe ait verinin tüm sitelere geçişini sağlayabilirsiniz.

Meta Referrer Etiketi Nasıl Kullanılır?

Meta referrer etiketinin kullanımı oldukça basittir ve birkaç adımda trafik verisinin gönderilip gönderilmeyeceğini ve hatta nasıl gönderileceğini belirleyebilirsiniz.

Meta referrer etiketi basit bir biçimde HTML kodları içerisinde yer alankısmına yerleştirilebilmektedir. Bu etiketin beş farklı varyasyonu bulunmaktadır ve her birisi trafik verisinin nasıl iletilmesi gerektiğini belirlemenize yardımcı olmaktadır.

  • <meta name=”referrer” content=”none”> – Kodu bu şekilde kullandığınız zaman hiçbir verinin gönderilmemesini sağlarsınız.
  • <meta name=”referrer” content=”none-when-downgrade”> – Kodu bu şekilde kullandığınız zaman sadece HTTPS sitelerine veri gönderilmesini sağlarsınız.
  • <meta name=”referrer” content=”origin”> – Kodu bu şekilde kullandığınız zaman alt alan adlarını ve dizinleri es geçerek sadece ana adresin verisinin gönderilmesini sağlarsınız. Veriler ayhankaraman.com/seo adresinden gidecek olsa bile sadece ayhankaraman.com gözükür.
  • <meta name=”referrer” content=”origin-when-crossorigin”> – Kodu bu şekilde kullandığınız zaman site ister HTTP ister HTTPS olsun sadece aynı şemanın kullanıldığı sitelere adres tam olarak gönderilmektedir. Diğer durumlarda ise verilen 3. maddede belirtilen şekilde gitmektedir.
  • <meta name=”referrer” content=”unsafe-url”> – Kodu bu şekilde kullandığınız zaman URL dizisi olduğu gibi yönlendirilen kaynak verisi olarak gönderilecektir. Eğer URL adresleri değerli bilgiler içeriyorsa (kullanıcı adı ve şifre gibi) hepsi kaynak verisi olarak iletilecektir. Bu nedenle pek güvenilir bir trafik verisi iletme seçeneği değildir.

Sonuç

Meta referrer etiketi oldukça kullanışlıdır çünkü veri akışı siteler üzerinden sürdürülebilmektedir. Web ortamının istenildiği gibi bir yer olması veri akışlarına bağlıdır. Bu etiket sayesinde pazarlamacılar verilerin nereden geldiğini görmeyi sürdürebilecekler.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba