fbpx
Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama Stratejisi Hazırlamak

​Yılın yine aynı zamanı geldi. Dijital pazarlama stratejisini araştırmak ve hazırlamak ihtiyacı duyduğumuz bu zaman gelecek yılki çalışmalarınız için gereksinim duyduğunuz andır. Dijital pazarlama stratejinizi hazır hale getirmek önümüzdeki yılki başarınız için oldukça önemlidir. Yeni iş alanlarından yeni pazarlama trendlerine kadar, çok geçmeden bir sonraki yıl için pazarlama planınızı oluşturmalısınız. Bu sayede bir adım önde ilerleyebilirsiniz.

Bu rehberi kullanarak bir sonraki yıl için dijital pazarlama stratejinize başlayın.

Her adımda size bir veya iki farklı seçenek sunulacaktır. İşletmenizde hangi konumdaysanız, ihtiyaçlarınıza göre o seçeneği seçmelisiniz. İşe yeni başlıyor olabilirsiniz veya işletmeniz yıllardır faaliyet gösteriyor olabilir.

Hadi başlayalım!

Birinci adım:

Seçenek A: İşletme hedeflerini belirleyin.

Her şeye yeni başlıyorsanız, başarılı bir pazarlama planı bir şeyleri bir araya getirebilmek için zaman alıcı olacaktır. Başlangıçta çok fazla bilgiye sahip olmadığınız için işletme ve pazarlama stratejilerinizi farklı bir yönde geliştirmelisiniz. Fakat öncelikle pazarlama stratejinizin planını oluşturmadan önce işletme hedeflerinizi belirlemeniz gerekir.

İşletme hedefleri pazarlama planı içerisinde sizin doğru yönde gitmenize yardımcı olacaktır. Örneğin 2018 yılı sonunda 3000 e-posta abonesine sahip olmak bir hedeftir. Bu ana hedef sizin nereye odaklanmanız gerektiğini ortaya koymaktadır.

Ana hedefinizin oldukça spesifik olduğundan emin olun, çünkü ancak bu sayede uygulanabilir olacaktır. Hedef ne kadar spesifik olursa pazarlama plânınız o kadar iyi olacaktır.

İşletmenizin her alanını düşünün. Bu alanlar için hedefler oluşturmayı göz önünde bulundurun ve bunları pazarlama planına ekleyin. Göz önünde bulundurulması gerekilen bazı yönler şunlardır:

  • Sunmak istediğiniz ürünler veya servisler ve bunları nasıl pazarlamak istediğiniz
  • Hedeflerinizi yerine getirebilmek için kullanmak istediğiniz pazarlama araçları
  • Hedeflerinizi yerine getirebilmek için ekibinizde kimlere ihtiyaç duyduğunuz
  • Pazarlama planı için kullanabileceğiniz olası stratejiler

Ne elde etmek istediğinizi ortaya koyduktan sonra pazarlama planınızın temellerini atmış olacaksınız.

Henüz yeni bir başlangıç yapıyorsanız ve geçmiş yıllardan herhangi bir bilgiye sahip değilseniz, herşey sizinle başlangıç göstermektedir. İşletmenizin her bölümünde merkezde siz olursunuz. Bir sonraki yıl için pazarlama stratejinizi planlamaya başladığınız zaman, zihninizi temizleyin, ana görevlerinizi belirleyin ve bu noktadan çalışmaya başlayın.

Fikirlerinizi ortaya koymak için zihin haritalarını kullanın ve onları yönetin. Belirlenmesi gereken hedeflerin neler olduğunu ortaya koyun. Pazarlama stratejinizin haritasını çıkartın ve bir sonraki yıl için hazır olun.

Hedefleri oluştururken bir şeye dikkat etmelisiniz: Pazarlama stratejiniz için ne planlıyorsanız planlayın, kalabalık içerisinde sizi belirgin yapacak noktalara odaklanın. Sizin açınızdan bu adım büyük ölçüde çok fazla zaman ve araştırma gerektirecektir. Fakat önümüzdeki yıl için etkili bir pazarlama stratejisine sahip olmak istiyorsanız yapabileceklerinizi yapmalısınız.

Seçenek B: Bu yılın ya da önceki yılların pazarlama stratejilerini inceleyiniz.

Geçtiğimiz yıl veya daha fazla süredir işletmeniz faaliyet gösteriyorsa, geçmişte göz atacağınız bir takım bilgilere sahipsinizdir ve bunları bu dönem için pazarlama stratejinizin temellerinde kullanabilirsiniz. Geçtiğimiz yıl dijital pazarlamada elde ettiğiniz başarıları geliştirmeye zaman ayırmalısınız. Daha önceki dönemleri incelerken kendinize ve ekibinize şu soruları sormalısınız:

  • İşletmenizin büyümesini sağlayan ve işe yarayan stratejiler nelerdir?
  • İşletmenize olağanüstü katkıda bulunan en etkili pazarlama stratejileri nelerdir?
  • Pazarlama ve reklam çalışmalarına müşterileriniz ne şekilde geri bildirimlerde bulundular?
  • Fiyasko ile sonuçlanan dijital pazarlama çalışmaları nelerdir?
  • Geçtiğimiz yıl işletmeniz ne tür değişikliklere uğradı? Bu değişiklere uyum sağlamak adına dijital pazarlama stratejilerinizi bu dönem için hazır hale getirdiniz mi? Daha önceki dönemlerin başında veya sonralarında işletmenizde herhangi bir değişiklik yapacak mısınız?
  • Hedef pazarınız değişti mi? Yeni hedef pazarınız dahil olmak üzere bir sonraki yıl için stratejilerinizi belirlediniz mi? Yeni hedef kitlenize uygun olması için ne tür değişiklikler yapmalısınız?
  • Rekabetiniz ne durumda? İşletmenize rekabet içerisinde tutabiliyor musunuz?
  • Geçmiş dönemleri incelemek sizin nerede olduğunuzu ve işletmenizin hangi yöne doğru gittiğini gösterecektir. Bu bilgi bu yıl için dijital pazarlama stratejinizin temellerini oluşturacaktır. Ekibinizi toplayın ve geçmiş dönem pazarlama stratejilerinizin detaylarına göz atın. Önemli bulduğunuz her şeyi not alın çünkü bunlar bu dönem başarınızda size destek olacaktır.​

İkinci Adım:

Seçenek A: Ana görevler için ufak hedefler ve planlar oluşturun.

Bir önceki adımda bu yıl için ana hedefleri belirlemeye çalışmıştık. Bunları yönetilebilir ve kolayca gerçekleştirebilmek için büyük hedefleri ufak hedeflere veya uygulanabilir adımlara dönüştürmelisiniz.

Bunu bir örnekle açıklayabiliriz:

Ana Pazarlama Görevi: İlk 6 Ay içerisinde 1,000 abonenin yer aldığı bir e-posta listesi oluşturmak.

  • Birinci adım: E-posta listesi için bir açılış sayfası oluşturun ve ziyaretçilerin abonelik gerçekleştirebilmesi için bir form düzenleyin.
  • İkinci adım: Müşterileri ikna etmek için çekilişlerle ücretsiz ürünler sunun.
  • Üçüncü adım: Otomatik e-postalar oluşturun ve onları belirli günlerde gönderebilmek için planlayın.
  • Dördüncü adım: Daha fazla içerik fikri oluşturun ve gerekirse içerik fikirleri için belirli araçlardan yardım alın. İçerik yazın ve bunları otomatik e-posta serilerine ekleyin.
  • Beşinci adım: Altı ay süreyle süreci takip edin. Abone rakamlarını ve abonelikten çıkan kişi rakamlarını takip edin. 1,000 abone rakamına ulaşana kadar e-posta pazarlama stratejinizi geliştirin.

Atacağınız adımları anlamak için geriye dönük düşünmelisiniz. Hedefi zaten elde ettiğinizi düşünerek hareket etmelisiniz. Geriye dönük düşünerek adımlarda neler yapmanız gerektiğini düşünün. Sürekli geriye dönük düşünmeyi sürdürün ve bulunduğunuz adıma gelene kadar bunu yapmaya devam edin. Bulunduğunuz adım hedeflerinizi belirlediğiniz adım olacaktır.

Elbette tüm adımlarda neler yapacağınızı anlamanız mümkün değildir. Çok fazla şey düşünmeniz halinde kendinizi strese sokabilirsiniz. Eğer bir adımda takılı kalmışsanız ara verin ve daha sonra tekrar deneyin. Diğer tüm ana hedefleriniz için öncelikli olarak ufak planlar oluşturun ve takılı kaldığınız belirli hedeflere daha sonra tekrar göz atın.

Seçenek B: Önceki dönemlerin dijital pazarlama planlarını geliştirin.

Tarihsel açıdan etkisini yitirmiş bir planı geliştirmek için bir şeyler yapılabileceği konusuna şüpheyle yaklaşıyor olabilirsiniz. Fakat bu adım size bu konuda yardımcı olarak farklı bir şeyler yapmanızı sağlayacaktır. Geçtiğimiz yıldan elde ettiğiniz bilgiler ve tecrübeler sayesinde bu dönemin pazarlama stratejisi için etkili ve daha iyi fikirler ortaya çıkarabilirsiniz.

Başlangıçtan itibaren bir pazarlama planı oluşturmak yerine hali hazırda elinizde geçen yılın planı vardır ve bu plan geçen yıldan bu yana gelişim göstermektedir. Bu adım için pazarlama taktiklerinizi geliştirecek noktalara ve geçtiğimiz yıl içerisinde sektörde yaşanan değişikliklere odaklanmalısınız.

Geçtiğimiz yılın planını gözden geçirdikten ve güncellemesini yaptıktan sonra bir sonraki yıl için gerekli planı düzenleyebilirsiniz. Yapacağınız değişiklikler ve iyileştirmeler bu dönem için ortaya koyacağınız pazarlama hedeflerinize uygun mu? Bu iyileştirilmiş pazarlama planını geliştirin ve onun bu yıl için planlarınıza uygun olup olmadığını gözden geçirin. Bununla birlikte bu adımdan itibaren artık bir sonraki yıl için pazarlama stratejinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Üçüncü Adım: Doğru Araçları Seçin

Bu dönem için yeterli tecrübeye sahip olabilir veya yeni bir başlangıç yapıyor olabilirsiniz. Hangi durumda olursanız olun dijital pazarlama araçları stratejinizin ana parçalarından birisi olacaktır. Bunlar pazarlama çalışmalarınızdan alacağınız verimi yükseltmekle kalmaz aynı zamanda takılı kaldığınız noktalarda size en kolay ve hızlı çözümleri sunarlar.

Bu adımda pazarlama stratejinize eklenecek çeşitli araçları öğrenmelisiniz. Bu araçlar pazarlama hedeflerinize daha hızlı ve etkili bir biçimde ulaşmanızı sağlayacaklardır.

Dördüncü Adım: Pazarlama Planınızı Düzenleyin

Kullanacağınız araçları belirledikten sonra pazarlama stratejinizi düzenleyebilir ve hangi alanlarda hangi araçları kullanacağınıza karar verebilirsiniz.

Şimdi işimize yarayabilecek birkaç araca göz atalım ve bunları bir araya getirelim. CoSchedule, Buffer ve Workado ana dijital pazarlama araçlarımız olsun. CoSchedule ve Buffer birbirine bağlanıp kullanılabileceği için sosyal medya pazarlaması için daha fazla şey yapabilirsiniz ve pazarlama stratejiniz için daha iyi bir plan oluşturabilirsiniz.

CoSchedule sayesinde blog yazılarını paylaştığım anda sosyal pazarlama yazılarımın yarısını paylaşabileceğim şekilde bir ayarlama yapabilirim. Ardından, Buffer aracını kullanarak diğer sosyal pazarlama yazılarımın zamanlamasını gerçekleştirebilirim. Buffer aracını aynı zamanda anlık olarak aklıma gelen etkili sosyal medya mesajları fikri için kullanabilirim ve bunları mevcut takvimi rahatsız etmeyecek biçimde belirli günlerde paylaşabilmek için ayarlayabilirim.

Workado ile gerçekleştirdiğim tüm pazarlama faaliyetlerini ve belirli kampanyalar içerisinde gerçekleştirilecek görevleri takip edebilirim.

CoSchedule, Buffer ve Workado pazarlama hedeflerimi gerçekleştirmek adına bana yardımcı olabilmekte ve bir arada iyi bir şekilde çalışabilmektedir.

Bu araçları seçerek ihtiyaçlarınızı karşılayacak olanları seçmeye çalışmalısınız. Dijital pazarlama araçlarıyla fikirlerinizi test edebilirsiniz ancak işletmenize veya pazarlama çalışmalarınıza herhangi bir katkı sağlamayacak olanları kullanmamalısınız. Pazarlama stratejinizde ilerlerken aklınıza gelen fikirleri uygulamaya veya onları test etmeye çalışmayın. Bildiğiniz taktikleri ekleyerek bunların pazarlama stratejinizi bir adım ileriye taşımaları konusunda size yardımcı olmalarını sağlayın.

Pazarlama stratejinizi düzenlerken odaklanmanız gereken belirli alanlar bulunmaktadır:

İçerik Pazarlama: Sosyal yazılarınızdan blog yazılarınıza kadar oluşturulacak içeriklerin planlanması gerekmektedir. Önümüzdeki yıl yayınlayacak olduğunuz tüm yazıları planlamak zorunda değilsiniz. Ancak bir içerik pazarlama planına sahip olmalısınız. Düşünülmesi gereken birkaç soru ise şunlardır:

  • Sadece blog yazıları yazmaya mı odaklanacaksınız? Sosyal medyada daha fazla vakit geçirip zaten yeteri miktarda hatta fazla miktarda bile olan blog yazılarına daha az vakit mi ayıracaksınız?
  • Bir hafta içerisinde ne kadar sıklıkta yazı gireceksiniz? Hangisinin daha etkili olacağını görmek için farklı zaman dilimlerini deneyecek misiniz?
  • Hedef kitlenizin bilmek istediği bilgiler neler? Bunları onlara nasıl ulaştıracaksınız?
  • İçerik oluşturmak konusunda ne tür araçlardan destek alacaksınız?
  • İçerik oluşturmak konusunda yeni birini işe alacak mısınız yoksa mevcut çalışanlardan mı destek alacaksınız?

Markalama: Eğer birçok rakibin bulunduğu bir nişte yer alıyorsanız bu durumda markanızın ön plana çıkmasını sağlayacak unsurları düşünmelisiniz. Müşterileri markanıza nasıl çekebilirsiniz? İş dünyasında tecrübeye sahipseniz daha fazla müşteri çekmek için pazarlama planınızda ne tür değişiklikler yapmalısınız? Bunlara karar vermelisiniz.

Unutmayın markanızı sürekli değiştirmek veya bunun gibi şeyler yapmak zorunda değilsiniz. Aksine, süreklilik ve tutarlılık müşterilerde daha sıcakkanlı bir izlenim uyandırmaktadır. Rakiplerinizin neler yaptığını kontrol etmek ve pazarlama planınızı gözden geçirmek son derece önemlidir.

Markanıza dikkat çekmek istiyorsanız bazı pazarlama stratejilerini farklı etkinlikler ve tatil günlerinde kullanmalısınız. Bu şekilde bir taktik uygularsanız sosyal medya pazarlama taktikleriniz üzerinden alacağınız verimi arttırmış olursunuz.

Amaçlar: Pazarlama planınız ile neleri gerçekleştirmek istediğinizi açıkça belirtmeli ve bunları pazarlama çalışmalarınızın merkezine yerleştirmelisiniz. Ana amaçlarınız ne olursa olsun mutlaka bunları destekleyecek veya besleyecek bir takım ufak hedeflere sahip olmalısınız. Önümüzdeki yıl gerçekleştireceğiniz pazarlama stratejisinin büyük bir odak noktası olmalı ve ufak hedefleriniz ana hedefi desteklemelidir.

Her hedef gerçekleştirilebilir ve gerçekçi olmalıdır. Hedeflerinizi oldukça yüksekte tutarak bir dizi başarısızlık elde etmek istemezsiniz.

Beşinci Adım: Pazarlama Planınızı Tamamlayın ve Onu Uygulayın!

Önümüzdeki yıl gerçekleştireceğiniz pazarlama stratejisini kaba taslak bir kağıda aktarmalısınız. Kullanacağınız pazarlama araçlarına sahip olmalı ve başlamaya hazır olmalısınız. Artık pazarlama planınızı tamamlamalı ve onu uygulamaya başlamalısınız!

Yeni pazarlama planınız için bir kontrol listesi:

  • Hedeflerinizi belirlediniz mi? Gerçekten neyi hedeflediğinizi biliyor musunuz?
  • Hedef pazarı biliyor musunuz? Hedeflediğiniz insanları ve onların ne istediğini biliyor musunuz?
  • Markanız rekabet halinde olduğunuz markalar arasından kendisini nasıl farklılaştırıyor?
  • İşletmenizin temel değerleri neler ve bunları pazarlama planına yansıtabiliyor musunuz?
  • Müşterilerinize ne tür teklifler veya teşvikler sunuyorsunuz?
  • Müşterilerin ilgisini çekmek için daha başka hangi yöntemleri denemeyi düşünüyorsunuz ve eski müşterilerin geri gelmesini nasıl sağlayacaksınız?
  • Müşterilerinizi nasıl elinizde tutacaksınız? Müşterilerle nasıl bağlantı kuracaksınız ve onlarla nasıl ilişki oluşturacaksınız?
  • Pazarlama planınızda size yardımcı olabilecek araçlar neler?
  • İçerik pazarlama ve sosyal medya pazarlama için neler yapacaksınız?
  • Pazarlama aracılığıyla ilettiğiniz mesaj yeteri kadar açık mı?
  • Web sitenizin kullanımı kolay mı? Kullanıcı arayüzü müşterilerinizin memnuniyet duyacağı bir biçimde basit mi?
  • Tüm görevlerinizi yönetebilmek için bir yönteme sahip misiniz? Başarı için hazır mısınız?

Bu aşamada yeni yıl için pazarlama planınızı inceliyorsunuz. Bu adımda her şeyin olması gerektiği gibi hazır olmasını sağlamalısınız. Planınızı uygulamaya koymadan önce tüm detaylara göz atmalısınız.

Pazarlama planınız hazır olduğu zaman vermeniz gereken bir sonraki karar pazarlama stratejisini ne zaman gerçekleştirmeniz gerektiğidir. Birçok işletme buna Ocak ayında başlamazlar, bu nedenle ilk ay içerisinde bunu gerçekleştirmeye çalışmak için kendinizi zorlamaktan kaçınmalısınız.

Unutmayın yeni yıl için hazırladığınız pazarlama planı, yıl sonunda olmak istediğiniz noktaya sizi götürmek için size yardımcı olacaktır.

Yıl içerisinde işletmenizi büyütürken bir takım engeller ile karşılaşabilir ve zorlu kararlar almak zorunda kalabilirsiniz. Yıl içerisinde pazarlama planınızda bir takım değişiklikler yapmak zorunda da kalabilirsiniz. Örneğin bir kategoride yer alan içerikler iyi iş çıkartmıyorsa bunu değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Yayınlama takviminiz yeteri kadar iyi olmadığı için bunu değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.

İşletmeniz büyürken bir takım değişiklikler yapmaya daima açık olmalısınız.

Sonuç

Bu rehberden yararlanarak oluşturduğunuz plan bu dönem için pazarlama başarınızın başlangıç çizgisi olacaktır. Pazarlama stratejilerinizi sürdürdüğünüz sürece bunlara ait süreçleri tek tek takip etmelisiniz. Bunların işletmenizi nasıl etkilediğine göz atmalısınız. Eğer gerekiyorsa gerekli düzenlemeleri yapmalısınız veya işe yaramayan stratejilerden kurtulmalısınız. Bazı durumlarda ufak detayları düzenlemeniz gerekirken, bazı durumlarda ciddi değişiklikler yapmak zorunda kalabilirsiniz.

Hedeflerinizi belirleme aşamasından kullanacağınız araçları ve taktikleri belirlemeye kadar birçok adımı gerçekleştirerek yeni yıl için pazarlama stratejinizi tasarladınız. Elinizde bulunan bu plan sadece bir başlangıçtır. Yeni yıl için olabildiğince bilgi ve geri bildirim toplamalısınız. Böylece her yeni yıl için daha iyi bir plan yapabilme şansına sahip olursunuz. Bu dönem başarılar sizi bekliyor!

Bir dijital pazarlama planımı oluşturmak istiyorsunuz? Bunu birlikte yapabiliriz. Yapmanız gereken tek şey Instagram hesabım aracılığıyla bana ulaşmak. -> @ayhankaramancom

3 Yorum

  1. ayhan abi seni uzun zamandır takip ediyorum içeriklerin çok güzel başarılı buluyorum. Ağzına sağlık oldukça güzel anlatmışsın.

  2. Ya cidden harikasınız ya. Çok detaylı ve faydalı bir yazı çalışması olmuş. Tebrik ederim :) Buradan öğrendiğim bilgileri aydınlatma sektöründe kullanacağım. Kolay gelsin :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba