fbpx
GoogleGoogle Ads (Adwords)

Yeni Başlayanlar için Yeniden Pazarlama

İnternette sörf yaparken sanki bir firma sizi her gittiğiniz yerde takip ediyormuş gibi hissettiniz mi? CNN’den Facebook’a geçtiniz ya da favori magazin sitesine ve baktığınız her yerde bir firmanın banner reklamını mı görüyorsunuz?

Oldukça etkileyici görünüyor değil mi? O firmanın gerçekten büyük bir bütçesi olmalı ve firma iyi para kazanıyor olmalı, yoksa o büyük web sitelerindeki reklamların masraflarını karşılayamaz! Eğer yeniden pazarlamanın ne olduğunu bilmiyorsanız, bu gerçekten etkileyici olabilir.

google-yeniden-pazarlama

Peki ya perdeyi aralar ve size Oz Büyücüsü’nün kim olduğunu gösterirsek? Yeniden pazarlamanın ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bilmek onun etkileyiciliğini azaltabilir, ancak etkisini değiştirmez. Yeniden pazarlamanın arkasındaki sihri bilseniz bile, pazarlamacılar için o oldukça etkili bir reklam taktiğidir.

‘Yeniden pazarlama’ terimini biliyor olabilirsiniz ve konu hakkında sayısız makale okumuş olabilirsiniz. Eğer bu doğruysa, bu makale sizin için değil. Ancak, yoğunlaştırılmış bir kurs arıyorsanız, doğru yerdesiniz! Bu rehber, başlangıç seviyesindekiler için hazırlandı ve ekibinizin taktiksek rehberi olacak.

Yeniden Pazarlama Nedir?

Yeniden hedefleme olarak da bilinen yeniden pazarlama, bir firmanın web sitesini ziyaret etmenizin ardından sizi hedefleyen banner reklamlarıdır. Yani, hepsiburada.com (ortaklığımız yok) gibi bir siteyi ziyaret ettikten sonra başka bir siteye gittiğinizde, o sitede HepsiBurada’nın banner reklamlarını görebilirsiniz. Nasıl çalıştığı biraz daha karmaşık. Gelin yeniden pazarlamanın tam olarak nasıl çalıştığına ve firmanızın onu kullanmaya nasıl başlayabileceğine bir göz atalım.

Yeniden Pazarlama Nasıl Çalışır?

Web sitenize yeniden pazarlamayı ayarlama için, öncelikle sitenize küçük bir kod eklemelisiniz. Kod, küçük bir JavaScript kodudur ve sitenizin performansını etkilemez. Ziyaretçileriniz kodu fark etmeyecekler bile.

Her yeni web ziyaretçisi geldiğinde, siteniz ziyaretçinizin bilgisayarında anonim bir çerez oluşturacak. Artık, “çerezli” ziyaretçiniz bir başka siteyi ziyaret ettiğinde, yeniden pazarlama reklam sağlayıcınız sizin sitenizden ne zaman reklam sunması gerektiğini biliyor olacak. Yerel kahve dükkanınızdaki baristaymış gibi düşünün. Siz orayı bir kere ziyaret ettikten sonra, barista sizi hatırlayacak ve size bir Mocca Frappuccino teklif edecek.

Görsel Reklamlardan Farkı Ne?

Yeniden pazarlama ve geleneksel görsel reklamlar arasındaki temel fark, web geçmişinize dayalı olarak yapılan kişiselleştirmedir. Tipik görsel reklamlar sizin profilinize (yaş, cinsiyet, ilgi alanları gibi) göre gösterilirler. Belirli kullanıcı profilinize uyan reklamlarla eşleştirilirsiniz – reklamcılar buna “ilgi grafiği” derler.

Yani ESPN.com’u ziyaret edersem, bana Kobe Bryant’ın yeni ayakkabılarıyla ilgili bir reklam gösterilebilir. Kobe’nin yeni ayakkabılarıyla aslında ilgilenmiyorum, ancak reklamın profiline uyuyorum. Yeniden pazarlama, sadece belirli bir siteyi ziyaret etmemin ardından, yani o firmaya bir nevi ilgi göstermemin ardından reklamlar gösterir.

Neden Yeniden Pazarlamayı Kullanmalısınız?

Diğer pazarlama ya da reklam yatırımlarında olduğu gibi, ana sebep satış yapmak. Yeniden pazarlama, reklamcılığın etkili bir formudur. Kullanıcıların küçük bir bölümü bu reklamları ürkütücü bulacaklar, peki ya diğerleri? Karşılık verecekler.

Örneğin, geçtiğimiz yıl bir Google araştırması için Loews Hotel Group adlı firma, çevrim dışı reklam harcamalarının %70’ini çevrim içi harcamalara dönüştürdü. Google Reklam Ağı’nda İçeriğe Dayalı Hedefleme ve Yeniden Pazarlama sistemlerini kullanmaya başladılar. Genel sonuçlar ümit vericiydi. Kar %10, rezervasyonlar %9 ve siteye gelen ziyaretçiler de %5 arttı. Ancak en şaşırtıcı sayı, 800$’lık yeniden pazarlama kampanyalarının 60,000$’lık satış getirisi sağlamasıydı.

Su geçirmeyen iPod’lar satan Underwater Audio, yeniden pazarlamayı stratejilerine dahil eden bir başka şirketti.

yeni-baslayanlar-icin-yeniden-pazarlama

Yeniden Pazarlama Neden İşe Yarıyor?

Yeniden pazarlama etkili çünkü birçok fayda sağlıyor:

Marka bilinirliğini ve tanınırlığını marka reklamlarını sabit bir şekilde göstererek arttırıyor.

Sitenize tekrarlayan trafik sağlıyor. Satışlar genellikle ilk ziyarette yapılmıyorlar. İlk ziyaretlerinde satın alım yapmayan ziyaretçilerin %67’si, online mağazayı tekrar ziyaret ettiklerinde bir satın alma işlemi yapıyorlar.

Artan kullanıcı aktivitesine dayalı olarak yatırım geri dönüşünü iyileştiriyor.

Süreklilik kazandırır. Dikkatimizin her saniye bir başka şeye yöneldiği bir çağda, bireylerin düşüncelerinde önlerde kalmak önemli. Yeniden pazarlama, bunu başarmak için iyi bir taktik.

Yeniden Pazarlamanın Çeşitleri Nelerdir?

Site Yeniden Pazarlaması – Bu, büyük ihtimalle yeniden pazarlamanın daha popüler olan formlarından biri, çünkü basit. Site yeniden pazarlaması, ziyaretçiniz sizin sitenizden çıktıktan sonra bir reklam gösterir.

Arama Yeniden Pazarlaması – Arama yeniden pazarlaması, belirli anahtar kelimeleri/kalıpları arayan kullanıcıları hedefler. Bu kullanıcılar sizin sektörünüze ilgi göstermektedirler ve büyük ihtimalle çözüm için daha fazla bilgi aramaktadırlar.

Sosyal Medya Yeniden Pazarlaması – Google Reklam Ağı üzerinden yapabileceğiniz yeniden pazarlamanın aksine sosyal medya yeniden pazarlaması, yeniden pazarlanacak reklamları sosyal ağlarda göstermeye odaklanır. Zappos.com’u ziyaret edin ve sonrasında Facebook’a girin. Anında Zappos reklamlarını göreceksiniz.

E-posta Yeniden Pazarlaması – Gmail gibi bir e-posta istemcisi kullanıyorsanız, e-postanızın içeriğine dayalı reklamlar fark edeceksiniz. Aynı zamanda, bir bireyin e-posta istemcisindeki reklamlara da yeniden pazarlama yapabilirsiniz.

Yeniden Pazarlamanın Bölümleri Nelerdir?

Yukarıda, yeniden pazarlamanın farklı çeşitlerinden bahsettik. Ancak bu çeşitlerin içerisinde, reklamcıların dönüşüm oranlarını ve kişiselleştirmelerini arttırmak için kullanabilecekleri farklı bölüm ayarları vardır.

Genel Ziyaretçiler – Web sitenizi ziyaret eden herhangi biri.

Belirli Ürün Ziyaretçileri –Bu ziyaretçiler sitenizde biraz daha derine inmiş ve belirli bir ürünü ziyaret etmişlerdir.

Vazgeçilen Alışveriş Sepeti Ziyaretçileri – Bunu hepimiz yapmışızdır, o ya da bu sebeple. Beğendiğimiz bir ürün buluruz, onu alışveriş sepetimize ekleriz, ama nihayetinde onu satın almayız. Bu, niyetin güçlü bir belirtisidir ve bu kitleyi hedeflemek sonraki ziyaretleri satışla bitirmeyi sağlayabilir.

Önceki Müşteriler – Eğer biri tetiği çekip sitenizden alışveriş yaptıysa, onları yeniden hedefleyin. Birinin sizden tekrar alışveriş yapmasını sağlamak, yeni bir müşterinin alışveriş yapmasını sağlamaktan çok daha kolay.

Başarıyı Nasıl Ölçersiniz?

Verilen her dijital reklamda olduğu gibi, sonuçlarınızı ölçmeniz önemli. Yeniden pazarlamanın, her pazarlamacının dikkat etmesi gereken birçok kilit ölçeği var.

Click Through Rate, CTR: Türkçeye “Tıklama Oranı” (TO) olarak geçen CTR, bir reklamın tıklanma sayısının, o reklamın gösterim sayısına bölünmesiyle bulunan ölçektir.

Cost Per Click, CPC: Türkçeye “Tıklama Başına Maliyet” (TBM) olarak geçen CPC, standart bir ölçektir. Toplam maliyetin toplam tıklanma sayısına bölünmesiyle elde edilir.

Effective Cost per Thousand Impressions, eCPM: Türkçeye “Bin Görüntüleme Başına Efektif Maliyet” olarak geçen eCPM,  toplam kazancın toplam gösterime bölünmesi ve çıkan sonucun 1000’le çarpılması sonucunda elde edilir.

Effective Cost Per Acquisition, eCPA: Harcanan miktarın yapılan gösterime bölünmesi ve sonucun önce CTR, ardından da dönüşüm oranıyla çarpılmasıyla elde edilir. Kazanç Başına Efektif Masraf olarak Türkçeye çevrilebilir. Bu ölçek, reklamlar için ne kadar ödemiş olabileceğinizi aksiyon başına masraf temeline dayanarak size belirtir.

Return on Investment, ROI: Sonuçta hesaplamanız gereken en önemli ölçek budur. Türkçeye “yatırımın geri dönüşü” olarak çevrilebilir. ROI formülünüz, yatırımınızdan elde ettiğiniz kazanç eksi yatırım masrafınız, bölü yatırım masrafı olarak açıklanabilir. ROI, reklam harcamamızdan ne kadar para kazandığımızı bize söyler.

Bir Kampanyayı Nerede Oluşturabilirim?

Yeniden pazarlama kampanyanızı başlatmanız ve yönetmeniz için çalışan birçok farklı şirket var. Birkaç seçeneği aşağıda görebilirsiniz.

Google – Online reklamlardan bahsederken, piyasadaki en büyük online reklam sağlayıcısından bahsetmemek olmaz. Google devasa bir görsel reklam ağına ve GMail gibi ürünlere sahip. Google Adwords hesabınıza giriş yaparak ilk yeniden pazarlama kampanyanızı kolayca oluşturabilirsiniz.

AdRoll – AdRoll pazarlamacılar için popüler bir seçenek çünkü birçok reklam partnerine sahip. AdRoll sayesinde Facebook Exchange, Google, Yahoo ve Microsoft Online reklam platformlarını kullanarak reklamlar oluşturabilirsiniz. Bu, sanal olarak tüm sitelere erişmenize olanak veriyor.

Perfect Audience – Basitliği sayesinde Perfect Audience, küçük işletmeler için en güçlü seçenek. Onlarla çalışmak için büyük bir bütçeye sahip olmanıza gerek yok ve Wordpress, Magento, 3DCart ve Shopify gibi e-ticaret çözümleriyle de uyumlular.

Yeniden pazarlama, birçok pazarlamacının çalışmalarına katması gereken gerçekten etkili bir pazarlama yöntemi. Yeniden pazarlama, satın alma döngüsünün farklı noktalarında size potansiyel müşteriler konusunda yardımcı olacak. Sitenize erişen, aktif olarak alışveriş yapan, ya da eski bir müşteriniz olan bir kişi olması fark etmez. Yeniden pazarlama, satış yapmak için gerekli olabilecek biraz daha fazla ilgiyi sitenize getirir.

Mağazam Çevrim Dışıysa?

Online pazarlamacılar haliyle online pazarlamaya takıntılılar. Ancak hatırlanması gereken şey, birçok işlemin hala çevrim dışı yapılıyor olmasıdır. Yeniden pazarlama, taktik olarak, online mağazanın görünen ön yüzünden daha ötesine uygulanabilir. Kullanıcıları online mağazanızdan fiziki mağazanıza yönlendirmenin yolları hakkında yaratıcı bir şekilde düşünebilirsiniz.

Mobil teknolojinin analizlerinize rehberlik etmesine izin verin. Performans verinizi izlemenin bir yolu da, müşteri anketleri için bir iPad kiosk alanı oluşturmaktır. Bu süreçte size rehberlik edebilecek iyi bir firma da Lilitab’dır. Daha fazla fikir için, sitelerindeki bu rehbere göz atın.

Sizin Düşünceleriniz

Yeniden pazarlama, markanızın birçok göz tarafından tekrar tekrar görülebilmesini sağlamanın harika bir yoludur. Sitenize ziyaretçi kazandırarak satışlarınızı arttırır. En iyi pazarlama yaklaşımına sahip olduğunuzdan emin olmak için, CPC ya da eCPM gibi birçok metriği ölçebilirsiniz. Markanız için yeniden pazarlamanın her bir çeşidi başarılı olamayabilir. Hangisinin başarılı olduğunu belirlemek için farklı yaklaşımlar denemeli ve sürekli olarak geliştirmenin yollarını aramalısınız.

Artık yeniden pazarlama kavramıyla tanıştığınıza göre, hangi sorular var aklınızda? Yorum bırakın ki bilelim!

4 Yorum

  1. Merhaba makalenizi sonuna kadar okudum. Ellerine sağlık.
    Soru;ben örnek veriyorum oto muayene randevusu sitesi tuvturk . Gov. Tr ye ziyaret eden yada google dan araç muayene randevu araması yapan kitleye yeniden pazarlama yapabilirmiyim.?yada aracını muayene ettirme arifesinde olan kitleye nasıl ulaşabilirim.?

    1. Fatih bey görüşleriniz için teşekkür ederim. Sadece web sitenizi ziyaret etmiş kullanıcılara yeniden pazarlama yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba