fbpx
Domain

Alan Adı (Domain) Seçmenize Yardımcı Olacak 12 İpucu

İşletmenizi iyi bir seviyeye çıkarmak için doğru alan adını seçmek en önemli kararlardan birisidir.

Her ne kadar kulağa basit gibi gelse bile alan adı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken çok önemli durumlar bulunmaktadır.

1. Marka Adınızla Eşleşiyor mu?

Bunun önemli olmasını sağlayan birkaç sebep vardır:

  • Alan adıyla uyumlu olmayan bir işe veya markaya sahip olmanız iyi değildir.
  • Markanız ile aynı isme sahip bir alan adı kullanmak onun bulunmasını ve ona uluşmasını kolaylaştıracaktır.
  • Tutarlılık fazlasıyla önemlidir çünkü markanızın hatırlanması için tutarlılığa ihtiyacınız olacaktır.

alan adınız markalaşma açısından iyi mi

2. Markalaşma Açısından İyi mi?

İyi bir marka adı şu nitelikleri taşır:

  • Eşsiz.
  • Açık.
  • Kısa.
  • Anlamlı.
  • Dikkat Çekici.
  • İlham Verici.

Sizin markanız bu şekilde mi?

Şunları düşünmelisiniz:

  • Kulağa nasıl geliyor?
  • Yazıldığında nasıl görünüyor?
  • İlgi ve alaka durumu nedir?
  • Seçtiğiniz kelimelerde bir kelime oyunu mevcut mu?

Tüm seçeneklerinizi masaya yatırın ve geri bildirimler alarak yolunuza devam edin.

3. Markanızı Google’da Aradığınızda Neler Çıkıyor?

Markanızı Google’da aratın ve nelerle karşılaştığınızı kontrol edin. Belirlemiş olduğunuz isim için sıralama elde etmek adına ne tür kaynaklara ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz.

Çok güçlü alan adlarıyla yarışmanız gerekiyorsa bu durumda sıralama elde etme konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Özgün olan bir şey seçmeye çalışmalısınız ama aynı zamanda sıralama elde etmek için kolay olmasına dikkat etmelisiniz.

Bunun için Google’ın AdWords hizmetinde yer alan Reklam Önizleme ve Teşhis Aracı’nı kullanarak markanızın sıralama durumunu farklı ülkeler dahil olmak üzere kolayca kontrol edebilirsiniz.

4. Okunması Kolay mı?

Bilinen bir marka oluşturmak istiyorsanız insanların markanızın adını kolayca hatırlayabilmesi önemlidir.

İnsanlar bu şekilde sizi daha kolay bulabilecektir. Bu fırsatı geri tepmeyi düşünmemelisiniz.

5. Anahtar Kelimelere Çok Fazla Takılmayın

Bir marka oluşturmak istiyorsanız anahtar kelime dolu alan adları seçmek yerine daha okunabilir ve akılda kalıcı bir marka ismi seçmeye çalışmalısınız.

Buradan alan adı belirlerken anahtar kelimeleri tamamen göz ardı etmeniz gerektiği anlamını çıkarmamalısınız.

Örneğin, İstanbul için bir şehir rehberi sitesi oluşturacaksanız istanbulgezirehberi.com yerine istanbulgezi.com adresini tercih etmelisiniz.

Burada marka oluşturmaya çalışırken “İstanbul” sizin için bir öncelik olmalıdır ama geriye kalan kısmı markalaşma çabası için daha kısa tutmak için çaba göstermelisiniz.

Google düşük kaliteye sahip tam eşleşen alan adlarını arama sıralamasında ayıklama konusunda oldukça başarılı işler gerçekleştirmektedir. Bu durum size Google’ın istenmeyen tarzda alan adları konusundaki yaklaşımının ne olduğunu gösterecektir.

Her ne kadar bu şekilde çok fazla alan adıyla karşılaşacak olsanız bile marka oluşturmak için işinizi garantiye almalısınız.

6. Tire Kullanmayın

Alan adlarında tire kullanılması alan adının kalitesini doğrudan etkiler. Bir başka ifadeyle onun kalitesiz bir alan adı olduğunu gösterir:

  • istanbul-sehir-rehberi.com diye bir adresi düşündüğünüz zaman bunun pek kaliteli olmadığını ilk görüşte anlarsınız.
  • Birine alan adını söylemeye kalktığınız zaman “istanbul, tire, sehir, tire, rehberi nokta kom” şeklinde bir söylemde bulunursunuz. Bu alan adının anlaşılması zor olduğunu gösteren bir diğer durumdur.
  • Yazıldığında çok çirkin bir görüntü ortaya çıkarmaktadır.

Dünya en iyi markaların sadece birkaç tanesi alan adında zorunlu olarak tire kullanmak durumunda kalmıştır. Bunun dışında tire kullanan çok fazla marka bulamazsınız.

7. Alan Adı Optimize Edilmiş mi?

Bir önceki maddelerde anahtar kelimesi yoğun olmayan alan adlarına yönelmek gibi bir hata yapmamanız gerektiğinden söz edilmişti. Ancak istenmeyen yöntemleri kullanmadan optimize edilmiş olan bir alan adını tercih etme yoluna gidebilirsiniz.

Örneğin, İstanbul merkezli bir marka durumundaysanız ve İstanbul’a ürün satıyorsanız bu durumda alan adında “istanbul” ibaresini geçirmeniz doğru olacaktır.

Bir önceki örnekte yer alan “istanbulgezirehberi.com” yerine “istanbulgezi.com” adresini tercih etmenizin temel nedeni tam olarak budur. Alan adında yer alan “istanbul” ibaresi sizin yerel olarak daha rekabetçi olmanızı sağlayacaktır.

SEO niteliğinden ziyade her zaman markalaşma niteliğine önem vermeye çalışmalısınız. Marka oluştururken elbette bir anahtar kelime yakalamaya çalışmalısınız ancak bunu yapamazsanız çok fazla strese girmemelisiniz.

Bu noktada yanlış bir tercih yaptığınızı düşünüyorsanız bunu çok fazla sorun etmeden markalaşma çalışmalarınızı elinizden geldiğince gerçekleştirmeye çalışmalısınız.

8. Kısa mı?

Kısa ve hoş görünen her zaman iyidir.

Kısa alan sadece iyi gözükmez, aynı zamanda hatırlanması ve yazılması kolay bir alan adıdır. Bir e-posta adresi oluşturmanız gerektiğinde veya bir iş kartına sahip olduğunuzda alan adının kısa olması size fazlasıyla avantaj sağlayacaktır.

Eğer alan adınız yeteri kadar kısaysa sitenize ait URL’ler de bir o kadar kısa olacak ve arama motoru sonuçlarında çok daha iyi gözükerek size ekstra avantaj sunacaklardır.

9. Hangi Üst Seviye Alan Adı?

Üst seviye alan adları genel olarak karşılaşmış olduğunuz alan adlarıdır. En çok kullanılan üst seviye alan adları şu şekildedir:

  • .com
  • .org
  • .net
  • .co
  • .us

Bunlara ek olarak daha farklı üst seviye alan adlarıyla karşılaşabilirsiniz. Yapacağınız seçim konusunda hangisini tercih etmeniz gerektiğini iyi bilmelisiniz. Bunun için aşağıdaki kuralı uygulamanız yeterlidir:

  • Global bir pazarı mı hedef alıyorsunuz? Bu durumda .com alan adı tercih etmelisiniz.
  • Global bir pazarı hedeflemiyor musunuz? Bu durumda ülkenin uzantısına uygun, .com.tr gibi bir alan adı tercih etmelisiniz.

Bunu yapmanız için en geçerli neden şu şekildedir:

  • Google üst seviye alan adlarında yer alan anahtar kelimelere öncelik tanımaz. Örneğin, bir bisiklet markası olarak hizmet veriyorsanız .bike şeklinde uzantı almanız size ekstra avantaj sağlamayacaktır.
  • Potansiyel müşterilerin büyük bir kısmı .com ile biten alan adlarını tercih ederler. Benzer şey e-posta adresiniz için de geçerlidir.
  • Global bir hedefe sahipseniz .com her zaman en doğru seçimdir.
  • Yerel bir hedefe sahipseniz o ülkeye uygun alan adı seçerek daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
  • .com ile biten alan adları veya ülkelere özel olan .com.tr gibi alan adları anahtar kelimeleri alan adlarından çok daha güvenilir durumdadırlar.

Elbette tüm bunların aksine çok fazla istisna ile karşılaşabilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse bir bilgi teknolojileri markası olarak .net uzantılı bir alan adı tercih edebilirsiniz. Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olmanız durumunda .org uzantılı bir alan adı almak çok daha doğru olabilir.

alan adınız eşsiz mi

10. Eşsiz mi?

Bir alan adını kullanmaya başlamadan önce sizin kullandığınız alan adına benzer alan adlarının olup olmadığını araştırmalısınız. Kullanmak istediğiniz alan adı farklı bir üst seviye alan adı uzantısı ile kullanılıyorsa farklı bir isim seçmelisiniz. Örneğin, istanbulgezi.com boştaysa ama istanbulgezi.org aktif bir siteyse bu alan adını tercih etmemelisiniz.

İdeal olan durum alan adının komple eşsiz olmasıdır. Eğer tamamen özgün bir alan adına sahipseniz .com uzantılı halini alırken aynı zamanda .net ve .org alan adını alarak kopyalara engel olmalısınız. Ekstra alan adlarını her zaman temel alan adlarına yönlendirebilirsiniz.

Alan adını dilediğiniz bir hizmet sağlayıcıdan satın alabilirsiniz. Ancak alan adını her zaman sunucu hizmetini aldığınız yerden satın almanız çok daha doğru bir tercih olabilecektir.

11. Sosyal Sayfalar Mevcut mu?

Mükemmel bir marka ismi oluşturmak için yola çıkıp istediğiniz alan adını almış olmanıza rağmen sosyal platformlarda isimlerin dolu olduğunu görebilirsiniz.

Bu biraz moralinizi bozabilir. Bu nedenle tüm faaliyetlere başlamadan önce mutlaka alan adını aldıktan sonra aktif olacağınız sosyal platformları almaya çalışmalısınız. Bunun için Namevine.com adresinden yararlanarak seçmiş olduğunuz isim için sosyal kanalların dolu olup olmadığını görebilirsiniz.

12. Telifleri Kontrol Edin

Bir alan adı almadan önce mutlaka onun telif problemli olup olmadığını kontrol edin. Dilerseniz potansiyel telif problemleriyle karşılaşmadan önce kendi alan adınızı dahi tescil edebilirsiniz.

Markanızı tescil ettikten sonra rakiplerinizin AdWords kampanyalarında marka isminizi kullanmasına engel olabilirsiniz.

Bugünlerde herkes bir site sahibi olabilmektedir. Bu inanılmaz büyüme alan adlarının seçilmesini epey zorlaştırmaktadır. Ancak doğru adımları atarak markanız için en doğru alan adını seçmeyi başarabilirsiniz.

Yaratıcı olmak oldukça önemlidir. Her zaman farklı düşünmeye çalışmalı ve uzun süre kullanacağınız alan adının ne olacağına karar vermelisiniz.

Yukarıdaki bilgiler doğru alan adını seçme konusunda size yardımcı olacaktır. Bu bilgileri kullanarak en iyi alan adını seçmeye çalışmalısınız.

SEO’da başarılı olmanız için hazırladığım 81 adımlık kontrol listesini mutlaka incelemelisiniz. Hemen ayhankaraman.com/seo-81-adim bağlantısını ziyaret et hemen incele.

2 Yorum

  1. Alan adı seçerken öncelikle uzantısının google gözündeki değerine bakarım akabinde alan adının konu ile ilgili ne kadar alakalı olduğuna sonrasında daha önce kullanılıp kullanılmadığına ve son olarak da kullanıldıysa moz değerleri ve adsense ban durumunu kontrol ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba